πήγαμε-εκεί-που-τα-τρένα-απέκτησαν-ένα-1178588

Πολιτισμός

Πήγαμε εκεί που τα τρένα απέκτησαν ένα εντυπωσιακό μουσείο που πρέπει να δεις

Ένα ταξίδι στον χρόνο, όταν οι άνθρωποι ακόμα εμπιστευόταν τα ταξίδια με τα τρένα...

Γιώργος Σταυρακίδης
Γιώργος Σταυρακίδης

Ήξερες πως πηγαίνοντας στην Δράμα θα βρεις ένα από τα ελάχιστα αλλά και σπουδαιότερα σιδηροδρομικά μουσεία της χώρας, με εκατοντάδες ιστορικά εκθέματα από άλλες εποχές όταν οι άνθρωποι έπαιρναν συχνά τρένα και είχαν και μία μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτά.

Ακόμα, έχεις την ευκαιρία να δεις αλλά και να μπεις μέσα σε ιστορικά βαγόνια, όπως τα αυθεντικά βαγόνια του Orient Express που συντηρήθηκαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μουσείου, χαρίζοντας στους επισκέπτες μία νότα πολυτέλειας μιας άλλης εποχής.

Μπορεί το Μουσείο Τρένων της Δράμας να μετράει αρκετά χρόνια που δημιουργήθηκε, ωστόσο μόλις τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του, ανοίγοντας πλέον και επίσημα τις πόρτες του στο κοινό που θέλει να μάθει την ιστορία των τρένων. Σε μία πόλη μάλιστα που τα τελευταία χρόνια δεν περνάει καν τρένο από τις ράγες του, αφήνοντας αποκλεισμένη μία περιοχή που ούτε αεροδρόμιο έχει, είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της βόρειας Ελλάδας που δεν διαθέτει κάθετη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, αλλά είναι αποκλεισμένη και από θάλασσα.

Σίγουρα λοιπόν, μία τέτοια πρωτοβουλία έχει διπλή σημασία καθώς υπενθυμίζει σε μία πόλη την ιστορία της αλλά ανοίγει παράθυρο επικοινωνίας και των επισκεπτών με παλιές εποχές και ιστορίες πάνω σε ράγες. Το Μουσείο Τρένων της Δράμας, έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποτύπωμα για την πόλη, όπου μπορεί κανείς να δει από κοντά όλη την ιστορία – όχι μόνο του τοπικού σιδηροδρόμου – αλλά επί της ουσίας του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, καθώς εκτίθενται αντικείμενα με τα οποία λειτουργούσε κάποτε ο Σιδηρόδρομος στην Ελλάδα.

Το νέο Μουσείο Τρένων της Δράμας, αποτελεί αποκλειστική προσπάθεια και έργο των μελών του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας, ο οποίος είχε στήσει το πρώτο Μουσείο Τρένων στην πλευρά του μηχανοστασίου. Από την ώρα που ο σταθμός της Δράμας υποβαθμίστηκε, ο ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ ξεκίνησε τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου, στην περιοχή δυτικά του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος, εκεί όπου παλαιότερα ήταν οι αποθήκες, φτιάχνοντας το με εθελοντική εργασία και ιδιαίτερη προσοχή και αισθητική που αφήνει τον επισκέπτη πραγματικά εντυπωσιασμένο.

Στην ξενάγηση που μας έγινε από τον Παναγιώτη Μακρόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου και τρίτης γενιάς σιδηροδρομικό, είδαμε από κοντά τα εκατοντάδες εκθέματα του μουσείου, φωτογραφικό υλικό και μας εξήγησε την απόφαση τους να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία των τρένων σε μία δύσκολη μάλιστα εποχή για αυτά μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, ελπίζοντας πως σύντομα θα αποκατασταθεί και η σχέση των επιβατών με το μέσο αλλά και θα ανοίξει μια μέρα και πάλι η επιβατική γραμμή της Δράμας.

Ένας άξονας με δύο σιδηροδρομικούς τροχούς, ο οποίος είναι κατασκευασμένος στην Κολωνία τον Σεπτέμβριο του 1892, δύο ατμομηχανές, ηλικίας 81 και 95 ετών και πολυτελή βαγόνια του ιστορικού Orient Express (ηλικίας 75 και 98 ετών) συγκαταλέγονται στα εκατοντάδες σπουδαία εκθέματα του Μουσείου Τρένων Δράμας που εντυπωσιάζουν για την «μεταφορά» των επισκεπτών στον χρόνο, όταν μπαίνουν στο μουσείο ανυποψίαστοι και φεύγουν γεμάτοι με εικόνες και γνώσεις για ένα κομμάτι σημαντικό της ιστορίας των μηχανών των τρένων αλλά και των ανθρώπων που έκοβαν εκείνα τα παλιά σκληρά αποκόμματα εισιτηρίων με τις τρύπες επικύρωσης πάνω.

Παρακάτω, το βαγόνι του Orient Express

Πέντε χρόνια εργάστηκαν οι συντελεστές του μουσείου προκειμένου ο χώρος να βρεθεί στην κατάσταση, που είναι σήμερα προσθέτοντας άλλο ένα σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη που θα βρεθεί στην Δράμα, ενδεχομένως σε μία πιο ολοκληρωμένη περιήγηση στην Πεδιάδα Πολιτισμού, όπου συμπεριλαμβάνεται και το Μουσείο Τρένων της Δράμας, σε μία νοητή διαδρομή που ενώνει σημαντικά ιστορικά και σύγχρονα μνημεία που βρίσκονται στους Νομούς Καβάλας, Σερρών και Δράμας.

Το μουσείο έκτασης 200 τετραγωνικών μέτρων, εκτός από τα εκθέματα, έχει χώρους άθλησης, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων και διαλέξεων και χώρο επιτραπέζιων παιχνιδιών για το κοινό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα