Πλατφόρμα στο διαδίκτυο σου μαθαίνει τα πάντα για το ρεμπέτικο. Πώς σου φαίνεται;
Πρόκειται για μία ιδέα του Δημήτρη Μυστακίδη - Τι λέει στην Parallaxi για το ρεμπέτικο ο γνωστός μουσικός
Πώς σου φαίνεται μία διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης για το ρεμπέτικο από την ιστορία του, τα τραγούδια, τα πρόσωπα και ολόκληρη την ιστορία του μέχρι παρτιτούρες και σπουδαίους μουσικούς που διατίθενται να σου μάθουν τα πάντα;
Ο Δημήτρης Μυστακίδης είχε μία ιδέα μέσα στην καραντίνα και έτσι, δημιούργησε την πλατφόρμα REDU, που το όνομά της προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Rembetiko EDUcational και αποτελεί την πρώτη διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα με αποκλειστικό θέμα την αστική λαϊκή μουσική. Δηλαδή το ρεμπέτικο. Στην χρηματοδότηση, συμβάλει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το πρόγραμμα «ψηφιακές δράσεις» του Υπουργείου Πολιτισμού.
«Δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς αυτούς» λέει ο Δημήτρης Μυστακίδης στην Parallaxi μιλώντας για την ιδέα του αυτή, που την είδε να υλοποιείται μετά από 2,5 χρόνια.
Η ΙΔΕΑ
Η ιδέα γεννήθηκε μετά την διαπίστωση ότι πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται να μελετήσει αυτή τη μουσική, για διάφορους λόγους δεν έχει πρόσβαση στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, που αξίζει όμως να σημειώσουμε εδώ, ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία διαδικτυακή πλατφόρμα.
«Είναι μία ιδέα που ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα και επειδή κάναμε τότε όλα τα μαθήματα διαδικτυακά, σκέφτηκα πως ένα τέτοιο εργαλείο θα ήταν χρήσιμο σε όλο τον κόσμο για διάφορους λόγους. Λόγους φυσικής αδυναμίας, επειδή κάποιος ζει σε ένα απομονωμένο μέρος, σε κάποιο νησί της Ελλάδας αλλά ακόμα και κάποιος που ζει στο εξωτερικό. Μάλιστα, στα καλοκαιρινά μας σεμινάρια έχουμε πάντα πολλούς μαθητές που είναι από κάποια άλλη χώρα. Οπότε, η σκέψη μου ήταν πως ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να φανεί χρήσιμο στον καθένα που θέλει να μελετήσει τη ρεμπέτικη μουσική. Το ξεκίνησα λοιπόν μέσα στην καραντίνα που υπήρχε χρόνος, γιατί ήθελε πάρα πολύ δουλειά όλο αυτό το πράγμα, και ολοκληρώθηκε τώρα» αναφέρει ο γνωστός μουσικός, λέγοντας στη συνέχεια:
«Έψαξα να βρω χρηματοδότες, γιατί μόνο και μόνο ο προγραμματισμός ήταν δύσκολος, το να βρω έναν άνθρωπο να το κάνει όλο αυτό. Είχα κάνει μία ανακοίνωση ότι ζητούσα προγραμματιστές, επικοινώνησαν αρκετές εταιρίες αλλά μόλις έλεγα τι θέλω να κάνω, η απάντηση ήταν ότι δε μπορούσαν. Βρέθηκε ευτυχώς ένας άνθρωπος, που είναι προγραμματιστής αλλά και μουσικός και κατάλαβε τι ήθελα ακριβώς να κάνω και έτσι έγινε. Είναι μία πρωτότυπη δουλειά και απ’ όσο ξέρω στην Ευρώπη όλη δεν υπάρχει κάτι ανάλογο».
Η πρώτη φάση της πλατφόρμας που ολοκληρώθηκε, αφορά το έργο του κιθαριστή και συνθέτη του ρεμπέτικου Κώστα Σκαρβέλη και αφορά κυρίως τους κιθαρίστες, μπορεί όμως να φανεί χρήσιμη και σε όλους όσους ασχολούνται με το είδος.
Όλο είναι μία ειδική περίπτωση
Για την δουλειά που χρειάστηκε να ξεκινήσει αυτή η πλατφόρμα και οι πολλοί άνθρωποι που χρειάστηκε να συμβάλουν, μιλάει ο Δημήτρης Μυστακίδης:
«Σε πρώτη φάση ξεκίνησα με τα άπαντα του Σκαρβέλη και σκέψου ότι πρέπει να ηχογραφηθούν ξανά όλα τα τραγούδια, να γραφτούν οι παρτιτούρες, να πάνε στούντιο, να γίνουν αναλύσεις με ιδιαίτερο τρόπο, mastering με ιδιαίτερο τρόπο… όλο είναι μία ειδική περίπτωση».
Η πλατφόρμα είναι διαδραστική, δηλαδή ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να ακούσει όποιο από τα όργανα της επανεκτέλεσης θέλει, να επέμβει στην ταχύτητα του τραγουδιού, να βλέπει την παρτιτούρα από όποιο όργανο επιλέξει να ακούσει, αλλά και να διαβάσει ιστορικά στοιχεία για το κάθε τραγούδι, να δει αναλυτικά εκπαιδευτικά βίντεο και να διαβάσει την μορφολογική και τροπική ανάλυση του τραγουδιού.
Η ανταπόκριση
Όποιος δεν ενδιαφέρεται για το εκπαιδευτικό κομμάτι, μπορεί απλώς να απολαύσει τις επανεκτελέσεις των τραγουδιών που έχουν ηχογραφηθεί από κορυφαίους σύγχρονους μουσικούς και τραγουδιστές. Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι μεταφρασμένα και στην αγγλική γλώσσα.
«Τώρα το πρωί που μπήκα στην πλατφόρμα και είδα, ήδη πάνω από 1000 άτομα είναι μέσα και την χρησιμοποιούν» λέει ο δημιουργός της πλατφόρμας σχετικά με την γρήγορη ανταπόκριση πολλών επισκεπτών που ήδη μπήκαν στην REDU κάνοντας μία δωρεάν εγγραφή.
«Το ρεμπέτικο έχει μεγάλη δυναμική σε όλους και ειδικά σε κάθε νεολαία, γιατί έχει αλήθεια. Οι νέοι, την αλήθεια ψάχνουν. Το ίδιο γίνεται και με την παράδοση. Αυτοί οι νέοι τώρα, μη ξεχνάμε ότι μεγάλωσαν μέσα σε χρόνια κρίσης οικονομικής, υγειονομικής. Δηλαδή, αυτή η γενιά είναι η πρώτη γενιά που μεγαλώνει χειρότερα από εμάς. Οπότε πολύ νωρίς ψάξανε κάπου να στηριχτούν. Εμείς τους φλομώσαμε στο ψέμα και στην γκλαμουριά που πουλούσαν τα περιοδικά της εποχής μας και αυτοί ψάχνουν αλήθειες. Η λαϊκή μουσική και η παραδοσιακή είναι ένας τρόπος» αναφέρει ο Δημήτρης Μυστακίδης όταν η συζήτηση μας πάει στην αγάπη που έχει η νεολαία στο ρεμπέτικο.
Τι είναι η REDU
Η πλατφόρμα REDU είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει στην διάδοση της γνώσης, τεχνικής και θεωρητικής, που αφορά το ρεμπέτικο τραγούδι σε ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν έχουν πρόσβαση στην δια ζώσης διαδασκαλία.
Σε αυτήν την πρώτη φάση υλοποίησης της, περιέχει εκπαιδευτικό υλικό που αφορά το έργο του συνθέτη και κιθαρίστα του ρεμπέτικου Κώστα Σκαρβέλη.
Οι πληροφορίες που προσφέρονται είναι:
- Full score κάθε τραγουδιού σε διαδραστική μορφή, όπου ο χρήστης μπορεί να επέμβει αλλάζοντας την ταχύτητα αναπαραγωγής, επιλέγοντας ποιο από όλα τα κανάλια της σύνθεσης θέλει να ακούσει βλέποντας το αντίστοιχο σημείο της παρτιτούρας να φωτίζεται, καθώς και οποιοδήποτε συνδυασμό οργάνων που έχουν καταγραφεί σε πολυκάναλη μορφή. Δίνεται επίσης η δυνατότητα αναπαραγωγής σε loop mode για όποια περιοχή του τραγουδιού επιλέξει ο χρήστης για διευκόλυνση στην μελέτη καθώς και κουμπιά γρήγορης μεταφοράς στα βασικά μέρη του τραγουδιού.
- Ιστορικά στοιχεία κάθε τραγουδιού.
- Μορφολογική και τροπική ανάλυση κάθε τραγουδιού.
- Τους στίχους κάθε τραγουδιού
- Εκπαιδευτικά βίντεο στα οποία παρουσιάζεται ο τρόπος που παίχτηκαν τα τραγούδια στην μισή ταχύτητα.
Σε αυτή την φάση το εκπαιδευτικό υλικό αφορά κυρίως την λαϊκή κιθάρα αλλά φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα από όλους τους μουσικούς ανεξάρτητα από το όργανο που παίζουν.
*Για να μπεις στην πλατφόρμα, πατάς ΕΔΩ