Θέατρο

Με άρωμα Θεσσαλονίκης οι φετινές υποψηφιότητες του βραβείου Χορν

Όλοι οι υποψήφιοι για τον χρυσό σταυρό του βραβείου

Γιώργος Σταυρακίδης
με-άρωμα-θεσσαλονίκης-οι-φετινές-υποψ-1315883
Γιώργος Σταυρακίδης

Μια βραδιά αφιερωμένη στο ελληνικό θέατρο και τα ανερχόμενα ταλέντα της υποκριτικής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025, στις 19:00 με άρωμα μάλιστα Θεσσαλονίκης αυτή τη χρονιά, καθώς δύο από τους υποψηφίους φέτος προέρχονται από την πρόσφατη θεατρική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ το ένα από τα έξι έργα που ξεχώρισαν οι υποψήφιες ερμηνείες, γεννήθηκε και έκανε την πρώτη του θριαμβευτική πορεία στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα είναι η απονομή των βραβείων «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη», που φέτος θα γίνει από κοινού, στο ιστορικό θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10) με είσοδο ελεύεθερη για το κοινό.

Το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» φέρει ισχυρό συμβολικό βάρος, καθώς συνοδεύεται από τον σταυρό που φορούσε ο ίδιος ο σπουδαίος ηθοποιός, καθώς και από τιμητική περγαμηνή. Το βραβείο, θεσμοθετημένο από τον Σταμάτη Φασουλή και με χορηγό τον Γιάννη Χορν, απονέμεται κάθε χρόνο στον πιο διακεκριμένο νέο άνδρα ηθοποιό της προηγούμενης θεατρικής σεζόν.

Η παράδοση θέλει το βραβείο να περνά κάθε χρόνο στα χέρια ενός νέου νικητή, κι έτσι ο περσινός νικητής του βραβείου, Δημήτρης Καπουράνης, θα παραδώσει τον χρυσό σταυρό στον ηθοποιό που θα νικήσει αυτή τη χρονιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί και αφιέρωμα στη μνήμη του Δημήτρη Ήμελλου, του πρώτου ηθοποιού που τιμήθηκε με το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» το 2001 και έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες φέτος, συναντούμε τον Βασίλη Ντάρμα, που όσοι πηγαίνουμε θέατρο στη Θεσσαλονίκη, τον θυμόμαστε το 2018 στα πρώτα του βήματα να συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ και να δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία στο «Ποιος σκότωσε τον σκύλο μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Τσιχλή, αλλά και την επόμενη χρονιά στο «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη.

Από την άλλη, ο Νίκος Μήλιας άφησε μία σπουδαία στιγμή στην πόλη στο «Σε εσάς που με ακούτε» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη, με μία παράσταση που αφού κατέκτησε τη Θεσσαλονίκη, κατέβηκε στην Αθήνα και μέχρι σήμερα μιλούν όλοι γι’ αυτήν στο σύνολο της. Σίγουρα ο Μήλιας ως Άγης, είναι από τις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν και αξίζει να είναι στις υποψηφιότητες φέτος.

Κάτι βέβαια, που ισχύει και για τις έξι υποψηφιότητες φέτος για το Βραβείο «Δημήτρης Χορν»

Οι έξι φετινοί υποψήφιοι για το Βραβείο Χορν της θεατρικής περιόδου 2023–2024, με αλφαβητική σειρά, είναι:

  • Μπάμπης Αλεφάντης – Για τον ρόλο του Εϊτάν στην παράσταση Όλοι εμείς πουλιά του Ουαζντί Μουαουάντ (σκην. Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος), Εθνικό Θέατρο – Σκηνή Νίκος Κούρκουλος.
  • Νίκος Μήλιας – Για τον ρόλο του Άγη στο έργο Σε εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη (σκην. Χρήστος Θεοδωρίδης), Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου – ΚΘΒΕ.
  • Βασίλης Ντάρμας – Για τον ρόλο του Πινόκιο στην παράσταση Πινόκιο, διασκευή του Κρις Κούπερ (σκην. Βασίλης Μαυρογεωργίου), Μικρό Εθνικό Θέατρο.
  • Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος – Για τη συμμετοχή του στην παράσταση Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα (σκην. Κωνσταντίνος Ντέλλας), Θέατρο Σταθμός – Θεσσαλικό Θέατρο.
  • Γιάννης Τσουμαράκης – Για τον ρόλο του Γιωργάκη στο έργο Κασέτα της Λούλας Αναγνωστάκη (σκην. Μάνος Καρατζογιάννης), Θέατρο Σταθμός.
  • Γιλμάζ Χουσμέν – Για τον ρόλο του Ανθρώπου από το Μιτίς στο έργο Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ (σκην. Γιώργος Κουτλής), Θέατρο Κιβωτός – Εθνικό Θέατρο.

Προηγούμενοι νικητές του βραβείου «Δημήτρης Χορν»

Ο Δημήτρης Λάλος ήταν ο πρώτος νικητής του βραβείου το 2001 ενώ την επόμενη χρονιά, κέρδισε ο Αργύρης Ξάφης. Το 2003 κερδίζει ο Χρήστος Λούλης, το 2004 ο Κώστας Βασαρδάνης, το 2005 ο Νίκος Καρδώνης και το 2006 ο Κώστας Γάκης.

Ο Γιάννος Περλέγκας ήταν ο επόμενος νικητής του βραβείου το 2007, ενώ την επόμενη χρονιά κερδίζει ο Θανάσης Αλευράς. Το 2009 ο σταυρός πηγαίνει στον Μάκη Παπαδημητρίου, το 2010 στον Μιχάλη Οικονόμου, το 2011 στον Θάνο Τοκάκη και το 2012 στον Δημήτρη Λάλο. Στη συνέχεια, το 2013 τον σταυρό κερδίζει ο Χάρης Φραγκούλης, το 2014 ο Γιώργος Χρυσοστόμου και το 2015 ο Μιχάλης Σαράντης. Στη συνέχεια, επόμενος νικητής χρίζεται ο Αργύρης Πανταζάρας το 2016 και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής το 2017. Ο Γιάννης ΝΙάρρος κερδίζει το βραβείο το 2018 και την επόμενη χρονιά ο Μιχάλης Συριόπουλος, ενώ το 2020 ο Γιώργος Τσουρής είναι ο μεγάλος νικητής.

Η περσινή απονομή τριών ηθοποιών λόγω covid

Στο ίδρυμα “Μελίνα Μερκούρη” στην Πλάκα απονεμήθηκαν πέρυσι τα θεατρικά βραβεία “Δημήτρης Χορν” και “Μελίνα Μερκούρη”. Λόγω της πανδημίας του COVID-19, η παράδοση του “Χορν” είχε παγώσει, εξού και οι ηθοποιοί ήταν τρεις.

Ο νικητής για τις σεζόν 2019-2020 και 2020-2021, ήταν ο Αναστάσης Ροϊλός για το ρόλο του Τζιμ Ο Κόνορ στο “Γυάλινο κόσμο” του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Για την περίοδο 2021-2022 νικητής αναδείχθηκε ο Φώτης Στρατηγός για το ρόλο του Τζον στο “Πόσο κοστίζει να ζεις;” της Μαρτίνα Μάγιοκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, ενώ για την περσινή χρονιά, τον χρυσό σταυρό του βραβείου έλαβε ο Δημήτρης Καπουράνης για τους ρόλους του Μαρτίν/Φεδερίκου στο “Μια άλλη Θήβα” του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα