Πολιτισμός

Telegraph: Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να χαρίσει τα αντικείμενα.

Parallaxi
telegraph-πολύ-κοντά-στην-επίτευξη-συμφωνίας-957739
Parallaxi

Στα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά η Telegraph η οποία αναφέρει ότι η συμφωνία που προτείνεται για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα θα είναι η πρώτη του είδους της, με τους αρχαίους θησαυρούς της μεσογειακής χώρας να χρησιμοποιούνται ως «εγγύηση» για την εξασφάλιση ενός τελικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαπραγματευτές του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν εγκλωβιστεί σε συνομιλίες για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν και τις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρει η Telegraph, το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να χαρίσει τα αντικείμενα, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού για τα έργα τέχνης 2.500 ετών θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο τα κατέχει νόμιμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει επειδή ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα στην πραγματικότητα εκλάπησαν.

«Υβριδική» συμφωνία

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να «εφεύρουν» ένα νέο είδος συμφωνίας που θα μπορούσε να παρακάμψει αυτό το αδιέξοδο, με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς να μεταφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «εγγύηση» αντί για τις συνήθεις διαβεβαιώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία που μέχρι στιγμής εμπόδιζαν οποιαδήποτε συμφωνία.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και «της ελληνικής κυβέρνησης στο υψηλότερο επίπεδο», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προτεινόμενη συμφωνία, οι οποίες δήλωσαν ότι και οι δύο πλευρές είναι «εφευρετικές» για να επινοήσουν μια συμφωνία που δεν θα είναι νομικίστικη αλλά «πρακτική» και ικανή να παραδώσει τα Μάρμαρα στην Αθήνα.

Μια πηγή αποκάλυψε ότι αυτή θα είναι «μια υβριδική μορφή που δεν θα περιλαμβάνει ορισμένες απαιτήσεις», και ως εκ τούτου δεν θα διασχίζει τις «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών, προσφέροντας κάτι που πλησιάζει σε μια «μόνιμη» λύση στη διπλωματική διαμάχη για τα έργα τέχνης.

Κόκκινες γραμμές

Για το Βρετανικό Μουσείο η κύρια κόκκινη γραμμή είναι η βρετανική νομοθεσία, η οποία μέσω του νόμου του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζει το ίδρυμα να παραχωρήσει αντικείμενα της συλλογής του, συμπεριλαμβανομένων των Μαρμάρων.

Είναι ανοιχτό σε συμφωνίες δανεισμού των αμφισβητούμενων θησαυρών του, αλλά αυτές συνοδεύονται από την απαίτηση ότι τα άλλα μέρη αναγνωρίζουν τη νόμιμη ιδιοκτησία του σε ό,τι δανείζεται, ένας τυπικός όρος που εξασφαλίζει στους διαχειριστές ότι θα πάρουν πίσω τα αντικείμενα αυτά.

Το βρετανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει ότι τα Μάρμαρα εκλάπησαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα πριν τα πουλήσει στο Βρετανικό Μουσείο, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποδεχθούν τη νόμιμη ιδιοκτησία του.

Υποτίθεται ότι μόνο μια πράξη του Κοινοβουλίου θα μπορούσε να αλλάξει τη βρετανική νομοθεσία και να επιτρέψει στο Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει τα αντικείμενα, αλλά η Telegraph αποκαλύπτει ότι πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι και δυνατή και πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξή της.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η «υβριδική» συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ουσιαστικά την αγνόηση των ζητημάτων ιδιοκτησίας, με κανένα από τα δύο μέρη να μην αναγκάζεται να αποδεχθεί τις αξιώσεις του άλλου για τα Μάρμαρα και το Βρετανικό Μουσείο να τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν τη βάση του στο Bloomsbury χωρίς τις συνήθεις εγγυήσεις.

πηγή – ΕΘΝΟΣ

Τα ελληνικά μουσεία μπορεί να στείλουν άλλους θησαυρούς ως «εγγύηση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Βρετανικής Telegraph, έχει τεθεί στο τραπέζι η πρόταση τα ελληνικά μουσεία να στείλουν άλλους θησαυρούς ως «εγγύηση» για τα Μάρμαρα.

Ωστόσο, οι αναφορές σχετικά με μια πιθανή «πολιτιστική ανταλλαγή» δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το μουσείο.

Επίσης, δεν είναι σαφές εάν η συμμετοχή σε μια πολιτιστική ανταλλαγή θα σήμαινε ότι τα ελληνικά μουσεία θα έστελναν αντικείμενα στο Λονδίνο αντί για τα μάρμαρα. Ακόμα, υπάρχουν μόνο μερικά επιλεγμένα κομμάτια που θα επιστραφούν, όπως είχε αποκαλυφθεί πριν μερικές ημέρες από τον Διεθνή Τύπο.

Η ισχύουσα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δε, καθιστά δύσκολη την επιστροφή αντικειμένων από συλλογές μουσείων στις χώρες καταγωγής τους, κανόνας που αποτέλεσε «αγκάθι» στις πάγιες προσπάθειες της Ελλάδας να επαναφέρει τα Γλυπτά στην Αθήνα.

Ο βρετανικός Τύπος τις τελευταίες μέρες, αποκαλύπτει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία κρύβει δύο τουλάχιστον προβληματικά σημεία για τη χώρα μας, γεννώντας σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης γύρω από το μείζον αυτό θέμα.

Πρώτον, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Guardian, γίνεται λόγος για κάποια… τμήματα των Γλυπτών και όχι για την επιστροφή τους στο σύνολό τους. Για κάποια κομμάτια από τα Γλυπτά και όχι για το σύνολο των κλοπιμαίων.

Δεύτερον, αν αληθεύουν όσα πληροφορούμαστε (από τους ξένους!) και τελικά οι δύο πλευρές καταλήξουν στην εν λόγω συμφωνία, φέρεται πως θα αφορά τελικά σε δανεισμό των Μαρμάρων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγνώριζε οριστικά και αμετάκλητα ότι τα Γλυπτά… δεν της ανήκουν, αλλά είναι νόμιμη ιδιοκτησία των Βρετανών.

Όπως αναφέρει η Telegraph, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα μουσεία να δικαιολογήσουν την ιδιοκτησία αντικειμένων που έχουν κλαπεί από χώρες κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, παραμένει ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

Ακόμα μία «λεπτομέρεια» που ήρθε στο φως σχετικά με το θέμα των Γλυπτών, είναι ότι το μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα ένα από καιρό σχεδιασμένο πλάνο εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισ. λιρών που ονομάζεται Rosetta Project, στο οποίο θα υπάρξει μια «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και μια σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις γκαλερί του.

Η πτέρυγα του Παρθενώνα, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση επισκευής εδώ και αρκετό καιρό, αναμένεται να τεθούν σε προτεραιότητα για ανακαίνιση, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μια… βολική στιγμή για να δανειστούν ορισμένα από τα αντικείμενα στην Ελλάδα, εάν βέβαια επιτευχθεί συμφωνία.

πηγή – iediseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα