Μουσική

Πέτρος Μάλαμας: «Kαλύτερα ρωτήστε το κορίτσι μου πώς διαχειρίζεται τον αλλοπρόσαλλο τρόπο ζωής μου»

Ο ταλαντούχος μουσικός, λίγο πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη, μιλάει για τους μουσικούς στη χώρα, τη σύνδεση του με τον Σωκράτη και αυτά που θα ακούσουμε στο live του

Γιώργος Σταυρακίδης
πέτρος-μάλαμας-kαλύτερα-ρωτήστε-το-κο-1144851
Γιώργος Σταυρακίδης

Με μία μπάντα «γεμάτη» τραγούδια, ο Πέτρος Μάλαμας ανεβαίνει στη σκηνή του Rover Bar στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει μεγάλες και… πολύ μεγάλες επιτυχίες, μαζί με τρεις μουσικούς για ένα ανοιξιάτικο ταξίδι, από το γύρω μας σκοτάδι στο μέσα μας φως.

Ο Πέτρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, κατάγεται από τη Συκιά Χαλκιδικής και μεγάλωσε στην Καστοριά, τελειώνοντας το Εσπερινό Λύκειο, ενώ στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Ακολουθώντας ωστόσο την οικογενειακή παράδοση, έμαθε και αγάπησε από τον πατέρα του, Σωκράτη, την τέχνη του τραγουδιού.

Και μπορεί αρχικά όλοι να αναζητήσαμε να τον ακούσουμε, ακριβώς λόγω του ονόματος του, η συνέχεια ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον ίδιο και σε όσα κατάφερε τα επόμενα χρόνια με τραγούδια, συνεργασίες και εξαιρετικά live που τον έβαλαν για τα καλά στη συνείδηση όσων αγαπούν την  καλή μουσική.

Από τις πιο γνωστές δουλειές του, μεταξύ άλλων, τα άλμπουμ «Καναδέζα» και «Κοιτάσματα», αλλά και το «Οδηγίες Προς Ναυτιλλόμενους», με ερωτικά τραγούδια σε στίχους του Άλκη Αλκαίου. Τελευταία του δουλειά, το τραγούδι «Πέρασα θάλασσες βουνά» σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μίχα, ενώ αναμένουμε τα επόμενα τραγούδια του…

Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαναστασόπουλος

Έρχεσαι Θεσσαλονίκη για μία ακόμα συναυλία σε έναν τόπο που έχεις έντονη σύνδεση καθώς γεννήθηκες εδώ. «Χτυπάει» αλλιώτικα αυτό μέσα σου;

Είναι μεγάλη συγκίνηση να επιστρέφεις στο μέρος που μεγάλωσαν τα όνειρά σου κάθε φορά αλλιώτικος. Καθρεφτίζεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα όλο αυτό το διάνυσμα απ’ όπου έρχεσαι ώστε να ξέρεις που πας.

Πώς σε διαμόρφωσε αυτή η πορεία ζωής από τη Θεσσαλονίκη στην Καστοριά και από εκεί στην Αθήνα;

Φαντάζομαι καλλιέργησε μέσα μου μια προσαρμοστικότητα στις εναλλαγές του ύψους και του ύφους της κάθε πόλης και μάλλον την ανάγκη να βρίσκω σε υπερφυσικά στοιχεία, όπως η μουσική την έννοια του οικείου.

Τι θα ακούσουμε σε αυτό το νέο πρόγραμμα που ετοίμασες και με ποια κριτήρια φτιάχτηκε;

Εκ των ενόντων φτιάχνονται τα προγράμματα και σε αυτή τη συνθήκη με τους φίλους που παίζουμε, τα όργανα είναι τύμπανα, πλήκτρα, ηλεκτρικό μπάσο και κιθάρα και τρομπόνι οπότε μας οδήγησαν σε δρόμους πιο ροκ, πιο ντίσκο, πιο δυτικούς.

Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να έχει μία «φυσιολογική» ζωή λείποντας τόσο συχνά τελικά σε περιοδείες;

Για μας, εντάξει, αφού είναι στη φύση μας να γυρνάμε, είναι μια χαρά αλλά καλύτερα να ρωτήσετε το κορίτσι μου πώς διαχειρίζεται αυτόν τον αλλοπρόσαλλο τρόπο ζωής.

Μπορεί να είναι αισιόδοξος ένας άνθρωπος που κάνει σήμερα τέχνη με όσα συμβαίνουν γύρω του;

Η αισιοδοξία δεν είναι προϋπόθεση, η τέχνη ανοίγει έναν ουρανό στα σύννεφα των εντυπώσεων κι αυτό είναι από μόνο του ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα.

Τώρα που πέρασε ο καιρός και έχεις αποδείξει ποιος είσαι και όσα μπορείς να κάνεις, θεωρείς πως στο ξεκίνημα σου βοήθησε το όνομα και η όποια σύνδεση σου με τον πατέρα σου ή σε «μπλόκαρε» για ένα διάστημα και έπρεπε να το αντιμετωπίσεις;

Ο καιρός περνάει γρήγορα και δεν έχω καταλάβει ούτε αποδείξεις αλλά ούτε και ονόματα. Προσπαθώ να είμαι καλύτερος απ’ όσο ήμουν και όλα μα όλα τα πράγματα έχουνε δύο όψεις.

Ποιες είναι σήμερα οι βασικές δυσκολίες ενός νέου μουσικού;

Η δυσκολία συγκέντρωσης είναι θαρρώ σημείο των καιρών μας. Πάντα ήτανε αλλά οι πληροφορίες πια τρέχουνε πολύ γρήγορα και τρέχουμε κι εμείς να τις προλάβουμε.

Είναι διαφορετική η ανάγκη σου να γράφεις μουσική από την ανάγκη σου να τραγουδάς;

Ναι είναι δύο διαφορετικά λουλούδια αλλά φυτρώνουνε κοντά και κάπου μπλέκονται και οι ρίζες τους.

Τι έχουμε να περιμένουμε από εσένα το επόμενο διάστημα;

Ονειρεύομαι ετερόκλιτα πράγματα και μόλις λυθεί αυτό το παζλ φαντάζομαι θα παρουσιαστεί και σε μένα η εικόνα και μετά να μου πείτε κι εσείς τι βλέπετε.

*Ο Πέτρος Μάλαμας θα είναι στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 27 Απριλίου, στο Rover Bar (Σαλαμίνος 6) | Έναρξη: 22.00 | Στο μπάσο και στα πλήκτρα ο Νίκος Παπαϊωάννου, στο τρομπόνι και στα πλήκτρα ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, στα τύμπανα ο Γιάννης Ριζόπουλος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα