Πέθανε ο θρυλικός χορογράφος των Μπολσόι Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Η εμβληματική μορφή στο χώρο του ρώσικου μπαλέτου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών

Parallaxi
πέθανε-ο-θρυλικός-χορογράφος-των-μπολ-1322296
Parallaxi

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 98 ετών, ο σπουδαίος χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο «θρύλος των Μπολσόι».

Γεννημένος στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) το 1927, ο Γιούρι Γκριγκόροβιτς ήταν χορευτής, καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος, τα μπαλέτα του οποίου καθόρισαν για πολλά χρόνια την εξέλιξη του μπαλέτου στη Ρωσία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, το όνομά του έγινε συνώνυμο των Μπολσόι.

Την αριστουργηματική τέχνη του Γιούρι Γκριγκορόβιτς απολάυσαμε και στο Ηρώδειο το 2018 με όλους τους συντελεστές του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ (150 άτομα: μπαλέτο, ορχήστρα, χορωδία) αλλά και με κορυφαίους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι, στην παράσταση “Σπάρτακος” του Αράμ Χατσατουριάν. Τη δραματουργική επεξεργασία είχε κάνει ίδιος ο Γκριγκορόβιτς, βασισμένος στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι πάνω σε γεγονότα από την αρχαία ιστορία και σε σενάριο Ν.Βολκόφ. Ήταν επιθυμία του εκείνη η περιοδεία να φιλοξενηθεί και στο Ηρώδειο που αποτελούσε το φυσικό σκηνικό της παράστασης.

Μια ζωή γεμάτη χορό

Ο σημαντικότερος Ρώσος χορογράφος των τελευταίων δεκαετιών σπούδασε στη Χορογραφική Σχολή του Λένινγκραντ πριν ενταχθεί στο Μπαλέτο Κιρόφ ως σολίστ το 1946. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κιρόφ, δημιούργησε το πρώτο του σημαντικό μπαλέτο, Το Πέτρινο Λουλούδι (1957), και το 1962 έγινε μαέστρος μπαλέτου της ομάδας. Ήταν επίσης σολίστ στο Θέατρο Μαριίνσκι και για σύντομο χρονικό διάστημα διηύθυνε το μπαλέτο του.

Το 1964 ο Γκριγκόροβιτς διορίστηκε αρχιχορογράφος του Θεάτρου Μπολσόι και παρέμεινε στην περίφημη ομάδα της Μόσχας για πάνω από 30 χρόνια. Τα μπαλέτα που δημιούργησε εκεί περιλαμβάνουν «Ο Καρυοθραύστης» (1966), «Σπάρτακος» (1968), «Ιβάν ο Τρομερός» (1975), «Ανγκαρά» (1976), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Η Χρυσή Εποχή». Χορογράφησε επίσης νέες εκδοχές αριστουργημάτων του παρελθόντος, όπως Η Ωραία Κοιμωμένη (1963, 1973) και Το Λίμνη των Κύκνων, Ραϊμόντα (1984), Η Μπαγιαντέρα (1991) και Δον Κιχώτης, Ζιζέλ (1987) και Ο Κουρσάρος (1994).

Εκτός από τη σκηνοθεσία μπαλέτων, ο Γκριγκόροβιτς διετέλεσε μέλος κριτικών επιτροπών διεθνών διαγωνισμών. Ήταν μέλος της Μουσικής Εταιρείας της Βιέννης, επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Θεατρικού Ινστιτούτου, πρόεδρος της Διεθνούς Χορογραφικής Ένωσης και επίτιμος πρόεδρος της Ουκρανικής Ακαδημίας Χορού.

Πηγή: NEWS24/7

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα