8 “μικρά” θέατρα για τον Μάη
Οι νεανικές σκηνές πρωταγωνιστούν στα θεατρικά δρώμενα του Μάη
Οι νεανικές σκηνές πρωταγωνιστούν στα θεατρικά δρώμενα του Μάη
Άσκηση για ένα Ατλαζένιο Γοβάκι
Το STUDIO του Θεάτρου Εταιρότητα παρουσιάζει μια… «Άσκηση για ένα Ατλαζένιο Γοβάκι»! Μια προσπάθεια βασισμένη σε αποσπάσματα από το έργο του Πωλ Κλωντέλ «Το Ατλαζένιο Γοβάκι» ή «Το χειρότερο δεν είναι πάντα σίγουρο», με σαφείς επιρροές από τις φιγούρες των ηρώων του ιστορικού κόμικ «Κόρτο Μαλτέζε» του Ούγκο Πράτ και από την κινηματογραφική ταινία «Κάρμεν» του Κάρλος Σάουρα. Επτά νέοι ηθοποιοί, επτά συμμαθητές που με το τέλος της σπουδής τους στη Δραματική Σχολή αποφασίζουν να ενωθούν. Κινητήριος δύναμη η αγάπη για την τέχνη τους και η επιθυμία να δουλέψουν με τον Δάσκαλό τους και να εξελίξουν, εκτός από την τεχνική τους στην υποκριτική, την προσωπική τους καλλιτεχνική, και όχι μόνο, υπόσταση.
Η παρουσίαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας πειραματικής διαδικασίας έξι και πλέον μηνών, που συμπεριέλαβε «καλές» αλλά και «κακές» στιγμές, δημιουργικές, συγκινητικές, τολμηρές αλλά ταυτόχρονα δύσκολες και εξαντλητικές. Στόχος μας είναι υποκριτής και θεατής να ανακαλύψουν την αρμονία του σώματος και της φωνής, τη δύναμη του ποιητικού λόγου, τη μελωδία των λέξεων και την οικουμενικότητα των συμβόλων. Μια «Άσκηση», που όχι μόνο οδήγησε στην προσωπική εξέλιξη του καθενός, αλλά μας αποκάλυψε πως με πείσμα, αποφασιστικότητα και συστηματική δουλειά το αποτέλεσμα δεν έχει παρά να σε δικαιώσει.
Διδασκαλία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Θωμάς Βελισσάρης. Με τους Μαρία Αλεξανδρίδου
Μαρία Αρουτζίδου, Μάρω Καραγεώργου, Δημήτρης Κουστολίδης, Βαγγέλης Μάγειρος
Ναταλία Λυδία Παππά, Κώστας Χατζηγεωργίου
*11-12/5, Black box, Βας. ‘Ολγας 65 και Φλέμινγκ 2, τηλ. 2310829254. Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη στις 21:00
Με το ίδιο μέτρο
Οι C. for Circus επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για 4 μοναδικές παραστάσεις για να παρουσιάσουν την νέα τους παραγωγή «Με το ίδιο μέτρο» του William Shakespeare που αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη τόσο το κοινό όσο και οι κριτικοί στην Αθήνα.
16ος αιώνας, Βιέννη – πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι νόμοι βρίσκονται σε λήθαργο και κάθε τάξη κι ευνομία έχει καταλυθεί.
Ο Δούκας της Βιέννης φεύγει και αφήνει αντικαταστάτη του στην εξουσία τον Άγγελο, τον πιο ηθικό, νομοταγή και ενάρετο από τους άρχοντες. Ο Άγγελος εφαρμόζει αμέσως τους ανενεργούς νόμους: όλοι οι οίκοι ανοχής κλείνουν και η μοιχεία ή η σεξουαλική συνεύρεση εκτός γάμου καταδικάζονται με θανατική ποινή. Ο Κλαύδιος, ένας νεαρός άρχοντας που άφησε έγκυο τη μέλλουσα σύζυγό του, συλλαμβάνεται και πρόκειται να εκτελεστεί. Η Ισαβέλλα, δόκιμη μοναχή και αδελφή του Κλαύδιου, μαθαίνει το νέο και συναντάει τον άρχοντα Άγγελο για να του ζητήσει χάρη. Ο Άγγελος της ζητάει, ως αντάλλαγμα για τη ζωή του αδελφού της, το κορμί της. Αυτός. Ο Άγγελος.
Στο «Με το ίδιο Μέτρο» (“Measure for Measure” ή αλλιώς «Μέτρο για το Μέτρο») υπάρχει έντονα το δίπολο νου και σάρκας, ενστίκτου και λογικής, κατάχρησης εξουσίας και συμπόνιας, έρωτα και θανάτου, όλα κάτω από το στρεβλό πέπλο του «φαίνεσθαι» που παραμορφώνει το «είναι». Στη βάση του, είναι μια ιστορία διαφθοράς· η οποιαδήποτε εξουσία πάντα εγκυμονεί αυτόν τον κίνδυνο. Στην αρχή, όλοι οι χαρακτήρες υπερασπίζονται σθεναρά την ηθική και τις πεποιθήσεις τους, όμως καθένας τους αγωνίζεται πραγματικά όταν καλείται να πράξει σύμφωνα με αυτές. Η πίστη έχει αξία όταν δοκιμάζεται και τα πάθη δεν είναι παρά μια υπενθύμιση για το εύθραυστο του ανθρώπου. Όσοι δεν το γνωρίζουν αυτό, αναγκάζονται να ανακαλύψουν βίαια τους εαυτούς τους. Με τους Βαλέρια Δημητριάδου, Δημήτρης Κίτσος, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Σπύρος Χατζηαγγελάκης
*16-17 & 23-24 / 5, BlackBox, Βας. ‘Ολγας 65 και Φλέμινγκ 2, τηλ. 2310829254
Εικόνα: Αντώνης Θεοδωρίδης, Άρης Μισόπαππας
Περί Φύσεως
Μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσίασή της στο Bios στην Αθήνα, η παράσταση «Περί Φύσεως» της Βijoux de kant ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη για πέντε μόνο παραστάσεις, 18-22 Μαΐου 2016, στο BlackBox.
Αύγουστος. Παραμονή του Σωτήρος. Σε ένα απόμερο λιμανάκι κάποιας ελληνικής παραλίας, τρεις άνθρωποι κάνουν το απογευματινό μπάνιο τους περιμένοντας το φεγγάρι να ανατείλει μέσα απ’ τη θάλασσα. Κι ενώ περιμένουν. συζητούν περί παντός επιστητού, όπως μάλλον θα συνέβαινε πάντα και με όλους όσους μπήκαν πριν από εκείνους στα νερά αυτά. Ο Σοφοκλής Ποθουλάκης και ο Ευριπίδης Περίανδρος με τη γυναίκα του Ευλαμπία, τρία κεφάλια πάνω απ’ το νερό, τρεις φευγαλέες αντανακλάσεις της ιστορίας στο φως του δειλινού, μιλούν, σχολιάζουν, υπερθεματίζουν, αγανακτούν, εύχονται για όλα όσα απασχολούν τη ζωή τους στον τόπο αυτό. Κι ενώ έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται ένας ένας ο χορός των πανηγυριστών, το φεγγάρι ολόγιομο ξεπροβάλλει στον ορίζοντα.
Σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής του έργου, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είχε στο μυαλό του το Λευτέρη Βογιατζή και τη στιγμή που θα του το παρέδιδε να το διαβάσει. Αρχές Ιουλίου του 2011, ανέβηκε στην Αθήνα και άρχισε με το Λευτέρη Βογιατζή τις συζητήσεις και τις αναγνώσεις πάνω στο έργο. Οι αναγνώσεις τους κράτησαν ως τις αρχές Αυγούστου, όποτε και συμφωνήσανε ότι το έργο θα άρχιζε να δουλεύεται με τους ηθοποιούς από τα Χριστούγεννα, για να ανέβει στο θέατρό του την άνοιξη του 2012. Όμως το θέμα της υγείας του Λευτέρη από τον Αύγουστο εκείνο και έπειτα, αποφάσισε διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, το Περί Φύσεως, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει στο επίμετρο της έκδοσης, «μεταφέρει τη μαγική αύρα του Λευτέρη πίσω από τις λέξεις κι αυτό είναι κάτι που με συγκινεί και θα του το χρωστάω για πάντα».
Το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια θαυμαστή ψευδαίσθηση. Μια αντανάκλαση της ιστορίας πάνω στη σκηνή μιας παραλίας που ίσως κάποτε κολυμπήσαμε.
Παίζουν: Θάνος Σαμαράς, Κώστας Κουτσολέλος, Νάνσυ Μπούκλη
*18-22 /5, Βας. ‘Ολγας 65 και Φλέμινγκ 2, τηλ. 2310829254Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη με Σάββατο στις 21:00
Εμιgrεδες
Στο BlackBox στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται μια σύγχρονη εκδοχή του έργου του μεγάλου Πολωνού δραματουργού Σλάβομιρ Μρόζεκ, οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο και τον Θάνο Τοκάκη, για λίγες μόνο παραστάσεις, μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης στην Αθήνα.
Ο ΑΑ και ο ΧΧ. Δύο άνθρωποι σε αναζήτηση της ταυτότητάς τους. Δύο ξένοι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο, αποξενωμένοι και απομονωμένοι από τους γύρω τους. Δύο μετανάστες σε ξένη χώρα. Οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ, είναι ένα έργο γραμμένο το 1974 που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Την εποχή που ανέβηκε προκάλεσε τεράστιο αντίκτυπο, καλλιτεχνικό και κοινωνικό, γιατί αντιμετωπίζει με ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο το θέμα της μετανάστευσης. Εδώ οι μετανάστες δεν ηρωοποιούνται, ούτε αποθεώνονται, αλλά εξετάζονται μέσα από το μικροσκόπιο ενός ταλαντούχου και ιδιαίτερου συγγραφέα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
Η γραφή του Μρόζεκ, η ανάλυσή του, οι λεπτομέρειες που εισάγει στο κείμενο και ταυτόχρονα το υποδόριο χιούμορ, ο σαρκασμός και η διαλεκτική του σκέψη, καταφέρνουν να αναδείξουν το πρόβλημα του να βρισκόμαστε ‘μακριά’ και όχι ‘εκεί’.
Οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ είναι ένα έργο σύγχρονο, καυστικό με μια ρεαλιστική και σκληρή ματιά που αποτυπώνει τη νοσταλγία της πατρίδας που απομακρύνεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και τη νοσταλγία μιας επανάστασης που όσο εφικτή φαντάζει, τόσο ανέφικτη είναι.
*25-29/5 , BlackBox, Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, τηλ.: 2310829254
Σε θέλω δίπλα μου
Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, η πιο μοντέρνα και νεανική ρομαντική κωμωδία “Σε θέλω δίπλα μου” έρχεται στις 11 Μαΐου 2016 στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη!
Ο Μίνως Θεοχάρης γράφει και σκηνοθετεί μια σύγχρονη ελληνική παράσταση που μιλάει για τον έρωτα και για τη δυσκολία μιας ολόκληρης γενιάς να μπορέσει να δεσμευτεί. Το έργο αφηγείται με πολύ χιούμορ αλλά και συναίσθημα την ιστορία δυο ζευγαριών από την αρχή της σχέσης τους μέχρι σήμερα…
Παίζουν: Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Μίνως Θεοχάρης, Ελευθερία Μπενοβία, Φωτεινή Αθερίδου
*11-29 /5, Αυλαία, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Ευριπίδη Μήδεια
Ο μύθος της προδομένης γυναίκας που αποφασίζει να εκδικηθεί τον άντρα της σκοτώνοντας τα ίδια τους τα παιδιά, παρουσιάζεται μέσα από ένα χοροθεατρικό πρίσμα, σε διασκευή της χορογράφου κας Βάκα Ελένης και την ομάδα σύγχρονου χορού Animotus.
Στη «Μήδεια» του Ευριπίδη, ο θεατής καταφέρνει, μέσα από την απαράμιλλη συγγραφική τέχνη του δημιουργού, να βιώσει όλα τα στάδια της ψυχολογικής εξελικτικής κατάστασης της ηρωίδας που την οδηγούν στην αποτρόπαιη πράξη. Το πάθος της ανθρώπινης φύσης, οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι διακυμάνσεις του γυναικείου ψυχισμού και η απόφαση ενός καλοσχεδιασμένου τρόπου εκδίκησης αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές της εν λόγω παράστασης.
Η ομάδα σύγχρονου χορού Animotus συστήθηκε το 2014 υπό την καθοδήγηση της χορογράφου κας Βάκα Ελένης. Το όνομά της είναι αποτέλεσμα συνδυασμού των λατινικών λέξεων Animus (Ψυχή) και Motus (Κίνηση). Η δράση των Animotus ξεκινά με την παράσταση «Εκ των ‘Εσω» (η αλληλεπίδραση τεσσάρων χαρακτήρων που βασίζονται σε αρχετυπικές φιγούρες του Καρλ Γιουνγκ), ακολουθούν οι «Μοίραι Εν Χορδαίς» σε συνεργασία με το οργανικό και φωνητικό σύνολο Ricercar, ενώ συνεχίζουν με συμμετοχές σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις, όπως : φεστιβάλ «Ανάκατα», φεστιβάλ Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (ΣΕΧ), Παγκόσμια Ημέρα Χορού, κ.ά.
*21,22/5, Vis Motrix Performance Studio, Έδισσον 4, έναντι Δημ/χείου Θεσ/νίκης, και Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά, την Κυριακή 29/05/2016 στις 18:00
Τούμπαλιν
«Τρεις γυναίκες. Τρεις πορείες προς το χρόνο και το χώρο. Μία ιστορία που οδηγεί στην ανακάλυψη, τη γνώση και σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να γυρίσει τούμπαλιν…»
H ομάδα σύγχρονου χορού D.art Dance Company παρουσιάζει την παράσταση ‘’τούμπαλιν’’. Πρόκειται για την τρίτη παραγωγή της ομάδας στα τρία χρόνια ενεργής παρουσίας της στο χώρο του χορού. Η κλασσική μουσική και η αναγεννησιακή και ρομαντική αισθητική συναντούν το σύγχρονο χορό και δημιουργούν εικόνες που αποτυπώνουν συναισθήματα και προβληματισμούς της καθημερινότητας.
Τούμπαλιν (επιρ.): πάλι από την αρχή, με την ανάποδη φορά, και αντιστρόφως.
Τρεις γυναικείες αναγεννησιακές φιγούρες ξεκινούν το ταξίδι τους προς το παρόν. Τρεις πορείες προς την ανακάλυψη και τη γνώση με αφετηρία τον εαυτό τους και προορισμό τους άλλους. Το ταξίδι εξελίσσεται σε ένα ατέρμονο παιχνίδι προσαρμογής όπου οι ηρωίδες έρχονται αντιμέτωπες με το χρόνο, το χώρο αλλά και την ίδια τους την εικόνα. Η προσπάθειά τους να ενταχθούν στην πραγματικότητα και να γίνουν μέρος αυτής κορυφώνεται με την απελευθέρωση τους από όλα τα δεσμά που τις κρατούν σε αυτή.
*13,15/5, Δημοτικό θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42. Τηλ.:6978950792/ 6978327417
Το παλτό
Ως επιστέγασμα των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων και των θεατρικών εργαστηρίων του, το Θέατρο Τ δημιουργεί από φέτος τη Νεανική Σκηνή του και εγκαινιάζει τις παραστάσεις της με την αξεπέραστη νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ «Το παλτό» σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.
Ένα παλτό, για να μας προστατεύει από το κρύο, είναι απαραίτητο. Ένα ακριβό παλτό από την άλλη σημαίνει πολλά παραπάνω. Μας κάνει αξιοπρόσεκτους και μας προσθέτει κύρος! Μας ανεβάζει ακόμα και την ψυχολογία! Τι θα συμβεί όμως, αν το χάσουμε;
Με πολύ χιούμορ, τρυφερότητα αλλά και κάποια θλίψη, ο Γκόγκολ καταγράφει στο Παλτό την «τραγωδία» ενός ταπεινού δημοσίου υπαλλήλου, που οδηγημένος από την ανάγκη αλλά και κάποια ματαιοδοξία αποφασίζει να αγοράσει, κάνοντας αιματηρές οικονομίες, ένα πολύ ακριβό παλτό. Ένα παλτό που θα τον κάνει προς στιγμή να κερδίσει την προσοχή και τον θαυμασμό των συναδέρφων του. Η τύχη όμως θα του παίξει ένα άσχημο παιχνίδι και θα τον φέρει αντιμέτωπο με όλο το γραφειοκρατικό κατεστημένο ενός εχθρικού προς τον πολίτη κράτους, αλλά και με νοοτροπίες που εντείνουν ακόμα περισσότερο τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση.
Παίζουν: Γιάννης Μαυρόπουλος, Ζωή Βαλιώτη, Αγγελίνα Τερσενίδου, Μυρσίνη Καρματζόγλου, Γιώργος Γκρίνιας, Δημήτρης Γαλανάκης, Μάκης Σεμερτζίδης, Μελίνα Ταχτσίδου, Νικολέτα Σαμαρά, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Bαφειάδου
*Από 13/5, Θεάτρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, τηλέφωνο 2310854333.
Διαβάστε ακόμη: 10 θέατρα για τον Μάιο