Μυρσίνη Ζορμπά: Mέρος της προσωπικής της βιβλιοθήκης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τα βιβλία, έλεγε, ανήκουν σ’ αυτούς που τα διαβάζουν και για όσο τα διαβάζουν - Ηταν επιθυμία της

Parallaxi
μυρσίνη-ζορμπά-mέρος-της-προσωπικής-τη-999392
Parallaxi

Η Μυρσίνη Ζορμπά λάτρεψε τα βιβλία ως πηγή γνώσης και διάδοσης των ιδεών, ως κινητήρια δύναμη ικανή να αλλάξει τον κόσμο, αφού «Τα βιβλία είναι ο κόσμος των ιδεών, είναι αυτό που δεν υπάρχει, αλλά μπορεί να υπάρξει» όπως έλεγε.

Εργάστηκε σε όλους τους τομείς του βιβλίου, υπήρξε πρωτοπόρα, εστίασε στην ανάγκη μιας δημόσιας πολιτικής για το βιβλίο αλλά και στην ενίσχυση των βιβλιοθηκών για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση όλοι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι.

Από τις τελευταίες επιθυμίες της ήταν να δωριστεί μέρος της προσωπικής βιβλιοθήκης της στη βιβλιοθήκη του Πάντειου Πανεπιστημίου, με το οποίο είχε διαρκή σχέση καθώς συμμετείχε σε επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια, με τελευταίο το 2017 για τα εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η παράδοση περίπου 400 τόμων που αφορούν την πολιτισμική πολιτική και συνοδεύονται από πολλές ιδιόχειρες σημειώσεις της. «Η Μυρσίνη Ζορμπά, πέρα από τις υπόλοιπες ιδιότητές της και τα δημόσια αξιώματα που υπηρέτησε, συστηνόταν ως ερευνήτρια πολιτισμικής πολιτικής.

Η πολιτισμική πολιτική ήταν το κεντρικό της ενδιαφέρον και την υπηρέτησε το ίδιο πιστά ως ερευνητικό πεδίο και ως εφαρμοσμένη πολιτική. Θεωρούσε, άλλωστε, ότι βρισκόταν στο κέντρο μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και την αντιμετώπιζε ως ένα διεθνές πεδίο μελέτης, όπου συναντώνται η πολιτική επιστήμη, οι πολιτισμικές σπουδές, η φιλοσοφία και η Ιστορία» αναφέρει το Πανεπιστημιακό Ιδρυμα και δεσμεύεται ότι τα βιβλία της θα βρουν άμεσα τη θέση τους στη βιβλιοθήκη του για να στηρίξουν τους νέους μελετητές της πολιτισμικής πολιτικής και Ιστορίας.

«Την πολυεπίπεδη αυτή προσέγγιση ανέπτυξε στη μονογραφία της “Η Πολιτική του Πολιτισμού, Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα” (Πατάκης 2015), αλλά και σε ένα δεύτερο βιβλίο, που δεν πρόλαβε δυστυχώς να ολοκληρώσει με τίτλο “Ο Πολιτισμός στον καθρέφτη της κρίσης”. Τον πλούτο των διαδρομών της σκέψης και της ερευνητικής της πορείας δωρίζει, μέσω της βιβλιοθήκης της, στη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου» σημειώνει ο Αντώνης Λιάκος, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύντροφος της ζωής της.

«Η Ζορμπά αγαπούσε τα βιβλία, ζούσε με βιβλία, αλλά δεν είχε τον φετιχισμό του συλλέκτη. Τα βιβλία, έλεγε, ανήκουν σ’ αυτούς που τα διαβάζουν και για όσο τα διαβάζουν. Ηταν από τις τελευταίες επιθυμίες της να δωριστούν τα βιβλία στη βιβλιοθήκη του Πάντειου Πανεπιστημίου, θεωρώντας ότι θα είναι χρήσιμα στους φοιτητές και στους ερευνητές της πολιτισμικής πολιτικής. Θεωρούσε άλλωστε ότι οι βιβλιοθήκες πρέπει να είναι οι κυψέλες γύρω από τις οποίες θα έπρεπε να περιστρέφεται η ζωή των σχολείων και των Πανεπιστημίων» γράφει ο κ. Λιάκος και ενημερώνει ότι σχεδιάζεται να διοργανωθεί «συνέδριο στη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά, πάνω σε μια ιδέα της, την πολιτισμική πολιτική στη δεκαετία της κρίσης».

Το συνέδριο «Η πολιτισμική πολιτική στη δεκαετία της κρίσης» θα διοργανωθεί, την άνοιξη του 2024, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή και άλλων φορέων. Επίσης τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου 2024, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza θα διοργανώσει συνέδριο αφιερωμένο στη Μυρσίνη Ζορμπά και στη διάδοση της γκραμσιανής σκέψης σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή διεθνών ομιλητών. Ως γνωστόν, η Μυρσίνη Ζορμπά μετέφρασε και εισήγαγε στην ελληνική κοινωνία έργα του Αντόνιο Γκράμσι συμβάλλοντας στη διάδοση της σκέψης του. Θυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza την τίμησε το 2022 ως διακεκριμένη απόφοιτό του και έδωσε το όνομα της Μυρσίνης Ζορμπά στο Laboratorio di Studi Neogreci του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών. Το αρχείο της μάλιστα και τα βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης της που αφορούν τη νεοελληνική φιλολογία, πρόκειται να δωριστούν το επόμενο διάστημα στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Επίσης μέχρι τον Απρίλιο του 2024, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος απουσίας της, πρόκειται να κυκλοφορήσει η επανέκδοση της μονογραφίας της «Η Πολιτική του Πολιτισμού, Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα» (εκδόσεις Πατάκης) η οποία χρονικά εκτείνεται έως το 2015. Η καινούργια έκδοση θα είναι εμπλουτισμένη με κείμενα που γράφτηκαν έως το 2020, την εποχή της πανδημίας, και προορίζονταν για την έκδοση «Ο Πολιτισμός στον καθρέφτη της κρίσης», η οποία δεν ολοκληρώθηκε.

Τέλος, τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει (εκδόσεις «Πόλις») το τελευταίο βιβλίο της «Σημειώσεις από την εποχή των προσδοκιών».

Η Μυρσίνη Ζορμπά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού (Αύγ. 2018-Ιούλ. 2019), ευρωβουλεύτρια (2000-2004), πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999) και εκδότρια (εκδόσεις «Οδυσσέας» 1973-1992).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1968-1972) και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης ως υπότροφος της ιταλικής κυβέρνησης (1973-74). Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο «Η κρατική πολιτική για το βιβλίο» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1992). Δίδαξε θεωρία και πολιτική του πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992-1995 και 2005-2007) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2006-2012). Ιδρυσε την εθελοντική οργάνωση «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (2004) με ιδιαίτερη δραστηριότητα στα προσφυγόπουλα, για τα οποία δημιούργησε και το πρώτο σχολείο το καλοκαίρι του 2015.

Πηγη – efsyn
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα