Μια παράσταση για τον πρώτο εκπρόσωπο της Κρητικής Λογοτεχνίας να παρακολουθήσεις online!
Παρακολούθησέ την εδώ.
Μια παράσταση για τον πρώτο εκπρόσωπο της Κρητικής Λογοτεχνίας, τον σατιρικό ποιητή του 14ου αιώνα Στέφανο Σαχλίκη έχεις τώρα την ευκαιρία να απολαύσεις διαδικτυακά και σίγουρα δεν πρέπει να τη χάσεις.
Η εν λόγω παράσταση συνιστά ουσιαστικά μια αναμέτρηση με την ιστορία του Χάνδακα, την ιστορία της γλώσσας μας και την προσωπική ιστορία των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις ποιητικές συνθέσεις.
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Ο Σαχλίκης βγαίνει ζωντανός από την επιδημία πανώλης του 1348 και γιορτάζει ξέφρενα τη σωτηρία του, ζώντας μια ζωή νυχτερινή χωρίς φραγμούς, ξοδεύοντας τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε, μπαίνοντας ακόμη και στη φυλακή.
Τα διηγείται όλα αυτά στα ποιήματά του με γλώσσα τολμηρή και πνεύμα δηκτικό, εισάγοντας πρώτος αυτός στη νεοελληνική λογοτεχνία την ομοιοκαταληξία.
Οι στίχοι του ξεχωρίζουν για τη λογοτεχνική τους δύναμη αλλά και τη θεατρικότητά τους. Δε μπορέσαμε, λοιπόν, να αντισταθούμε.
Η σύνθεση που θα παρακολουθήσετε, στηρίζεται κυρίως σε δύο έργα του: την «Αφήγησι παράξενο του ταπεινού Σαχλίκη» και στις «Συμβουλές στον Φραντζισκή».
Στόχος, 700 χρόνια μετά, να φωτιστεί η ειρωνική κι αυτοσαρκαστική διάθεση του ποιητή μα και συμπεριφορές που παραμένουν οικείες ακόμη και σήμερα.
Πολύτιμος οδηγός στάθηκε η χρηστική έκδοση των Γιάννη Κ. Μαυρομάτη και Νικόλαου Μ. Παναγιωτάκη (Μ.Ι.Ε.Τ., 2015).
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη Μνήμη του Ν. Μ. Παναγιωτάκη.
Συντελεστές: Σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Γιάννης Αναστασάκης
Διανομή: Σαχλίκης: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Τύχη, Πόθα, Πολιτική: Σοφία Δερμιτζάκη, Αφηγήτρια, Κουταγιώταινα, Πολιτική: Ελένη Στρατάκη
Φιλική συμμετοχή: Κωσταντίνος Μιχελάκης
Έπαιξαν οι μουσικοί: Φλογέρες, μαντόλα: Aλέξανδρος Κανακάκης, Λαούτο, κλασσική κιθάρα: Bernardo Isola, Κρουστά: Ελεάννα Παπανικολοπούλου, Λύρες: Κέλυ Θωμά • Τραγούδησαν το “Ecco la primavera” η σοπράνο Ντένια Λεβέντη και ο τενόρος Emanuele Masi
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Βασιλική Αγίου Μάρκου, στις πύλες του ιστορικού Χάνδακα και σε άλλα ιστορικά μέρη της πόλης του Ηρακλείου καθώς και στον Πύργο Κυρίμη (Επισκοπή Μυλοποτάμου) τον Οκτώβριο του 2020.
Πρόκειται για μια παραγωγή στο πλαίσιο του Ψηφιακού Φεστιβάλ “Τέχνη Καθ’ Οδόν” 2020
Tακτικό μέλος της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ (Ε.Ε.Σ.), του Σ.Ε.Η. και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Μερικές από τις παραστάσεις που σκηνοθέτησε:
Ως ηθοποιός εργάστηκε στο Θέατρο ΣΤΟΑ του Θ. Παπαγεωργίου (1991-1995: «Ματωμένος γάμος» του Φ.Γ. Λόρκα, «Μήδεια» και «Ρωμαίος κι Ιουλιέτα» του Μποστ), στην παράσταση του έργου «Κύων» του Μ. Γκερέν, (σκηνοθ. Β. Παπαβασιλείου), στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ («Βολπόνε» του Μπ. Τζόνσον, σκηνοθ. Μ.Βολανάκης, «Δόνια Ροζίτα» του Φ.Γ. Λόρκα, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σκην. Ν.Κοντούρη, «Πέρσες», σκηνοθ. Λ. Βογιατζή, «Ρομπέρτο Τσούκο», σκηνοθ. Έφη Θεοδώρου και «Φορτουνάτος», σκηνοθ. Μάρθα Φριντζήλα), στο ΚΘΒΕ κ.ά.Το 1996 τιμήθηκε με «Εύφημο μνεία καλύτερου ανδρικού ρόλου» στο 19ο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού Μήκους της Δράμας, για την ερμηνεία του στην ταινία του Γιάννη Λεοντάρη «Κλείσε τα μάτια και χρωμάτισε» (Μεγάλο Κρατικό Βραβείο ποιότητας 1996).
*Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού Αντιδήμαρχος: Αριστέα Τ. Πλεύρη Πολιτιστική Διαχείριση: Μαριάννα Γιαλύτη Ψηφιακή Πολιτιστική Διαχείριση: Κωνσταντίνα Χατζάκη Διοικητική Οργάνωση: Τμήμα Πολιτισμού – Εύη Μαρτιμιανάκη Δημιουργία Βίντεο Έναρξης: FnoiZ – https://www.fnoiz.com/