Υπαίθρια πάρτι: Η νέα τάση που ανθίζει στην Θεσσαλονίκη

Γιατί (όλοι) πάνε σε υπαίθρια πάρτι;

Μυρτώ Τούλα
υπαίθρια-πάρτι-η-νέα-τάση-που-ανθίζει-σ-1171980
Μυρτώ Τούλα

Κρύα ποτά στο χέρι, στημένα ηχεία και djs sets στα πλακόστρωτα, αυτοκίνητα για σκαμπό και stands, μία νέα τάση που το κοινό της Θεσσαλονίκης αγκάλιασε και αγάπησε. Τα υπαίθρια πάρτι συμβολίζουν, ας πούμε, την έναρξη του καλοκαιριού, είναι τα events που περιμένουμε περισσότερο από κάθε άλλο. Ανοιχτά clubs και ελεύθερο στιλ, χωρίς να είσαι στημένος ακόμη και με την παντόφλα πας και απολαμβάνεις την μουσική που σκάει σαν πυροτέχνημα σε κάθε σημείο των πεζόδρομων που στήνεται το εκάστοτε event. 

Τα υπαίθρια πάρτι, αν και έχουν αποκτήσει πολλές σύγχρονες μορφές, είναι μια παράδοση που ανάγεται σε αρχαίες εποχές. Η ιδέα της συγκέντρωσης ανθρώπων σε εξωτερικούς χώρους για να γιορτάσουν, να πιούν και να διασκεδάσουν, είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη ιστορία και μπορεί να εντοπιστεί σε πολλούς πολιτισμούς και εποχές.

Σήμερα, τα υπαίθρια πάρτι έχουν εξελιχθεί και ενσωματώνουν διάφορες μορφές, από μικρά φιλικά μπάρμπεκιου στον κήπο, μέχρι μεγάλα φεστιβάλ μουσικής και πολιτισμού που συγκεντρώνουν χιλιάδες ανθρώπους. Σε πολλές πόλεις, τα πάρκα και οι δημόσιοι χώροι γίνονται συχνά σκηνικά για υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ φαγητού, μουσικές συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα.

Ο Ιωάννης Πατελιώτης, συνδημιουργός των Street Outdoors και διοργανωτής υπαίθριων events αναφέρει πως τα υπαίθρια πάρτι έγιναν τάση τα τελευταία 2 χρόνια:

«Εμείς ξεκινήσαμε το 2012, θεωρούσαμε τότε πως είναι λίγο παρωχημένο να γίνονται events αποκλειστικά και μόνο σε κλειστούς χώρους τις βραδινές ώρες, σε μία χώρα που έχει ήλιο και ζέστη. Στα απογευματινά και υπαίθρια events υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και ελευθερία. Τότε έπαιξε ρόλο το γεγονός ό,τι στην Ελλάδα υπήρχε κρίση, με τα δικά μας πάρτι δίναμε ευκαιρία στον κόσμο να μπορούν να έρθουν δωρεάν χωρίς να είναι απαραίτητο να καταναλώσουν ποτό από τα μπαρ τα δικά μας. Θέλαμε να προωθήσουμε ένα κλίμα ελεύθερο, χαλαρό και φυλικό.

Τα υπαίθρια events, θεωρώ πως ταιριάζουν και στο μουσικό μας στιλ και στον χαρακτήρα μας. Στα υπαίθρια events, οι κίνδυνοι είναι λιγότεροι απ’  ό,τι στα κλειστά. Υπάρχει εύκολη διαφυγή του κόσμου σε περίπτωση που θα συμβεί κάτι, θεωρώ πως είναι το πιο safe σενάριο αναφορικά με τα event. Δεν μπορώ να πω πως με χαροποιεί πως το κάθε μαγαζί κάνει πλέον street party και δεν αναφέρομαι στο κομμάτι του ανταγωνισμού, είναι σημαντικό να μπορείς να διατηρήσεις μία επιρροή σε αυτό το αντικείμενο, από την άλλη όμως αυτή την στιγμή με τα τόσα υπαίθρια events θεωρώ πως ευτελίζουμε αυτές τις διοργανώσεις.

Εμείς βιώνουμε μία μεγάλη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου, όμως, τα τόσα πολλά street events από τα μαγαζιά που έχουν κόσμο στον δρόμο και djs στα παράθυρα, είναι μία εύκολη λύση να αντιγράψουν μία πετυχημένη συνταγή που έχει κάνει κάποιος άλλος. Δεν θεωρώ πως αυτή την στιγμή τα street party γίνονται με σωστό τρόπο, έτσι μπορεί να ξεφτιλιστεί το προϊόν πλήρως».

Όπως λέει ο Ιωάννης Πατελιώτης αρκετές φορές τα street party ενοχλούν:

«Έχει τύχει να κάνουμε events σε χώρους που έχουμε ήδη αξιοποιήσει αρκετές φορές και ξαφνικά βλέπουμε κι άλλα street party σε απόσταση 50 μέτρων από το δικό μας. Δεν υπάρχει συνεννόηση και στην πόλη υπάρχει και ο εγωισμός έντονα. Η συνέπεια της τόσο μεγάλης έκτασης τέτοιου είδους event θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει κανένα επιτυχία και επίσης, ενώ αυτή την στιγμή τα υπαίθρια πάρτι τα υποστηρίζει ο κόσμος μπορεί σε κάποια φάση να γίνουν κόκκινο πανί. Πλέον τα events γίνονται σε οικιστικά μέρη κι αυτό είναι πρόβλημα.

Το κόστος για ένα υπαίθριο πάρτι ξεπερνά εκείνο που διοργανώνεται σε κλειστό μέρος, ξεκινάς από το 0 να χτύσεις τα πάντα και επίσης, έχεις λιγότερα έσοδα. Στα μεγάλα event που κάναμε με το “This is Athens City Festival” aν δεν μας υποστήριζε οικονομικά ο Δήμος και οι χορηγοί θα χάναμε πραγματικά πολλά χρήματα. Για να φτάσει στο σημείο η Θεσσαλονίκη να κουνηθεί, πρέπει κάτι να συμβεί στην Αθήνα, θεωρώ πως η παρούσα διοίκηση θα είναι πιο συνεργάσιμη απ’ ότι ήταν η προηγούμενη. Για να νοικιάσεις έναν δημόσιο χώρο και να κάνεις πάρτι θα πρέπει να υπάρχει πλαίσιο, αυτή την στιγμή όμως, δεν υπάρχει. Για εμένα θα είχε μεγαλύτερη αξία να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, αλλά να υπάρχει.

Μπορώ να νοικιάσω έναν δημόσιο χώρο από τον Δήμο, για να κάνω πάρτι, αλλά ο Δήμος δεν έχει άδεια για την ένταση της μουσικής. Έχει τύχει να ζητήσω χώρο και να μην μου τον δώσουν, συγκεκριμένα, το Λιμάνι. Σε μία πόλη που δεν έχει συναυλιακούς χώρους, ένας major χώρος που είναι το Λιμάνι δεν δίνεται.”

Ο κόσμος όπως λέει ο Ιωάννης τα street party τα βιώνει παρεΐστικα: “Έρχονται για να βιώσουν το coolness του δρόμου, δεν είναι όπως στα club, ο καθένας μπορεί να φορέσει ότι θέλει και να αράξει με όποιον θέλει. Το μπαμ έγινε από πέρσι, στην Θεσσαλονίκη, τα υπαίθρια πάρτι έχουν γίνει τάση. Οι ενδιαφέρουσες προτάσεις στο κομμάτι των μαγαζιών δεν είναι τόσες πολλές, οπότε, ένα ωραίο σκηνικό στον δρόμο είναι πρόκληση. Έρχονται άτομα από 18 ετών μέχρι και 40, οι νεαρές ηλικίες είναι πιο πολλές. Θυμάμαι πολύ έντονα το τελευταίο πάρτι στην Αθήνα που είχε 20.000 κόσμο, στο Πάρκο Ελευθερίας ήταν μαγικά, ο κόσμος άραζε στο χορτάρι, έβλεπες οικογένειες να ακούν ηλεκτρονική μουσική. Το 2016 θυμάμαι το πάρτι στο Λιμάνι γιατί ήταν η πρώτη φορά που ήρθαμε σε επαφή με χιλιάδες κόσμο και ο καιρός είχε αλλάξει μέσα σε δύο ώρες 15 mood. Αν δεν κάνω λάθος εκείνο το event ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικής μουσικής openair στην Ελλάδα, από την εποχή της κρίσης κι έπειτα. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε τόσο μαζικά street party γιατί επενδύουμε στους Έλληνες, θεωρώ πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, παρουσιάζουμε Έλληνες djs και καλλιτέχνες και πολύ σπάνια ξένους.  Αν χαίρομαι για κάτι, χαίρομαι γι αυτό.”

Η Έλσα προτιμά τα streetparty από την έξοδο σε κλειστά μαγαζιά: “Περιμένω να ανοίξει ο καιρός για να ξεκινήσουν τα πάρτι δρόμου. Μου αρέσει που μπορούμε να πάμε όπως θέλουμε, χωρίς να μας κατακρίνει κανείς και χωρίς να περάσουμε από το βλέμμα του πορτιέρη, επίσης, η φάση είναι πολύ πιο ελεύθερη, βλέπεις το αστικό τοπίο της πόλης και απολαμβάνεις την μουσική που γουστάρεις. Στα υπαίθρια πάρτι, γνωρίζεις πολύ εύκολα κόσμο, φλερτάρεις και πίνεις πολύ φθηνότερα. Κάθε φορά που πηγαίνω σε τέτοια events ανοίγει η καρδιά μου, είναι σαν να παρακολουθώ μία συναυλία στο Θέατρο Γης. Ακόμη και το βλέμμα των ανθρώπων αλλάζει. Έχεις την δυνατότητα αν σε κουράσει η μουσική να πας σε άλλο σημείο χωρίς να ακούς τέντα τα ηχεία, ξεκίνησα να πηγαίνω με μία φίλη μου και αυτή την στιγμή από μερικά άτομα που γνωρίσαμε είμαστε 10. Θα ήθελα πολύ να πάω σε ένα street event στο Λιμάνι ή στο στρατόπεδο Κόδρα. Θεωρώ πως είναι μέρη τα οποία θα απογείωναν την εμπειρία.” 

Ο Γιώργος έχει πάει σε αρκετά streetparty στην πόλη: «Αγαπώ τα street party η στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι μια μοναδική ευκαιρία να ζήσω την πόλη με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι δρόμοι γεμίζουν με μουσική, φώτα και χαρούμενα πρόσωπα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που δεν συναντάς συχνά. Είναι μια στιγμή που όλοι αφήνουμε πίσω την καθημερινότητα και απλά απολαμβάνουμε τη μουσική και την παρέα των άλλων. Το να χορεύεις κάτω από τον ανοιχτό ουρανό, και τις πολυκατοικίες, με τους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής να γεμίζουν τον αέρα, είναι κάτι που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.

Αισθάνομαι ότι ανήκω σε μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο πάθος και αυτή η αίσθηση με γεμίζει ενέργεια. Τα street party ηλεκτρονικής μουσικής στη Θεσσαλονίκη είναι μία μεγάλη γιορτή στα μάτια μου. Κάθε φορά , νιώθω την πόλη να ζωντανεύει με έναν τρόπο φρέσκο. Οι πλατείες και οι δρόμοι γεμίζουν με κόσμο, μουσική και χορό, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα απόλυτης ελευθερίας και χαράς. Αυτές οι στιγμές είναι γεμάτες από αυθορμητισμό και ανεμελιά, και κάθε φορά που γίνεται ένα τέτοιο event, νιώθω πιο συνδεδεμένος με την πόλη και τους ανθρώπους της.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα