Nemo: «Δεν στηρίζω την παρουσία του Ισραήλ στην Eurovision»
Το Nemo, στηρίζει τις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ από τον φετινό διαγωνισμό
Λέξεις: Παύλος Παρούσης
Το Nemo, που κέρδισε τη Eurovision 2024 εκπροσωπώντας την Ελβετία με το τραγούδι The Code, δήλωσε ότι δεν στηρίζει τη συνέχιση της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό, ειδικά εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Πέρυσι, εννέα καλλιτέχνες –ανάμεσά τους και το Nemo – είχαν κάνει δημόσια δήλωση συμπαράστασης στην Παλαιστίνη, πριν τον διαγωνισμό. Το 2025, πάνω από 70 πρώην συμμετέχοντες στη Eurovision, ανάμεσά τους και δύο νικητές, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή ζητώντας να αποκλειστεί το Ισραήλ.
Όταν ρωτήθηκε από τη HuffPost UK σχετικά, το Nemo απάντησε: «Πιστεύω προσωπικά ότι δεν βγάζει νόημα η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision αυτή τη στιγμή. Δεν στηρίζω την παρουσία του».
Σε γραπτή του δήλωση πρόσθεσε: «Υποστηρίζω τις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ. Οι ενέργειές του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες της Eurovision – ειρήνη, ενότητα και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η στάση της EBU
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τη Eurovision, δήλωσε πως κατανοεί τις ανησυχίες, αλλά υπερασπίζεται τη θέση της ότι ο διαγωνισμός πρέπει να παραμείνει ένας καθολικός θεσμός που προάγει τη σύνδεση, την ποικιλομορφία και την ένταξη μέσω της μουσικής. Υποστήριξε επίσης το ισραηλινό δημόσιο κανάλι KAN απέναντι στην απειλή ιδιωτικοποίησης από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Παρότι είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στους Παλαιστίνιους, το Nemo ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν σκέφτηκε να αποσυρθεί από τη Eurovision, καθώς ήθελε να μοιραστεί τη δική του ιστορία μέσω του τραγουδιού του. Όπως είπε, η συμμετοχή του είχε προσωπικό νόημα και δεν μπορούσε να απουσιάζει από αυτήν τη στιγμή.
Η γνώμη του Nemo για τις σημαίες
Παράλληλα, το Nemo καυτηρίασε τις φετινές αλλαγές στον κανονισμό για τις σημαίες. Ενώ το κοινό μπορεί να κρατά οποιαδήποτε σημαία (όσο δεν παραβιάζει την ελβετική νομοθεσία), οι καλλιτέχνες επιτρέπεται να εμφανίζονται μόνο με τη σημαία της χώρας τους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει απαγόρευση εμφάνισης με τη σημαία του Pride ή άλλες LGBTQIA+ σημαίες, κάτι που χαρακτήρισε «απίστευτα ηλίθιο».
Το Nemo υπενθύμισε πως πέρυσι χρειάστηκε να περάσει κρυφά τη μη δυαδική (non-binary) σημαία για να εμφανιστεί με αυτήν. Παρότι είχαν απαγορεύσει τότε να τη δείξει στη σκηνή, αργότερα οι διοργανωτές υποστήριξαν πως δεν υπήρχε απαγόρευση. «Φέτος, είναι σαν να απαγορεύουν προκαταβολικά τις σημαίες. Δεν το καταλαβαίνω. Είναι παράλογο», είπε.
Το ίδιο σχολίασε πως η Eurovision είναι βαθιά συνδεδεμένη με την queer κουλτούρα και ότι τέτοιες απαγορεύσεις πλήττουν τον σκοπό και τις αξίες του διαγωνισμού.
Το Nemo, μετά τη νίκη του το 2024, θα εμφανιστεί φέτος ως προσκεκλημένο στην τελετή της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα.
Η περσινή Ισραηλινή εκπρόσωπος μιλά για την εμπειρία της
Η Έντεν Γκολάν, η περσινή εκπράλληλαρόσωπος του Ισραήλ στη Eurovision παράλληλα, μίλησε σε συνέντευξή της στο Walla, για τους φόβους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.
«Μετά τις 7 Οκτωβρίου, δεν μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια. Περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Το ζήτημα των ομήρων δεν με αφήνει αδιάφορη ούτε στιγμή. Έβλεπα εφιάλτες, ξυπνούσα μέσα στη νύχτα επειδή στον ύπνο μου με απήγαγαν ή με πυροβολούσαν. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι περνάνε όλοι αυτοί οι όμηροι. Με τη βοήθεια του Θεού, εύχομαι να επιστρέψουν όλοι σύντομα στο σπίτι τους.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέρασε ήδη ένας χρόνος. Δεν θα το χωνέψω ποτέ. Ήταν πραγματικά μια εμπειρία ζωής, ειδικά με όσα συνέβαιναν τότε. Φέτος, ας πούμε, πάνω-κάτω ξέρουμε τι να περιμένουμε. Αλλά τότε, ήταν η πρώτη φορά μετά τις 7 Οκτωβρίου, στο αποκορύφωμα του πολέμου, και κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει – από απειλές για τη ζωή μου μέχρι τις έντονες αποδοκιμασίες, που δεν είχα προβλέψει. Δεν ξέρω πώς άντεξα».
Η Μαρίνα Σάττι ένα από τα άτομα που αναφέρθηκε αρνητικά
Η εκπρόσωπος απάντησε στην ερώτηση ποιος ήταν πιο αηδιαστικός λέγοντας: «Μπορεί κανείς να πει ότι ήταν οι Ιρλανδοί, ή οι Έλληνες, ή οι Ολλανδοί. Karma is a bitch! Ωχ, μπορώ να το πω αυτό; Τέλος πάντων, όλα επιστρέφουν. Πιστεύω πραγματικά στο κάρμα και στην ενέργεια. Μέσα σε όλο αυτό το μίσος γύρω μου, εγώ ήρθα μόνο με αγάπη. Πιστεύω ότι η αγάπη επιστρέφει — και το είδα να συμβαίνει, ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι Ισραηλινοί ή Εβραίοι, από όλο τον κόσμο.»
Με πληροφορίες από HUFFPOST UK, The Jerusalem Post