Μια ομάδα μιούζικαλ στέλνει ισχυρό μήνυμα ενάντια στις γυναικοκτονίες

Και κάθε μορφή βίας γενικότερα.

Parallaxi
μια-ομάδα-μιούζικαλ-στέλνει-ισχυρό-μή-865714
Parallaxi

Η ομάδα MUSICAL K’S BLINK επιθυμεί να περάσει το δικό της ξεχωριστό μήνυμα με αφορμή τα 17 αδικοχαμένα θύματα γυναικοκτονιών που σημειώθηκαν το 2021. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μήνυμα στήριξης το οποίο αξίζει να φτάσει στα μάτια και τα αυτιά όλων.

Παρακάτω όλες οι πληροφορίες που παραχωρήθηκαν στην parallaxi σχετικά με το project της ομάδας:

Πείτε μας ποιοι είστε και με τι ασχολείστε.

Είμαστε η ομάδα musical K’s Blink, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 με καλλιτεχνική διευθύντρια και παραγωγό την χορογράφο  Δήμητρα Καστέλλου. Τη μουσική διεύθυνση από το 2016 έως και σήμερα έχει αναλάβει η μαέστρος Δήμητρα Αθανασάτου. Η ομάδα μας αποτελείται από 70 performers, οι οποίοι προέρχονται ισομερώς από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του χορού. Η ομάδα ξεκίνησε από την πόλη της Θεσσαλονίκης πρωτοπορώντας στο χώρο του μουσικού θεάτρου και κατάφερε να αποτελέσει έναν πόλο έλξης και εκπαίδευσης για όλους τους λάτρεις του είδους. Οι K’s Blink έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στο 5ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορωδιών Musical, το οποίο έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2015 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Έκτοτε εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο θέατρο “Αυλαία” Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών “Αστέρια”, στο Danai Beach Resort & Villas στη Χαλκιδική, στο Eightball Live Stage, στο Porto Palace Thessaloniki, στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων. Έχουν συνεργαστεί με το μουσικό συγκρότημα The Gang, με την ηθοποιό και χορογράφο Κωνσταντίνα Καστέλλου, με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Δήμητρα Αντωνακούδη, με τον musical performer Αδάμ Τσαρούχη, με την τραγουδίστρια Πέννυ Μπαλτατζή, με τον σκηνοθέτη Χρήστο Νικολέρη, με τον συνθέτη Στάμο Σέμση, με τον στιχουργό Γεράσιμο Ευαγγελάτο, με την σχολή χορού Full Out Dance, με την σχολή χορού Άσπα Βασιλείου.

Tι είναι αυτό που θα παρουσιάσετε;

Πρόκειται για ένα project που πλαισιώνεται από 17 πορτρέτα γυναικών, αριθμός σύμβολο των 17 γυναικοκτονιών που στιγμάτισαν την ελληνική κοινωνία το 2021.  Η καλλιτεχνική αποτύπωση του μηνύματος που επιθυμούμε να αναδείξουμε θα έχει διφυή υπόσταση. Οι ηρωίδες του εγχειρήματός μας, θα φωτογραφηθούν φαινομενικά ως κανονικά μέλη μιας λαμπερής μιούζικαλ παράστασης. Μακιγιάζ, χτένισμα, εκθαμβωτικά ρούχα. Όλα όσα λατρεύει μία γυναίκα και την κάνουν να νιώθει ξεχωριστή. Τι μπορεί να κρύβεται όμως πίσω από μία λαμπερή  εικόνα; Η βία πολλές φορές δεν έχει ένα και μόνο πρόσωπο. Βία δεν είναι μόνο ο φόνος, αλλά και όλες οι εν δυνάμει κακοποιητικές ενέργειες που μπορεί να δεχθεί μία γυναίκα. Τα 17 πορτρέτα των συμμετεχόντων της καλλιτεχνικής μας παρέμβασης αντιπροσωπεύουν τόσο τις δολοφονημένες όσο και κάθε άλλη γυναίκα που παλεύει να φύγει από ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Με πολύ περίτεχνο τρόπο λοιπόν, η Δάφνη Δημητριάδου με το επιτελείο της, θα επιμεληθούν τα σώματα των κοριτσιών, έχοντας ως κύριο εργαλείο τη δύναμη του μακιγιάζ, με τρόπο τέτοιο ώστε να αναδειχθεί ότι παρά τους αγώνες χρόνων, η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που έρπεται και χρειάζεται να εξαλειφθεί. 

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Το μήνυμα είναι ένα και μοναδικό. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας απέναντι στις γυναίκες. Τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα γύρω από το ζήτημα μας σοκάρουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας από σύντροφό της τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που πλέον  το #metoo δεν αποτελεί ένα απλό hastag, αλλά εκφράζει όλες τις γυναίκες που διεκδικούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Ωστόσο η φιλοδοξία για κοινωνική αλλαγή δεν είναι αρκετή για να φέρει την αλλαγή. Χρειάζονται πράξεις. Σε αυτές τις συγκυρίες η Τέχνη, έχοντας μεταξύ άλλων και πολιτική υπόσταση πρέπει να βγει μπροστά και να σπάσει τη σιωπή. Έχει διαλεκτική δύναμη καθώς αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του δημιουργού και του θεατή που γίνεται κοινωνός των μηνυμάτων που προσλαμβάνει. Δυστυχώς, η λάμψη των γιορτών δεν είναι αρκετή για να σβήσει τα σημάδια των κακοποιημένων γυναικών. Είμαστε ωστόσο αισιόδοξοι και ευχόμαστε το νέο έτος να συνοδευτεί με νέα, αποφασιστικά βήματα προς την διαχείριση των κακοποιητικών καταστάσεων. 


Συντελεστές project: 

Καλλιτεχνική ιδέα / επιμέλεια: Δήμητρα Καστέλλου

Φωτογραφία: Γιώργος Βασιλειάδης / TWINSpix

Make Up Department: Marianna Vlasidou MakeUp Academy

Make Up Leader: Δάφνη Δημητριάδου

Make Up Assistant: Αλεξάνδρα Εξαρχοπούλου

Make Up Assistant: Έφη Κουργιαλή

Backstage Photographer: Αχιλλεία Θεοδουλίδου

Η φωτογράφιση έλαβε χώρα στο studio του Shook Radio 104,4.

Performers: 

Αθανασία Κιουμουρτζή, Ειρήνη Κόκουλα, Δήμητρα Θεοδουλίδου, Φιλιώ Ζαγοράκη, Σπυλένα Μπερζαμάνη, Βέρα Παπαθανασίου, Όλγα Μακόγλου, Ευαγγελία Γκουντιού, Καλίνα Νάνου, Ειρήνη Παναγιωτίδου, Νίκη Κορομηλά, Βίκυ Κελίδου, Μαρία Βόγλη, Νίκη Χριστοφορίδου, Κυράννα Φαρδή, Ναταλία Γκατζώνα Παπαδάμ, Χριστίνα Μιχελακάκη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα