Το Jazz Solidarity Network είναι ένα καταφύγιο για τους καλλιτέχνες
Μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να στηρίξει με κάθε τρόπο πρόσωπα της Jazz και της αυτοσχεδιαστικής σκηνής
Εικόνες: Jazz Solidarity Network
Ήταν καλοκαίρι του 2022, όταν ο Κοσμάς Αναγνωστόπουλος άκουσε για πρώτη φορά το άλμπουμ του Κωνσταντίνου Μητρόπουλου και του Νίκου Σιδηροκαστρίτη, με τίτλο «Instinct». Του το είχε συστήσει ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Μάνθος Γιουρτζόγλου.
Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, πήγε να τους δει σε μία συναυλία τους και τους ζήτησε να αγοράσει το CD. Εκείνοι του απάντησαν ότι δεν υπήρχε ακομα. Ο Κοσμάς – το επάγγελμα του οποίου είναι μηχανικός και δεν είχε ιδέα του τι εστί μουσική βιομηχανία – εξεπλάγη όταν έμαθε πως για να τυπωθεί ένας δίσκος σε CD χρειάζονταν γύρω στα πεντακόσια ευρώ, ποσό που για οποιαδήποτε επιχείρηση θεωρείται αμελητέο. Σε εκείνο το live, τους υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να βρει ο ίδιος τα χρήματα για να κυκλοφορήσει το άλμπουμ το ταχύτερο δυνατό, και έτσι έγινε.
Αυτή η ιστορία θα ήταν το ξεκίνημα για την πραγμάτωση μιας πρωτοβουλίας η οποία θα λειτουργούσε ως αρωγός για καλλιτέχνες της ελληνικής jazz και αυτοσχεδιαστικής σκηνής, παρέχοντας τόσο οικονομική, όσο και υλική βοήθεια, αλλά και υπηρεσίες πληροφόρησης.
Κάπως έτσι, άρχισαν να εκδίδονται δίσκοι που είχαν ηχογραφηθεί, αλλά δεν κατάφεραν έως τότε να τυπωθούν και τον Μάρτιο του 2023, ιδρύθηκε επίσημα το Jazz Solidarity Network, από τον Κοσμά και τον Μάνθο, μια κοινότητα αλληλεγγύης Ελλήνων καλλιτεχνών της jazz και του αυτοσχεδιασμού.
Πλέον, το Jazz Solidarity Network απαριθμεί 218 μέλη. Εδώ θα συναντήσεις σόλο καλλιτέχνες, μουσικές μπάντες, χορευτικά γκρουπ και πολιτιστικές συλλογικότητες – πρόσωπα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, αλλά και την παλιά φουρνιά της jazz. «Προσπαθούμε να τους φέρουμε σε συνεργασία μεταξύ τους και σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς επίσης, που παίζουν σε άλλες χώρες, μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις, για να τις προσφέρουν και στους υπόλοιπους», λέει ο Κοσμάς Αναγνωστόπουλος.
Ένα χρόνο μετά τη συναυλία που υπήρξε αφετηρία για αυτήν την πρωτοβουλία, τον Σεπτέμβρη του 2023, στο Πάρκο Ασυρμάτου του Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα, άτομα όλων των ηλικιών βίωσαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, το 1ο Outta Climate Festival, μια γιορτή – όχι αμιγώς jazz – η οποία επιθυμεί να συνδέσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που επιμελήθηκε το Jazz Solidarity Network, ανέβηκαν στη σκηνή μέλη της κοινότητας, αλλά και μαθητικά σύνολα, παίζοντας γνωστά και δικά τους κομμάτια, για να περάσουν το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της οδικής ασφαλείας. Η συγκεκριμένη διοργάνωση, σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, πρόκειται να επισκεφτεί και διάφορους άλλους δήμους σε ολόκληρη την χώρα, έχοντας τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι Streaming πλατφόρμες μπορεί να βοηθούν στη διάχυση του έργου, αλλά λειτουργούν εντελώς αντίστροφα όσον αφορά τη χρηματική αποζημίωση του καλλιτέχνη, αποθαρρύνοντας τους τελευταίους στην έκδοση ενός άλμπουμ. Λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του, το Jazz Solidarity Network έχει καταφέρει να δημιουργήσει δύο ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου τα μέλη του να παρουσιαστούν στο κοινό, αναδεικνύοντας το έργο τους.
Η πλατφόρμα του e-shop και το crowdfunding προσφέρουν στους καλλιτέχνες, χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος για την κοινότητα, έναν τρόπο ώστε να προωθήσουν και να ενισχυθεί οικονομικά η δουλειά τους. «Πολύς κόσμος που είναι τζαζόφιλος, είναι πρόθυμος να χρηματοδοτεί το μουσικό έργο που παράγουν καλλιτέχνες, αλλά δεν ξέρει πώς να το κάνει. Ο κόσμος βοηθάει, αλλά πρέπει εσύ να τον βρεις. Μια συνεισφορά, πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει και ως ένας προθάλαμος για μια μεγάλη χορηγία», ανέφερε ο κ. Κοσμάς.
Ένας από τους επόμενους στόχους του Jazz Solidarity Network είναι η δημιουργία ενός βιβλίου που θα συγκεντρώνει τις παρτιτούρες Jazz συνθέσεων, Ελλήνων καλλιτεχνών. «Είναι ιδέα του Πέτρου Κλαμπάνη, ένα βιβλίο όπως το “The Real Book” της αμερικανικής jazz, αλλά στην Ελλάδα».
Το Jazz Solidarity Network είναι το καταφύγιο όλων αυτών των καλλιτεχνών που προσπαθούν να σταθούν στο χώρο του πολιτισμού, έχοντας διαλέξει όχι και ένα τόσο εμπορικό μουσικό είδος. Είναι η ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον της jazz και του αυτοσχεδιασμού.
*Μπορείτε να στηρίξετε και εσείς το έργο τoυ Jazz Solidarity Network πατώντας εδώ.