Πολιτισμός

«Σικελιώτης-Τάσσος»: Μια έκθεση που… λίγο χορεύει στο Τελλόγλειο

Τα εγκαίνια της σπουδαίας έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Ιωάννα Μπαντή
σικελιώτης-τάσσος-μια-έκθεση-που-λ-1233297
Ιωάννα Μπαντή

Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος), είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης, που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Πέρα από τη μακροχρόνια φιλία τους, αυτοί οι “παράλληλοι βίοι”, χαρακτηρίζονται και από ορισμένα “σημεία συνάντησης”, όπως τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ε.Α.Μ. καλλιτεχνών, η ομάδα “Στάθμη”, το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε, στο Αμφιθέατρο του Τελλόγλειου, έδωσε το παρών, η Αλεξάνδρα Βουτηρά (Διευθύντρια του Ιδρύματος), ο Ανέστης Κάλφας (Πρόεδρος του Ιδρύματος), ο Μιγκέλ Φερνάντεζ  Μπελμόντ (Επιμελητής της Έκθεσης), η Ιφιγένεια Κοτζάκη ( Μουσειολόγος ιδρύματος “Αντώνης Κομνηνός”, αλλά και ο Βασίλης Γάκης (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας).

Χρωστάμε πολλά στο ίδρυμα “Κομνηνός”, αλλά και στην οικογένεια Σικελιώτη, για το πλούσιο αρχειακό υλικό που έχουμε στην έκθεση“, δήλωσε η Διευθύντρια του Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Βουτυρά.

Η έκθεση έχει ειδική σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι μια από τις πιο σύνθετες, αλλά και πιο γοητευτικές εκθέσεις και η συγκίνηση σε κάθε βήμα προετοιμασίας της, ήταν μεγάλη. Και οι δύο καλλιτέχνες είχαν κοινό όραμα: Τέχνη για το λαό.” ,συμπλήρωσε.

Η έκθεση λίγο…χορεύει. Έχει μουσική και αυτή η μουσική είναι το ρεμπέτικο.

Ένα σημείο έναρξης, ήταν ένα άρθρο, στο οποίο ο Τάσσος και η Λουκία Μαγγιώρου μετά τον θάνατο του Σικελιώτη, αναφέρουν αυτή τη μακρόχρονη φιλία, πάνω από 30 χρόνια, με κοινά βιώματα.“, αποκάλυψε ο επιμελητής Μιγκέλ Φερνάντεζ  Μπελμόντ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Τελλογλείου, Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Ανέστης Κάλφας, υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει το Τελλόγλειο εδώ και χρόνια στον πολιτισμό με σημαντικές εκθέσεις. Όπως είπε «το Τελλόγλειο με εκθέσεις και σημαντικές συνεργασίες, τόσο εντός Ελλάδας, όσο και με το εξωτερικό, διαδίδει την τέχνη με μοναδικό τρόπο». Ο κ. Κάλφας επισήμανε «την εξωστρέφεια που έχει το Ίδρυμα κι αυτήν», όπως είπε, «θα την συνεχίσουμε και την επόμενη περίοδο».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, εξήρε τον ρόλο του Τελλογλείου στην ανάδειξη των έργων Σικελιώτη και Τάσου στην νέα έκθεση, που εντάσσεται στα 59α Δημήτρια. Ο κ. Γάκης έκανε λόγο για «την στενή σχέση συνεργασίας που έχει το Τελλόγλειο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την τωρινή περίοδο… χαρακτικών για την πόλη, αφού φιλοξενούμε στα Δημήτρια τα χαρακτικά που δημιούργησε η Βάσω Κατράκη στη «Βίλα Μπιάνκα» και τώρα προστίθενται, ανάμεσα στα άλλα έργα της έκθεσης στο Τελλόγλειο, τα χαρακτικά Σικελιώτη και Τάσσου». Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού μίλησε για την ιδιαίτερη συγκίνηση που νιώθει βλέποντας τα χαρακτικά της νέας έκθεσης, αφού όπως «αποκάλυψε» αντίγραφα αυτών είχε η φοιτήτρια στο σπίτι της που τον φρόντιζε σε παιδική ηλικία, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει ξεχάσει ποτέ.

Η Μουσειολόγος και Συντονίστρια των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος «Αντώνιος Ε. Κομνηνός», Ιφιγένεια Μποτζάκη, τόνισε πως «είναι εξαιρετικά τιμητικό που συμμετέχει το Ίδρυμα στην έκθεση στο Τελλόγλειο, το όποιο αναδεικνύει το έργο των δύο καλλιτεχνών με καταπληκτικό τρόπο», ενώ σημείωσε πως είναι η «τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε και πάντα το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό».

Στις πολύ ενδιαφέρουσες «συνομιλίες» του Σικελιώτη και του Τάσσου αναφέρθηκε ο επιμελητής της έκθεσης Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Miguel Fernandez Belmont, τονίζοντας πως «μέσα από τα καταπληκτικά έργα τους περνάει η ιστορία της Ελλάδας από την Κατοχή μέχρι και την Μεταπολίτευση, κι αυτό επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε με έναν συνδυαστικό τρόπο στην έκθεση».

Η έκθεση απαρτίζεται από τέσσερις, άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους, ενότητες:

  • Το “επεισόδιο” Θεσσαλονίκης (1939-1983)

  • Λαϊκές Μνήμες (Καραγκιόζης, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος)

  • Ανθρώπινες Μορφές (Γυμνά, ζευγάρια, οικογένειες, 1951-1983)

  • Τα ξερά δέντρα θ’ ανθίσουν (1967-1985)

(Τάσσος-Λουκία Μαγγιώρου, Η καλλιέργεια του καπνού,1960)

(Τάσσος, Ακροατήριο με Άντρες 3, 1970, ξυλογραφία σε χαρτί)

Η έκθεση είναι μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα την εγκαινιάσει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ, ενώ εντάσσεται στα 59α Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα