Στέγη ιδρύματος Ωνάση: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις
Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί την παράσταση και η Rita Mazza, πραγματοποιεί ένα διήμερο καλλιτεχνικό εργαστήριο
Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος του Europe Beyond Access, του μεγαλύτερου διακρατικού προγράμματος στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού και αναπηρίας, υποστηρίζει καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες με αναπηρία και κωφούς/κωφές καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες, να καταρρίψουν τα τείχη στους τομείς του σύγχρονου χορού και του θεάτρου.
Παράλληλα, συμβάλλει στην ενδυνάμωση καλλιτεχνών με αναπηρία στην ευρωπαϊκή πολιτιστική σκηνή, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών σε διεθνή καλλιτεχνικά εργαστήρια, καθώς και Ελλήνων επαγγελματιών του πολιτισμού σε εργαστήρια κατάρτισης για συμπεριληπτικές πρακτικές μέσα στη δημιουργική και παραγωγική διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό, η παράσταση «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή παρουσιάζεται στις 20, 21 Δεκεμβρίου και στις 2, 3 Ιανουαρίου με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και ελληνικούς υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα, καθώς και με απτική ξενάγηση και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.
Επιπλέον, στις 4 και 5 Ιανουαρίου, το Rita Mazza, καλλιτέχνις, χορογράφος και περφόρμερ, θα πραγματοποιήσει το διήμερο εργαστήριο Η ομορφιά της νοηματικής γλώσσας, αφιερωμένο στις χορογραφίες στη νοηματική γλώσσα. Πρόκειται για μια πρακτική που συνδυάζει στοιχεία των νοηματικών γλωσσών με αφαιρετικές χορευτικές κινήσεις και χορογραφίες, αναδεικνύοντας τη σημασία της συμπερίληψης και της ισότιμης πρόσβασης στις τέχνες και τον πολιτισμό.
Παρακολουθήστε το trailer της παράστασης με Ακουστική Περιγραφή
Info
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 20:30
Πέμπτη 2 & Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025 20:30
-Με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ελληνικούς υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα
-Με ακουστική περιγραφή και απτική ξενάγηση για άτομα με οπτική αναπηρία
Εισιτήρια ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 10 €
Για κρατήσεις εισιτηρίων ΑμεΑ, στο [email protected] ή καλέστε στο 213 017 8036.
Λίγα λόγια για το εργαστήριο
Rita Mazza: Η ομορφιά της νοηματικής γλώσσας
04 & 05-01-2025 | Σάββατο & Κυριακή 14:00 – 19:30 | Galaxy Studio (Γαλαξία 2, Ν. Κόσμος)
Διάρκεια: 2 ημέρες, 5,5 ώρες με διαλείμματα την κάθε μέρα
Συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικής φόρμας εγγραφής
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 22 Δεκεμβρίου 2024
Απαραίτητη συμμετοχή και τις δυο ημέρες. Η επιλογή θα γίνει βάσει αίτησης.
Το Rita Mazza, καλλιτεχνό, χορογράφο και περφόρμερ, θα πραγματοποιήσει ένα διήμερο καλλιτεχνικό εργαστήριο στη Στέγη αφιερωμένο στις χορογραφίες στη νοηματική γλώσσα: πρόκειται για μια πρακτική που συνδυάζει στοιχεία των νοηματικών γλωσσών με αφαιρετικές χορευτικές κινήσεις και χορογραφίες.
Στο εργαστήριο θα παρουσιάσει μεθόδους δημιουργίας χορογραφιών στη νοηματική γλώσσα, διερευνώντας πώς μπορούν να εξελιχτούν συγκεκριμένα στοιχεία (όπως μεμονωμένες λέξεις ή προτάσεις) σε πιο αφαιρετικές μορφές ή εικόνες. Τα άτομα που χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα θα μπορούν να πειραματιστούν δημιουργικά με αυτά τα στοιχεία, ενώ αυτά που δεν χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή και να ασχοληθούν με τις καλλιτεχνικές της εκφράσεις.
Το εργαστήριο προορίζεται για μια μικτή ομάδα ατόμων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούν ή και να μη χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα, εστιάζοντας στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος όπου όλοι, όλες και όλα μπορούν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν ισότιμα.
Αυτό το εργαστήριο απευθύνεται σε κωφά και ανάπηρα άτομα με πρότερη εμπειρία στον χορό ή/και στο θέατρο, στην κίνηση και στη χορογραφία, και ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν μοναδικές μορφές έκφρασης και τη διασταύρωση γλώσσας και κίνησης.
Πληροφορίες προσβασιμότητας
Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά, καθώς και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα για όλα τα άτομα που συμμετέχουν. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε όσα άτομα χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξιδία.
Το εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου Europe Beyond Access, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.