“Η Εξορία” του Παύλου Μάτεσι (6-7/4)
Η Εξορία, του Παύλου Μάτεσι, θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα ‘’Ουκ Νουκ’’, τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Απριλίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της πόλης 2015” στο Δημοτικό Θέατρο “Άνετον – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης” στις 21:00. Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο Ένας […]
Η Εξορία, του Παύλου Μάτεσι, θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα ‘’Ουκ Νουκ’’, τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Απριλίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της πόλης 2015” στο Δημοτικό Θέατρο “Άνετον – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης” στις 21:00. Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το έργο
Ένας άνδρας και μια γυναίκα από το στρατόπεδο των ηττημένων του Εμφυλίου, ζουν «εξόριστοι» στις αναμνήσεις τους, κάπου στην Αθήνα. Στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις δοκιμασίες που υπέστησαν οι ίδιοι τα έχουν αποκόψει από το παρελθόν, εγκλωβίζοντας τα σ’ ένα διαρκές παρόν. Μέχρι που η έλευση ενός νεαρού βάζει ξανά το χρόνο σε κίνηση, οδηγώντας τον στο τραγικό του τέλος.
Ο Παύλος Μάτεσις δομεί μια σύγχρονη τραγωδία , μεταμφιέζοντας το μοιραίο με το ένδυμα του τυχαίου. Μια τραγωδία όχι του προσώπου, αλλά μιας ανέλπιδης κοινωνίας στην οποία -ως απόπειρα επαναφοράς της διαταραγμένης ισορροπίας- μοιραία επέρχεται η Νέμεση. Μέσα από τις αμφισημίες και τις αντιφάσεις του παρελθόντος μιας γυναίκας, αφηγείται τη συλλογική δοκιμασία των ανθρώπων που βίωσαν την οδύνη της καταδίωξης μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Η Εξορία δεν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο, αλλά στη μνήμη ενός συλλογικού βιώματος. Υπενθυμίζοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στη λήθη, είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία». Την όποια εξουσία.
Ο συγγραφέας
Ο Παύλος Μάτεσις (1933-2013) γεννήθηκε στο χωριό Δίβρη, στην Πελοπόννησο. Σπούδασε υποκριτική, μουσική και ξένες γλώσσες.
Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε με το μονόπρακτο θεατρικό έργο “Ο σταθμός”. Ακολούθησε μια πολύπλευρη δραματουργική παραγωγή, με πιο σημαντικές στιγμές την “Τελετή” και το “Φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο”.
Στην πεζογραφία πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τη νουβέλα “Αφροδίτη”, και έγινε γνωστός το 1990 με τη “Μητέρα του σκύλου”, η οποία μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες και περιλήφθηκε στη λίστα του αγγλικού εκδοτικού οίκου Quintet Publishing “1001 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να έχει διαβάσει κάποιος μέχρι το τέλος της ζωής του”.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει διηγήματα, μυθιστορήματα, τηλεοπτικές σειρές, κείμενα για Floor Show, θέατρο, καθώς και μεταφράσεις λογοτεχνικών και θεωρητικών έργων (από συγγραφείς όπως οι Σαίξπηρ, Μπεν Τζόνσον, Αριστοφάνης, Μολιέρος, Ίψεν , Μπωμαρσαί, Βιτράκ, Αρτώ, Πίντερ, Μάμετ, Σέπαρντ, Αραμπάλ).
Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου 2013.
Η θεατρική ομάδα ‘’Ουκ Νουκ’’
Η ομάδα «Ουκ Νουκ» είναι μια σύμπραξη ηθοποιών, σκηνοθετών, δραματολόγων, φωτιστών, σκηνογράφων, ενδυματολόγων, υπεύθυνων παραγωγής και λοιπών ταπεινών θεραπόντων κάθε τομέα του θεατρικού επιστητού, με καταρχήν κοινό τόπο τη θητεία τους στο Τμήμα Θεάτρου και το Τμήμα Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Πρώτη τους δουλειά εκτός ασφάλειας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, υπήρξε η παράσταση Friday Bloody Friday τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή είναι η δεύτερη. Ευελπιστούν ότι έπονται κι άλλες.
Η Εξορία παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2014 ως διπλωματική υποκριτικής στο θέατρο Κλειώ, με επιβλέποντα καθηγητή το Βίκτωρα Αρδίττη, και τον Δεκέμβρη του 2014 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ” Μελίνα Μερκούρη”.
www.facebook.com/ouknouk.th.gr
Tαυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Μαριλένα Κατρανίδου Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου Σκηνικά – κοστούμια: Ανθή Μπουρνά, Δημήτρης Γρηγορόπουλος Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Μαυράκης Φωτισμοί: Ελένη Χούμου Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Γιώργος Σοφικίτης
*6-7/4, Δημοτικό Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, Ώρα: 21.00, Τηλ. 2310869869, 6988021227, Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ μειωμένο