Όταν το Θεαγένειο συναντά την «Αrt Break»
Πώς η δράση αυτή «φέρνει» το μουσείο στο νοσοκομείο;
Στον ένατο όροφο του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, οι τοίχοι «εξαφανίζονται» για λίγο. Και οι άνθρωποι στον χώρο (ασθενείς, σύντροφοι και νοσηλευτές) γίνονται αίφνης κοινωνοί πολλαπλών «αποδράσεων», μέσα από παράθυρα, φωταγωγούς και σκάλες, ακόμα και μέσα από χαραμάδες. Οι αποδράσεις είναι προφανώς εικονικές και νοερές, με όχημα την Τέχνη (φωτογραφίες και ταινίες κινουμένων σχεδίων) και την εικονική πραγματικότητα (VR). Ωστόσο, προσφέρουν τη δυνατότητα για ένα πραγματικό «διάλειμμα», που δεν είναι σύνηθες σε ένα νοσοκομείο, ιδίως αντικαρκινικό.
Πώς γίνεται αυτό; Στο πλαίσιο της δράσης «Αrt Break (Διάλειμμα Τέχνης)», την οποία υλοποιεί η Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων του Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας ΜΟΜus και τη Σχολή Κινηματογραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια (USC).
Στην ουσία, η δράση «φέρνει» το μουσείο στο νοσοκομείο. Η ομάδα έργου θα δημιουργήσει ένα «εικαστικό δωμάτιο» με δύο συλλογές έργων: η πρώτη περιέχει φωτογραφίες από το MOMus, που θα προβάλλονται μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR), με δυνατότητα διάδρασης. Η δεύτερη περιέχει ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από το USC και από ανεξάρτητους παραγωγούς της Ευρώπης.
«Η δράση αναμένουμε να αρχίσει μετά τις γιορτές και θα έχει διάρκεια ενός μηνός. Το Θεαγένειο είναι ένα δύσκολο περιβάλλον, καθώς συνήθως οι άνθρωποι δεν βρίσκονται εκεί για ευχάριστο λόγο. Η δράση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, αλλά ξεκινήσαμε από το πιο δύσκολο, γιατί εκεί υπάρχει και η μεγαλύτερη ανάγκη για ένα “διάλειμμα”. Προφανώς σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι εύκολο να κάνεις πραγματικά ένα διάλειμμα, αλλά στον χρόνο της αναμονής τους για μια θεραπεία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν παραστάσεις μέσω της Τέχνης, που έρχεται στον χώρο του νοσοκομείου», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μανώλης Σμυρνάκης, αναπληρωτής καθηγητής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ιατρικής εκπαίδευσης στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Στο πλαίσιο της δράσης, οι επισκέπτες του 9ου ορόφου, ο οποίος παραχωρήθηκε στους συντελεστές του έργου από τη διοίκηση του Θεαγενείου, θα μπορούν να φορέσουν τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και με τη βοήθεια και στελεχών του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3) να ξεναγηθούν εικονικά στον πλούτο των επιλεγμένων φωτογραφιών του MOMus. Στη συνέχεια, μπορούν να παρακολουθήσουν σε οθόνη ταινίες κινουμένων σχεδίων, που «δένουν» με τις φωτογραφίες του ΜΟΜus, αλλά και με τον χώρο της δράσης, την αρχιτεκτονική του, και την εκπληκτική θέα της Θεσσαλονίκης από τον 9ο όροφο του Θεαγενείου. Μπορούν να συνδυάσουν τα δύο ή να επιλέξουν μόνο το ένα από αυτά, εφόσον για παράδειγμα δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φορέσουν τα γυαλιά VR.
Θα μπορούσε αυτή η δράση να εξελιχθεί σε «πιλότο» για μια μόνιμη έκθεση, είτε για τη μεταφορά της και σε άλλα νοσοκομεία; Όπως εξηγεί ο Μανώλης Σμυρνάκης, θα γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της δράσης με τη συμμετοχή και των επισκεπτών και ιδανικό θα ήταν να μην αποτελέσει κάτι αποσπασματικό και μικρής διάρκειας, αλλά κάτι πιο μόνιμο για τα ελληνικά νοσοκομεία, που θα επιτρέπει στους ασθενείς, τους συνοδούς τους και το νοσηλευτικό προσωπικό να κάνουν ένα διάλειμμα αξιοποιώντας τη θεραπευτική διάσταση της τέχνης, εφόσον το επιθυμούν.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ