Ο άνθρωπος πίσω από τις μεγαλύτερες θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στη Θεσσαλονίκη
"Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης" - Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Parallaxi
Ενώ βρισκόμαστε στη μέση μίας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας θεατρικής χρονιάς για τη Θεσσαλονίκη, με μεγάλες παραστάσεις να έχουν έρθει στην πόλη, αλλά από την άλλη σημαντικές παραγωγές να έχουν γίνει από θέατρα της πόλης και καλλιτέχνες που επιμένουν να ζουν και να δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη, έχει τη δική του σημασία ένα μεγάλο θέατρο στο κέντρο της πόλης, που φιλοξενεί κυρίως παραστάσεις από την Αθήνα και δημιουργώντας, σχεδόν κάθε φορά, ουρές από κόσμο έξω από το κτίριο.
Η χρονιά δείχνει πως οι θεατές ήθελαν να επιστρέψουν στις αίθουσες και κάθε καλή αφορμή για αυτό, γέμισε τα θέατρα στην πόλη.
Το Θέατρο Αριστοτέλειον στην Εθνικής Αμύνης, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, είναι ίσως μεγαλύτερη απόδειξη που θέλει τον κόσμο να αγαπάει το τοπικό θέατρο, αλλά να ανταποκρίνεται και σε κάθε σημαντική θεατρική δουλειά που έρχεται από την Αθήνα.
Την σημαντικότητα και αυτής της εκδοχής, που δίνει την δυνατότητα στους θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν θεατρικές δουλειές που ξεχωρίζουν στην Αθήνα, σχολιάζει στην Parallaxi ο Αλέξης Γισγάκης, ιδιοκτήτης του Θεάτρου Αριστοτέλειο, σε μία συνέντευξη, δίνοντας το δικό του στίγμα και τον χαρακτήρα αυτής της χρονιάς για την θεατρική Θεσσαλονίκη.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής θεατρικής χρονιάς στη Θεσσαλονίκη, δεδομένων των δυσκολιών, σύμφωνα με την ανταπόκριση του κοινού στο Αριστοτέλειο Θέατρο;
Στην Ελλάδα δυστυχώς κλείνουμε σχεδόν μία δεκαετία που όλες οι προτάσεις μας ξεκινάνε με τη φράση «…..δύσκολη χρονιά». Θα κρατήσω τη λέξη «δύσκολη» σαν μία πρόκληση. Όντως, κάθε χρόνο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Με κύριο πρωταγωνιστή την πανδημία που άλλαξε τις ζωές όλων μας. Για κάθε επιχειρηματία λοιπόν, η δυσκολία – πρόκληση είναι στην ουσία μία προετοιμασία για να ανταπεξέλθει στις συνεχείς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Σε ό, τι αφορά στο θέατρο φυσικά είναι το πρώτο που επηρεάζεται καθώς έχει να κάνει με το συνωστισμό και τη συγκέντρωση κόσμου. Αναφορικά λοιπόν με το τελευταία έτη μάλλον θετικά αποτελέσματα έχει να παρουσιάσει παρά αρνητικά.
Φωτογραφίες για την Parallaxi : Ευθύμης Βλάχος
Είστε από τα θέατρα της πόλης που φιλοξενούν κυρίως παραγωγές της Αθήνας. Για ποιον λόγο επιλέξατε να δουλεύετε έτσι και με ποια κριτήρια επιλέγετε τι θα έρθει;
Το θέατρο Αριστοτέλειον είναι ο χώρος που φιλοξενεί όλες τις μεγάλες θεατρικές αθηναϊκές παραστάσεις εδώ και 20 χρόνια. Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό και ειδικά αυτό που έχουμε καταφέρει από το 2019 και μετά, να έχουμε τις καλύτερες θεατρικές παραγωγές, πολλές φορές και την ίδια χρονιά που παίζονται στην Αθήνα. Αυτό φυσικά χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια από το κοινό της πόλης στην ανταπόκριση του στον προγραμματισμό που κάνουμε με πολύ προσοχή. Έτσι λοιπόν, έχουμε καταφέρει το κοινό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής να μην στερείται σημαντικών θεαμάτων της Αθήνας. Οι επιλογές του προγράμματος έχουν στόχο άρτιων καλλιτεχνικών παραγωγών…..
Αλήθεια, ως άνθρωπος του θεάτρου αλλά και ως θεατής, πώς βλέπετε την θεατρική δράση της Θεσσαλονίκης;
Η Θεσσαλονίκη πολλές φορές έχει δώσει καλλιτεχνικά επιτεύγματα με σπουδαίους καλλιτέχνες και σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους, δεν έχει έλλειμμα, δημιουργούνται πράγματα εδώ. Απλά όπως είναι φυσιολογικό πηγαίνουν στην Αθήνα, καθώς εκεί έχει μεγαλύτερος εύρος για να δραστηριοποιούνται και να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Αυτό που βλέπω εγώ είναι πως θα έπρεπε οι φορείς της πόλης να δώσουν ευκαιρίες και χώρο στους νέους καλλιτέχνες της πόλης.
Θα κάνατε συνεργασίες και με το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης σε κάποια καινούρια παραγωγή;
Στόχος του θεάτρου και της ομάδας που δουλεύει γι’ αυτό είναι το υψηλό επίπεδο των θεατρικών παραγωγών που επιλέγουμε να φιλοξενούνται. Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης και κάποια στιγμή θέλουμε να κάνουμε καινούριες συνεργασίες και να μπούμε στη διαδικασία παραγωγής με νέους καλλιτέχνες. Θέλω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον τόσο από πλευράς των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων όσο και των γενικότερων συνθηκών της καθημερινότητας. Διατηρούμε τον ενθουσιασμό για κάθε νέα δραστηριότητα που αναλαμβάνουμε και στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα κάθε χρόνο.
Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια για το Αριστοτέλειο;
Αυτό που μπορώ να αποκαλύψω μέχρι στιγμής είναι ότι εκτός από τις παραστάσεις που φιλοξενούμε από τις αθηναϊκές παραγωγές, θα φιλοξενήσουμε και παραγωγές του εξωτερικού. Αυτό που έχουμε πετύχει και είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι να διατηρήσουμε ή ίσως να αυξήσουμε το κοινό που παρακολουθεί θέατρο, με το υψηλό επίπεδο των παραγωγών που φιλοξενούμε και το πιο αξιοσημείωτο είναι να κερδίσουμε τους νέους ανθρώπους της πόλης. Ήταν μέλημα του θεάτρου και προσωπικό στοίχημα η προσέλευση του νεανικού κοινού της πόλης και προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται ο προγραμματισμός – σχεδιασμός των τελευταίων ετών.