Πολιτισμός

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στις τάξεις των καλλιτεχνών

ΣΕΗ: «Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για δικαιώματα» - Νέα μεγάλη συναυλία των καλλιτεχνών την Δευτέρα στο REX, οι συμμετέχοντες

Parallaxi
συνεχίζεται-ο-αναβρασμός-στις-τάξεις-975588
Parallaxi

Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στις τάξεις των καλλιτεχνών που συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους, καθώς όπως σημειώνουν η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν τους ικανοποιεί.

«Η ΚΥΑ αυτή δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα του αγώνα μας που είναι η επιτέλους αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών μας μέσω της ένταξής μας στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΗ και καλεί την κυβέρνηση «να απαντήσει επιτέλους στο τι είναι τα πτυχία μας μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής αξίας τους».

Στο μεταξύ, μεγάλη συναυλία διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών με σύνθημα «Συνεχίζουμε τον αγώνα ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ» έξω από την κατάληψη του ΡΕΞ.

Τα δύο σωματεία ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υποβαθμίζει τα πτυχία τους.

Συμμετέχουν:

Alex Sid Αντωνοπούλου Ρ. Βασιλείου Μ. Βελεσιωτου Φ. Γιαννοπούλου Λ. Γισδάκης Β. Γκοτσόπουλος Δ. Δάικος Αλ. Dasho Kurti Διονυσίου Γ. Δρογώσης Σ. Εισβολέας Ζερβάκησ Γ. Ζουγανέλη Ελ. Θαλασσινός Π. Θεοδωράκης Π. Θωμαΐδης Κ. Ίκαρη Β. Κανά Μ. Κανέλλος Δ. Καράκογλου Π. Καραμουρατίδης Θ. Καρατζόγλου Β. Κωνσταντίνου Θ. Λούντζη Μ. Μαραβέγιας Κ. Μεράντζας Γ. Μητσιάς Μ. Μητσοτάκης Δ. Μουζουράκης Π. Μουτσάτσου Αν. Μπούσαλης Π. Μποφίλιου Ν. Νταλάρας Γ. Πάππος Μ. Παρασκευάκος Σ. Πασχαλίδης Μ. Προδρόμου Β. Ρίζος Απ. Ρίζου Μ. Ronig Chr. Σεβιλογλου Μ. Σιώτας Φ. Soto P. Soto Y. Τριανταφυλλιδης Κ. Τσακνής Δ. Τσανακλίδου Τ. Φάμελλος Μ. Φτούλη Αμ. Αλγιμώτρα Altera Vita Babo Koro Γκιντίκι Encardia King Garcia KollektivA Κοινοί Θνητοί Κυνηγοί Ονείρων Magic De Spell Μουσικοί του Κουτιού Ρεβανς String Demons Το Σφάλμα Third eye bizarre Τοξικά Απόβλητα Υπεραστικοί Χαονία Uncle Rebel

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

Χρειάστηκαν δύο μήνες αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών (απεργίες, πορείες, παρεμβάσεις, καταλήψεις), παραιτήσεις διδακτικού προσωπικού και ξεσηκωμός και φοιτητών συναφών τμημάτων ΑΕΙ (που τελούν επίσης υπό κατάληψη), προκειμένου η κυβέρνηση να αλλάξει τη γραμμή της και από «παρεξήγηση – δεν κατάλαβαν -δεν άλλαξε τίποτα» ή τα «20 fake news» να δεσμευτεί μέσω του Πρωθυπουργού πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατέθεταν “νομοθετική ρύθμιση”.

Κι ενώ την Παρασκευή περιμέναμε με αγωνία αυτή τη ρύθμιση, τελικά, αργά το βράδυ, λάβαμε ένα προσχέδιο… Κοινής Υπουργικής Απόφασης! Η “νομοθετική ρύθμιση” έγινε τελικά ΚΥΑ που δεν περνά από κοινοβουλευτικό έλεγχο (ισχύει με την υπογραφή και δημοσίευσή της σε ΦΕΚ) και, φυσικά, – για όσους γνωρίζουν νομικά – είναι υποδεέστερη από έναν νόμο ή το Προεδρικό Διάταγμα και ως τέτοια είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (όπως άλλωστε ήταν και η ΚΥΑ του 2017 που εκδικάζεται μετά την προσφυγή των θεατρολόγων).

Η προτεινόμενη ΚΥΑ, λοιπόν, βελτιώνει – πράγματι – τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας ισότιμης με ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης). Με μια πολύ σημαντική παγίδα όμως επιβεβαιώνοντας την πίστη μας πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»:

  1. Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ      ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού. Με την «ντρίπλα» που προτείνουν, να ονομαστούν οι θέσεις ως “καλλιτεχνικού έργου”, το μόνο που προσφέρουν είναι μια ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μισθολογική αναβάθμιση, η οποία εξασφαλίζεται, όμως, για οποιονδήποτε προσληφθεί για το “έργο” αυτό (πχ. ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. ). Δηλαδή, όλοι ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης ΑΝΩΤΕΡΩΝ και αναγνωρισμένων από τον νόμο και το Σύνταγμα σχολών, οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ / ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμα και εμπειρικοί καλλιτέχνες – χωρίς καν πτυχίο ή δίπλωμα σχετικό με τα καλλιτεχνικά –  αν προσληφθούν για ΕΡΓΟ (ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ.) θα αμείβονται με τον ΙΔΙΟ μισθό.
  2. Έτσι, λοιπόν, δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ΑΝΩΤΕΡΩΝ σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου.
  3. Παράλληλα, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, όπως ζητάμε τόσο καιρό. Έτσι, το ΔΕ που δίνει το ΠΔ 85/2022 στις οργανικές   (αορίστου χρόνου) θέσεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο θα συνεχίσουν να είναι ΔΕ.
  4. Αυτό, φυσικά, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Πώς θα προκηρύσσονται οι θέσεις; Θα προκηρύσσονται ως ΔΕ και θα αμείβονται ισότιμα με ΤΕ; Κι είμαστε βέβαιοι πως αυτό δεν θα δημιουργεί λόγο για συνεχείς ενστάσεις και συνεχείς αποκλεισμούς;

Για να το πούμε απλά.

Η ΚΥΑ αυτή δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα του αγώνα μας που είναι η ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών μας μέσω της ένταξής μας στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου.

Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ). Αν η Κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής των energy/food/fuel/tourism passes θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη.

Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.

Όσο η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών στο εξαγγελθέν Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών και η λύση στο ζήτημα της ακαδημαϊκής μας διαβάθμισης προσδιορίζεται για το 2025,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα από την Κυβέρνηση να απαντήσει επιτέλους στο ΤΙ ΕΙΝΑΙ τα πτυχία μας μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής αξίας τους.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Για όλα αυτά και για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε συλλογικά και θα αποφασίσουμε ΜΑΖΙ στην Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση αυτήν την Τρίτη, 21/2/2023 στις 17:30 στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα