Συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ιταλία εκθέματα από μουσεία της Ελλάδας
Στο Τορίνο μεταφέρεται έκθεση για τον Βυζαντινό Πολιτισμό
Περισσότερα από 150 αντικείμενα από Αρχαιολογικά Μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ελλάδας, συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ιταλία όπου -μετά τη Νάπολη, θα παραμείνουν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες στο Τορίνο.
Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Βυζαντινοί. Τόποι, σύμβολα και κοινότητες μιας χιλιετούς αυτοκρατορίας» (Bizantini. Luoghi, simboli e comunità di un impero millenario), η οποία, μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, μεταφέρεται στο Museo Civico d’ Arte Antica – Palazzo Madama του Τορίνο, ένα ιστορικό κτήριο που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η έκθεση αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα που πραγματεύεται και εικονογραφεί, μέσω του πλήθους των εκθεμάτων της από την Ιταλία και την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου από την ίδρυσή του μέχρι την Άλωση, εστιάζοντας στους ανθρώπους της Αυτοκρατορίας, τους Βυζαντινούς.
Στην έκθεση συμμετέχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με εκθέματα που βρίσκονται είτε στις μόνιμες συλλογές του είτε στις αποθήκες του. «Τα εκθέματα που στέλνουμε δεν είναι πολλά σε αριθμό, αλλά έχουν πολύ σημαντική θέση στο μουσειολογικό σκεπτικό της έκθεσης», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αρχαιολόγος Μερόπη Ζιωγάνα. Όπως εξηγεί, το σκεπτικό σε αυτήν την περίπτωση είναι επικαιροποιημένο σε σχέση με την έκθεση της Νάπολης και θα εμπλουτισθεί με έργα από τις νομισματικές συλλογές του Δημοτικού Μουσείου Αρχαίας Τέχνης του Τορίνο. «Θα δοθεί μία ιδιαίτερη βαρύτητα και θα προσπαθήσει να εμβαθύνει στη σύνδεση της πόλης και των εκπροσώπων του οίκου της Σαβοΐας, του Πεδεμόντιου και των συλλογών που φιλοξενούνται στο Palazzo Madama, με τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Γι’ αυτό και εμπλουτίζεται με κάποια αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου όπου φιλοξενείται», επισημαίνει η κ. Ζιωγάνα.
Όσο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη συγκεκριμένη έκθεση, η αρχαιολόγος τονίζει ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να βγαίνουν τα εκθέματά μας στο εξωτερικό και να εκτίθενται σε άλλα μουσεία, για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι για να έρχεται ο κόσμος σε επαφή με αυτά και ο δεύτερος είναι για να αποκτήσουν τα ίδια τα αντικείμενα νέες εμπειρίες. «Τα αρχαιολογικά αντικείμενα έτσι κι αλλιώς έχουν να …αφηγηθούν πολλές ιστορίες. Όταν όμως έρχονται σε συνομιλία με άλλα αντικείμενα και …ανοίγουν διάλογο με αυτά, “αφηγούνται” διαφορετικές ιστορίες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ταξιδεύουν», τονίζει η αρχαιολόγος. Συμπληρώνει επίσης ότι με τον τρόπο αυτό δίδεται κίνητρο σε ανθρώπους να έρθουν να επισκεφτούν τη χώρα μας και τις εκθέσεις μας, κάτι που έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. «Έχουμε παρατηρήσει ότι όταν συμμετέχουμε σε εκθέσεις του εξωτερικού, μετά υπάρχει μία μεγάλη ροή τουριστών και επισκεπτών από τις χώρες και τις πόλεις όπου φιλοξενήθηκαν εκθέσεις με αντικείμενα από τις συλλογές της Ελλάδας, προς τις πόλεις από τις οποίες προέρχονται τα εκθέματα», είπε χαρακτηριστικά.
Η έκθεση στο Τορίνο θα διαρκέσει από τις 27 Απριλίου έως τις 28 Αυγούστου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.
*Τις φωτογραφίες από την έκθεση στη Νάπολη, παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Πηγή: ΑΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου