Πολιτισμός

Συνάντηση Μητσοτάκη και καλλιτεχνών: Όσα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση

Τα αιτήματα των καλλιτεχνών που συζητήθηκαν στη συνάντηση που τέλειωσε πριν λίγο

Parallaxi
συνάντηση-μητσοτάκη-και-καλλιτεχνών-971073
Parallaxi

Με δέσμευση για νομοθετική πρόταση μέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των καλλιτεχνών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα αιτήματα των καλλιτεχνών συζητήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, που έφτασε να πραγματοποιηθεί μετά από 50 μέρες και πλέον κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, με καταλήψεις των ιστορικότερων θεάτρων της χώρας και παραιτήσεις καθηγητών δραματικών σχολών του Εθνικού, του Κρατικού Βορείου Ελλάδος και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα με σκοπό την αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που χρονίζουν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες τους κλάδους των καλλιτεχνών και με τους ίδιους να είναι απόλυτοι και ξεκάθαροι πως πρέπει να υπάρξουν οριστικές λύσεις στο επόμενο διάστημα.

Στην έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

“Χαίρομαι πάρα πολύ που μάς δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για ένα θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε καλά, έχει απασχολήσει πολύ το δημόσιο διάλογο και μάς έχει απασχολήσει κι εμάς πάρα πολύ εσωτερικά. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντάς σας, ότι έχετε ένα δίκιο να αισθάνεστε πληγωμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων σας. Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς, δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο -επειδή τα άκουσα κι αυτά στο δημόσιο διάλογο- να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο. Kαι νομίζω ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό. Καταλαβαίνω ότι σε μεγάλο βαθμό το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα έχει μία ακαδημαϊκή ή, θα έλεγα, αξιακή διάσταση. Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως, η πρώτη προτεραιότητά σας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσλαμβάνεστε στο δημόσιο, ειδικά για αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική σας απασχόληση. Και βέβαια θέλω να επαναλάβω ότι και το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημιούργησε όλη αυτήν την πολύ μεγάλη συζήτηση, δημοσιεύθηκε εν όψει ενός πολύ μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Και βέβαια νομίζω -το γνωρίζετε πια καλά- ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά κι ότι οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο για καλλιτεχνικό έργο εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο. Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών.”

Από τη συζήτηση κυβέρνησης και εκπροσώπων των καλλιτεχνικών κλάδων, προέκυψαν τα ακόλουθα:
-Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
-Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2015 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
-Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Στο ραντεβού τους καλλιτέχνες εκπροσώπησαν

Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος), αντί του Σπύρου Μπιμπίλα(Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), ο οποίος έχει να παραστεί όπως λέει σε μια κηδεία, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο γγ του ΣΕΗ, Ορέστης Λάσκος, Μ. Ανανιάδου (Πρόεδρος Σωματείου εργαζομενων στο χορό), Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου), Γιάννης Μόσχος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου), Αστέρης Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), Δηώ Καγγελάρη (Διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου), Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), και Θάνος Παπαδογιάννης, Εκπροσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Τελικά η  Πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, δεν παρευρέθηκε , καθώς όπως λέει δεν έχει θεσμική ιδιότητα.

Από μέρους της κυβέρνησης, στο ραντεβού συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, η γενική γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βούτσινος και η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Την ίδια στιγμή, βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Παρασκευή και καταθέτουν προσφυγή στο ΣτΕ όπως είχαν ήδη προγραμματίσει. Κανένα βήμα πίσω, μέχρι να δουν τι θα προβλέπει η νομοθετική πρόταση και αν ικανοποιεί τα αιτήματα του κλάδου. Άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί νομοθετική ρύθμιση και πριν από λίγες μέρες, και όταν τελικά κατατέθηκε η τροπολογία έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις στους κρατικούς φορείς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα