Πέθανε ο Γιώργος Σιούνας, η “ψυχή” του θρυλικού περιοδικού «ΒΑΒΕΛ»

"Αυτός ο άνθρωπος λόγω σεμνότητας έμεινε σχεδόν άγνωστος. Του χρωστάμε πολλά!" - Θλίψη για τον θάνατο του

Parallaxi
πέθανε-ο-γιώργος-σιούνας-η-ψυχή-του-1192779
Parallaxi

Πέθανε η “ψυχή” του εντύπου “ΒΑΒΕΛ”, Γιώργος Σιούνας. Ήταν ένας από τους εκδότες του θρυλικού περιοδικού. Σύμφωνα με πηγές, στην “Βαβέλ” ο Γιώργος Σιούνας μπήκε το 1985 ως συνεκδότης μαζί με την Νίκη Τζούδα.

Την είδηση αρχικά έκανε γνωστή με ανάρτησή του στα social media ο Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης.

Η ανάρτηση του Στάθη Δρογώση για τον θάνατο του Γιώργου Σιούνα

“Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή ο μυθικός Γιώργος Σιούνας. Ο ιδρυτής και η ψυχή του πιο σημαντικού ελληνικού εντύπου. Της ΒΑΒΕΛ! Ένα περιοδικό που ήταν πάντα μπροστά από την έποχή του. Η Βαβέλ μας όρισε. Μας άνοιξε τους ορίζοντες! Αυτός ο άνθρωπος λόγω σεμνότητας έμεινε σχεδόν άγνωστος. Του χρωστάμε πολλά! Κουράγιο στην οικογένειά του και στην μικρή του κόρη. Θα μας κοροϊδεύει από το υπερπέραν μαζί με τους τεράστιους καλλιτεχνες που μας σύστησε!”

Για τον Γιώργο Σιούνα, έγραψε το δικό του αντίο και ο Νίκος Ξυδάκης:

“Με οδύνη αποχαιρετώ και όλη η γενιά μου αποχαιρετά τον Γιώργο Σιούνα, τον συνεκδότη και θρυλικό Πιλότο της Βαβέλ, εγκέφαλο του ιστορικού περιοδικού, τον ευρυμαθέστατο διανοούμενο, την ευγενική ψυχή, τον ανιδιοτελή φίλο, τον πολύπλευρα ελευθεριακό, τον βαμμένο γαύρο, τον λάτρη της τζαζ, τον χαλκέντερο μεταφραστή και γραφιά σε τεράστια τετράδια Α4”

Παρακάτω, ολόκληρη η ανάρτηση του:

Τι ήταν το “Βαβέλ”

Η Βαβέλ ήταν ελληνικό μηνιαίο περιοδικό κόμικς που κυκλοφόρησε από τον Φεβρουάριο του 1981 μέχρι τον Ιούνιο του 2008. Δημιουργήθηκε με πρότυπο το ιταλικό Linus, ενώ συνέχιζε το πείραμα του βραχύβιου περιοδικού Κολούμπρα που είχε προηγηθεί.

Θεωρείται ότι κατάφερε να ανυψώσει τον χώρο των κόμικς, αλλά και να παρέμβει στην πολιτική, κοινωνική και καλλιτεχνική πραγματικότητα της Ελλάδας.

Η εκδοτική ομάδα που έτρεχε το περιοδικό τα πρώτα του χρόνια ήταν η Νίκη και Εύη Τζούδα και ο Γιώργος Σιούνας, ως ένα είδος κολεκτίβας.

Αρκετές φορές η “Βαβέλ” προκαλούσε, γκρέμιζε ταμπού, ενώ είχε και ξεχωριστό, όσο και δυνατό πολιτικό κείμενο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί σύντομα ως φωνή ενός νέου, εναλλακτικού κοινού.

Η αποποινικοποίηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, το AIDS, η πορνεία, τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και πολλά άλλα καλύφθηκαν από τη Βαβέλ.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα