Θέατρο

MUST: Η παράσταση που πρέπει οπωσδήποτε να δεις αυτή την εβδομάδα

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας έρχεται για τρεις παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία με μια μοναδική παράσταση, μια μοναδικά ειπωμένη στο σανίδι ιστορία.

Εμμανουέλα Τσαλίκη
must-η-παράσταση-που-πρέπει-οπωσδήποτε-να-386124
Εμμανουέλα Τσαλίκη

Μετά την μεγάλη επιτυχία στην Καβάλα, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει και στη Θεσσαλονίκη την «Βιογραφία του Πατρογονικού» της Μάγκυς Κριθαρέλλη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αυλαία.

Η Parallaxi βρέθηκε στην συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της παράστασης, στο φουαγιέ του Θεάτρου Αυλαία.

Τον λόγο πήρε πρώτη η αντιδήμαρχος του δήμου Καβάλας και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά. «Είναι μεγάλη συγκίνηση για μένα σήμερα να βρίσκομαι εδώ, γιατί βρίσκομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Θεσσαλονίκη», δήλωσε.

«Θα ήθελα να σας πω ότι μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση της καλλιτεχνικής παράστασης του έργου ”Βιογραφία του Πατρογονικού”, την περσινή άνοιξη, το διοικητικό συμβούλιο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, αποφάσισαν να παρουσιάσουν την παράσταση αυτή για δεύτερη φορά και η προσέλευση του κοινού από όλο τον νομό Καβάλας ήταν μεγάλη».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε και το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρακολούθησε την παράσταση, από ολόκληρο το Νομό.

Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης, μίλησε για τον «ρόλο» του σπιτιού στην θεατρική παράσταση. «Το σπίτι είναι ο πραγματικός αφηγητής. Αφηγείται σταθερά και χωρίς φιλοδοξία κάτι. Η σιωπή είναι η πρώτη και η τελευταία γλώσσα του κόσμου και τα σπίτια έχουν αυτή την πρώτη και τελευταία γλώσσα».

Στη συνέχεια, αποκάλυψε πώς ανακάλυψε το βιβλίο της κυρίας Κριθαρέλλη σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο. «Όταν ανακάλυψα και ξεφύλλισα το βιβλίο, σκέφτηκα ότι θα είναι κάτι γραφικό. Το εξώφυλλο δεν ήταν ιδιαίτερα καλό, αλλά όταν έπεσα επάνω στην ιστορία του Δημήτρη Σούλα, είπα ότι ”εδώ κάτι θέλω να κάνω”», σημείωσε. «Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου, που ξεκίνησε από το Σούλι, στο τέλος του 18ου αιώνα και η ιστορία της οικογένειας με συγκίνησε».

Την τιμή να βρεθούν στο πάνελ των ομιλητών, προσέφεραν δύο απόγονοι της οικογένειας Σούλα: Ο κύριος Δημήτρης Σούλας, εγγονός του Δημήτρη Σούλα, και η κυρία Καίτη Γάκη- Καψή, η οποία επίσης είναι ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας «εν Αθήναις». 

Ο κύριος Σούλας, ζει στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο. Είναι επίσης πολύ γνωστός φωτογράφος. Μάλιστα, έχει και ρόλο-έκπληξη στην παράσταση!

Ευχαρίστησε την συγγραφέα του βιβλίου, αλλά και τον σκηνοθέτη της παράστασης, Θοδωρή Γκόνη αναφέροντας, φανερά συγκινημένος, πως: «δεν μπορούσα να φανταστώ πώς μπορεί κανείς την ιστορία ενός σπιτιού να την παίξει στο θέατρο! Αλλά όταν είδα το CD που μου έστειλε, έμεινα κατάπληκτος. Ευχαριστώ τους ηθοποιούς, καθώς και όλους τους συντελεστές της παράστασης».

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζήσω αυτό που ζω σήμερα· δεν φανταζόμουν ποτέ ότι κάποιος θα αναζητούσε την οικογένειά μου, δυο γενιές πίσω, με αφορμή το σπίτι του παππού μου, ο οποίος ήρθε στην Καβάλα το 1897 από το Σούλι. Έξι χρόνια αργότερα, έχτισε αυτό το σπίτι, το οποίο 113 χρόνια μετά, έγινε βιβλίο. Και σήμερα, 115 χρόνια μετά, θεατρική παράσταση!» δήλωσε, επίσης φανερά συγκινημένη, η κυρία Καίτη Γάκη – Καψή. «Πιστέψτε με, αυτό που ζω σήμερα, είναι από τα απίστευτα!» συμπληρώνει.

Για την ιδιαίτερη αυτή θεατρική παράσταση, μίλησαν και οι δύο πρωταγωνιστές της, οι ηθοποιοί, Παύλος Σταυρόπουλος και Ελένη Μαβίδου.

Πρώτος ο Παύλος Σταυρόπουλος μίλησε για την παράσταση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «η παράσταση αυτή, αφηγείται την ιστορία ενός σπιτιού ηλικίας 115 ετών, αλλά και την ιστορία του ανθρώπου που έβαλε τον θεμέλιο του λίθο, τον Δημήτρη Σούλα».

«Με την παράσταση αυτή, ξαναθυμήθηκα την ιστορία της πόλης στην οποία ζω. Η παράσταση εστιάζει στους ανθρώπους, καθώς η δική τους ιστορία, είναι η ιστορία του σπιτιού αυτού. Τα ιστορικά κτίρια γενικότερα, είναι θησαυροί που πρέπει να προσέχουμε. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω τους βοηθούς της παράστασης, καθώς χωρίς αυτούς δεν θα θα μπορούσε να γίνει παράσταση και περιοδεία» δήλωσε ακόμη.

Η πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός, Ελένη Μαβίδου, εξομολογείται: «Γνώρισα την Καβάλα μέσα από αυτή την παράσταση. Γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους που άνοιξαν το σπίτι τους. Τώρα θα τους γνωρίσει και το κοινό της Θεσσαλονίκης».

*Το σπίτι της οικογένειας του Δημήτρη Σούλα στην Καβάλα, υπάρχει ακόμη, και κατοικείται από την συγγραφέα του βιβλίου και την μητέρα της.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή) Τηλέφωνο: 2310 230013

Παραστάσεις: 7 – 9 Δεκεμβρίου, ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 Διάρκεια: 70 λεπτά

Εισιτήρια: 12 € γενική είσοδος, 10 € ανέργων / πολυτέκνων / φοιτητικό Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και ticketservices.gr ➜ ΕΔΩ.

Facebook event

Δείτε το trailer της παράστασης

  • Πάρτε μία γεύση από την θεατρική παράσταση «Η Βιογραφία του Πατρογονικού»:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα