ΚασυΘΕ – Μια ιστορία θεατρικής αναγέννησης στα Γιαννιτσά
Ένα αξιοθαύμαστο δίδυμο που πέρα από την αδιάληπτη παρουσία τους στα θεατρικά δρώμενα έχουν προσφέρει με δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα που έχουν ξεπεράσει τα στενά όρια της πόλης
Αν κάποιος με ρωτήσει ποιες θεωρώ τις πιο αδικημένες πόλεις στην Ελλάδα ασυναίσθητα θα περάσει από το μυαλό και η γενέτειρα μου, τα Γιαννιτσά.
Με πληθυσμό 30.000 κατοίκων και το προνόμιο της γειτνίασης με την Θεσσαλονίκη και την εύκολη πρόσβαση σε άλλες μεγάλες γειτονικές πόλεις, δεν πρωταγωνίστησε ποτέ στις μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε άλλους νομούς και σε αυτό μπορεί να έφταιξε πράγματι το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι κοντά.
Δεν ευτύχησε να φιλοξενήσει κάποιο Τ.Ε.Ι αν και κάποτε ακούστηκε πως ήταν στα άμεσα σχέδια του δήμου. Δεν δημιουργήθηκε κάποιο ΔΗΠΗΘΕ. Δεν συμπεριλήφθηκε σε κανέναν κεντρικό κρατικό σχεδιασμό ούτε έτυχε καλών τοπικών αρχόντων, με αποτέλεσμα απλά να παρακμάζει μέρα με την ημέρα ακόμα περισσότερο. Παρ όλη την ένδοξη ιστορία της ακόμα και τουριστικά δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε ώστε να προσελκύει επισκέπτες.
Ό,τι συμβαίνει αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και απαιτεί χρόνο κόπο αλλά γίνεται με μεράκι. Τα τελευταία χρόνια κυρίως μετά την οικονομική κρίση κάποιες πολύ δυναμικές ομάδες έδωσαν μια νέα πνοή αισιοδοξίας στην πόλη. Πολλές εθελοντικές ομάδες ξεπήδησαν την εποχή της προσφυγικής κρίσης από τα Γιαννιτσά, φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν μεγάλο αγώνα και μικρές ομάδες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα φροντίζουν να στηρίζουν ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Τα Γιαννιτσά έδωσαν δυναμικά το παρόν και στις μεγάλες πορείες των προηγούμενων ημερών. Επιπρόσθετα τα θεατρικά της εργαστήρια παρουσιάζουν αξιόλογες παραστάσεις που προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο κοινό.
Ο Γιάννης Κετίκογλου και η Βιβή Παπαδοπούλου είναι ένα αξιοθαύμαστο δίδυμο που πέρα από την αδιάληπτη παρουσία τους στα θεατρικά δρώμενα έχουν προσφέρει με δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα που έχουν ξεπεράσει τα στενά όρια της πόλης. Αποτελούν τα βασικά μέλη του Καλλιτεχνικού Συλλόγου κασυΘΕ που τα τελευταία χρόνια γεμίζει το θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου σε κάθε του εμφάνιση. Σε ετήσια βάση ανεβάζει δύο με τρεις παραστάσεις με την παραγωγή να σχεδιάζεται και να εκτελείτε εξ ολοκλήρου από τα μέλη του συλλόγου.
Η ομάδα ιδρύθηκε το 2017, από τον Γιάννη Κετίκογλου έχοντας όμως μια προϊστορία από το 2012 ως Θεατρική Ομάδα Εφήβων & Νέων. Στόχος της ομάδας είναι η μύηση στην τέχνη του θεάτρου μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και η παρουσίαση της τέχνης του θεάτρου στο ευρύ κοινό και η στήριξη όλων όσων έχουν ανάγκη μιας και μέρος των εσόδων κάθε παράστασης συγκεντρώνονται με σκοπό να δοθούν όπου υπάρχει ανάγκη.
«Από μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να παθιάζεται με το θέατρο. Όταν τελείωνα την Γ’ γυμνασίου το 2012 στα πλαίσια της Εθνικής Επετείου της 25ΗΣ Μαρτίου είχαμε ανεβάσει με τις φιλολόγους το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Καμπανέλλη και εκεί ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με την σκηνοθεσία. Σαν απόφοιτοι του γυμνασίου μας είχε ενθουσιάσει η ιδέα αντί να κάνουμε κάποιον αποχαιρετιστήριο χορό να ανεβάζαμε μια ωραία κωμωδία στον χώρο του σχολείου. Δυστυχώς όμως κανένας καθηγητής δεν αναλάμβανε το εγχείρημα γιατί οι μήνες που μας έμεναν ήταν μόλις 2. Έτσι αποφασίσαμε μια μερίδα μαθητών να το κάνουμε μόνοι μας και με επέλεξαν για σκηνοθέτη και συντονιστή της προσπάθειας. Όλα πήγαν περίφημα και η χαρά μας δεν μπορούσε να κατευναστεί. Έτσι αποφασίσαμε για το καλοκαίρι που ακολουθούσε –μιας και ήμασταν πολύ μικροί για να πάμε μόνοι μας κάπου διακοπές- να κάνουμε μια θεατρική ομάδα και να ανεβάσουμε το ίδιο έργο πλέον στην κεντρική σκηνή του δήμου μας, στο Πνευματικό Κέντρο. Εκεί έγινε και το βάπτισμα του πυρός, ιδρύθηκε επίσημα η Θεατρική Ομάδα Εφήβων & Νέων «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ»
Η Βιβή Παπαδοπούλου με την παράσταση «Βγάλε τον Υπουργό από την πρίζα» περνάει από την υποκριτική στην σκηνοθεσία. Έγινε μέλος της ομάδας το 2018 όταν και την επέλεξε ως σανίδα σωτηρίας.
«Περνούσα μια δύσκολη φάση την χρονιά εκείνη, είχα μια προσωπική απώλεια κοντινού προσώπου και έπρεπε να κάνω κάτι για να πάρω το μυαλό μου από αυτή την δυσκολία. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν το θέατρο όχι για να παίξω αλλά γιατί πίστευα ότι θα περνάω καλά και θα ξεχνιέμαι μέσα από αυτό. Εντελώς τυχαία έμαθα για τον το σύλλογο, δεν ήξερα κανέναν νωρίτερα. Και αυτό που είδα ήταν πολύ μικρότερα παιδιά από εμένα 22- 23 ετών και σκέφτηκα τι κάνω εδώ με αυτά τα παιδία που έχουν τα μισά μου χρόνια. Παρ όλα αυτά με ένα μαγικό τρόπο δεθήκαμε. Την πρώτη χρονιά που πήγα διοργανώσαμε μια συναυλία με τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου. Ένα μουσικό θεατρικό που είχε τεράστια επιτυχία και τα έσοδα θα πηγαίναν σε καλό σκοπό. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις παραστάσεις».
Η ανάγκη για προσφορά είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση μιας εθελοντικής ομάδας δράσεων η οποία απαρτίζεται από μέλη και φίλους του συλλόγου και συντονίζεται από την Βιβή Παπαδοπούλου, δρα αυτόνομα αλλά και υποστηρικτικά. Μέσα από την Ομάδα Δράσεων κασυΘΕ, συλλέγονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ενώ διοργανώνονται καλλιτεχνικές δράσεις με παρεμβάσεις εθελοντικού χαρακτήρα στην πόλη των Γιαννιτσών. Ο κόσμος της πόλης αγκάλιασε και στήριξε το σύλλογο από την πρώτη στιγμή με αποτέλεσμα σήμερα να μετρά περίπου 100 μέλη με τμήματα θεάτρου νηπίων, παιδιών, εφήβων, ενηλίκων.
«Από το 2012 έχουμε ανεβάσει δεκάδες θεατρικές παραστάσεις από αρκετά είδη. Έχουμε παρουσιάσει παραστάσεις που έχουν προσφέρει γέλιο όπως «Ο μπακαλόγατος, της Κακομοίρας» και το «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» που είναι και οι πιο δημοφιλείς στο κοινό, αλλά και έργα που μοίρασαν συγκίνηση και προβλημάτισαν όπως οι «Ανθισμένες Μανόλιες» που μας έδωσαν να καταλάβουμε την πραγματική έννοια της φιλίας. Αγαπημένες μου παραστάσεις είναι όλες καθότι είναι αποτέλεσμα δικής μου έμπνευσης. Αναμφίβολα όμως η παράσταση που ξεχώρισε για εμένα ήταν η «ΛΩΞΑΝΤΡΑ». Διαβάζοντας το λογοτεχνικό αυτό αριστούργημα της Μαρίας Ιορδανίδου, όσο ήμουν ακόμη Α’ Λυκείου, έπιανα το μυαλό μου να ταξιδεύει στην Πόλη και να φαντάζομαι πρόσωπα και καταστάσεις. Κάποια στιγμή ενώ ήμασταν στο σπίτι της Βιβής, δεν ξέρω γιατί αλλά της ανέφερα το πόσο μου αρέσει η Λωξάντρα και πόσο θα ήθελα να την ανεβάσω κάποια στιγμή. Ανέφερε και εκείνη την αγάπη της και τόνισε πως ήταν φανατική του σήριαλ. Τοποθέτησα Λωξάντρα την Βιβή και για κάποιο λόγο δεν έδινα εναλλακτική να δοκιμάσω κάποια άλλη ηθοποιό. Τελικά η επιμονή μου μας έβγαλε όλους ασπροπρόσωπους. Θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό πως η χρονιά που ανεβάζαμε την Λωξάντρα ήταν πολύ δύσκολη είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοιό, περιοριστικά μέτρα, αλλά και το πρόβλημα υγείας της Βιβής. Η επιμονή, η σκληρή δουλειά και αγάπη, μας οδήγησε στην μεγαλύτερη επιτυχία του κασυΘΕ με 28 ηθοποιούς επί σκηνής, 5 μουσικούς, 88 κοστούμια, τεράστια σκηνικά και 2000 θεατές να χειροκροτούν και να κλαίνε από συγκίνηση αλλά και χαρά γιατί τους ταξιδέψαμε σε μέρη που όλοι αγαπάμε και μερικοί δύσκολα μιλούν γι ‘αυτά.
Για την Βιβή ήταν επίσης η αγαπημένη της παράσταση. «Ο κόσμος με θυμάται για τους κωμικούς ρόλους. Αν έπρεπε όμως να διαλέξω θα ξεχώριζα και εγώ την Λωξάνδρα. Ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με την διασκευή ενώ ήμουν υγιής και κατέληξα να παίζω με αφόρητους πόνους από τις χημειοθεραπείες. Τον αγάπησα για το σύνολο του τον ρόλο. Ξεκίνησα υγιής, συνέχισα με μια κακή πρόβλεψη και κατάφερα να παίξω αλλά να ξεπεράσω και το πρόβλημα της υγείας μου. Είμαι περήφανη που με επέλεξε ο Γιάννης να κάνω την Λωξάνδρα Είμαι περήφανη που ενισχύσαμε τον Σύλλογο Καρκινοπαθών που είχε αναλάβει τις πολυθρόνες χημειοθεραπειών και η μια προήλθε από δικές μας παραστάσεις».
Πόσο εύκολο είναι να ανθίσει η τέχνη σε μια μικρή πόλη που δεν προσφέρει ευκαιρίες όπως η Αθήνα η Θεσσαλονίκη. Όσο εύκολο τόσο δύσκολο μας λέει η Βιβή . «Για εμάς που βγαίνει από τη ψυχή μας δεν είναι δύσκολο αλλά αν το σκεφτείς ως διαδικασία έχεις καταβάλλει ένα τεράστιο αγώνα, έναν όγκο δουλειάς που το βάρος του πέφτει εξ ολοκλήρου στην ομάδα και αυτό για περιορισμένες παραστάσεις. Δεν είμαστε εμπορικός θίασος που θα παίξουμε για μια σεζόν η μια σειρά από παραστάσεις.
«Νομίζω πως σε μια μικρή πόλη είναι εύκολο να υπάρχει μια θεατρική ομάδα. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και όλο αυτό ακούγεται πολύ περισσότερο. Στόχος δεν είναι απλά να γεμίσει το θέατρο κατά τις ημέρες των παραστάσεων αλλά να έρχονται ολοένα και περισσότεροι συμμετέχοντες στην ομάδα ως ερασιτέχνες ηθοποιοί ή βοηθοί. Από την άλλη μια μικρή πόλη, και απαντώντας από την εμπειρία που έχω έως τώρα, δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει ένα συνεχόμενο θέαμα. Είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι που επιλέγουν το θέατρο ως διασκέδασης» μας λέει ο Γιάννης.
Ο Σύλλογος για την τρέχουσα χρονιά περνάει σε μια καινούργια φάση μιας και ο Γιάννης αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να κυνηγήσει ένα όνειρο χρόνων.
«Πρόσφατα μετακόμισα στην πρωτεύουσα δίνοντας μια ευκαιρία στον εαυτό μου να κυνηγήσω τα όνειρα μου. Τίποτα δεν είναι εύκολο και εδώ που τα λέμε δεν θα το επιθυμούσα κιόλας, καθότι δεν έχει την γοητεία του. Η ζωή είναι εμπειρίες και αν δεν τις αποκτήσεις δεν θα έχεις να θυμάσαι και φυσικά να γίνεσαι καλύτερος. Η απόφαση αυτή ήθελε μια καλή δομή γιατί πίσω μου άφηνα το κασυΘΕ. Όμως ήμουν και είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσει με τα μέλη του να ανεβαίνει σταθερά ψηλά και να παρουσιάζει αξιόλογα θεάματα μα κυρίως να διατηρεί την φλόγα της τέχνης του θεάτρου αναμμένη. Δεν θα ήταν τίποτα εύκολο αν στον δρόμο τόσο του συλλόγου όσο και τον δικό μου, καθότι πλέον μας ενώνει μια δυνατή φιλία –οικογένεια, θα έλεγα- δεν υπήρχε η Βιβή μια άξια αντικαταστάτρια. Έξι μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2023, θα επιστρέψω στον τόπο καταγωγής μου για να θαυμάσω με καμάρι την δουλειά της και τον κόπο των μελών μας».
Τις 3 πρώτες μέρες του Απριλίου για όσους βρεθούν στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την κωμωδία «Βγάλ’ τον Υπουργό απ’ την πρίζα» του Eric Idle, σε διασκευή των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου. Το κασυΘΕ αγαπά πολύ αυτό το συγγραφικό δίδυμο γι’ αυτό και μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως το τελευταίο διάστημα ανεβάζει δικά τους έργα. Το κείμενο είναι αν και κωμωδία δυστυχώς με τραγικό τρόπο επίκαιρο λόγο των σκανδάλων, της διαπλοκής, των υποκλοπών, με αποκορύφωμα τα Τέμπη, εν όψης μιας προβληματικής προεκλογικής περιόδου και των επικείμενων εκλογών. Ένα γρήγορο και ανάλαφρο έργο που θίγει μέσα από κωμικά συμβάντα σκληρές αλήθειες.. Με μια ομάδα πολύ καλή με απίστευτη χημεία.
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σάββατο 01 Απριλίου – Κυριακή 02 Απριλίου – Δευτέρα 03 Απριλίου 2023, Ώρα 20:30, Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών Γενική Είσοδος 7,00€
(Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό)
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
κασυΘΕ (Γραφεία Συλλόγου, Προνοίας 4 [στενό Eurobank], Τρίτη – Σάββατο 09:00 – 17:00)
Πληροφορίες: 23820 83605 ή μέσα από τις σελίδες μας στα social media
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πρωτότυπο Κείμενο: Eric Idle
Διασκευή: Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία: Βιβή Παπαδοπούλου – Γιάννης Κετίκογλου
Σκηνογραφία: Γιάννης Κετίκογλου
Κατασκευή και τοποθέτηση σκηνικών: Κυριάκος Τσολακούδης, Αμαλία Τσιβρανίδου, Νίκος Αλμπαντάκης & κασυΘΕ team
Ενδυματολόγοι: Έλσα Τουλκερίδου, Ελευθερία Χαμπίδου
Μακιγιάζ: κασυΘΕ team
Κομμώσεις: Λίτσα Σμήλιου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καπαγιάρογλου
Ηχοληψία: Αντώνης Τσαλικίδης
Δημιουργικό/Σχεδίαση: Βασίλης Σάμπος
Βίντεο/Μοντάζ: Σταύρος Κουτσοκώστας
Φωτογραφία: Χάρης Κουτσοκώστας
Web Developer: Κοσμάς Γιαβάσης
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Ελίζαμπεθ Γκλάστον | ΛΙΤΣΑ ΣΜΗΛΙΟΥ
Ντέξτερ Χιούζον | ΦΑΝΗΣ ΟΜΟΥΡΤΖΑΝΗΣ
Ταρσέμ Καν | ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΓΝΩΣΤΟΥ
Ντάγκλα Πασούμι | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
Ιζαμπέλα Γκλάστον | ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ
Μπίλυ Μπίξτον | ΝΙΚΟΣ ΑΛΜΠΑΝΤΑΚΗΣ
Ντάνυ Πρίτσαρντ | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΛΑΚΟΥΔΗΣ
Βικτώρια Σίκρετ | ΣΟΦΙΑ ΖΗΛΙΔΟΥ
Χάρη Χάνσομ | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΔΑΛΗΣ
Ακούω Φωνές | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ, ΤΑΝΙΑ ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΜΠΙΔΟΥ, ΑΜΑΛΙΑ ΤΣΙΒΡΑΝΙΔΟΥ
Βαρυποινίτες | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ, ΒΙΒΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Με την ευγενική χορηγία των καταστημάτων των Γιαννιτσών, της ΠΕ Πέλλας και της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.
Official Trailer