Χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη είδαμε με τα μάτια της ψυχής

Και βιώσαμε κάτι μοναδικό, γίναμε κοινωνοί σε μια συγκινητικοί σύμπραξη.

Μιχαήλ Παπαβασιλείου
χθες-το-βράδυ-στη-θεσσαλονίκη-είδαμε-μ-396793
Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Οι διαφορές ανάμεσα σε τυφλούς και βλέποντες θα έλεγε κανείς ότι είναι πολλές. Όμως, ο θίασος του Α.Σ. Τυφλών ΗΦΑΙΣΤΟΣ έχει μία διαφορετική γνώμη, αλλά και ματιά. Μέσα στο κτίριο του Μπενσουσάν Χαν, εκφράζει τις διαφορές των δύο αυτών κόσμων, και παράλληλα, τη μοναδικότητα τους. Η παράσταση «Η Μικρή μας Πόλη» αρχίζει με το απόλυτο σκοτάδι, οι ηθοποιοί βλέποντες και μη αυτοφωτίζονται, και η συγκίνηση ξεκινά.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου για τυφλά παιδιά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Ο Ήφαιστος είναι ένας από τους αρκετούς Αθλητικούς Συλλόγους Τυφλών, αλλά η ιδιαιτερότητα της ομάδας έγκειται στο γεγονός ότι απαρτίζεται από ανθρώπους που διαθέτουν την όραση τους και άλλους που την έχουν χάσει. Ο Αστέριος Παλιούγκας, σκηνοθέτης του εν λόγω εγχειρήματος, εξηγεί στην Parallaxi την υλοποίηση του: «Η ιδέα ήρθε τελείως τυχαία! Μέσω ενός φίλου μου εθελοντή γνώρισα την θεατρική ομάδα του Α.Σ. Ηφαίστου, κι έτσι δέσαμε για να κάνουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Μου κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον να συνεργαστώ με τυφλούς, αν και στην αρχή το είδα λίγο με καχυποψία. Αλλά μετά κόλλησα, διότι δούλεψα με τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους που έχω δει στη ζωή μου ever». 

Η σκοτεινή αύρα που υπήρχε στην ατμόσφαιρα της παράστασης ήταν σαγηνευτική. Οι ρόλοι αληθινοί, πολλές φορές αποτύπωναν μια πίκρα. Οι δόσεις χιούμορ δεν έλειπαν από τον θεατρικό λόγο, με αποτέλεσμα το κοινό να νιώθει την ζεστασιά που εξέπεμπαν οι ηθοποιοί. Τα φαντάσματα ή καλύτερα «προϊόντα φαντασίας» ήθελαν να νιώσεις κάτι διαφορετικό, κάτι μοναδικό.

«Η παράσταση παίζεται στο σκοτάδι, με ειδικούς φωτισμούς μόνο. Βασικά, αυτό που θέλαμε να δώσουμε στην συγκεκριμένη σκηνοθετική άποψη είναι, να παρουσιάσουμε τους ήρωες σαν φαντάσματα. Όχι με την κανονική έννοια του όρου, αλλά ως ”προϊόντα φαντασίας”. Θέλουμε να μπούμε στον κόσμο των τυφλών, του σκοταδιού, να το βιώσει ο βλέπων και να ζήσει αυτή την εμπειρία. Ταυτόχρονα, και ο τυφλός μπορεί να παρακολουθήσει με την ακοή, γιατί έχουμε προσέξει πάρα πολύ το ακουστικό κομμάτι, όμως το μεγαλύτερο παιχνίδι παίζεται στον βλέποντα. Γιατί είναι ένα κάλεσμα γι’ αυτό τον κόσμο, γι’ αυτή την άλλη, διάσταση της ζωής», δηλώνει ο σκηνοθέτης κ. Παλιούγκας.

Ο Σωκράτης στην αρχή του ‘Ζ βιβλίου της Πολιτείας μιλάει για την αντίθεση στον κόσμο που συλλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας και στον κόσμο της νόησης. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι η σύνδεση δύο διαστάσεων. Η πραγματικότητα πολλές φορές κουράζει. Οπότε το να δεις μία άλλη πραγματικότητα ή κατάσταση σε βοηθά ψυχολογικά. «Οι τυφλοί ζουν σε μία διαφορετική νόηση, αν κλείσεις τα μάτια σου για πολύ ώρα μπορεί να πάθεις κρίση πανικού. Σκέψου το! Όμως, ερωτήσου πώς μπορείς να πλάσεις έναν άλλο κόσμο χωρίς να τον βλέπεις; Απλά, ας γνωρίσουμε κι αυτό τον κόσμο, δεν είναι κακό», σημειώνει.

Η παράσταση μας ταξιδεύει στην Αμερική, αλλά όχι στη σύγχρονη εποχή της. Τα πρόσωπα είναι τόσο ξεχωριστά που δεν μπορείς να ταυτιστείς με κάποιον περισσότερο, γι’ αυτό και ο θεατής δυσκολεύεται να αποφασίσει ποιος από όλους είναι ο αγαπημένος του ηθοποιούς πάνω στο στερέωμα του Μπενσουσάν Χαν. «Θέλουμε να συνδέσουμε αυτούς τους δύο κόσμους, ουσιαστικά οι ηθοποιοί αυτοφωτίζονται. Έτσι δίνουν μία γέφυρα απέναντι στον άλλον. Πώς ο τυφλός φαντάζεται τους ήρωες; Τους βλέπει; Έτσι ο βλέπων σε αυτή την περίπτωση φαντάζεται», αναφέρει ο Αστέριος Παλιούγκας.

Παρά ταύτα, η συμμετοχή ενός μικρού αγοριού αλλάζει όλα τα δεδομένα. Τα συναισθήματα, την σκέψη, την αντικειμενικότητα, αλλά και την αίσθηση του φόβου. Το τέλος της παράστασης κλείνει με τον μονόλογό του, σε μια καθηλωτική ερμηνεία επί τριάντα λεπτά, χωρίς να κινείται, ούτε χιλιοστό, έχοντας ένα κόκκινο φακό ν’ αναδεικνύει το γλυκό του πρόσωπο.

«Καληνύχτα», ήταν η τελευταία του φράση με το βαρύ και λυπημένο πρόσωπο να σφραγίζει όλα όσα είχαν προηγηθεί στην παράσταση. Η έκφραση αυτού του αγοριού είχες ως στόχο να χαραχτεί στη μνήμη του θεατή, κάτι που τελικώς έγινε.

Επομένως ψάξτε για άλλες πραγματικότητες. Θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε για την ζωή, όπως δεν το φανταζόσασταν ποτέ…

*Η Μικρή Μας Πόλη, στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6), 7 με 13 Ιανουαρίου, στις 21.30. Ο θίασος του Α.Σ. ΤΥΦΛΩΝ ΗΦΑΙΣΤΟΣ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενος από ηθοποιούς τυφλούς και βλέποντες, παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Thornton Wilder σε διασκευή και σκηνοθεσία Αστέριου Παλιούγκα. Είσοδος με προτεινόμενη συνεισφορά: 10€, οπωσδήποτε με κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων: Τηλ: 6948266214 e-mail: [email protected], facebook event

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα