Μουσική

Στην Κατερίνη 45 ερμηνευτές σε ένα τραγούδι για την ειρήνη

Ο Γιάννης Παρλαπάνος μιλάει στην Parallaxi για την ιδέα να ερμηνεύσουν όλοι μαζί το σπουδαίο "Ederlezi"

Γιώργος Σταυρακίδης
στην-κατερίνη-45-ερμηνευτές-σε-ένα-τραγο-901072
Γιώργος Σταυρακίδης

Τις φωνές τους ενώνουν 45 καλλιτέχνες από την Κατερίνη, επιλέγοντας ένα εμβληματικό τραγούδι σε ενορχήστρωση του Goran Bregovic και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, τραγουδώντας για την ειρήνη.

Το “Ederlezi” είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι των Ρομά στα Βαλκάνια που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, όταν ο Goran Bregovic το 1988 το ενορχήστρωσε και το συμπεριέλαβε στo soundtrack της ταινίας του Εμιρ Κουστουρίτσα “Ο καιρός των Τσιγγάνων”.

Ενώ δεν είναι τραγούδι του δημοφιλούς δημιουργού, του έχει αποδοθεί λόγω της μεγάλης αποδοχής που είχε η δική του εκδοχή και τραγουδήθηκε από πολλούς ερμηνευτές παγκοσμίως.

Η ελληνική του απόδοση, έχει τίτλο “Του Άη Γιώργη” με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, από τον κύκλο τραγουδιών που έγραψαν ο συνθέτης και η στιχουργός για την φωνή της Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο άλμπουμ “Παραδέχτηκα”.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Τριανταένα χρόνια μετά από εκείνη την ηχογράφηση, το τραγούδι έχει συνδεθεί απόλυτα με τα δεινά των πολέμων και τους πρόσφυγες. Λόγος που οι 45 καλλιτέχνες από την Κατερίνη, το επέλεξαν για να είναι εκείνο που θα μεταφέρει το μήνυμα τους που , δεν είναι άλλο, από το “Πάμε για την ειρήνη”΄, όπως χαρακτηριστικά λέει στην Parallaxi ο εμπνευστής της ιδέας, ιδιοκτήτης του Pink Studios Katerini και γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Παρλαπάνος, αναφέροντας τον τρόπο και τον λόγο που έγινε αυτή η ηχογράφηση στα δικά του Pink Studios Katerini.

“Η ιδέα ξεκινάει από τον Michael Jackson την δεκαετία του ‘80 με το “We are the world”, κάποιοι μουσικοί αργότερα κάνανε ορχηστρικά το “Praying for change” και εν μέσω καραντίνας το είδαμε να συμβαίνει συχνά και στην Ελλάδα. Πρώτοι νομίζω το είχαν κάνει Σερραίοι καλλιτέχνες με δυο τρεις εκπληκτικές δουλειές τότε, ενώ το τελευταίο που ακούσαμε ήταν η διασκευή του ‘We are the world” από τους Larissa sings. Θέλαμε κι εμείς να κάνουμε κάτι είναι η αλήθεια και τώρα, δυστυχώς, που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, βρήκαμε λόγο να ενώσουμε τις φωνές τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, σκοπός μας δεν είναι να πάρουμε κάποια θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.”

Ο Γιάννης Παρλαπάνος, αναφέρεται και στην συγκινητική ιστορία του “Ederlezi”, μιλώντας και για έναν στίχο που τον συγκλονίζει, “Έχει έναν φοβερό στίχο μέσα που λέει “Δε μου φέρνει ‘κεινον που αγαπώ” επειδή ο άνθρωπος έχει πεθάνει… Το τραγούδι γράφτηκε περίπου την εποχή που η Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε σε κομμάτια και για εμάς είναι μεγάλης σημασίας να δείξουμε οτι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πρόσφυγες. Για κάποιον λόγο θεωρούμε πως η Συρία είναι μακριά μας, αλλά δεν είναι. Οπουδήποτε χάνεται κόσμος είναι κρίμα. Ειδικά το 2022 εικόνες με βαρβαρότητα δεν αξίζουν στην εποχή μας.”

giannhs-parlapanos.jpg

Καλλιτέχνες από την Κατερίνη που ένωσαν τις φωνές τους, από διαφορετικά είδη μουσικής, για έναν σπουδαίο και συμβολικό σκοπό.

“Είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα. 45 καλλιτέχνες και υπάρχουν κι άλλοι πολλοί στην Κατερίνη. Στην αρχή υπήρχε ο φόβος, λόγω του κορονοϊού, ότι επειδή θα έμπαινε ο καθένας μόνος του στο στούντιο για να ηχογραφήσει, ίσως να φαινόταν όλο αυτό κάπως ξένο ως προς το συναίσθημα, την απόδοση και το χρώμα που θα έδινε ο κάθε τραγουδιστής.

Παρόλα αυτά δώσανε όλοι τόσο ωραία τη φωνή τους μέσα στο τραγούδι… Οτι κατάφεραν δηλαδή να συνυπάρξουν με τέτοια απόσταση μεταξύ τους, πραγματικά είναι κάτι μαγικό. Ειδικά αν σκεφτούμε πως οι φωνές που συμμετέχουν είναι και διαφορετικής υφής και χροιάς. Υπάρχουν άνθρωποι που τραγουδάνε λαϊκά, άλλοι μόνο ξένα ή ποπ. Κι όμως, συνυπήρξαν λες και δουλεύουν χρόνια μαζί.”

Τέλος, ο δημοφιλής τραγουδιστής, αναφέρει την μεγάλη αποδοχή που έχει το τραγούδι, παρά τις λίγες μέρες κυκλοφορίας του, δείχνοντας την σημασία του σκοπού.

“Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικά και σημαίνει πως ο κόσμος συμφωνεί και τον εκφράζει αυτό που θέλαμε να μεταδώσουμε. Αυτό το “Πάμε για την ειρήνη”

Δύο άνθρωποι που συνέβαλαν πολύ στη δημιουργία του τραγουδιού, είναι ο Δημήτρης Δριστάς που τραγουδάει στο τραγούδι, αλλά έχει φτιάξει και το βίντεο και το μοντάζ, είναι, αλλά και ο Γιώργος Μίγκας που βοήθησε πολύ με τη μίξη και με το master και είναι ο πιανίστας του τραγουδιού. Νομίζω πως το οτι δε λειτουργήσαμε μονοδιάστατα στο κομμάτι, έφερε κι αυτή την μεγαλύτερη ομογενοποίηση του”

Ακούστε το τραγούδι

Τραγουδούν αλφαβητικά : Ανδρέου Χάρης, Βασιλειάδης Βασίλης, Γεωργιάδου Χριστίνα, Γκανάς Νίκος, Γκραίκος Θάνος, Δεληγιαννίδου Φρόσω, Δημούση Μαριάννα, Δραγασιά Μαρία, Δριστάς Δημήτρης, Δρούγκας Χρήστος, Ευαγγελοπούλου Χρυσάνθη, Ζάρα Γεωργία, Ηλιάδης Αλέξης, Καλλιφατίδης Αλέξανδρος, Καραβασίλης Πάρης, Καψάλης Κώστας, Κεραμιδιώτης Κώστας, Κοντοδήμος Στέλιος, Κούπελη Εβελίνα, Κωστίδου Μαρία, Κωστοπούλου Βασιλική, Λάιος Βασίλης, Λεοχάρη Γιάννα, Λυναίου Δέσποινα, Μαργαρίτη Έλενα, Μαρινοπούλου Γεωργία, Μαστορογιάννη Χρύσα, Μέρκας Νίκος, Μιχαηλίδης Σωκράτης, Μουσδράκα Λυδία, Μπάκας Νίκος, Μπαλαούρα Βάνα, Μπίνος Νίκος, Παναγιωτίδου Αναστασία, Παπαναστάση Στέλλα, Παρλαπάνος Γιάννης, Παρουσιάδου Ρένα, Πιπέρης Βαγγέλης, Πολυδώρου Σίσσυ, Πολυζόπουλος Νίκος, Σέρβου Φιλιώ, Τζέπα Ορνέλα, Τσαχουρίδης Βασίλης, Φωτιάδης Νίκος, Φωτοπούλου Μαρίκα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα