Θεάματα στη Θεσσαλονίκη: Πού θα πάμε αυτόν τον Νοέμβρη
Επιλογές από όσα μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον μήνα στην πόλη
Κάπως έτσι μπαίνουμε σταδιακά στον χειμώνα και οι διοργανώσεις στους κλειστούς χώρους είναι πια για τα καλά και πάλι στις ζωές μας σε μία Θεσσαλονίκη που ανάβει τα φώτα της, είτε αυτά φωτίζουν μία σκηνή, είτε φωτίζουν έναν χώρο που θα φιλοξενήσει αυτά που θα πάμε μέσα στον Νοέμβρη!
Και μπορεί ο μήνας να μπαίνει κινηματογραφικά λόγω του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όμως δεκάδες άλλες επιλογές έρχονται να συμπληρώσουν το “παζλ” της ψυχαγωγίας μας στην πόλη.
Τα πιο… ηχηρά άλλωστε, τα βρίσκετε παρακάτω!
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έφτασε τα 65 του χρόνια. Έως τις 10 Νοεμβρίου λοιπόν θα καταλάβει το κέντρο και το λιμάνι της πόλης για να τα γιορτάσει, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, λαμπερούς καλεσμένους (Juliette Binoche! Ralph Fiennes! Joshua Oppenheimer!), τιμώμενα πρόσωπα (Πάνος Κούτρας!) και επαγγελματίες του χώρου με masterclasses που θα γεμίσουν σίγουρα τις αίθουσες.
Το Φεστιβάλ ανοίγει με το “Maria” του Pablo Larrain, με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie στον ρόλο της Μαρίας Κάλλας. Ο σκηνοθέτης των αντισυμβατικών βιογραφιών (Jackie, Spencer, Neruda) επιφυλάσσει σίγουρα κάτι αν μη τι άλλο αξιομνημόνευτο.
Το “The End” της λήξης, πάλι, είναι ένα ιδιότυπο αποκαλυπτικό μιούζικαλ του Joshua Oppenheimer με την Tilda Swinton και τον Michael Shannon για μια ελίτ ανθρώπων σε ένα υπόγειο καραφύγιο που έχει συγκεντρώσει έργα τέχνης και ακριβά κρασιά για τον κατακλυσμό.
Το βραβείο «ΦΩΣ powered by ΔΕΗ», θα απονεμηθεί σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς που συμμετείχαν σε ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΕΗ με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Θα πραγματοποιηθούν δεκάδες προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και πολλές παράλληλες δράσεις. Για την ακρίβεια, θα προβληθούν 252 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, όπως επίσης 67 ακόμη διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
Στη φετινή διοργάνωση φιλοξενούνται 22 μεγάλου και 24 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, 18 από τις οποίες θα κάνουν πρεμιέρα. Στις μικρού μήκους, θα δούμε και τις βραβευμένες του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Η Victoria Hislop αναλαμβάνει πρέσβειρα της Αγοράς, οι επιφανείς casting director Ellen Lewis και showrunner Anna Winger θα παραδώσουν masterclasses, ενώ ο συνθέτης Zbigniew Preisner, στενός συνεργάτης του Krzysztof Kieślowski, η μοντέζ μουσικής Suzana Peric, με κορυφαίες συνεργασίες σε ταινίες των Martin Scorsese, Greta Gerwig και Peter Jackson και οι καταξιωμένοι δημιουργοί Νίκος Κυπουργός, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Τάσος Μπουλμέτης, Κώστας Χριστίδης (Kostas Christides) και Coti K. τα αντίστοιχα δικά τους στο Meet The Future. To εν λόγω “τμήμα” φέτος φέρνει στο προσκήνιο την τέχνη του film scoring μέσα από το αφιέρωμα “Μουσική σε κίνηση: Η τέχνη του film scoring”
Θα πραγματοποιηθεί επίσης ειδική προβολή σε συνεργασία με τη Finos Film της ταινίας “Δεσποινίς Διευθυντής”, με τη μουσική του αξέχαστου Μίμη Πλέσσα, όπως επίσης το πρώτο επεισόδιο της σειράς “Η Μαρία που έγινε Κάλλας” της Όλγας Μαλέα, που σύντομα θα ενταχθεί στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Εκτός Ύλης reloaded | Θέατρο Αυλαία
Το βραβευμένο έργο «Εκτός Ύλης reloaded» του Κώστα Λεϊμονή, επανέρχεται ανανεωμένο και δυναμικότερο, σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση στον ρόλο του υπουργού.
Ένας βουλευτής, που έχει διατελέσει για χρόνια και υπουργός ελληνικών κυβερνήσεων, αποφασίζει να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να εγκαταλείψει μια για πάντα την πολιτική ζωή της χώρας. Έτσι, ετοιμάζεται να εκφωνήσει τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή τη νύχτα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Έναν λόγο, που όμοιός του δεν έχει διαβαστεί ποτέ στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Αφού έχει αναλογιστεί τις πράξεις και κυρίως τις παραλείψεις του σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, εξομολογείται και παράλληλα απολογείται ενώπιον ενός λαού που τον πίστεψε, με την ελπίδα ότι –έστω και την τελευταία στιγμή– θα προλάβει να γίνει σύμμαχος της αλήθειας και υποστηρικτής μιας μεγάλης συγγνώμης, που έπρεπε να έχει ειπωθεί καιρό πριν.
«Το πρόβλημα ξεκινά από την στιγμή που η αξία του κοστουμιού ξεπερνά την αξία του ανθρώπου που το φορά.»
Το έργο είναι βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών
Η παράσταση παρουσιάστηκε την περίοδο 2016-2018 (Θέατρο Αλκμήνη, Θέατρο Ιλίσια, περιοδεία στην Ελλάδα), στις 27 Μαρτίου 2018 την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου παρουσιάστηκε στον φυσικό της χώρο, μέσα στην Βουλή των Ελλήνων και το 2019 σε Βρυξέλλες και Στουτγκάρδη.
Συντελεστές: Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής | Σκηνοθεσία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη | Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου | Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού | Creative Agency: GridFox | Στον κεντρικό ρόλο ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, μαζί του οι: Πέτρος Ζαφειρίου, Ελένη Θεοχάρη, Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Πληροφορίες: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ) | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, 21:00 – Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024, 21:30 – Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, 19:00 – Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024, 21:00 – Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, 21:30 – Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, 19:00 – Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, 21:00 – Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, 21:30 – Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024, 19:00 | Εισιτήρια:18€ κανονικό, 16€ φοιτητικό, ανέργων | Διάρκεια: 70 λεπτά | Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices
Polkar |Mylos Club Thessaloniki
Οι Polkar στη Θεσσαλονίκη σημαίνει Αλησμόνητα Βράδια με άκρως «πανηγυρτζίδικη balkan», σε μία από τις θρυλικές σκηνές της πόλης στο κλαμπ του Μύλου.
Χιτάρες νέες και παλιές από τους Polkar, για να ζήσουμε ακόμη ένα βράδυ από αυτά που ξέρουν να μας χαρίζουν.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar φέρνουν μαζί τους στρας, τρομπόνια, καψουροτράγουδα, τσίτα μπόμπα σουξεδάκια, λουλουδούδες σε απόγνωση, ρομαντικά γιουκαλίλι, εξωφρενικά ρεφρέν και αβάσταχτες ερωτικές ιστορίες.
Με μουσική που χαρακτηρίζεται ως «πανηγυρτζίδικη balkan», oι Polkar ξεκίνησαν ως το μουσικό συγκρότημα του Θεσσαλονικιού ηθοποιού, σκηνοθέτη και μουσικού Γιώργου Παπαγεωργίου, με τον μουσικό Γιάννη Κυρατσό στο πλευρό του.
Πήραν το όνομα τους μετά από ένα ταξίδι της μπάντας στη Σερβία το 2013, μιας που στα σερβικά «polkar» σημαίνει «μεθυσμένος χορευτής που τραγουδάει φάλτσα».
Δημιουργήθηκαν πριν από 10 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη για τον ήχο τους τον βαρύ βαλκανικό αέρα και τα ένδοξα χρόνια των 90s, στα οποία μεγάλωσαν στα μουσικά προβάδικα στα Άνω Λαδάδικα.
Σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά, σε μία από τις πιο θρυλικές μουσικές σκηνές της πόλης, θα πούνε και τα νέα τους τραγούδια. Θα πούνε και χιτάρες που αγαπάνε.
Τους έλειψαν αυτά τα βράδια, βλέπεις. Το βράδυ το αλησμόνητο θα γίνει δικαίωμα.
*Με Δωρεάν Είσοδο οι Polkar Live στη Θεσσαλονίκη στο Mylos Club Thessaloniki (Αν. Γεωργίου 56, Σφαγεία, Θεσσαλονίκη) | Τηλ:231 051 0081 / Είσοδος Ελεύθερη
Πέτρες στις τσέπες του | Θέατρο Metropolitan
Στοχεύοντας στην ανάδειξη του αξιόλογου καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, το 𝐌𝐞𝐭𝐫𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐚𝐧: 𝐓𝐡𝐞 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐓𝐡𝐞𝐚𝐭𝐞𝐫 φιλοξενεί μία από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν στην «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2024». Ο λόγος για το «Πέτρες στις τσέπες του», τη βραβευμένη κωμωδία της Ιρλανδής συγγραφέως 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐞 𝐉𝐨𝐧𝐞𝐬 που σχολιάζει τη βιομηχανία του Χόλυγουντ και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί, η οποία ανεβαίνει για 4 παραστάσεις στο Metropolitan, σε σκηνοθετική επιμέλεια Ιωάννας Μήτσικα, με τους Εμμανουήλ Δραμηλαράκη, Στέλιο Ράμμο και τον μουσικό Θανάση Παναγιωτόπουλο.
Δύο φερέλπιδες κομπάρσοι στη δύση της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους έρχονται αντιμέτωποι με κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτούς: τη βιομηχανία του Χόλυγουντ. «Ατελείς» μέσα σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από εικόνες κατασκευασμένης «τελειότητας», αναγκάζονται να υπομείνουν στωικά τις δυσκολίες και, σε πολλές περιπτώσεις, τον εξευτελισμό που επιτάσσει η showbiz, ακουμπώντας ο ένας στον πόνο του άλλου και δείχνοντας εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη, μέχρι να φτάσουν στη συνειδητοποίηση ότι, αν και «μικροί», μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, δημιουργώντας «από το τίποτα» τη δική τους ταινία και δίνοντας ελπίδα σε κάθε νέο άνθρωπο που αγωνίζεται να αγγίξει το όνειρό του. Ο Τσάρλι Κόνλον και ο Τζέικ Κουίν μας προσκαλούν στην avant premiere αυτής της ταινίας, για να γιορτάσουμε μαζί την πραγματοποίηση του ονείρου τους!
Στην παράσταση, δύο ηθοποιοί και ένας μουσικός ενσαρκώνουν τους 15 χαρακτήρες του έργου, με βασικό όχημα το σώμα και τη φωνή τους, αντιπαραθέτοντας δύο διαφορετικούς κόσμους, τον κόσμο του φτωχού θεάτρου και τον κόσμο του ακριβού και λαμπερού κινηματογράφου. Μια ταινία μέσα σε μια παράσταση; Ή μια παράσταση μέσα σε μια ταινία; Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια αυθεντική εμπειρία, με εφευρετικότητα, καταιγιστικό ρυθμό και εναλλαγή συναισθημάτων, μια ανθρώπινη ιστορία για κάθε μικροκαμωμένο «Δαυίδ» που κατάφερε να νικήσει έναν τεράστιο «Γολιάθ».
Συντελεστές: Κείμενο: Marie Jones | Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη | Σκηνοθετική Επιμέλεια – Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα | Πρώτη Σκηνική Εκδοχή: Μαρίνα Καζόλη | Δραματουργία: Κατερίνα Κανδυλίδου | Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Νίκη Αγγελίδου | Μουσική Σύνθεση/Επιμέλεια: Θανάσης Παναγιωτόπουλος | Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Μπάτζιου | Παίζουν: Εμμανουήλ Δραμηλαράκης, Στέλιος Ράμμος | Μουσικός επί σκηνής: Θανάσης Παναγιωτόπουλος | Γραφιστικός Σχεδιασμός: Playwalk | Φωτογραφίες: Bobina Films | Βίντεο: Ελισάβετ Τσολερίδου | Ηχοληψία: Γιάννης Τσιάρας | Προσαρμογή teaser: Karen Gkiounasian | Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου | Οργάνωση Παραγωγής: Metropolitan: The Urban Theater
Πληροφορίες: Πέτρες στις τσέπες του | Metropolitan: The Urban Theater, Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη | 23, 24, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου | Ώρες: Σάββατα 21.00 και Κυριακές 20.00
Πετριχώρα | Θέατρο Τ
Μετά το βραβευμένο “100” που παρουσιάστηκε την περασμένη χρονιά στο Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης “Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης” καθώς και στο Θέατρο Τ, η Εταιρεία Θεάτρου DOT Ensemble επιστρέφει στην σκηνή του Θεάτρου Τ με το νέο της εγχείρημα: “Πετριχώρα”. Μια ιδέα και έρευνα χρόνων του σκηνοθέτη Χάρη Θώμου, η οποία βασίζεται στο θρυλικό δημοτικό τραγούδι “Το γιοφύρι της Άρτας” και τις βαλκανικές εκδοχές του. Μια παράδοση αιώνων, η θυσία μιας αθώας ψυχής για το συλλογικό καλό και το στέργιωμα ενός νέου κτίσματος.
Η “Πετριχώρα” – Ηπειρώτικη ντοπιολαλιά του «πετριχώρ»: η ιδιαίτερη μυρωδιά της γης μετά τη βροχή – είναι μια μυσταγωγική σκηνική εμπειρία που ζωντανεύει μια παράδοση αιώνων. Βασισμένη στο θρυλικό δημοτικό τραγούδι «Το Γιοφύρι της Άρτας» και τις βαλκανικές εκδοχές του, φέρνει στο προσκήνιο μια αρχέγονη ιστορία και εξερευνά τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το ατομικό από το συλλογικό, ενώ μας καλεί να αναρωτηθούμε: «Τι κοινωνία είναι αυτή που χρειάζεται να χτίσει Λυγερές για να προοδεύσει;»
Βυθιζόμενοι σε μιαν άλλη πραγματικότητα γινόμαστε κοινωνοί της ιστορίας της Λυγερής, από την πρώτη επαφή της με τη μοίρα, έως την τελική προδοσία από τον Πρωτομάστορα και τους υπόλοιπους συντοπίτες της, και τον τραγικό χαμό της στον υγρό τάφο του γεφυριού.
Η “Πετριχώρα” είναι μια παράσταση του θεάτρου της επιτέλεσης που φέρνει τους θεατές πρόσωπο με πρόσωπο με την ίδια την ουσία της παράδοσης. Μέσα από τελετουργικά σχήματα, εκφραστική κίνηση, φωνή και παραδοσιακό τραγούδι σχηματίζεται μια πολυφωνική κοινότητα εννέα σωμάτων που χτίζουν και γκρεμίζουν αδιάκοπα τον κόσμο της ιστορίας, προσπαθώντας να δώσουν απάντηση σ΄ ένα παλιό ερώτημα: Μπορούν να συμβαδίσουν το ατομικό και το συλλογικό, η πρόοδος και η παράδοση, η επιστήμη και η φύση;
Η Πετριχώρα είναι μια χώρα που δεν χτίσαμε ακόμη, ένα τραγούδι που δεν βρήκε τα λόγια να πει την αλήθεια, μια πορεία που καλούμαστε να αποφασίσουμε μαζί.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Χάρης Θώμος | Δραματουργία: Αμαλία Κοντογιάννη | Β.Σκηνοθέτη: Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης | Κίνηση: Μαριάνθη Ψωματάκη | Μουσική – Ηχοτοπία: Μάριος Αποστολακούλης | Διδασκαλία παραδοσιακού τραγουδιού: Νατάσα Τσακηρίδου | Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα | Σκηνογραφία: Κατερίνα Κουκότα | Ενδυματολογία Νεφέλη Νικολαΐδη – Κατερίνα Κουκότα | Επικοινωνία: Μαρία Τότσκα | Γραφιστική επιμέλεια: Χάρης Θώμος | Φωτογραφία – Trailer: Γιώργος Ματζάρης | Παραγωγή: DOT Ensemble
Επί σκηνής: Άννα Μαρία Γάτου, Νεφέλη Γκίκογλου, Γιούλη Ευθυμίου, Δημήτρης Κρίκος, Αριάδνη Κώστα, Ευαγγελία Μπότση, Λένα Νεστορίδου, Γεωργία Ποντσουκτσή, Θάνος Πουμάκης
Πληροφορίες: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη | Πρεμιέρα: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 στις 21:30 | Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30, κάθε Κυριακή στις 20:00 | Τιμές εισιτηρίων: Προσφορά Early Bird: 12€ μέχρι 4 Νοεμβρίου | 15€ – κανονικό | 12€ – φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, άνω των 65 | 8€ – θεατρικές ατέλειες (μόνο από το ταμείο του θεάτρου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια) | 12€ – ομαδικό 8+ άτομα | Πληροφορίες / Κρατήσεις: Στο 2310 854 333 | Στα Social Media της DOT Ensemble (www.facebook.com/dotensemble, https://www.instagram.com/dot.theater.greece/) | Εισιτήρια στο: https://www.more.com/theater/petrixora/
1ο Visual Arts International Festival (VAiF)
Το Visual Arts International Festival (VAiF) ανακοινώνει την πρώτη του διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 29 Νοεμβρίου 2024, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σημείο συνάντησης και έμπνευσης για δημιουργούς από τον χώρο της φωτογραφίας, της γραφιστικής και του βίντεο, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, ομιλίες, προβολές, καθώς και εκπαιδευτικά masterclasses. Το VAiF έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία σημαντικών φορέων και οργανισμών, όπως το Τμήμα Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Photometria International Photography Festival, τα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Επικοινωνίας), το Fotofabrika Festival της Βουλγαρίας και την Triennale της Βουλγαρίας.
Σε όλη τη διάρκεια του 1ου VAiF θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Ομαδική έκθεση φωτογραφίας και φωτογραφικών βιβλίων των μεταπτυχιακών σπουδαστών του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, την ατομική έκθεση φωτογραφίας «Η Φωνή του Αντώνη» του Χρήστου Καπάτου σε επιμέλεια του Παναγιώτη Παππά στο esp+ gallery, την Έκθεση Φωτογραφικών Βιβλίων Photobook Exhibition σε επιμέλεια της Σοφίας Τολίκα στο esp+ gallery, την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Open Call Portfolio σε επιμέλεια του Στέφανου Κεσίδη στο Κτήριο Κ3 (δίπλα από την αίθουσα περιφερειακού συμβουλίου) στην 26ης Οκτωβρίου 62, την Ομαδική έκθεση γραφιστικής Designing for Change: Earth επίσης στο Κτήριο Κ3, την Έκθεση Γραφιστικής We Are Earth στο Φουαγιέ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Doriyan Todorov στο Κτήριο Κ3, την Έκθεση γραφιστικής Catalogue Design – ΕΒΓΕ 2024 στο Κτήριο Κ3 επίσης, την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Θεόφιλου Στουπιάδη με τίτλο «Καφενεία» σε επιμέλεια της Έλενας Καραθανάση στο ΥΔΡΟ στην Ναυάρχου Κουντουριώτου και την ατομική έκθεση φωτογραφίας «Mundus» της Σοφίας Τολίκα σε επιμέλεια του Μανώλη Σκούφια στο ORATOS. Μεταξύ του μεγάλου προγράμματος της διοργάνωσης, ξεχωρίζει το Workshop Χαρακτικής «Βασικές Αρχές linoleum» με εισηγήτρια την Μαρία Παπαδοπούλου στο esp+ στα Λαδάδικα, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο αυτιστικός χαρακτήρας του αυτιστικού ατόμου στον κινηματογράφο» στο esp+ gallery, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ήχος των χρωμάτων» του Παναγιώτη Παπουτσή και άλλα πολλά που αξίζει τον κόπο να ανακαλύψετε τα μέρες του 1ου Visual Arts International Festival.
*Visual Arts International Festival (VAiF) | 9 έως τις 29 Νοεμβρίου 2024
200 χρόνια από τη γέννηση του Anton Bruckner | Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Στον νέο κύκλο συναυλιών της Κ.Ο.Θ. έρχεται σε πρώτο πλάνο η σχέση του κορυφαίου βιολιστή Φριτς Κράισλερ με τον δάσκαλό του Άντον Μπρούκνερ, 200 χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζουμε φέτος με μία σπουδαία συναυλία την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 21:00.
Ο Κράισλερ πάτησε πάνω στο πρώτο μέρος του κοντσέρτου για βιολί σε ρε μείζονα του Νικολό Παγκανίνι και αλλάζοντας όλο το μέρος της ορχήστρας κατάφερε να παράξει μία βιεννέζικη δημιουργία μέσα από ένα αυθεντικό ιταλικό έργο επηρεασμένο από το μπελ κάντο. Σολίστ η εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κατερίνα Χατζηνικολάου, ενώ διευθυντής ορχήστρας θα είναι ο Leo McFall.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη μνημειώδη «Ενάτη Συμφωνία» του Μπρούκνερ, που ο δημιουργός της έγραφε για εννιά ολόκληρα χρόνια και δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, αφού έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τελειώσει το φινάλε της, αφήνοντας ημιτελές το σημαντικότερο ίσως έργο του.
Πρόγραμμα: Νικολό Παγκανίνι (1792-1840) – Φρήντριχ ‘Φριτζ’ Κράισλερ (1875-1962): Κοντσέρτο σε μια κίνηση για βιολί και ορχήστρα (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)
Άντον Μπρούκνερ (1824-1896): Συμφωνία αρ.9 σε ρε ελάσσονα
Ο νέος κύκλος συναυλιών της Κ.Ο.Θ. ‘Μαθητές & Δάσκαλοι’ μας εισάγει στη μεταξύ τους σχέση, που άλλοτε είναι ομαλή και άλλοτε γεμάτη συγκρούσεις, με άλλους μαθητές να συνεχίζουν την παράδοση του δασκάλου τους και άλλους να ακολουθούν τελικά έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, ίσως κι από αντίδραση.
Η σχέση του κορυφαίου βιολιστή της εποχής του Φριτς Κράισλερ με τον δάσκαλό του Άντον Μπρούκνερ, τα 200 χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζουμε φέτος, χαρακτηρίζεται από αμοιβαία συμπάθεια και θαυμασμό, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητές τους.
Απόμακρος, σεμνός και ευσεβής ο δάσκαλος, κοσμοπολίτης, τολμηρός και αμίμητος φαρσέρ ο μαθητής, ζούσαν κυριολεκτικά σε άλλον κόσμο, με μόνο τους κοινό σημείο τη μουσική.
Ο Κράισλερ πάτησε πάνω στο πρώτο μέρος του κοντσέρτου για βιολί σε ρε μείζονα του Νικολό Παγκανίνι και αλλάζοντας όλο το μέρος της ορχήστρας κατάφερε να παράξει μία βιεννέζικη δημιουργία μέσα από ένα αυθεντικό ιταλικό έργο επηρεασμένο από το μπελ κάντο.
Σολίστ η εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κατερίνα Χατζηνικολάου.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη μνημειώδη ‘Ενάτη Συμφωνία’ του Μπρούκνερ, που ο δημιουργός της έγραφε για εννιά ολόκληρα χρόνια και δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, αφού έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τελειώσει το φινάλε της, αφήνοντας ημιτελές το σημαντικότερο ίσως έργο του.
Πρόγραμμα:
- Νικολό Παγκανίνι (1792-1840) – Φρήντριχ ‘Φριτζ’ Κράισλερ (1875-1962): Κοντσέρτο σε μια κίνηση για βιολί και ορχήστρα (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)
- Άντον Μπρούκνερ (1824-1896): Συμφωνία αρ.9 σε ρε ελάσσονα
Βιολί: Κατερίνα Χατζηνικολάου Διεύθυνση Ορχήστρας: Leo McFall Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
*Συναυλία-Αφιέρωμα της ΚΟΘ στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ: Anton Bruckner | Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 | Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ | Εγνατία, Θεσσαλονίκη | Τηλέφωνο: +30 2310 25 7900 / Εισιτήρια-τιμές εισιτηρίων: 5€-15€ / Προπώληση: εκδοτήρια ΚΟΘ και www.tsso.gr
Αντώνης Φωνιαδάκης: «LENTO» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Η νέα χορογραφική δημιουργία του Αντώνη Φωνιαδάκη που θα απολαύσουμε στο Μέγαρο Μουσκής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) υπόσχεται μια δυναμική και βαθιά εκφραστική εξερεύνηση των μπαρόκ θεμάτων μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου χορού και της μουσικής. Στη χορογραφία του, αντλεί έμπνευση από την αρχή του κοντραπούντο και την εφαρμόζει στην κίνηση. Κάθε χορευτής, σαν ένα όργανο σε μια μπαρόκ φούγκα, εισάγει το δικό του μοτίβο, το οποίο εμπλέκεται με αυτά των άλλων για να σχηματίσει ένα συνεκτικό, αλλά πολύπλοκο σύνολο. Αυτή η προσέγγιση δεν ακολουθεί απλώς τη μουσική, αλλά δημιουργεί έναν διάλογο μαζί της, με κάθε χορευτή να προσθέτει τη δική του “φωνή”, διαμορφώνοντας τη δική του αφήγηση μέσα στη συνολική σύνθεση.
Γνωστός για την ικανότητά του να συνδυάζει στοιχεία κλασικού και σύγχρονου χορού, ο Φωνιαδάκης δημιουργεί έργα που είναι ταυτόχρονα ριζωμένα στην παράδοση και αποφασιστικά σύγχρονα. Αυτή η δημιουργία δεν αποτελεί εξαίρεση, επεκτείνοντας την καινοτομία από τη χορογραφία στη μουσική. Η ένταξη σύγχρονων ηλεκτρονικών ήχων από τον Julien Tarride ανανεώνει το μπαρόκ και την ερμηνεία του για ένα σύγχρονο κοινό, χρησιμοποιώντας στρατηγικά αυτά τα ηχητικά στοιχεία με σκοπό να ενισχύσει κρίσιμες στιγμές όπως η εισαγωγή, οι μεταβάσεις μεταξύ των έργων και ένα μεγαλειώδες φινάλε.
Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης | Βοηθός Χορογράφου: Pierre Magendie | Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Julien Tarride
Χορεύουν οι: Christian Denice, Rosario Guerra, Terra Kell, Lou Landré, Pier Loup, Νίκος Γρηγοριάδης, Εύη Οικονόμου
Πληροφορίες: Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 20.30 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 50 €, 40 €, 30 €, 20 € | Μειωμένο: 15 €
Δον Κάρλος | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
O «Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλλερ, του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη πρεμιέρα του ΚΘΒΕ που θα δοθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το έργο θα παρουσιαστεί μέσα από την καινοτόμο οπτική του Γιάννη Χουβαρδά, ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες και πλέον διακεκριμένους καλλιτέχνες της γενιάς του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, ενώ ο Γιάννης Χουβαρδάς μαζί με τη σκηνοθεσία υπογράφει και τη διασκευή, δραματουργική & σκηνική επεξεργασία μετάφρασης της πολυαναμενόμενης αυτής παραγωγής του ΚΘΒΕ.
Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου, που οργανώνεται γύρω από μια κεντρική θεματολογία, η οποία εστιάζει στην ηθική και πνευματική εξόντωση του ανθρώπου, μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία -παντελώς διεφθαρμένη από την εξουσία και το χρήμα- που αδυνατεί να βρει την ισορροπία και το μέτρο.
Το ρόλο του Δον Κάρλος υποδύεται ο Χάρης Φραγκούλης.
Λίγα λόγια για το έργο Τι βαραίνει την καρδιά του Δον Κάρλος και αποφεύγει τον πατέρα του Βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας; Ποιο είναι αυτό το μυστικό που τα άγρυπνα μάτια της Αυλής δυσκολεύονται να αποκαλύψουν; Κάτω από τη φοβερή εξουσία του βασιλιά και τη δύναμη της Ιεράς Εξέτασης, στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο νεανικός ιδεαλισμός, ο έρωτας, η ευαισθησία, η ανάγκη για αλλαγή, για δράση και για ζωή ασφυκτιούν μέσα στην καρδιά του Δον Κάρλος, που ανήμπορος να διαχειριστεί τα πάθη του, εναποθέτει τις ελπίδες του στον αδελφικό του φίλο Μαρκήσιο Πόζα. Η ισχυρή θέληση του Πόζα, οι ανανεωτικές του ιδέες, η πίστη και η αφοσίωσή του στον Δον Κάρλος, τον οδηγούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κρατική τρομοκρατία του μονάρχη.
Ο Δον Κάρλος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1787 και έχει ως αφετηρία ένα γαλλικό ρομαντικό μυθιστόρημα του 17ου αιώνα. Ο Σίλλερ χρησιμοποιώντας ως φόντο την Ισπανία του 16ου αιώνα, αμφισβητεί την απολυταρχία της δικής του εποχής, υπερασπιζόμενος την ελευθερία της σκέψης και τις ιδέες του Διαφωτισμού. Μέσα από μια ιδιαιτέρως σύνθετη πλοκή αλλά και από τους πολυδιάστατους χαρακτήρες του έργου, ο συγγραφέας επαναφέρει κρίσιμους διαχρονικούς προβληματισμούς, αναπτύσσοντας διαλεκτικά τη σύγκρουση μεταξύ απολυταρχικής εξουσίας και ελεύθερης δράσης, αυταρχισμού και ανυπακοής, ηθικής επιταγής και νέων ιδανικών, ιδεαλισμού και πραγματικότητας.
Συντελεστές: Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Διασκευή- Δραματουργική & Σκηνική επεξεργασία μετάφρασης -Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, Σκηνικά: Nίκη Ψυχογιού, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Μουσική: Φώτης Σιώτας, Κίνηση- Χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου, Βίντεο Design: Παντελής Μάκκας, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Βοηθός Σκηνοθέτη Α΄: Σοφία Παπανικάνδρου, Βοηθός Σκηνοθέτη Β΄: Βίκυ Κίτσιου, Βοηθός Σκηνοθέτη Γ΄: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Δούκας Μεντίνα-Σιντόνια), Λουκία Βασιλείου (Βασίλισσα Ελισάβετ), Ζωή Ευθυμίου (Πριγκίπισσα Έμπολι, σε διπλή διανομή), Στέλιος Καλαϊτζής (Κόμης Λέρμα), Γιώργος Κολοβός (Μαρκήσιος Πόζα), Θάνος Κοντογιώργης (Ντομίνγκο), Βασίλης Μπεσίρης (Δούκας Φέρια), Μπέττυ Νικολέση (Μαρκησία Μοντεκάρ), Κώστας Σαντάς (Μέγας Ιεροεξεταστής), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Πριγκίπισσα Έμπολι, σε διπλή διανομή ), Δημήτρης Τσιλινίκος (Δούκας Άλμπα), Χάρης Φραγκούλης (Δον Κάρλος, Διάδοχος του θρόνου), Ελίζα Χαραλαμπογιάννη (Λουίς Μερκάδο, ακόλουθος της Βασίλισσας), Γιάννης Χαρίσης (Φίλιππος Β΄)
Έκτακτη αντικατάσταση: Νατάσσα Δαλιάκα, Δημήτρης Καρτόκης
Κυρίες και Κύριοι: Λίλη Ανδρασκέλα, Ζωή Ευθυµίου, Κωνσταντίνος Καπελλίδης, Αίγλη Κατσίκη, Δηµήτρης Καυκάς, Αναστασία Κελέση, Νίκος Κουσούλης, Πασχάλης Τερζής, Θεοφανώ Τζαλαβρά
Βίντεο -μοντάζ επί σκηνής: Γιώργος Ζλατάνος
*Πληροφορίες: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2) | Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024, στις 21.00 | Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη- Παρασκευή, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00 | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
Υπερβολές! | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»
Η παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης που πρωτοπαρουσιάστηκε στο τέλος της περσινής σεζόν με αξιοσημείωτη επιτυχία, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη για δύο μόνο παραστάσεις
Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση και συνθήκη, όπου τρεις δημιουργοί με τη διπλή ιδιότητα συγγραφέα και σκηνοθέτη, κλήθηκαν να εξερευνήσουν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί τα όρια της φανερής αλλά και της κρυμμένης, υπόγειας βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.
Έτσι δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση, τρία νεοελληνικά μονόπρακτα, τρεις διαφορετικές ιστορίες που ερμηνεύονται από τρεις ηθοποιούς. Αυτό που τα ενώνει είναι η έντονη διάθεση για χιούμορ, η έμπνευση από τη σύγχρονη πραγματικότητα και η επιλογή των δημιουργών τους να κινηθούν σε ψυχικά τοπία όπου η βία αγγίζει όρια αμφιλεγόμενα, σκοτεινά και περίπλοκα. Όπως η εποχή μας.
«Υπερβολές!» συνηθίζουμε να λέμε για ό,τι θεωρούμε ότι ξεπερνά τα όρια του «κανονικού», του «φυσιολογικού». Τι θεωρείται όμως σήμερα «κανονικό» ή «φυσιολογικό» και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να τα ορίσει; Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για βία «κανονική» ή για συναισθήματα «υπερβολικά»; Ας μιλήσουμε για όλα αυτά…
Συντελεστές: Κείμενα-Σκηνοθεσία (με σειρά παρουσίασης): Μαριάννα Κάλμπαρη, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Γιάννης Καλαβριανός | Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη | Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς | Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου | Βοηθός στο σχεδιασμό φωτισμού: Στέβη Κουτσοθανάση | Συνεργάτις σκηνοθέτη (Μαριάννας Κάλμπαρη): Μαριλένα Μόσχου | Βοηθός σκηνοθέτη (Βασίλη Μαυρογεωργίου): Στάθης Γεωργαντζής | Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Χάμπαση | Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου | Πρωταγωνιστούν( με σειρά εμφάνισης): Κατερίνα Λυπηρίδου, Άγγελος Μπούρας, Δέσποινα Γιαννοπούλου
Πληροφορίες: Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» | Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 21.00, Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 17 ευρώ, Μειωμένο: 15 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ): Προπώληση :Ταμείο Θεάτρου & Ticketservices.gr | Πληροφορίες: 2311219978
Μαρίνα Σπανού | Block33
Η Μαρίνα Σπανού μαζί με την μπάντα της επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για δύο Κυριακές του Νοέμβρη.
«μετά τις μουσικές περιπλανήσεις, τους καλοκαιρινούς έρωτες και τα ταξίδια, στην πιο ζεστή πόλη της Ελλάδας αναζωπυρώνεται ένας αιώνιος Αύγουστος που αφήσαμε σε άνω τελεία μια νύχτα στους Λαζαριστές με τον ίδιο παλμό αγαπιόμαστε ξανά και όσα δεν προλάβαμε να πούμε μαζί θα τα τραγουδήσουμε 3 και 10 Νοέμβρη στο Block33 στην υπέροχη Θεσσαλονίκη»
Μαζί της: Κωστής Βήχος | Μπάσο, Ενορχηστρώσεις Αλέκος Βουλγαράκης | Κιθάρα, Αποστόλης Μπουρνιάς | Κρουστά, Τύμπανα Γιώργος Κουρέλης | Πλήκτρα, Ηλίας Καρούμπαλης | Ηχοληψία Αγαπητός Καταξάκης | Ηχοληψία, Αλεξάνδρα Κατσαρού | Φωτογραφία Αφίσας
Χρήστος Σπανός | Καλλιτεχνική Επιμέλεια Novel Vox | Παραγωγή
Πληροφορίες: Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία, Θεσσαλονίκη) | Κυριακές 3 & 10 Νοεμβρίου 2024 | Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30, Έναρξη: 20.30
Sylvia | Θέατρο Τ
Νέα Υόρκη. Δυτική συνοικία. Ένα ερωτικό τρίγωνο γεννιέται μεταξύ των Greg, Kate και της Sylvia που είναι… σκυλί. Ναι, καλά διαβάσατε. Ο Greg και η Kate έχουν κενά στη ζωή τους, που προσπαθούν να γεμίσουν με διαφορετικό τρόπο. H Kate αφοσιώνεται στην δουλειά της ενώ ο άντρας της βρίσκει νέες ελπίδες στην σκυλίσια συντροφιά. Έξυπνη, παιχνιδιάρικη, εκλεπτυσμένη, ασεβής και περιστασιακά σκληρή, η «Σύλβια» του A.R. Gurney είναι μια κωμωδία για τις σχέσεις, τη φύση και τη μοναξιά.
Συντελεστές: Κείμενο: Α. R. Gurney | Μετάφραση: Ιωάννης Καμπούρης, Γιώργος Μιχαλάκος | Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλάκος | Ενδυματολογία: Ανδρομάχη Μπάρδη | Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα | Επικοινωνία: Μαρία Τότσκα | Φωτογραφίες: Ανθούλα Αηδώνη | Φωτογραφίες Ανοιχτής Σκηνής: Σάκης Γιουμπασης | Γραφιστικός σχεδιασμός: Ζωή Μπάτζιου | Υπεύθυνη Social Media: Ανθούλα Αηδώνη
Μία παραγωγή των Monks!
Παίζουν: Ανδρομάχη Μπάρδη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ιωάννης Καμπούρης, Σπυρέλα Γενιτσαρίδου
*Πληροφορίες: Πρεμιέρα: Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024 | Κάθε Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη, για λίγες παραστάσεις | Ώρα έναρξης: 21.15 | Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 16 | Διάρκεια: 100’ | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6987055479 / 2310 854333 | Εισιτήρια: Early Bird μέχρι 20/10: 12€ | Κανονικό: 15€ | Φοιτητικό, Ανέργων, Πολύτεκνων, ΑΜΕΑ, Άνω των 65, Ομαδικό (άνω των 8 ατόμων): 12€ | Θεατρική ατέλεια: 10€ https://www.more.com/theater/offer/sylvia-sto-theatro-t/
Συναυλία με Έργα του Μάνου Χατζιδάκι με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μια συναυλία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Α’ Μέρος: «Μυθολογία»
Ο Απρόοπτος Σχηματισμός Μιας «Μυθολογίας» Δύο Χρόνια πριν την Δικτατορία:
«Σαν γνήσιος στρατηγός το ’65 θέλησα να κάνω στην Ελλάδα μια επανάσταση. Αντί για τανκ, πήρα ένα παιδί – έφηβο μελαχρινό και όμορφο από την παιδική χορωδία των ανακτόρων και του είπα να τραγουδήσει.
Μου λέει: «για να τραγουδήσω χρειάζομαι καινούργιους μύθους». – Πολύ σωστά, σκέφθηκα.
Και με τον Γκάτσο αρχίσαμε να κατασκευάζουμε μύθους τον έναν μετά τον άλλο, με κοπέλες που ‘χαναν τα κλειδιά από τη Θήβα, με Ιρλανδούς και Ιουδαίους που ‘ψαχναν στην έρημο για γάμους και χαρά, μ’ ευαίσθητους ληστές στην τελευταία τους στιγμή, με ένα παιδί που σφάζει φίλους κι αδελφούς γιατί ποτέ κανείς δεν του’ δώσε την σημασία την πρέπουσα, με τον Ορέστη που έγινε πουλί στο δάσος για να ξεφύγει από τη μοίρα του, μ’ ένα παιδί που έμοιαζε του Χριστού κι άλλα πολλά.
Κι ο ένας μύθος έμπαινε πάνω στον άλλο κι έγιναν τόσοι πολλοί και τόσοι δυνατοί που τρόμαξε το παιδί, τρόμαξε ο κόσμος, τρόμαξε και η εταιρία που θα έβγαζε τον δίσκο. Όλοι τρομάξανε εκτός από τον Γκάτσο κι εμένα που εξακολουθήσαμε με περισσότερο πάθος την κατασκευή και σύνθεση των μύθων, ξεχνώντας εντελώς την επανάσταση που είχα προγραμματίσει» Μάνος Χατζιδάκις
Β’ Μέρος: 19 τραγούδια μιας Άλλης «Μυθολογίας»: Μια ενότητα ανεξαρτήτων τραγουδιών μιας «άλλης μυθολογίας» του συνθέτη, με χάρτινα φεγγαράκια που φωτίζουν παιδιά κάτω στον κάμπο, μεθυσμένα κορίτσια, οδοιπόρους, νεαρούς πρίγκιπες που νόμιζαν πως θ’ αλλάξουν τον κόσμο, και μια παρεξήγηση που δεν ξέρουμε αν δόθηκε εξήγηση ακόμη.
Συντελεστές:
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις Αλκίνοος Ιωαννίδης: Τραγούδι Μουσική επιμέλεια, πιάνο: Λευτέρης Μιχαλόπουλος Ηλίας Σκορλίδης: κλαρινέτο Σωκράτης Ανθής: τρομπέτα Γιώργος Τοσικιάν: κιθάρα Νίκος Κατσίκης: μπουζούκι, μαντολίνο, κιθάρα Διονύσης Βαρβιτσιώτης: βιολί Αλέξανδρος Μποτίνης: βιολοντσέλο Τάκης Καπογιάννης: κοντραμπάσο Μελίνα Μακρή: φλάουτο Αντώνης Λαγός: κόρνο Παραγωγή Panik Live Productions
*Συναυλία με Έργα του Μάνου Χατζιδάκι με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη) | Τετάρτη 13 Νοεμβρίου | Τηλέφωνο: 2310 895 800 – Email: [email protected]/ Διάρκεια:105 λεπτά -20 λεπτά διάλειμμα / Εισιτήρια-Τιμή εισιτηρίων: 15€ – 90€ / Προπώληση: εκδοτήρια του Μεγάρου και More.com
Δάφνη | Θέατρο Αυλαία
Ένα κουίρ παραμύθι για τον έρωτα, την αποδοχή και την επιβολή της εξουσίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη Λίλα Μπακλέση και την Άρτεμη Γρύμπλα
Μετά τη περσινή μεγάλη επιτυχία η Άρτεμις Γρύμπλα και η Λίλα Μπακλέση επιστρέφουν στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για τέσσερεις μόνο παραστάσεις!
Η «Δάφνη» είναι ένα κουίρ παραμύθι για τον έρωτα, την αποδοχή, την επιβολή της εξουσίας και τελικά… την φωτοσύνθεση. Μια ιστορία για όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί διαφορετικά. Ένα σύγχρονο θρίλερ, γραμμένο μόλις το 2022, που συνδιαλέγεται με τον αρχαιοελληνικό μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα.
Η Δάφνη είναι μία σύγχρονη γυναίκα που σιχαίνεται τις ταμπέλες και λατρεύει τα φυτά. Προσπαθεί να επιβιώσει στον έξω κόσμο, σ’ αυτόν τον ετεροκανονικό κόσμο: ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ένα βράδυ, ερωτεύεται μία γυναίκα – μια γουόντερ γούμαν. Και ακριβώς τη στιγμή που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την ευτυχία, ένα (όχι και τόσο) μικρό μυστικό από το παρελθόν της, έρχεται να ταράξει τη σχέση και τη ζωή της.
Καθώς το τίμημα που πληρώνει για να μπορέσει να το κρατήσει κρυφό μεγαλώνει, το μυστικό της την βαραίνει ολοένα και περισσότερο, την τυλίγει σαν τις ρίζες ενός δέντρου που την αναγκάζουν να μένει ακίνητη. Το δέρμα της σιγά σιγά καλύπτεται με τον φλοιό της ενοχής. Και η Δάφνη θέλει όσο τίποτε πια να πετάξει ένα κομμάτι του εαυτού της. Να γίνει όλα όσα δεν είναι.
Ένα αστικό θρίλερ, που πραγματεύεται, με χιούμορ και ευαισθησία, τον δύσκολο και μοναχικό δρόμο της αποδοχής του εαυτού μας.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Fringe festival του Εδιμβούργου αποσπώντας τα βραβείο «Summerhall Lustrum Award 2022» και στο Soho Theatre στο Λονδίνο κερδίζοντας το «SoHo Playhouse Medal of Excellence 2022».
Συντελεστές: Μετάφραση & Ερμηνεία: Άρτεμις Γρύμπλα & Λίλα Μπακλέση | Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής | Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου | Μουσική: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου | Επιμέλεια κίνησης: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου | Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασσόπουλος | Βοηθός σκηνοθετών: Εύα Διαμαντή | Φωτογραφίες & Trailer: Σοφοκλής Μπιμπής | Παραγωγή: Floating Orchard Theatre Company & Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Θεσσαλονίκη
*Πληροφορίες: Προπώληση: https://www.more.com/theater/dafni-tis-rafaella-markous-thessaloniki/ και στο ταμείο του θεάτρου | Πρόγραμμα παραστάσεων: Δευτέρα 11 Νοεμβρίου : 21:00 | Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024, 21:00 | Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, 21:00 | Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, 21:00 | Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ) | 2310 230013
Κώστας Χατζής και Ελπίδα | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μετά από τις εξαιρετικά επιτυχημένες συναυλίες τους στο Ηρώδειο και το Θέατρο Παλλάς ο Κώστας Χατζής και η Ελπίδα ενώνουν ξανά τις φωνές τους , την Κυριακή 24 Νοεμβρίου για μία ξεχωριστή εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ο Κώστας Χατζής, με την ιδιαίτερη φωνή του και τις διαχρονικές ερμηνείες του, και η Ελπίδα, με τη ζεστή και μελωδική φωνή της, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα γεμάτο συγκίνηση, νοσταλγία και αγαπημένα τραγούδιαόπως το ‘’Σπουδαίοι Άνθρωποι αλλά’’,‘’Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει’’ και το ‘’Δεν Είμαι Εγώ’’ που έχουν σημαδέψει την ελληνική μουσική σκηνή.
Η ιδιαίτερη χημεία των δύο καλλιτεχνών στη σκηνή, που ενθουσίασε το κοινό στις πρόσφατες συναυλίες τους, υπόσχεται μια ακόμη ανεπανάληπτη εμπειρία για το κοινό της Θεσσαλονίκης.
Μαζί τους σε αυτό το μουσικό ταξίδι θα είναι και η ταλαντούχα Δανιέλα, η οποία θα προσθέσει τη δική της ξεχωριστή νότα στη βραδιά.
Η ιδιαίτερη χημεία των δύο καταξιωμένων καλλιτεχνών και η φρέσκια ματιά της Δανιέλας υπόσχονται μια βραδιά γεμάτη συναισθήματα, μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στο κοινό της Θεσσαλονίκης.
Κώστας Χατζής και Ελπίδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.
*Πληροφορίες: Τιμές εισιτηρίων: VIP: 70€, Διακεκριμένη 60€, Α Ζώνη: 50€, Β Ζώνη: 40€, Γ Ζώνη: 30€, Δ Ζώνη: 25€, Ε Ζώνη: 18€, ΑΜΕΑ 20€ | Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία | Ώρα έναρξης: 20:00 | Προπώληση εισιτηρίων: online more.com : https://www.more.com/music/kostas-xatzis-elpida-1/
Η θάλασσα και ο γέρος | Θέατρο Αριστοτέλειον
Μετά την μεγάλη και εξαιρετικά επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα, η παράσταση «Η Θάλασσα και ο Γέρος» που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, επανέρχεται για ένα νέο χειμερινό κύκλο παραστάσεων. Η παράσταση ταξίδεψε όλο το καλοκαίρι σε πάνω από 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Τώρα, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με πρώτο σταθμό την Θεσσαλονίκη.
ΤΟ ΕΡΓΟ
«Η Θάλασσα και ο Γέρος» είναι μια διασκευή βασισμένη στο κλασικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο «Ο γέρος και η θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Το έργο αυτό κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και παρομοιάζεται με ομηρικό έπος.
Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο -τον οποίο υποδύεται ο Τάσος Νούσιας- και το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη και απέραντη θάλασσα. Την επική συνάντησή του με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο ο ήρωας κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.
Ο Μανολίνο, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Μηλιώνης, είναι ο αφοσιωμένος νεαρός μαθητευόμενος του Σαντιάγο. Καθώς ο πατέρας του δεν του επιτρέπει πια να βγαίνει για ψάρεμα με τον Σαντιάγο, ο Μανολίνο μπορεί να τον επισκέπτεται μόνο στις ονειροπολήσεις και τα νυχτερινά του όνειρα στη θάλασσα και έτσι πραγματοποιείται η σύνδεση μεταξύ μνήμης, παρόντος και μέλλοντος.
Ο Χέμινγουεϊ έγραψε την ιστορία το 1951 και η Μαρλέν Καμίνκσι την μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή μας. Με αφορμή τον τίτλο, προστέθηκε η φιγούρα της Θάλασσας που θα ερμηνεύσει η χορεύτρια Φαίδρα Σούτου και με τη φωνή της η Evelyn Assouad.
«Η ανάδυση του εαυτού στην άγρια φύση είναι μια φυγή από την ασφάλεια και την ατροφία του πνεύματος που παράγει η ασφάλεια. Είναι για χάρη της απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος και, στην πορεία, ο άνθρωπος γίνεται μέρος της βαθιάς αρμονίας του φυσικού σύμπαντος».
Λέο Γκούρκο «Η ηρωική παρόρμηση στο Ο γέρος και η θάλασσα»
Συντελεστές: Ιδέα, Διασκευή, Δραματουργία: Μαρλέν Καμίνκσι | Μετάφραση διασκευής, βοηθός δραματουργίας: Νατάσα Πετροπούλου | Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνκσι | Σχεδιασμός 3d Animation / Videomapping: Γιάννης Ντουσιόπουλος | Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης | Φωτιστικός σχεδιασμός: Αλίκη Δανέζη Knutsen | Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Αγγελίνα Παπαχατζάκη, Μαρλέν Καμίνκσι | Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου | Κατασκευή Μαριονέτας: Μυρτώ Κοσμοπούλου | Trailer: Αλέξης Φάλαντας | Φωτογραφίες promotion: Φανή Μαρία Χατζή | Γραφιστική επιμέλεια: Μαύρα Γίδια | Οργάνωση Παραγωγής: Ευθύμης Χρήστου | Παραγωγή: Θεατρικές Παραγωγές Δημήτρης Φωτόπουλος ΙΚΕ
Διανομή: Σαντιάγο: Τάσος Νούσιας | Μανολίνο: Βασίλης Μηλιώνης | Θάλασσα: Φαίδρα Σούτου | Ακούγεται η φωνή της Evelyn Assouad
Πληροφορίες: Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, 2310 262 051) | Παραστάσεις : Παρασκευή 8/11 & Σάββατο 9/11 στις 21.15 | Κυριακή 10/11 στις 19.00 | Παρασκευή 15/11 & Σάββατο 16/11 στις 21.15 | Κυριακή 17/11 στις 19.00 | Διάρκεια: 1.30’
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 17€ , 20€ , 22€ | Προπώληση: more.com & στα ταμεία του θεάτρου (2310 262 051)
https://www.more.com/theater/i-thalassa-kai-o-geros-tasos-nousias/
Η πεντάμορφη κα το τέρας – The musical | Θέατρο Metropolitan
Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη «Παναγία των Παρισίων» και πάντα αφοσιωμένη στο ποιοτικό παιδικό θέατρο, η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή για τη σεζόν 2024-2025, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να μάθουν να κοιτούν τον κόσμο με την καρδιά! Ο λόγος για το θρυλικό παραμύθι της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», τη διασημότερη ιστορία αγάπης στον κόσμο, η οποία ζωντανεύει στη σκηνή του METROPOLITAN: The Urban Theater σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή, μουσική-τραγούδια Αίσωνα και χορογραφίες Δημήτρη Μέξη. Από τις 16 Νοεμβρίου, ο έρωτας ανθίζει, μέσα από ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ για όλη την οικογένεια!
Μέσα από ένα εντυπωσιακό σκηνικό που μεταμορφώνεται με τρόπο «μαγικό», μεταφερόμαστε με τη δύναμη της φαντασίας μας σε μια χώρα μακρινή και σε ένα κάστρο επιβλητικό, για να συναντήσουμε τον αλαζόνα πρίγκιπα της ιστορίας μας: ένα νέο αγόρι που είχε τα πάντα – ομορφιά, πλούτη και εξουσία – εκτός από το πιο ουσιαστικό: αγάπη στην καρδιά του. Και επειδή στα παραμύθια η αλαζονεία και η αδικία «πληρώνονται», ο πρίγκιπάς μας θα τιμωρηθεί σκληρά και θα καταδικαστεί να ζει ως Τέρας στο παγωμένο από τη μοναξιά βασίλειό του. Πώς θα απαλλαγεί από την τρομερή κατάρα; Θα μπορούσε ποτέ ένα Τέρας να αγαπήσει και να αγαπηθεί; Και ποιον ρόλο θα παίξει στην ιστορία μας η πεντάμορφη και πανέξυπνη Μπελ, μια νέα, δυναμική γυναίκα που θέλει να ορίζει τη ζωή της;
Με έναν θίασο εννιά ταλαντούχων ηθοποιών, ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια και την υπογραφή του Αίσωνα στη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» που σκηνοθετεί ο χαρισματικός Πασχάλης Αραμπατζής είναι ένα μιούζικαλ που θα παρασύρει στον ρυθμό του μικρούς και μεγάλους, εμπνέοντάς τους να βρουν το φως στο σκοτάδι, να θαυμάσουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου και να κρατήσουν στην καρδιά τους ένα μήνυμα: ότι η αγάπη ευνοεί τους τολμηρούς! Γιατί, «σ’ αυτόν τον κόσμο, όποιος δεν τολμά, ποτέ του δεν θα μάθει ν’ αγαπά».
Συντελεστές: Διασκευή: Πασχάλης Αραμπατζής – Αίσωνας | Σκηνοθεσία: Πασχάλης Αραμπατζής | Μουσική – Στίχοι: Αίσωνας | Χορογραφίες: Δημήτρης Μέξης | Σκηνικά – Props: Ελίζα Μοσχοπούλου | Κοστούμια – Μάσκες: Κατερίνα Καραογλάνη | Φωτισμοί: Αντώνης Διρχαλίδης | Γραφιστικός σχεδιασμός: Playwalk | Φωτογραφίες & Βίντεο: Karen Gkiounasian | Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου | Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ειρήνη Ηροδότου, Στέλιος Ζαφειρίου, Τάσος Ταλιανίδης, Ντίνος Φραγκούλης, Ευγένιος Κοψαχείλης, Ελένη Βουγιατζή, Δήμητρα Θεοδουλίδου, Κατερίνα Γανδά, Βασίλης Βακάλης
Πληροφορίες: Metropolitan: The Urban Theater, Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη | Πρεμιέρα : Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 18.00 | Από 17 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου, κάθε Κυριακή στις 11.30
Η «Γίδα» | Artbox Fargani
Η ισοπεδωτική, μαύρη κωμωδία του Έντουαρντ Άλμπι «Η Γίδα», σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου, έρχεται το Νοέμβριο στο «Artbox Fargani» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με την Πολιτεία Πολιτισμού.
Πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά (και πολυβραβευμένα) έργα του γνωστού συγγραφέα όπου το καυστικό χιούμορ και οι συναισθηματικές εναλλαγές κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης αποδομείται, σε χρόνο dt, η αστική και οικογενειακή ευτυχία μέσα στην οποία ζουν οι ήρωες. Ο… τρελός έρωτας του απόλυτα επιτυχημένου Μάρτιν για μια Γίδα φέρνει καταστροφικές συνέπειες στην οικογένεια τα μέλη της οποία έρχονται αντιμέτωπα με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Τελικά δεν είναι όλα και τόσο «τακτοποιημένα» όσο φαίνονται; Την απάντηση την δίνει η ίδια η παράσταση όπου η κωμωδία συνυπάρχει με το τραγικό θέτοντας ερωτήματα για την ίδια μας την κοινωνία.
Ο Μάρτιν και η Στήβι, χρόνια παντρεμένοι, φαίνεται, μαζί με τον gay έφηβο γιο τους, να είναι η τέλεια οικογένεια, με αλληλοσεβασμό, αγάπη και έρωτα που διαρκεί στο χρόνο. Ο Μάρτιν είναι αρχιτέκτονας που έχει μόλις βραβευτεί με το βραβείο Πρίτσκερ ενώ παράλληλα του ανατίθεται ο σχεδιασμός της παγκόσμιας πόλης, που κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Στο απόγειο ωστόσο της καριέρας του, ο Μάρτιν που μόλις έχει συμπληρώσει τα πενήντα, ερωτεύεται μια γίδα. Ένας έρωτας, απόλυτος, απίστευτα δυνατός και συνάμα βασανιστικός και δυσνόητος που δείχνει να τον κλονίζει. Μετά την αποκάλυψη στο δημοσιογράφο και φίλο του Ρος, όλα μοιάζουν να γκρεμίζονται και συνάμα όλοι γύρω του νιώθουν να οδηγούνται στην καταστροφή.
Είναι ικανός ο άνθρωπος να ζει μια τέλεια ζωή ή μήπως η τελειότητα αποτελεί ύβρι και η πτώση είναι μονόδρομος; Πώς ξεπηδούν οι δυνάμεις της φύσης μέσα από το έλλογο σχέδιο του ανθρώπου για τη ζωή του; Εξημερώνονται τα ένστικτα και πώς αντεπιτίθενται οι πρωτόγονες επιθυμίες; Πού σταματάει η δύναμη του ανθρώπου πάνω στα ζώα; Πόσο δικαίωμα έχει να τα ονοματοδοτεί, να τα νοηματοδοτεί, να τα βιάζει ή να τους αφαιρεί τη ζωή;
Το πολυβραβευμένο έργο Η Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια του Έντουαρντ Άλμπι, γραμμένο το 2000, αποτελεί γροθιά στην κανονικότητα και στην «υγιή», «επιτυχημένη» ζωή του δυτικού ανθρώπου, δημιουργώντας εκείνες τις ρωγμές, μέσα από τις οποίες ξεπηδούν οι άλογες δυνάμεις της φύσης. Ο Άλμπι τοποθετεί τους ήρωές του μεταξύ γελοίου και τραγικού, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τα όρια του ανθρώπου και των δυνατοτήτων του.
*Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Παύλος Δανελάτος | Δραματουργική συνεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη | Σκηνογραφική / Ενδυματολογική Επιμέλεια: Δανάη Πανά | Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ευγενία Κουζέλη, Μιχάλης Ρίζος | Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Τάνια Φουστάνα | Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη | Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Δανομή: Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μάρτιν), Λίλα Βλαχοπούλου (Στήβι), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ρος), Φαμπρίτσιο Μούτσο (Μπίλλυ)
*Πληροφορίες: Artbox Fargani: Αγίου Παντελεήμονος 10, κέντρο Θεσσαλονίκη | Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, 21:00 | Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2310 208007 | Προπώληση: more.com | Ώρες ταμείων «Artbox Fargani» | Καθημερινά: 10:30- 14:30 και 17:30- 20:00. | Τις ημέρες των παραστάσεων το ταμείο θα είναι ανοιχτό έως τις 22:30.
Προς Μενοικέα | Transcendance
Ο σκηνοθέτης Δαμιανός Κωνσταντινίδης επιστρέφει με την παράσταση “Προς Μενοικέα- Μία Παυσίλυπος Κωμωδία” στη Θεσσαλονίκη, στον αγωγό τέχνης Transcendance.
Πρεμιέρα Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024.
Είναι άραγε εφικτή η ευτυχία;
Παλιό όσο και ο άνθρωπος το ερώτημα. Το θέτει εκ νέου η παράσταση “Προς Μενοικέα”, χωρίς την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να το εξαντλήσει.
Ο σκηνοθέτης της Δαμιανός Κωνσταντινίδης αναζητά την απάντηση σε έναν από τους πιο γνωστούς παραινετικούς λόγους της αρχαιότητας: το διάσημο εγχειρίδιο ευδαιμονίας, την “προς Μενοικέα” επιστολή του Επίκουρου, ο οποίος θεωρεί την ψυχική υγεία και ηρεμία βασική προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη ζωή.
Στην επιστολή αυτή αντιπαραβάλλονται μαρτυρίες και συνεντεύξεις ανθρώπων που πέρασαν από ψυχικές νόσους, καθώς και η προσωπική ματιά των ηθοποιών της παράστασης.
Τι είναι η ψυχική υγεία και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε; η ερώτηση κυριαρχεί όχι μόνο μέσα στη γυάλα της παράστασης αλλά και έξω, στην καθημερινότητά μας – τη θέτει όλο και πιο έντονα η σημερινή εποχή.
Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της Angelus Novus που τον Οκτώβριο του 2023 απέσπασε το Βραβείο Επιτελεστικού Έργου από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για την παραγωγή της “Λούνα- θέατρο στο λεωφορείο”.
Η παράσταση: Βρισκόμαστε σε ένα θεραπευτήριο για ψυχικά νοσούντες (τους «Μενοικείς»).
Ο μικρόκοσμος αυτός λειτουργεί ως μεταφορά ολόκληρης της σύγχρονης κοινωνίας με τα άγχη της, τις κρίσεις της, την επικρεμάμενη πάνω της απειλή ενός επικείμενου θανάτου, την κατάθλιψη που την μαστίζει.
Τα πρόσωπα του έργου έρχονται σε επαφή με την οντολογική αγωνία σε όλο της το μεγαλείο. Καταφέρνουν, όμως, κάποια στιγμή, αν όχι να απαλλαγούν από το ψυχικό άλγος, να βρουν τουλάχιστον μια διέξοδο.
Βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν πάλι στα πόδια τους, καταφέρνουν να ζήσουν.
Το κείμενο της παράστασης αποτελείται από:
την «Προς Μενοικέα» επιστολή του Επίκουρου σε μετάφραση Ελένης Μερκενίδου
κείμενα των ηθοποιών και του σκηνοθέτη της παράστασης
αποσπάσματα από μαρτυρίες και συνεντεύξεις ανθρώπων που νόσησαν από ψυχικές νόσους: Έλενας Ακρίτα, Φώτη Θαλασσινού, Μαργαρίτας Καραπάνου και Φωτεινής Τσαλίκογλου, Νίκου Καρούζου, Λένας Κιτσοπούλου, Αύγουστου Κορτώ, Βένης Παπαδημητρίου, Ντάντε Αλιγκέρι, Σάμουελ Μπέκετ, Στιγκ Ντάγκερμαν, Ντόροθι Πάρκερ, Σύλβια Πλαθ, Ουίλλιαμ Στάιρον
φύλλα οδηγιών χρήσης αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωτικών, αγχολυτικών και συναφών φαρμάκων.
Συντελεστές: Σύνθεση κειμένου παράστασης – Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης | Σκηνικά – Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης | Μουσική: Γιώργος Χρυσικός | Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα | Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης | Ηθοποιοί: Θάνος Διμηνάς, Ελένη Μακίσογλου, Γιάννης Μονοκρούσος, Αντιγόνη Μπάρμπα, Δανάη Τσιοπλή | Φωτογραφίες: Buba Soso Gabedava | Παραγωγή: Angelus Novus
*Πληροφορίες: “Προς Μενοικέα” στη Θεσσαλονίκη στον Αγωγό Τέχνης Transcendance (Πολυξένης Αντωνίου 4, Κέντρο) | Πρεμιέρα Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 | Πληροφορίες-Κρατήσεις: 6975539982 / Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά / Εισιτήρια-Τιμές εισιτηρίων: προπώληση από 12€ – 15€ / Προπώληση: ticketservices.gr– 210 7234567
“Ερωφίλη” | Θέατρο Αυλαία
Το Θέατρο του Άλλοτε και η Βαρβάρα Δουμανίδου, από τη σκηνή του Θεάτρου Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική στην στερεοτυπική ανάγνωση της συγκεκριμένης τραγωδίας, πάντα με γνώμονα την απομυθοποίηση της γυναικείας αδυναμίας!
Η «Ερωφίλη» ένα συγκλονιστικό έργο, γραμμένο το 1600 από τον Κρητικό συγγραφέα Γεώργιο Χορτάτση, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα θεατρικά έργα της αναγεννησιακής λογοτεχνίας.
Το έργο γραμμένο στην Κρητική διάλεκτο, πλημμυρισμένο από εκατοντάδες πλουμιστές λέξεις βυθισμένες στο παρελθόν και στη λήθη, αναδύεται ως παράσταση, μέσα από το Θέατρο του Άλλοτε και τη σκηνοθετική ματιά της Βαρβάρας Δουμανίδου, ολοκαίνουργιο, χωρίς την οξείδωση του χρόνου, χωρίς τη φθορά του κοινωνικού κατεστημένου, ως συμμαχία του Έρωτα, ως μια αντιεξουσία στην εξουσία του πλούτου και της δύναμης, ως πράξη επαναστατική, ως αποκρυσταλλωμένη συνειδητοποίηση, πως η Αγάπη είναι εκείνη που θα φέρνει πάντα τη Δικαιοσύνη.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σταύρος Σταυρίδης Κίνηση: Δημήτρης Βασιλειάδης Σχεδιασμός κοστουμιών: Γιώργος Κυριακίδης Κατασκευή κοστουμιών: Άννα Καλαϊτζίδου Σκηνικά: Δημήτρης Βασιλειάδης Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσινάρης Γραφιστική επιμέλεια: Φωτεινή Φιλοξενίδου Προωθητικό βίντεο: Τόμης Βράκας – Κώστας Βρακάς Διαφήμιση-Social Media: Boldot, Φανή Πλάκα, Όλγα Πιτσαρή Διανομή:
Χάρος: Δημήτρης Βασιλειάδης Ερωφίλη: Βαρβάρα Δουμανίδου Πανάρετος: Δημήτρης Βασιλειάδης Φιλόγονος: Παναγιώτης Καβαλιεράκης Χρυσόνομη: Φανή Πλάκα Καρπόφορος: Δημήτρης Πογαρίδης Σύμβουλος: Δημήτρης Ελιάς Μαντατοφόρος: Κωνσταντίνος Μπάρκος Χορός: Μαρία Σεμερτζίδου Ασκιά: Δημήτρης Πογαρίδης Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί:
Κρητική Λύρα: Κωνσταντίνος Σίμαρος Κρουστά: Νίκος Χατζόπουλος Λαούτο: Χάρης Πορφυρίδης
*Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη) | Από 16 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2024 | Τηλ: 2310 230 013 / Διάρκεια: 90 λεπτά / Εισιτήρια-Τιμές εισιτηρίων: προπώληση από 13€ – 15€/ Προπώληση: ticketservices.gr – θέατρο Αυλαία – τηλεφωνικά: 2107234567 / Η παράσταση είναι για θεατές άνω των 15 ετών
Ο Jason Derulo live στο PAOK Sports Arena
Ο Σουπερστάρ Jason Derulo έρχεται στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου με όλες τις μεγάλες του επιτυχίες, στο PAOK Sports Arena για να συναντήσει τους θαυμαστές του και να τραγουδήσουν μαζί τραγούδια όπως τα «Wiggle», «Talk Dirty», «In MyHead» , «Whatcha Say», «Swalla», «Savage Love» και «Want To Want Me»!
Τραγουδιστής, τραγουδοποιός, στιχουργός και χορευτής, o Jason Derulo είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μουσικής και του θεάματος στην εποχή μας. Από τους πλέον διάσημους και εμπορικούς Αμερικανούς urban pop performer, με πλήθος διακρίσεων.
Ένας καλλιτέχνης είδωλο, ένας παγκόσμιος star. Τα τραγούδια του κυριαρχούν στα ραδιόφωνα όλου του πλανήτη και σημειώνουν δισεκατομμύρια αναπαραγωγές σε ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες όπως το Spotify και το Youtube.
*Jason Derulo Ζωντανά στη Θεσσαλονίκη – PAOK Sports Arena (Αντώνη Τρίτση 12) | Παρασκευή 15 Νοεμβρίου | Εισιτήρια-Τιμή εισιτηρίων: προπώληση από 65€ -150€ / Προπώληση More.com
13ο OPEN HOUSE Thessaloniki
Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται ετησίως το φθινόπωρο, από το 2012, σημειώνοντας δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις σε κάθε διοργάνωση!
Το 13ο OPEN HOUSE Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου 2024, με παράλληλες δράσεις που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα.
Philoxenia 2024
Η Philoxenia – Hotelia 2024, η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού & Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού, έρχεται για την 39η της έκδοση και είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από ποτέ από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη φετινή Philoxenia, η οποία είναι αφιερωμένη στον πολιτιστικό τουρισμό, o Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), συμμετέχει για πρώτη φορά αναλαμβάνοντας κεντρικό ρόλο. Με στόχο την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη στήριξη της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, ο Οργανισμός έχει ως αποστολή να προβάλλει το μοναδικό αποτύπωμα του ελληνικού πολιτισμού.
Οι Mother of Millions στη Θεσσαλονίκη
Πρωτοστάτησαν στην άνοιξη της progressive metal ελληνικής σκηνής, με τις κυκλοφορίες τους να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των καλύτερων δίσκων που έφτασαν στα πικάπ και τα ηχεία των fans του είδους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Οι Mother of Millions, η απόλυτη post-progressive metal μπάντα έρχεται για ένα εκρηκτικό show στη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσει σωστά ο συναυλιακός χειμώνας. Οι λάτρεις του είδους, θα τους απολαύσουν στις 16 Νοεμβρίου στο WE και θα συζητούν για καιρό γι’ αυτούς…
Χάρτης των Γεύσεων
Στις 30 Νοεμβρίου και στις 1 Δεκεμβρίου 2024 επιστρέφει η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης! Φέτος ο Χάρτης των Γεύσεων μπαίνει στην 3η δεκαετία του και η επιτυχημένη διοργάνωση συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις ετοιμασίες για τη σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα που δεν χάνεται με τίποτα. Save the date!
Με επίσημο ένδυμα: Μίλτος Πασχαλίδης | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το «Επίσημο ένδυμα» είναι μια ανατρεπτική καλλιτεχνική πρόταση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνδυάζει Συμφωνική ορχήστρα με εναλλακτικούς καλλιτέχνες και σκιαγραφεί το καλλιτεχνικό τους πορτραίτο. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2019, με πρώτο καλεσμένο τον Σταμάτη Κραουνάκη και δύο χρόνια μετά, το 2021, το Επίσημο Ένδυμα φόρεσε ο Πάνος Μουζουράκης, χαρίζοντας μας ένα φαντασμαγορικό show. Το 2022 το Επίσημο Ένδυμα φόρεσε ο αγαπημένος Νίκος Πορτοκάλογλου με εξαιρετική επιτυχία, ενώ το 2023 με την ανακοίνωση του ονόματος του Αλκίνοου Ιωαννίδη ως Επίσημο Ένδυμα, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έγινε sold out, γεγονός που μας υποχρέωσε να προσθέσουμε και δεύτερη παράσταση.
Φέτος το Επίσημο Ένδυμα θα φορέσει ο Μίλτος Πασχαλίδης, σε δύο παραστάσεις. Ο Μίλτος Πασχαλίδης είναι τραγουδοποιός της έντεχνης και ροκ μουσικής. Έχει αναπτύξει συγγραφικό έργο, ενώ στο ξεκίνημά του υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Χαΐνηδες.
Ο αγαπημένος Μίλτος Πασχαλίδης έρχεται να φορέσει το “Επίσημο Ένδυμα” του Κέντρου Πολιτισμού, σε μια μουσική βραδιά με τα τραγούδια που αγαπάει και τον καθόρισαν ως καλλιτέχνη.
Τις μελωδίες του θα ερμηνεύσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συντελεστές:
- Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης
- Διεύθυνση ορχήστρας: Τάσος Συμεωνίδης
- Τραγούδι: Μίλτος Πασχαλίδης
- Ενορχηστρώσεις: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γιάννης Μπελώνης, Δημήτρης Οικονομίδης
- Παραγωγή- διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση πολιτισμού και τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
*Πληροφορίες: Τετάρτη 27 & Πέμπτη 28 Νοεμβρίου | Ώρα: 21.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία, Θεσσαλονίκη) | Προπώληση εισιτηρίων στο inTickets