Ο μυστήριος κος Lagerfeld

Το νέο ντοκιμαντέρ του BBC Two ρίχνει κι άλλο φως στην ιδιαίτερη ζωή του Kaiser.

Σόνια Ταλαντινού
ο-μυστήριος-κος-lagerfeld-998724
Σόνια Ταλαντινού

Οι νομικές συνέπειες από τον θάνατο του Lagerfeld πριν τέσσερα χρόνια εξακολουθούν να καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας.

Ενόψει, όμως, της ρετροσπεκτίβας του Γερμανού σχεδιαστή στο Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute της Νέας Υόρκης, “Karl Lagerfeld: A Line of Beauty”, η 87’ ταινία δίνει μια γεύση από την ιδιωτική ζωή. Να μερικές από τις πληροφορίες που θα μάθουμε για τον θρύλο της μόδας.

  1. Ενώ το τεράστιο διαμέρισμα του στο Παρίσι παραμένει σφραγισμένο και η περιουσία του -150 εκατομμύρια λίρες-, σε διαπραγματεύσεις μεταξύ δικηγόρων, έχει προκύψει ως βασικός κληρονόμος της διαθήκης του το 33χρονο μοντέλο Baptiste Giabiconi, που συνεργάστηκαν στενά τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Μπορεί μετά τον θάνατό του να υπήρχαν φήμες ότι η γάτα του, Choupette, θα ήταν η αποκλειστική κληρονόμος, εντούτοις το μοντέλο επιβεβαίωσε ότι πιστεύει πως βρίσκεται «στην κορυφή» της λίστας. Σε μια σπάνια συνέντευξη, εξηγεί: «Ήθελε να με υιοθετήσει, αλλά η γραφειοκρατία ήταν πολύπλοκη». Το σχέδιο υιοθεσίας, βέβαια, ακούγεται περίεργο, κυρίως επειδή ο Baptiste είχε πατέρα. Δήλωσε, όμως, ότι αγαπούσε πολύ τον σχεδιαστή.
  2. Ο σχεδιαστής είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου κτήματος στο Μπιαρίτζ και μιας μεγάλης βίλας έξω από το Παρίσι, στην οποία λέγεται ότι δεν έμεινε ούτε μια νύχτα! Ο δικηγόρος του Kaiser αποκαλύπτει ότι η ιδιοκτησία στο Μονακό έχει περιπλέξει τα φορολογικά.
  3. Ο Αμερικανός Brad Kroenig μιλάει για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο που είχε ο Lagerfeld στη ζωή και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των γιων του, που βάφτισε ο σχεδιαστής. Ο Kroenig γνώρισε τον Lagerfeld όταν ήταν 23 κι έγινε το διεθνές μοντέλο με τα περισσότερα κέρδη για τρία συνεχόμενα χρόνια. Ο γενναιόδωρος σχεδιαστής φιλοξενούσε την οικογένειά του κάθε καλοκαίρι στη νότια Γαλλία. Ο ίδιος παραδέχεται on camera: «Νομίζω ότι αγόρασα έναν καφέ, μια φορά»!
  4. Τα δώρα που χάριζε ήταν πολύτιμα, όπως αυτοκίνητα, πτήσεις και σπίτια. Η αμερικανίδα ανιψιά του, που σχεδόν δεν τον γνώριζε, διηγείται πώς επέμενε να της σχεδιάσει το νυφικό της δωρεάν. Της το έστειλε με πτήση με το Concorde λίγο πριν τη μεγάλη μέρα!
  5. Η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό -στενή φίλη του- πιστεύεται ότι κι αυτή είναι δικαιούχος της διαθήκης του: «Αναμένεται να λάβει μια σειρά από προσωπικά αντικείμενα», αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ.
  6. Μερικοί ακόμα από το περιβάλλον του που θα μιλήσουν για πρώτη φορά είναι ο σωματοφύλακας του, Sebastien Jondeau, ο γείτονάς του στο Παρίσι, ο γιατρός του και η επί χρόνια μούσα του, Lady Amanda Harlech.
  7. Ο ίδιος ξόδευε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο για βιβλία στο βιβλιοπωλείο του Παρισιού Librairie Galignani. «Τα βιβλία ήταν τροφή για τον Karl», σχολιάζει ο Jondeau. Επισης, έλαβε εκατοντάδες βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό, όλα σταλμένα στην αγροικία στο Shropshire, επειδή ήθελε να χτίσει μια βιβλιοθήκη εκεί.
  8. Οι πιο θλιβερές στιγμές του ντοκιμαντέρ αναφέρονται στη χαμένη αγάπη μεταξύ Lagerfeld και Jacques de Bascher, που πέθανε στα 38 του από AIDS. Το ζευγάρι είχε μια σύντομη θυελλώδη σχέση, κυρίως επειδή ο Bascher διατηρούσε παράλληλα σχέση και με τον μεγάλο του αντίπαλο, Yves Saint Laurent. «Ήταν απόλυτος σε όλα, κάτι που το έκανε δύσκολο. Ήταν θυμωμένος με μια φίλη για χρόνια επειδή φορούσε στολή του Saint Laurent».
  9. Η τελευταία μεγάλη του αγάπη ήταν η Choupette, που αποκτήθηκε από τον Giabiconi. Η γαλανομάτα λευκή Birman αξίζει σήμερα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, λόγω μόντελινγκ κι εμφανίσεων, οι οποίες συνεχίζονται και μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της.
  10. Όσοι εργάστηκαν στο πλευρό του τονίζουν την εξαιρετική εργασιακή του ηθική.
  11. Ποτέ δεν παραδέχτηκε την ασθένειά του και δούλευε μέχρι το τέλος για τη Chanel, τη Fendi και το δικό του label, Karl Lagerfeld.
  12. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τον τρόμο του σχεδιαστή για το γήρας και τον θάνατο. Ο γιατρός του αναφέρει ότι δεν είχε ποτέ άλλον ασθενή σαν κι αυτόν. «Απλώς δε δέχτηκε ποτέ τη δική του θνητότητα».

*Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί στο BBC Two στις 26 Απριλίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα