Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Σπύρος Σταυρινίδης
Ήταν ένας από τους «πατέρες» του θεάτρου στην Κύπρο
Εικόνα: Eurokinissi
Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 79 ετών, ο σπουδαίος ηθοποιός Σπύρος Σταυρινίδης, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο κυπριακό θέατρο το οποίο υπηρετούσε για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.
Μάλιστα, θεωρούνταν από τους «πατέρες» του, αφού συνέβαλε καθοριστικά στη θεμελίωση του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου, ενώ εξακολουθούσε να εργάζεται και τους τελευταίους μήνες της ζωής του.
Η υγεία του ηθοποιού είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ έφυγε από τη ζωή σήμερα Κυριακή (13/4) το πρωί από ανακοπή καρδιάς.
Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αποχαιρέτησε τον αγαπημένο ηθοποιό, τονίζοντας ότι ο θάνατός του αποτελεί «μεγάλη απώλεια για το κυπριακό Θέατρο και γενικότερα για τον πολιτιστικό κόσμο της χώρας».
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου σημείωσε χαρακτήρισε τον Σπύρο Σταυρινίδη «μία γενναιόδωρη και φωτεινή προσωπικότητα. Η αφοσίωσή του στην τέχνη, η αστείρευτη ενέργεια και η ευαισθησία του άφησαν έντονο το αποτύπωμά του στη θεατρική σκηνή και εμπνέουν μέχρι σήμερα το κυπριακό θέατρο».
«Μοναδικό και πληθωρικό δημιουργό, πηγή έμπνευσης για όλους και δάσκαλο με ξεχωριστή αγάπη για τους νέους ηθοποιούς» χαρακτήρισε τον Σπύρο Σταυρινίδη ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.
Ποιος ήταν ο Σπύρος Σταυρινίδης
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Τέλειωσε την Τεχνική Σχολή γιατί είχε σκοπό να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, δηλαδή να γίνει ηλεκτρολόγος. Λόγω του αδελφού του Τάκη, ο οποίος ήταν ηθοποιός, συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες όπως ήταν ο Νίκος Χαραλάμπους, ο Στέλιος Καυκαρίδης, η Τζένη Γαϊτανοπούλου, ο Ανδρέας Μουσουλιώτης και πολλοί άλλοι μεγάλοι ηθοποιοί, από τους οποίους επηρεάστηκε ως προς την αλλαγή της απόφασής του.
Τελειώνοντας τη θητεία του στον στρατό, άρχισε να εργάζεται στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών και ταυτόχρονα έκανε μαθήματα θεάτρου στη σχολή του Εύη Γαβριηλίδη. Αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, όπου και εργάστηκε επίσης σαν ηθοποιός. Στην Κύπρο εργάστηκε στο Θέατρο ΡΙΚ κατά την περίοδο της λειτουργίας του (1969-1971) και από το 1972 μέχρι το 1974 και μετά από το 1976 και εξής, εργάστηκε στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου του οποίου από το 1990 αποτέλεσε βασικό στέλεχος.
Ο Σπύρος Σταυρινίδης ερμήνευσε με επιτυχία πλήθος ρόλους σε έργα του κυπριακού, ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου, σύγχρονου και κλασσικού. Πήρε μέρος σε διεθνείς εμφανίσεις του ΘΟΚ όπως και σε παραστάσεις αρχαίου δράματος που ο Οργανισμός έδωσε στην Επίδαυρο, στους Δελφούς κ.α. Συνεργάστηκε επίσης με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου καθώς και με ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τόσο σε ραδιοφωνικά όσο και σε τηλεοπτικά προγράμματα και τηλεοπτικές σειρές.
Πρωταγωνίστησε σε θεατρικές παραστάσεις όπως Η αγάπη της Μαρικκούς, Αχαρνής, Ικέτιδες, Ειρήνη, Οι Σιδεράδες, Μυρμιδόνες-Νηρηίδες-Φρύγες και άλλες, ενώ συνεργάστηκε κυρίως με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και με σκηνοθέτες όπως οι Ευτύχιος Πουλλαϊδης, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Νίκος Χαραλάμπους, Χρήστος Σιωπαχάς, Διαγόρας Χρονόπουλος, Στέφανος Κοτσίκος και άλλοι. Στον κινηματογράφο, έλαβε μέρος στις ταινίες μεγάλου μήκους Kalabush , των Άδωνι Φλωρίδη και Θεόδωρου Νικολαϊδη, Εργένης και Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Η Νοσταλγός της Ελένης Αλεξανδράκη, Μάτια από Νύχτα του Περικλή Χούρσογλου, Αιώνιος Φοιτητής του Βαγγέλη Σεϊτανίδη και άλλες. Για την ερμηνεία του στην ταινία Αιώνιος Φοιτητής, τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου, το 2001, στα πλαίσια του 42 ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο ηθοποιός τιμήθηκε στις 28 Μαρτίου 2022 με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ για το έτος 2021 για την ενεργή και δραστήρια, εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, πορεία του στο θέατρο της Κύπρου. Κατά την υπό κρίση περίοδο ξεχώρισε για την ερμηνεία του στην παράσταση «Θαμμένο παιδί» του Σαμ Σέπαρντ (Το Θέατρο περνά το μήνυμα ότι ακόμα υπάρχουμε), σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου (παραγωγή Open Arts).
Πηγές: reader.gr, polignosi.com