Όσα πρέπει να ξέρεις για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Έρχεται η μέρα του Αγ. Πατρικίου. Κάντο όπως ένας Ιρλανδός.

Parallaxi
όσα-πρέπει-να-ξέρεις-για-την-ημέρα-του-α-297798
Parallaxi

Πλησιάζει και φέτος η μέρα που ο κόσμος ντύνεται στα πράσινα, γιορτάζοντας όπως οι Ιρλανδοί την μεγάλη γιορτή, με παρελάσεις, παραδοσιακά πιάτα, ουίσκι, μουσική και χορό στα bars και τους δρόμους της. Τα τελευταία χρόνια, μπαίνουν στο παιχνίδι και οι ελληνικές πόλεις. Ιδανικός συνοδός αυτής της μοναδικής ημέρας το αγαπημένο Ιρλανδέζικο ουίσκι Tullamore D.E.W. που αυτό το Μάρτιο γιορτάζει την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου όπως της αξίζει: με εκπλήξεις και δώρα που σε περιμένουν σε πολλά μπαρ!

Είναι το μοναδικό ουίσκι που επιμένει να υπηρετεί τη «Δύναμη των Τριών» και στα τρία στάδια της διαδικασίας παρασκευής ουίσκι, αφού αποστάζεται τρεις φορές, συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τύπους ιρλανδέζικου ουίσκι και ωριμάζει σε τρεις τύπους βαρελιών κάτι που του δίνει τον αυθεντικό του χαρακτήρα, πολυπλοκότητα και ανεπανάληπτο βάθος γεύσης. Ζήσε την απόλυτη ημέρα της άνοιξης, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου στα bar που το πάρτι ξεκινά με το Tullamore D.E.W. Δες σε ποια bar θα συμβούν τα καλύτερα πάρτι.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της γιορτής

Πρόκειται για την μέρα που ο κόσμος “βάφεται” πράσινος. Στα ιρλανδικά είναι γνωστή ως “Lá Fhéile Pádraig” (Η Ημέρα της Εορτής του Πατρικίου) και παγκοσμίως διάσημη ως St Patricks’ Day. Πρόκειται για θρησκευτική εορτή που λαμβάνει χώρα ετησίως στις 17 Μαρτίου, ημέρα επετείου του θανάτου του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick) (περ. 385–461 μ.Χ.) του σημαντικότερου Προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας. Η ημέρα έχει πολλά σύμβολα – το πράσινο χρώμα και το τριφύλλι είναι τα πιο γνωστά από αυτά.

Σύμφωνα με το έθιμο

Το πράσινο του τριφυλλιού όπως και το ίδιο το τριφύλλι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και η άφθονη μπύρα και το ιρλανδέζικο ουίσκι να ρέουν από τα βαρέλια -άφθονα στην κυριολεξία- όπως και το πολύ φαγητό με τα ψητά λαχανικά και το βοδινό να αποτελούν το πλέον παραδοσιακό πιάτο της ημέρας.

Οι ιρλανδικές pub έχουν την τιμητική τους παντού στον κόσμο με ιρλανδέζικο ουίσκι, ενώ ολόκληρες πόλεις διοργανώνουν πάρτι, παρελάσεις και φεστιβάλ ανήμερα της εορτής, με αποτέλεσμα άνθρωποι όλων των ηλικιών να ξεχύνονται και να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, φορώντας πράσινα T-shirts και ψηλά πράσινα καπέλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρέλαση της Νέας Υόρκης που μπορεί να φτάνει σε μαζικότητα και τα επίπεδα εκείνης που διοργανώνεται στο Δουβλίνο.

Ο θρύλος λέει πως κρύβονται πολλοί θρύλοι πίσω από αυτήν την γιορτή, για παράδειγμα πρέπει να φορέσεις πράσινα αλλιώς θα σε τσιμπήσουν οι καλικάντζαροι! Για αυτό εκείνη την ημέρα αν σε δουν χωρίς να φοράς κάτι πράσινο πάνω σου σίγουρα θα σε τσιμπήσουν!

Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου, ανήμερα της επετείου του θανάτου του Αγίου Πατρικίου, σημαντικότερου Προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας. Η ημέρα αποτελεί αφορμή για εορτασμό του ιρλανδέζικου πολιτισμού και καταγωγής σε όλον τον πλανήτη.

Ο Αγ. Πατρίκιος δεν ήταν Ιρλανδός αλλά Σκωτσέζος. Εφτασε στην Ιρλανδία έφηβος, ως σκλάβος αιχμάλωτος από πειρατές στα τέλη του 4ου αι. και εμεινε εκεί για 5-6 χρόνια μέχρι να αποδράσει. Επιστέφει μετά από χρόνια ως ιερέας και μετά από ένα όραμα σταλμένο από τον Θεό για να βοηθήσει τους Ιρλανδούς και να διαδώσει την χριστιανική πίστη. Η ημέρα του Αγ. Πατρικίου, ξεκίνησε ως θρησκευτική γιορτή τον 17ο αιώνα για να τιμηθεί η ζωή του όπως και η άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία.

Ωστόσο η ιστορία μάλλον δείχνει πως εκτός από το γεγονός πως δεν ήταν Ιρλανδός, δεν τον έλεγαν καν Πατρίκιο. Το όνομά του ήταν Maewyn Succat ενώ το διάσημο πλέον όνομά του, το έλαβε κατά πάσα πιθανότητα, την ημέρα της χειροτονίας του.

Το πράσινο δεν είναι το σύμβολο του “Πατριάρχη” της Ιρλανδίας

Παρά το γεγονός πως την συγκεκριμένη μέρα όλοι φοράνε πράσινα καπέλα και T- shirts δεν σημαίνει πως το πράσινο αποτελεί το χρώμα του Αγίου Πατρικίου ή κάτι τέτοιο. Το συγκεκριμένο χρώμα, καθιερώθηκε με τα χρόνια ως αναφορά στην ιρλανδική εξέγερση. Για την ακρίβεια μέχρι τότε, το πραγματικό χρώμα της ημέρας ήταν το μπλε. Τώρα σε σχέση με το τριφύλλι, λέγεται πως το χρησιμοποιούσε στην διδασκαλία του ως παράδειγμα της Aγίας Tριάδας (Πατήρ- Υιός- Άγιο Πνεύμα). Σήμερα ως φυτό θεωρείται πως φέρνει καλοτυχία. Εκείνη τη μέρα εμβληματικά κτήρια σε όλο τον κόσμο φωτίζονται πράσινα όπως το Εmpire State στη Νέα Υόρκη και το κτήριο της όπερας στο Σίδνεϋ. Ενώ στο Σικάγο αλλάζουν το χρώμα του ποταμού Kelly σε πράσινο με χημικά που κρατούν λίγες ώρες.

Αφθονία σε όλα

Σε όλο τον κόσμο εκείνη την ημέρα, γιορτάζουν πίνοντας και τρώγοντας και αυτό κρύβει μέσα του ένα λαογραφικό υπόβαθρο ασχέτως εάν τώρα θεωρείται ξεκάθαρα εμπορικό. Στις απαρχές του εορτασμού, η μέρα αυτή ακριβώς επειδή ήταν κατά την διάρκεια της Σαρακοστής, σήμαινε μία ημέρα ελεύθερη για να φάνε και να πιουν ό,τι θέλουν οι πιστοί. Ωστόσο η απόλαυση του αλκοόλ την συγκεκριμένη μέρα, είναι ένα στοιχείο που προστέθηκε το 1970 παίρνοντας σταδιακά τις σημερινές διαστάσεις.

Όλα είναι σαν ένα κομμάτι ιρλανδικής γης εκείνη την ημέρα

Αν μπαίνει στο παιχνίδι η Ελλάδα, φανταστείτε τί γίνεται παγκοσμίως εκείνη την ημέρα. Όλα μοιάζουν πράσινη γη, ένα κομμάτι Ιρλανδίας ενώ στην ίδια την Ιρλανδία, η γιορτή προφανώς και παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Η παρέλαση και το φεστιβάλ διαρκούν συνήθως τέσσερις μέρες, με διάφορα πρότζεκτ, περφόρμανς, παραστάσεις, μουσικά και άλλα event να πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις ενώ δεν υπάρχει μπαρ που να μην ανταποκρίνεται σ’ αυτή τη γιορτή . Ο κόσμος χορεύει, πίνει, τρώει και αλληλεπιδρά μεταξύ του σε βαθμό που να μην ξεχωρίζει ο ντόπιος από τον τουρίστα.

Αφού τα έμαθες όλα για αυτή τη μέρα δες σε ποια bar της Θεσσαλονίκης θα συμβούν τα καλύτερα πάρτι! 

Και μην ξεχάσεις να φορέσεις τα καλά σου!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα