Μία ομάδα Θεσσαλονικιών που λάμπει στην θεατρική σκηνή της πόλης

Kάτω από τους προβολείς, πάνω στο σανίδι τα νέα παιδιά αξίζουν την προσοχή μας. 

Μυρτώ Τούλα
μία-ομάδα-θεσσαλονικιών-που-λάμπει-στ-929776
Μυρτώ Τούλα

Στις θεατρικές σκηνές της πόλης μεγάλωσαν και εξελίχθηκαν σπουδαίοι, εκεί πίσω από τις κουρτίνες, πάνω στα σανίδια, κάτω από τους προβολείς, μία ομάδα νέων παιδιών, οι “Bloom” έχοντας ως άξονα την εφηβική αθωότητα και ανεμελιά, τον αγνό έρωτα, την αντιπαράθεση παρελθόντος-παρόντος και το εγκώμιο της φυσικής ομορφιάς, υπό τη δυναμική της καθαρεύουσας, δημιούργησαν την παράσταση Όνειρο στο κύμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Oι “Βloom” δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 με αφορμή το μάθημα «Σκηνοθεσία ΙΙΙ» στη Σχολή Καλών Τεχνών: Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., για την παράσταση «Όνειρο στο κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για μία σύμπραξη τελειόφοιτων και αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου, με βασικούς συντελεστές τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ανδρέα Παράσχο, την σκηνογράφο Μαρίνα Κωνσταντινίδου, τον ηθοποιό Δημήτρη Γαλανάκη και την ηθοποιό Άννα Μαρία Γάτου.

oneiro-sto-kyma-8.JPG

Η Άννα Μαρία σχολιάζει: “Ξεκινήσαμε ως συμφοιτητές στην υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. πριν από τέσσερα χρόνια. Στη πορεία γίναμε συνεργάτες και φίλοι. Το Όνειρο στο Κύμα είναι η πρώτη δουλειά που κάναμε μαζί το 2019. Είναι πολύ όμορφο που η πρώτη μας επαγγελματική παράσταση είναι και το κείμενο που μας έφερε κοντά πριν από κάποια χρόνια, που μας έκανε να «συναντηθούμε». Στο θέατρο το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η ομάδα, να βρεις ανθρώπους να κουμπώσεις και να εμπιστεύεσαι, όλα τα υπόλοιπα έρχονται στη πορεία.” Ο Δημήτρης από την πλευρά του λέει: “2019. Τμήμα Θεάτρου. Μάθημα: Σκηνοθεσία 3. Οι φοιτητές καλούνται να παρουσιάσουν ένα διήγημα ελληνικό ή ξένο (σημειωτέον: υπήρξε παρότρυνση να αποφευχθεί Παπαδιαμάντης και Βιζυηνός, λόγω της ιδιομορφίας της γλώσσας). Περνάν οι μέρες. Και πέφτει στα χέρια του Ανδρέα το Ονειρο στο κύμα. Και τελικά, γίνεται το κλικ (παρά την παρότρυνση). Από τα πλεονεκτήματα του να σπουδάζεις στο τμήμα θεάτρου είναι ότι, λόγω των διαφορετικών κατευθύνσεων, έχεις όλους τους συντελεστές για να στήσεις παράσταση! Και εφόσον οι περισσότεροι σπουδάζαμε μαζί στην υποκριτική, θελήσαμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Υπήρχε μια οικειότητα από πριν. Και σιγά σιγά, γίνεται η πρώτη ομαδική στο Facebook, γίνεται η πρώτη ανάγνωση του κειμένου ένα πρωινό, μετά στην αίθουσα, και μετά ξεκινάει το πρώτο: «Πάμε ζέσταμα».”

oneiro-sto-kyma-10.JPG

Όσον αφορά τη νεανική σκηνή της πόλης οι “Bloom” πιστεύουν πως  απαρτίζεται πλέον από πολλούς νέους καλλιτέχνες οι οποίοι προσπαθούν να βρουν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα μέσα στην Θεσσαλονίκη. Ο Ανδρέας λέει: Μια πόλη η οποία τα τρία τελευταία χρόνια έχει παραμείνει στάσιμη καλλιτεχνικά -και δεν είναι μόνο λόγω της πανδημίας- με τους νέους καλλιτέχνες εδώ και ένα χρόνο να κάνουν την εμφάνιση τους αρχικά σε μικρές θεατρικές σκηνές, καθώς μέσα από αυτές δίνεται μια σημαντική ευκαιρία. Μπορεί σε αυτές τις παραστάσεις να υπάρχει κάποιου είδους θεατρική απειρία, ωστόσο υπάρχει μια πειραματική διάθεση που ξεφεύγει από τα όρια του συμβατικού. Το παρόν μας δεν είναι συμβατικό και η θεατρική διαδικασία έχει ενδιαφέρον όταν ακολουθεί την θεατρική πραγματικότητα της εκάστοτε εποχής.” Η Άννα Μαρία βλέπει το μέλλον γεμάτο αισιοδοξία: “Είναι πολύ αισιόδοξο ότι συνεχίζουν να δημιουργούνται νεανικές ομάδες στη πόλη σε πείσμα όλων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Οι Male Di Luna, οι Hex Theatre Group, οι Monks, είναι όλες ομάδες που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας και δημιούργησαν πράγματα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτό που παρατηρώ τα τελευταία χρόνια και ειδικά μέσα στο Τμήμα Θεάτρου, είναι ότι υπάρχει μία αλληλεγγύη ανάμεσα στις ομάδες της πόλης και όχι ανταγωνισμός κι αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο, να είμαστε «μαζί» στο να διεκδικήσουμε χώρο στα καλλιτεχνικά δρώμενα και όχι απέναντι.” Όσον αφορά το «Όνειρο στο Κύμα» που θα δούμε στις 6,7 και 8 Μαϊού στο Θέατρο Άνετον τα παιδιά σχολιάζουν πως  είναι μία ωδή στην εφηβική αθωότητα. Σύμβολο της η πιο όμορφη φράση του έργου Χωρίς νά τό ἠξεύρω, ἤμην εὐτυχής…

oneiro-sto-kyma-4.JPG

Η Λίλη σχολιάζει: Θα δείτε και θα ακούσετε ένα τόσο όμορφο διήγημα. Μια παράσταση ανέμελη κατ’ έμε που προσπαθεί να εμφυσήσει στον θεατή μεταξύ άλλων ένα αίσθημα ανεμελιάς, που δυστυχώς λείπει από την κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε. Θα αρκεστώ σε αυτό, τα υπόλοιπα ελάτε να τα δείτε από κοντά !” Σχετικά με τα σχέδια που κάνουν οι “Blooms” για το άμεσο μέλλον η Άννα Μαρία λέει πως ο επόμενος στάθμός για το Όνειρο στο Κύμα θα είναι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών: Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 27 Μαϊου στο Θέατρο Αστέρια, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Θεάτρου που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις Σέρρες. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου θα ταξιδέψουμε στην Κωνσταντινούπολη για να παρουσιάσουμε μία άλλη παράσταση που ετοιμάζουμε αυτό το διάστημα πάνω στην Μάσα του Τσέχωφ, από τα έργα του «Τρεις Αδερφές» και «Ο Γλάρος», στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Τμημάτων Θεάτρου, του Δήμου Kartal της Κωνσταντινούπολης και του Doğuş University. Ανυπομονούμε!” Όσον αφορά το πώς θα ήθελαν τα παιδιά να εξελιχθεί ο χώρος του θεάματος στην Θεσσαλονίκη η Λίλη αναφέρει: Θα ήθελα να μην αντιμετωπίζεται το θέατρο ως χόμπι. Θα ήθελα κάποιος να είναι εφικτό να βιοποριστεί μέσω του θεάτρου χωρίς να πασχίζει να βρει και δεύτερη δουλειά. Ουτοπικό; Επιπλέον ίσες ευκαιρίες για όλους! Κάποτε στις δραματικές σχολές ζητούσαν «αρτιμελείς» σπουδαστές. Είδα τα ερωτευμένα άλογα της Ελένης Ευθυμίου. Σοκαρίστηκα. Να φτιαχτούν οι κατάλληλες υποδομές για να μπορούμε όλοι ανεξαιρέτως να είμαστε μέλη αυτού του χώρου.”

oneiro-sto-kyma-9.JPG

Αλλά, τι είναι αυτό που ενώνει τους “Bloom”. Ο Δημήτρης, αναφέρεται στον τόπο που συναντήθηκαν: “Σίγουρα βασικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ήμασταν μαζί στο τμήμα υποκριτικής. Πράγμα που σημαίνει ότι: πρόβες + υποκριτική = πολλές ώρες μαζί. Άπειρες ώρες μαζί. Με άλλα λόγια, βλέπαμε κάθε μέρα ο ένας τον άλλον. Στις χαρές του και στις μαύρες του. Κλάματα, γέλια, δράματα του τύπου: δεν αξίζω, θα αλλάξω επάγγελμα…Και πέραν από την πρόβα αυτήν καθ’ αυτήν, είναι ο χρόνος πριν και ο χρόνος μετά.” Ενώ ο Ανδρέας από την πλευρά του συμπληρώνει: “Παρ’ όλες τις δυσκολίες αυτό που ενώνει πάντα μια ομάδα είναι το «μοίρασμα». Ως μέλος μιας ομάδας σε κάθε πρόβα πάω και εναπόθετω ένα μέρος του εαυτού μου. Σε μια πρόβα μπορεί να εμφανιστεί μια αρνητική πτυχή του εαυτού μου, σε μια άλλη μια θετική πλευρά. Η ομάδα είναι εκεί να σεβαστεί και αναδείξει κάθε πτυχή. Έτσι ο καθένας κουβαλάει τις δικές του ιστορίες και είναι εκεί για να της μοιραστεί. Αρχικά στην ομάδα του και έπειτα στο κοινό. Αυτό που ενώνει λοιπόν την ομάδα μας είναι το «μοίρασμα».”

oneiro-sto-kyma-5.JPG

*Όνειρο στο κύμα του Α. Παπαδιαμάντη από την Bloom Theatre Group 6, 7 & 8 Μαΐου στο Θέατρο Άνετον στις 21:00

oneiro-sto-kyma-2.jpg

oneiro-sto-kyma-6.JPG
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα