Κάτι γίνεται στα γρασίδια του Μεγάρου

Σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, και αύριο, Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., δύο υπαίθριες συναυλίες με ελεύθερη είσοδο

Parallaxi
κάτι-γίνεται-στα-γρασίδια-του-μεγάρου-119438
Parallaxi

Απογευματινός περίπατος στην παραλία με σονάτες του Μπετόβεν και τάγκο του Πιατσόλα

F004

Με συνθέσεις του Φίλιπ Γκλας, σονάτες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τάνγκο του Άστορ Πιατσόλα μπορούν να εμπλουτίσουν τον απογευματινό περίπατό τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης.

Sax Nouveau

Το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει εκ νέου τις θύρες του και διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, και αύριο, Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., δύο υπαίθριες συναυλίες με δωρεάν είσοδο, προσφέροντας στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να αποκομίσει ενδιαφέρουσες αισθητικές εμπειρίες.

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, 30 νέοι και ταλαντούχοι μουσικοί θα εγκαταστήσουν τα αναλόγιά τους στο πρόπυλο του κεντρικού κτηρίου (Μ1), στο χώρο μπροστά από την κύρια είσοδο. Εκεί, με σαξόφωνα, βιολιά, βιόλες, κλαρινέτα και άλλα όργανα, τα οποία θα μεταφέρουν από τους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής στο εξωτερικό περιβάλλον, θα πλημμυρίσουν τη θαλάσσια αύρα με νότες μπαρόκ, κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης μουσικής.

Καθισμένοι στο γρασίδι

Το σημείο όπου θα δοθούν οι δύο συναυλίες βρίσκεται σε ευθεία οπτική επαφή με την παραλία της πόλης και τον ορίζοντα του Θερμαϊκού Κόλπου.

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εναλλακτικές συνθήκες  ακρόασης, παρακολουθώντας τις συναυλίες είτε όρθιοι είτε ακουμπώντας σε εσοχές του κτηρίου είτε καθισμένοι στο γρασίδι που αναπτύσσεται στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

Στόχος αυτής της νέας πρωτοβουλίας είναι να λειτουργήσει ο εξωτερικός χώρος του ΟΜΜΘ ως πόλος έλξης, αλλά και ως σημείο αναφοράς για την παραλιακή περιδιάβαση των κατοίκων, η οποία έως τώρα ολοκληρωνόταν «πριν από το Μέγαρο», αλλά σπανίως στο ίδιο το Μέγαρο Μουσικής.

Sax Nouveau

Tο νεανικό μουσικό σχήμα Sax Nouveau, το οποίο αποτελείται από σαξοφωνίστες, ηλικίας 16 έως 22 ετών, θα εμφανιστεί σήμερα, Τετάρτη, στο πρόπυλο του κτηρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

  • Σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., επτά σαξοφωνίστες, ηλικίας 16 έως 22 ετών, που φοιτούν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν συνθέσεις των Πάρι Παρασχόπουλου, Μοντέστ Μουσόργκσκι, Φίλιπ Γκλας, Γουίλ Γκρέγκορι, Πέδρο Ιτουράλδε και Γκάβιν Γουίτλοκ. Οι εν λόγω σαξοφωνίστες ανήκουν στο νεανικό μουσικό σχήμα Sax Nouveau, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Λυγερίδη, διατρέχει με τις εμφανίσεις του διάφορα είδη μουσικής, όπως είναι η jazz, η blues, η funky, η έθνικ και η κλασική.

xristoforos petridis

Ο ταλαντούχος Χριστόφορος Πετρίδης, 12 ετών, θα ερμηνεύσει σήμερα, Τετάρτη, με το βιολί του τη Σονάτα της Άνοιξης του Μπετόβεν στον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ., δύο προικισμένοι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τη Σονάτα της Άνοιξης του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (έργο 24 για βιολί και πιάνο), το κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε σολ ελάσονα του Λουΐγκι Μποτσερίνι και το Σκέρτσο Ταραντέλα του Χένρικ Βινιάφσκι (έργο 16 για βιολί και πιάνο). Πρόκειται για τον ταλαντούχο Χριστόφορο Πετρίδη, 12 ετών, ο οποίος παίζει βιολί, και τη βραβευμένη σε διαγωνισμούς αδελφή του Μαρία – Έλλη Πετρίδου, 11 ετών, η οποία ασχολείται με το βιολοντσέλο. Στο πιάνο θα τους συνοδεύει η Βαλέρια Χαριτίδου.

F003 Maria elli petridou

Η βραβευμένη Μαρία – Έλλη Πετρίδου, 11 ετών, θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη, το κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε σολ ελάσονα του Λουΐγκι Μποτσερίνι στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αύριο, Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., 13 μαθητές /-τριες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και 7 φοιτητές /-τριες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα μεταφέρουν σε εξωτερικό περιβάλλον συνθέσεις μουσικής δωματίου, οι οποίες συνήθως ακούγονται σε μικρούς, κλειστούς χώρους. Αξιοποιώντας διάφορα όργανα, όπως κιθάρα, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, σαξόφωνο και κλαρινέτο, θα ερμηνεύσουν, συγκροτώντας 13 διαφορετικά σύνολα, έργα προκλασικής, κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης μουσικής. Το ευρύ ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σονάτες των Τζον Σεμπάστιαν Μπαχ, Λουΐγκι Μποτσερίνι και Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, συνθέσεις των Γκούσταβ Μάλερ και Άστορ Πιατσόλα, αλλά και έργα των Χρήστου Σαμαρά και Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα