Εντυπωσιακό το πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ – Οι παραγωγές και οι ημερομηνίες
Όλα όσα έγιναν στην συνέντευξη τύπου του σημαντικού φεστιβάλ της πόλης - Εικόνες, βίντεο
Με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα καινοτόμων προτάσεων της διεθνούς θεατρικής σκηνής επιστρέφει κι αυτή τη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ από τις 31 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου προσφέροντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης παραγωγές από Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Λίβανο, Νότια Αφρική και Ουρουγουάη, ενώ ταυτόχρονα, παράλληλες δράσεις με εργαστήρια και συζητήσεις θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, όλες καθολικά προσβάσιμες όπως τόνισε ο Αστέρης Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ.
Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στo Cafe θέα/tro (άνωθεν του Βασιλικού Θεάτρου), η γενική αίσθηση όλων ήταν πως φέτος πρόκειται να δούμε κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό και ακόμα πιο ενδιαφέρον από τις προηγούμενες χρονιές, το οποίο, όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο Σάββας Πατσαλίδης, μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, είχε πολύ κόπο μέχρι τελικά να συμφωνηθεί η υλοποίηση του, ένα πρόγραμμα που, όπως συμπλήρωσε η Αμαλία Κοντογιάννη από την ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ, ήταν έτοιμο από καιρό αλλά καθυστερούσε μέχρι τελευταία στιγμή η έγκριση του.
«Σε αυτό το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ θα εστιάσουμε σε παραστάσεις επιτελεστικές που μας μεταφέρουν σε θεατρικές παραδόσεις και σύγχρονες τάσεις από εφτά διαφορετικές χώρες, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε συζητήσεις, συναντήσεις και εργαστήρια για νέους καλλιτέχνες της πόλης» ανέφερε ο Αστέρης Πελτέκης, ενώ σε ερώτηση 03C3ετικά με τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ανέφερε πως κόστισε 195 χιλιάδες ευρώ.
Η ανάγκη να σταθεί το θέατρο στη νέα εποχή απέναντι στους κυρίαρχους λόγους, διαμορφώνοντας νέα πεδία ορατότητας, να εστιάσει στις ρωγμές που προκαλούνται στα κυρίαρχα αφηγήματα, να δημιουργήσει νέους τρόπους και τόπους συνάντησης και να επανεφεύρει νέες δυνατότητες συνύπαρξης, γίνεται επιτακτική όπως αναφέρθηκε.
Στη συνέχεια, ο Σάββας Πατσαλίδης ανέλυσε τις παραστάσεις που θα δούμε στο «πιο μικρό φεστιβάλ θεάτρου» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ θέλησε να μιλήσει για την ανάγκη αυτής της πρωτοβουλίας σε μία «πόλη που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για θεατρική εξωστρέφεια» όπως είπε, ενώ η Αμαλία Κοντογιάννη στάθηκε στην καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μέχρι την υλοποίηση του Φεστιβάλ και στις παραστάσεις που «έχουν την εστίαση τους σε αυτό που συμβαίνει πραγματικά σήμερα στον κόσμο». Επίσης, τόνισε πως οι περισσότερες παραστάσεις είναι χωρίς εισιτήριο αλλά και όσες έχουν, πρόκειται για ένα χαμηλό αντίτιμο, ενώ μίλησε και για την ευκολία παρακολούθησης των παραστάσεων και των εργαστηρίων καθώς κανένα δεν είναι ταυτόχρονα με άλλο αλλά αντιθέτως συμβαίνουν πολλά από αυτά διαδοχικά και σε κοντινές αποστάσεις (όλο το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική σκηνή της ΕΜΣ αλλά και στο Φουαγιέ).
Οι καλλιτέχνες φέρουν τις προσωπικές τους εμπειρίες με τις οποίες επιχειρούν απόπειρες νοηματοδότησης πολλαπλών πραγματικοτήτων, που δυσκολεύονται να συνυπάρξουν σε έναν κόσμο ακραίων αντιθέσεων και οριακών κοινωνιών.
Η καλλιτεχνική επιτροπή του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, που απαρτίζεται από τον Σάββα Πατσαλίδη (ομότιμο καθηγητή θεατρολογίας του Α.Π.Θ.), τον Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτη, δραματουργό, ηθοποιό) και την Tine Milz (δραματουργό, επιμελήτρια και διευθύντρια του Theater Neumarkt στη Ζυρίχη) διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα, που ενσωματώνει δυναμικές φωνές και προτάσεις της διεθνούς σκηνής
Το πρόγραμμα
Στην έναρξη του Φεστιβάλ θα υποδεχτούμε το Logan February, με την ποιητική διάλεξη A Thousand Daemons, που «διερευνά το ‘δάσος’ στην παράδοση των Γιορούμπα και άλλων δυτικοαφρικανικών λαών ως συμβολικό τόπο κοινωνικής εξορίας, μυθικών συναντήσεων και μεταμόρφωσης –μια ποιητική μελέτη του τερατώδους και του άναρχου, που αγκαλιάζει τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό κόσμο».
Στις 7 Ιουνίου, το ποιητικό αναλόγιο του Daniel Blanga Gubbay, με τίτλο Reading the Sky, θα εστιάσει στις αποχρώσεις του ουρανού, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη μέρα στη νύχτα. Αντλώντας υλικό από αραβοεβραϊκές οικογενειακές ιστορίες και τη λογοτεχνία του φανταστικού, προβάλλει τον ουρανό σαν τόπο μνήμης, εκκεντρικότητας και σιωπηλής αντίστασης.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια. Στις 7 Ιουνίου η Tine Milz και ο Daniel Blanga Gubbay θα οργανώσουν ένα τρίωρο εργαστήριο γραφής, εστιασμένο στο σημείο της έναρξης, στη στιγμή που η γραφή ξεκινάει, χωρίς να ξέρει πού θα καταλήξει. Στις 8 Ιουνίου, ο χορογράφος Ali Chahrour, σ’ ένα εργαστήριο σωματικού θεάτρου, θα διερευνήσει την έννοια του πένθους μέσα από μια παρηγορητική ποιητική χορογραφία.
Αναλυτικό Πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους
31 Μαΐου – 13 Ιουνίου 2025
Embracing the un-scene
«A Thousand Daemons»
Logan February
Εναρκτήρια δράση του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους
Σάββατο 31 Μάϊου
Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 20.00
Διάρκεια: 25 λεπτά
«Offering for a Monster»
Tamara Cubas
Συμμετέχουν φοιτητές/σπουδαστές υποκριτικής και χορού
Σάββατο 31 Μάϊου και Κυριακή 1 Ιουνίου
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
«Hatched Ensemble»
Mamelas Artistic Movement
Πέμπτη 5 Ιουνίου, Παρασκευή 6 Ιουνίου
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
«Whitewashing»
Rebecca Chaillon & Aurore Déon
Πέμπτη 5 Ιουνίου, Παρασκευή 6 Ιουνίου
Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 75 λεπτά
«Reading the sky»
Daniel Blanga Gubbay
Ποιητικό αναλόγιο
Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κυριακή 8 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 20:30
Διάρκεια: 30 λεπτά
«Τοld by my Mother»
Ali Chahrour
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κυριακή 8 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:15
Διάρκεια: 70 λεπτά
«I have no name»
El Conde de Torrefiel
Βασιλικό Θέατρο (εξωτερικός χώρος)
Δευτέρα 9 Ιουνίου, Τρίτη 10 Ιουνίου, Τετάρτη 11 Ιουνίου
3 παραστάσεις/ημέρα
Ώρες έναρξης: 19:30, 20:30, 21.30
Διάρκεια: 40 λεπτά
«The History of Western Korean Theatre»
του Jaha Koo
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πέμπτη 12 Ιουνίου, Παρασκευή 13 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
«L’ Addition»
του Τim Etchells
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πέμπτη 12 Ιουνίου, Παρασκευή 13 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Πρόγραμμα Εργαστηρίων
«Offering for a Monster»
με την Tamara Cubas
22 Μαΐου – 30 Μαΐου
Απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές υποκριτικής/χορού -Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
«Writing with a Blue Pen»
Εργαστήριο γραφής με τους Tine Milz και Daniel Blanga Gubbay
Σάββατο 7 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 18:00
Διάρκεια: 180 λεπτά
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
«Εργαστήριο χορού»
με τον Ali Chahrour
Κυριακή 8 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 10:00
Διάρκεια: 120 λεπτά
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
Μετά τις παραστάσεις ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες.
Οι συζητήσεις και τα εργαστήρια θα έχουν παράλληλα διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.
Για δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια, επικοινωνείτε με την κ. Φωτεινή Λογοθετίδου ( f.logothetidou@ntng.gr ). Στο θέμα του email εισάγετε τον τίτλο του εργαστηρίου και στο σώμα κειμένου ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας και ιδιότητα. Το εργαστήριο «Offering for a Monster» απευθύνεται σε τελειόφοιτους σπουδαστές/φοιτητές υποκριτικής και χορού.
Προπώληση: More.com
Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ