Πέθανε ο Βασίλης Καρράς σε ηλικία 70 ετών

Έδινε μεγάλη μάχη για την υγεία του για πολύ καιρό - Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στον απλό κόσμο που άκουγε τα τραγούδια του

Parallaxi
πέθανε-ο-βασίλης-καρράς-σε-ηλικία-70-ετώ-1068334
Parallaxi

Την τελευταία του πνοή άφησε την παραμονή των Χριστουγέννων στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλευόταν με κορονοϊό, ο λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς σε ηλικία 70 ετών. Ο ίδιος μάλιστα έδινε μεγάλη μάχη για την υγεία του τον τελευταίο καιρό.

Η είδηση του θανάτου του αγαπητού ερμηνευτή από την Καβάλα που έζησε, δούλεψε και αγάπησε πολύ τη Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια, σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς και στον απλό κόσμο που εδώ και καιρό έλπιζε σε ένα θαύμα.

Ο Βασίλης Καρράς γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1953 στην Καβάλα και καταγόταν από το Κοκκινοχώρι του νομού Καβάλας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλειος Κεσογλίδης. Είχε δυο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Όταν ήταν 10 χρόνων, ήρθε με την οικογένειά του στην Θεσσαλονίκη. Το 1969 και σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο “Πρόσφυγας” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι.

«Από τα παιδικά μου χρόνια μπορεί να ήταν το τραγούδι μέσα στο αίμα μου, αλλά ήθελα να γίνω μηχανικός αυτοκινήτων. Να κάνω κάτι γύρω από τη μουτζούρα δηλαδή γενικά, το οποίο και το πέτυχα. Αλλά το μικρόβιο του καλλιτέχνη είναι τόσο μεγάλο, που νικάει τα πάντα γύρω. Αυτό το μικρόβιο, όσο μεγαλώνεις, μεγαλώνει μαζί σου και γίνεται μη χειρότερα Θεέ μου. Σε πάει εκεί που δεν θες να πας ή εκεί που δεν φανταζόσουν να πας. Είναι ένα μικρόβιο που το κουβαλάει και το παίρνει μαζί του ο καλλιτέχνης. Δεν πεθαίνει ποτέ» έχει πει σε συνέντευξη του.

Το 1980 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο ‘παράγκες και παλάτια’, ο οποίος γνώρισε μεγάλη απήχηση στον κόσμο που τον αγάπησε και ακόμη και τώρα διασκεδάζει στα ακούσματα του. Επίσης, είχε εργασθεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του “Εγώ αγάπη μου, εγώ”. Μετέπειτα οι δίσκοι και τα τραγούδια του Βασίλη Καρρά έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι και μέσα σε πολύ λίγα χρονιά εκείνος κατάφερε να αποτελεί για το κοινό του τον νούμερο ένα λαϊκό τραγουδιστή της Ελλάδας.

Του είχε αποδοθεί το παρατσούκλι “Ο Άρχοντας της καψούρας”. Κυκλοφόρησε πάνω από 40 δίσκους. Η πορεία του από το 1980, που κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο ήταν ανοδική και από το 1986 και μετά όλοι του οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πολυπλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος “Μ’ έχεις κάνει αλήτη”, που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και σε μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.

Κάποιοι από τους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους του Βασίλη Καρρά φέρουν τους τίτλους ‘αποκλειστικά για σένα’, ‘Λέγε ότι θες’, ‘Γιατί να χωριστούμε’, ‘Μη χαθείς’, ‘Πως τολμάς’, ‘Τηλεφώνησε μου’, ‘Γύρισε’, ‘Λόγια της νύχτας’, ‘Αλησμόνητες ώρες’ και ‘Με έχεις κάνει αλήτη’.

Έχουν κυκλοφορήσει και δύο βιβλία που αφορούν στη ζωή του. Στο διαδίκτυο μόνο έχουν καταγραφεί -αν και δεκάδες ακόμη, δεν έχουν ταξινομηθεί- 415 τραγούδια με ερμηνευτή τον Βασίλη Καρρά, 141 με δικούς του στίχους που τα ερμηνεύουν και άλλοι καλλιτέχνες, και πάνω από 60 δικές του συνθέσεις.

https://youtu.be/uloh5GuMjLc

Οι συνεργασίες

Είχε συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς όπως ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης και ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας ΦΙλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και πολλοί άλλοι. Έχει κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, οι Αλχημιστές, η Πάολα και ο Παντελής Παντελίδης. Με τους περισσότερους από αυτούς συνεργάστηκε και επί πίστας. Επίσης ήταν συνθέτης και στιχουργός και έγραψε τραγούδια για πολλούς μεγάλους τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.

Ο ίδιος είχε συμπράξει με τον Στράτο Διονυσίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Σταμάτη Γονίδη, την Πόλυ Πάνου και τον Αντώνη Βαρδή. Το 1996 συνεργάστηκε με τον Φοίβο και δημιούργησαν τον δίσκο με τίτλο ‘Τηλεφώνησε μου’ που γνώρισε τεράστια επιτυχία. Λίγα χρόνια αργότερα συνεργάζονται ξανά, κι έτσι το 1999 κυκλοφορούν το άλμπουμ “Επιστρέφω”, το οποίο για ακόμα μια φορά συζητιέται απ’ όλους.

Σήμα κατατεθέν αποτελεί η μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη για τα 40 χρονιά που συμπλήρωσε ο Βασίλης Καρράς στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Σε αυτή συμμετείχαν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες που τίμησαν τον λαϊκό τραγουδιστή για τις μεγάλες επιτυχίες και τις αξεπέραστες ερμηνείες που έχει προσφέρει σε όλους.

https://youtu.be/eryavG66G5k

Το τελευταίο single που κυκλοφόρησε σε video clip, τον περασμένο Ιούνιο, ήταν το “Για πάρτη της” σε μουσική του Γαβριήλ Γαβριήλογλου και στίχους του ίδιου του Βασίλη Καρρα και του Γιάννη Μαλλια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα