Θέατρο

Οι θεατρικές παραστάσεις του Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι παραστάσεις που θα καταφθάσουν στη Θεσσαλονίκη αυτόν τον μήνα είναι εδώ.

Parallaxi
οι-θεατρικές-παραστάσεις-του-οκτωβρί-364124
Parallaxi

Τον Οκτώβριο, με το φθινόπωρο πια για τα καλά εδώ, οι θεατρικές σκηνές της πόλης από άκρη σε άκρη της πόλης γεμίζουν με νέα έργα και πρόσωπα και φέρνουν μοναδικές ιστορίες που δεν χάνονται. Όλες οι παραστάσεις που θα καταφθάσουν στη Θεσσαλονίκη, και αυτές που θα συνεχιστούν αυτόν τον μήνα είναι εδώ.

Θέατρο στα 53α Δημήτρια

Θεατρική παράσταση «STØV – Dust» από την Δανία

Τι κάνουμε όταν ο κόσμος μας αλλάζει τόσο δραματικά και γρήγορα; Μια από τις σημαντικότερες ομάδες μαριονέτας και δραματικού θεάτρου, η «Sew Flunk Fury Wit», με τη βοήθεια πέντε μαριονετών σε μέγεθος ανθρώπου δημιουργεί έναν δικό της κόσμο γεμάτο μουσική (με τη συνδρομή της σοπράνο Nina Sveistrup Clausen), ομορφιά και ελπίδα.

*1 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αυλαία

Performance «Is Art Lonely?»

Πρόκειται για μια εξερεύνηση της αυθεντικής ταυτότητας – έναντι της εκτελούμενης ταυτότητας. Το έργο του Φίλιππου Τσιτσόπουλου απευθύνεται στις συχνά πολωμένες, κατακερματισμένες ταυτότητες με άξονες τον εσωτερικό αυθεντικό εαυτό και τον εξωτερικό κατασκευασμένο εαυτό. Συνολικά, ο στόχος του καλλιτέχνη είναι να εξετάσει κοινωνικά διαμορφωμένα πρότυπα συμπεριφοράς, να δημιουργήσει καταστάσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες σπάζουν ή ξεπερνούν τους εσωτερικούς βρόγχους ανατροφοδότησης που ελέγχουν τις δικές τους ενέργειες, αλλά και είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις δομές εξουσίας μέσα στις οποίες ζούμε και δρούμε.

*2 Οκτωβρίου 2018, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Θεατρική παράσταση «Αρίστος»

Θεατρική μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου». Εννιά χαρακτήρες που συνδέονται μαζί του μέσα από τις χειμαρρώδεις εξολομολογήσεις τους, συνθέτουν το χαρακτήρα του Αρίστου. Σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.

*1-3 Οκτωβρίου 2018, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Θεατρική παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού» από το Εθνικό Θέατρο της Ουγγαρίας «Katona Josef»

«To ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ, η κλασική ιστορία του δημόσιου υπάλληλου Ποπρίσκιν, ξετυλίγει το κουβάρι της σε ένα στρεβλό, εικαστικό περιβάλλον εμπνευσμένο από τη ζωγραφική του Βαν Γκογκ, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας «Katona Josef», με την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη Viktor Bodo. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο σπουδαίος ηθοποιός Τάμας Κερέζτες.

*3 Οκτωβρίου, 2018, Θέατρο Αυλαία

Χορευτική παράσταση «The Art of Dying – Η τέχνη του να πεθαίνεις»

Το έργο “The Art of Dying” είναι εμπνευσμένο από τον πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Hieronymus Bosch με τίτλο “The Garden of earthly delights”. Ο πίνακας απεικονίζει το εύθραυστο της ανθρώπινης φύσης με έναν τρόπο χιουμοριστικό και σουρεαλιστικό. Χορός, multimedia και ζωντανή μουσική θα αιχμαλωτίσουν την τελευταία στιγμή πριν το τέλος της ζωής. Η παράσταση διερευνά τις διαδικασίες του “Dying well”. Μέσα σ’ έναν κήπο όπου συνυπάρχουν η παρακμή και η ζωή, ο πρωταγωνιστής χτίζει μικρόκοσμους χαράς και διαφθοράς. Χορογραφία από τους Christine Gouzelis και Paul Blackman (Jukstapoz).

*5 Οκτωβρίου 2018, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Θεατρική παράσταση «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ

Ένα έργο για τη μοναξιά, τον έρωτα, τις ανεπίδοτες ελπίδες. Γράφτηκε το 1930 από τον Ζ. Κοκτώ, όμως αντέχει στις αυλακιές του χρόνου γιατί είναι βαθύτατα ευαίσθητο, ανθρώπινο, αληθινό. Ένα γοητευτικό και τρυφερό ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό τη στιγμή που δοκιμάζονται οι ελπίδες και τα συναισθήματά του. Από το ΚΘΒΕ και την ΚΟΘ σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα.

*12 και 13 Οκτωβρίου 2018, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Θεατρική παράσταση «Τα ζώα και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους» από την Αγγλία

Το “Ζώα και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους” είναι ένα καταπληκτικό και συνάμα φρέσκο κι ασυνήθιστο θέαμα όπου το θέατρο συναντά τον βωβό κινηματογράφο, ο Τσαρλς Ντίκενς τον Φριτζ Λανγκ, το καμπαρέ της Βαϊμάρης το αγγλικό μιούζικ χολ, και όλοι αυτοί την εποχή των υπολογιστών. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου, εκεί όπου φτάνει αργά το βράδυ η Άνιες Ηβς και η κόρη της. Τι θα συμβεί; Μήπως φέρνουν μαζί τους την ελπίδα σε αυτό το απελπισμένο μέρος ή ανοίγουν τις πόρτες να μπει μέσα ο τρόμος; Ένα αλλιώτικο ταξίδι μοναδικής δεξιοτεχνίας και βαθύτατου ανθρωπισμού, ένα έκτακτο μείγμα σωματικού θεάτρου, ζωντανής μουσικής και κινούμενων σχεδίων, τέλειο γι’ αυτούς που νοσταλγούν εικόνες και ακούσματα από την εποχή των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα και ακόμη πιο τέλειο γι’ αυτούς που θέλουν να φανταστούν τον κόσμο από δω και πέρα. Και γι’ αυτούς που αναζητούν να δουν το σήμερα πίσω από τη βιτρίνα της ευμάρειας, σκληρός ρεαλισμός. Η εναλλακτική ομάδα από την Αγγλία με την ονομασία «1927» είναι αυτή τη στιγμή μία από τις πλέον υποσχόμενες και δυναμικά ανερχόμενες, ενώ πειραματίζεται διαρκώς στο σημείο όπου τέμνονται οι τέχνες των κινούμενων σχεδίων, της μουσικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου.

*13 Οκτωβρίου 2018, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Θεατρική παράσταση «Maria Callas. Masterclass»

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally αναφέρεται στην εποχή που η Μαρία Κάλλας, στο τέλος της σταδιοδρομίας της, πραγματοποίησε εργαστήρια στη Μουσική Σχολή Juilliard (1971). Ο παράξενος και συνεχώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας της εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με τους μαθητές της ή τα «θύματα», όπως τους αποκαλούσε. Με εκπληκτικά έξυπνους τρόπους, η Κάλλας προσπαθεί να πετύχει την τέλεια απόδοση των μαθητών της και ταυτόχρονα θυμάται το παρελθόν της. Ο Robert Sturua, που θεωρείται ο πιο σημαντικός θεατρικός σκηνοθέτης της σύγχρονης εποχής στη Γεωργία και έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, σκηνοθετεί το έργο φωτίζοντας τα κωμικοτραγικά στοιχεία της μεγάλης καλλιτέχνιδας. Από το Shota Rustaveli State Drama Theatre της Γεωργίας.

*16 Οκτωβρίου 2018, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Θεατρική παράσταση «Cold Blood»

Τελικά, τι θα θυμηθούμε από τη ζωή μας; Ποια εικόνα θα χαραχθεί στον αμφιβληστροειδή μας όταν έρθει η τελευταία μας ώρα; Για τον Thomas Gunzig, συγγραφέα του κειμένου του «Cold Blood», δεν είναι όλη η ζωή μας που περνά μπροστά από τα μάτια μας λίγο πριν το θάνατό μας, αλλά μόνο μια εικόνα και όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί. Στο «Cold Blood» ο σκηνοθέτης Jaco Van Dormael και η χορογράφος Michele Anne De Mey, με τους Αstragales asbl, από το Βέλγιο, δημιουργούν μία ωδή στο εύθραυστο της ζωής και στη μαγεία του θεάτρου, μέσα από ένα ποιητικό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Δίνει μία τρυφερή και καλοπροαίρετη ματιά στις μικροσκοπικές και πολύτιμες στιγμές της ζωής μας. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο θέαμα χορoύ με τα χέρια και τα δάχτυλα, που εκτελείται επί τόπου και προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη.

*18 Οκτωβρίου 2018, Μ1 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θεατρική παράσταση «Black Clouds» από το Βέλγιο

Δύο Σενεγαλέζοι και δύο Βέλγοι ηθοποιοί, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κάνουν μια παράσταση για το πς επιτήδειοι του διαδικτύου από την Ακτή Ελεφαντοστού ξεγελούν αφελείς δυτικούς, είτε για να τους αποσπάσουν χρήματα, είτε για να τους πουλήσουν σεξ. Η παράσταση βουτά βαθιά και με τόλμη στην πολύ σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, εκεί όπου το εμπόριο λευκής σαρκός και η απάτη είναι στην ημερήσια διάταξη. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Βέλγου Fabrice Murgia, με τους Cie Artara.

*21 Οκτωβρίου 2018, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

To πρώτο θεατρικό showcase στα 53α Δημήτρια

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου και αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα για τις ελληνικές παραγωγές: εγκαινιάζεται το πρώτο θεατρικό showcase των Δημητρίων. Σημαντικοί καλλιτεχνικοί διευθυντές και διοργανωτές ξένων φεστιβάλ θα έρθουν ειδικά στη Θεσσαλονίκη, για να παρακολουθήσουν για μια εβδομάδα ελληνικά έργα και ελληνικές θεατρικές παραγωγές με προοπτική ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ τους. Σημειώστε όλα τα έργα που θα παρουσιαστούν:

Οιδίπους

Μια τολμηρή προσέγγιση του αριστουργήματος του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Χρίστου Σουγάρη, και σε συνεργασία με τη ομάδα «ΕΩΣ» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

*4 και 5 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αυλαία

Frida κι άλλο

Πολυμεσική παράσταση – αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο. Μια εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής της που καθόρισε την τέχνη της. Από τον θίασο «Fly» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου.

*5 Οκτωβρίου 2018, Μονή Λαζαριστών

Mute

Ένα σύγχρονο, νευρώδες και εύστοχο ελληνικό έργο του Γιώργου Αδαμαντιάδη με θέμα την Ελλάδα του σήμερα, ιδωμένης μέσα από τον βίο και την πολιτεία δύο αδελφών-ληστών που εγκαταλείπουν την πόλη και ανεβαίνουν στα βουνά και επιδίδονται σε ένα δικό τους παιχνίδι άσκησης εξουσίας και δικαιοσύνης. Η σκηνοθεσία του Στέλιου Πατσιά είναι εύστοχη και αναδεικνύει ευεργετικά τις παθογένειες, τις αντιπαλότητες, αλλά και τις αντιφάσεις που ακόμη ταλανίζουν τον τόπο.

*6 και 7 Οκτωβρίου 2018, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Περιμένοντας τον Γκοντό

Η παράσταση, από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ’ ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ’ το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητα, αλλά και οι προσδοκίες. Ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν’ αξίζει να τη ζήσει κανείς;

*7 και 8 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αυλαία

Λογοτεχνική Performance «Εσύ: τα στοιχεία»

Θέμα αποτελεί η εξοικείωση με τον ερωτικό αποχωρισμό -αλλά και κάθε αποχωρισμό- και η καταβύθιση στην κραταιά αγάπη. Στην επιτελεστική ανάγνωση – λογοτεχνική performance, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα, παρακολουθούμε τη σχέση του Βασίλη Αμανατίδη με το υβριδικό, συγκινητικό γραπτό κείμενό του, το οποίο –μπροστά στο κοινό– αποκτά μία οπτική και εικαστική διάσταση. Το ίδιο το ποιητικό έργο τιμήθηκε πρόσφατα με το «Βραβείο Ποίησης 2017» του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

*7 Οκτωβρίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Θεατρικό show «Το δαχτυλίδι της μάνας»

Μια ιστορία αποχαιρετισμού γραμμένη σε ντοπιολαλιά που εμπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, στήνεται μια τελετή αποχαιρετισμού ξαναγράφοντας τις τελευταίες σελίδες του ποιητή. Tου Γιάννη Καμπύση από τους «C for Circus».

*8 και 9 Οκτωβρίου 2018, Δημοτικό Θέατρο Ανετον

Χορευτική παράσταση «Relic»

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, με την ομάδα «OSMOSIS», παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι τόσο η ιστορία ενός προσώπου, όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτό τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.

*9 Οκτωβρίου 2018, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη

Εδώ θα δούμε την αρχαία τραγωδία ως ροκ παράσταση. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης βάζει στην πρίζα τις Βάκχες και το θεό Διόνυσο μπροστά από το μικρόφωνο. Το συγκεκριμένο βίντεο της παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2017.

*10 Οκτωβρίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας

Το νέο έργο της Αλεξανδρας Κ, σε σκηνοθεσία Σαράντου – Γεώργιου Ζερβουλάκου, στροβιλίζεται δαιμονισμένα και περίτεχνα γύρω από τη σύγκρουση της παλιάς και της νέας γενιάς. Στο μάτι του κυκλώνα ο Αντώνης Τάδε, με το αυθαίρετο εξοχικό που παλεύει να το σώσει με νύχια και με δόντια. Μια σύγκρουση του ατόμου με το κράτος με πολλές υπόγειες και αποκαλυπτικές διαδρομές.

*10 και 11 Οκτωβρίου 2018, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

After the Campsite: Από δω κι εμπρός

Μια παράσταση – project σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.

*10 Οκτωβρίου 2018, Βασιλικό Θέατρο

***Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων εδώ: dimitria.thessaloniki.gr

Από το ΚΘΒΕ

Το ΚΘΒΕ ξεκινά τη νέα θεατρική σεζόν φέρνοντας καινούργιες παραστάσεις που καλύπτουν ένα φάσμα από αρχαία ελληνική τραγωδία μέχρι Σαίξπηρ, κι από σύγχρονα ξένα έργα μέχρι έργα που πηγάζουν από την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Εκτός από τις νέες προσθήκες, από το ΚΘΒΕ συνεχίζονται για δεύτερο χρόνο οι παραστάσεις «Ορφανά» του Ντέννις Κέλλυ στο Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Έναρξη: 05/10/2018) και «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ (Έναρξη: 28/10/2018).

«Καληνύχτα Μαργαρίτα»

Η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Καληνύχτα Μαργαρίτα», σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, θα σηκώσει αυλαία τον Οκτώβριο στη Σκηνή Σωκράτης Καραντίνος της Μονής Λαζαριστών. Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη. Στο ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά. Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Αυτό το σπίτι θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, όταν μυηθεί στην αντίσταση κατά των Γερμανών.

*Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου 2018, Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Τ. 2315 200 200

«Υπέρ Ελλάδος»: Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο

Ένα νέο άπαιχτο θεατρικό έργο, που διερευνά την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη, έρχεται από το ΚΘΒΕ σε πρώτη παρουσίαση. Εβδομήντα χρόνια μετά, ένα θεατρικό έργο δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος. Μέσα στον βαθύ εμφύλιο, κυνηγοί και κυνηγημένοι, θύτες και θύματα, Πόντιες μάνες, κωλοπετσωμένες Αμερικανίδες, ανελέητοι δικηγόροι, ασφαλίτες και κατάσκοποι, σε ένα γαϊτανάκι αφηγήσεων που ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης. Κι απέναντί τους μια ολόκληρη πόλη, που παρακολουθεί και σχολιάζει τα γενόμενα. Πρόσωπα της Ιστορίας αλλά και πρόσωπα της διπλανής πόρτας συνομιλούν και συγκρούονται. Γιατί η Ιστορία φτιάχνεται από τις ιστορίες των ανθρώπων.

*Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου 2018, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Τ. 2315 200 200

«Frida κι άλλο» από το Fly Theatre

Η συναρπαστική ζωή της Φρίντα Κάλο επί σκηνής, από τους Fly Theatre. Η παράσταση “Frida Κι Άλλο”, σε κείμενο της Κατερίνας Δαμβόγλου, φτάνει σε μετάκληση στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Το έργο αξιοποιεί τις αρχές των Fly Theatre – προσήλωση στον χώρο, τον ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι – για να ζωντανέψει, μοναδικά και πρωτότυπα, τη ζωή της Φρίντα Κάλο. Ζητούμενο της παράστασης είναι να εξερευνήσει την ιστορία της ζωγράφου, τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει ένα σύμπαν που κυριαρχείται από κίνηση και πάθος. Η Κατερίνα Δαμβόγλου μπαίνει στο πετσί της Μεξικανής ζωγράφου παρουσιάζοντας επί σκηνής τα βιώματα αλλά και μια πληθώρα συναισθημάτων της εκρηκτικής και ασυμβίβαστης Φρίντα. Ο Robin Beer δημιουργεί ζωντανά ήχο και εικόνες μέσα από προβολή live βίντεο κτίζοντας τον κόσμο γύρω της. Με τις διαρκείς προβολές αλλά και το ζωντανό χειροποίητο βίντεο, οι Fly Theatre “ζωγραφίζουν” στη σκηνή την προσωπικότητα της Φρίντα Κάλο μέσα από τις εμβληματικές εικόνες και τους πίνακές της.

*4-7 Οκτωβρίου 2018, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Τ. 2315 200 200

“Γυάλινος Κόσμος” στο Θέατρο Τ

Η παραγωγή της θεατρικής ομάδας Passatempo, που σημείωσε 41 sold-out παραστάσεις τη σεζόν 2017-2018 προσελκύοντας περισσότερους από 3.000 θεατές, επιστρέφει από τις 12 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Τ. Ο λόγος για το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Tennessee Williams “Γυάλινος Κόσμος” σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τη Γιώτα Φέστα στον ρόλο της Αμάντα. Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (δεκαετία του 1930), σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου, εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Το κείμενο είναι μια εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή – γιου Τομ, που κι εκείνος με τη σειρά του εγκατέλειψε – μετά από ορισμένες ατυχείς συμπτώσεις και πολλά σπαταλημένα όνειρα – τη μητέρα του Αμάντα και την αγαπημένη του αδελφή Λώρα. Στόχος η αναζήτηση της ελευθερίας, η πάντα μακρινή, σχεδόν άπιαστη ευτυχία. Πρόκειται για ένα σπαραχτικό και ταυτόχρονα ανελέητα σαρκαστικό έργο που μιλά για τον δύσκολο αποχωρισμό από την οικογενειακή φωλιά, για την ενοχή, για την ανέφικτη φυγή, για τη μνήμη που μπορεί να γίνει…φυλακή.

*Πρεμιέρα: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 στις 21:30, Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή 21:30 | Σάββατο 21:30 | Κυριακή 19:00 | Δευτέρα 21:30 | Τρίτη 21:30, Θέατρο Τ, Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & ατέλειες | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη Ατέλειες: Κάθε Δευτέρα (κατά προτεραιότητα), Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333

«Έμμα» στο Θέατρο Αυλαία

Η «Έμμα» της Μαρίας Πρωτόπαππα, είναι μια διασκευή βασισμένη στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» που έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο θεατρικός κόσμος της «Έμμα» απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων, ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα Λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και Καθολικής αυστηρότητας.

*Από 12 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αυλαία

«Κυρία Ντάλογουεϊ» στο Θέατρο Αυλαία

Η «Κυρία Ντάλογουεϊ», το εμβληματικό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, έρχεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου με τη Φαίη Ξυλά, τη Στέλλα Αντύπα και την Κατερίνα Φωτιάδη. Μαζί τους επί σκηνής ο Λόλεκ, ο οποίος ερμηνεύει ζωντανά την -σε δική του σύνθεση- μουσική της παράστασης. Πρόκειται για την θεατρική μεταφορά στην Ελλάδα του γνωστού μυθιστορήματος που εκδόθηκε το 1925 και εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μίας μέρας του Ιουνίου 1923 στο Λονδίνο. Το έργο διηγείται την ιστορία της Κλαρίσσα Ντάλογουεϊ, μίας γυναίκας ανώτερης κοινωνικής τάξης η οποία αναμετράται με τον εσωτερικό της κόσμο προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με τη ζωή, αναλογιζόμενη συχνά το παρελθόν και τις επιλογές που τη σημάδεψαν.

*19-21 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αυλαία

«Δείπνο Ηλιθίων» στο Θέατρο Αριστοτέλειον

To “Δείπνο Ηλιθίων”, η sold out παράσταση των τελευταίων χρόνων, έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος με τους συνεργάτες του, παρουσιάζουν την κλασική πλέον κωμωδία του Francis Veber, έχοντας μαζί τους νέους συνδαιτημόνες. Η υπόθεση; Ο Πιερ Μπροσάν, πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής. Ο Φρανσουά Πινιόν, ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στο σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα.

*26 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αριστοτέλειον, Τηλ. 2310262051

«Άδεια Ποδηλάτου» στο Θέατρο Αθήναιον

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Άδεια Ποδηλάτου» διανύει φέτος το 18ο χρόνο παρουσίασής της και αποτελεί πλέον μία από τις μακροβιότερες αθηναϊκές παραστάσεις. Πρόκειται για ένα ταξίδι αναμνήσεων στην εικοσαετία 1946-1966. Αποτελείται κυρίως από αυθεντικές επιστολές ανωνύμων που διανθίζονται με σχόλια, αληθινές αφηγήσεις και πολλά τραγούδια της πρώτης εκείνης μεταπολεμικής εικοσαετίας. Μνήμες: η πείνα, ο εμφύλιος, η μετανάστευση, ο έρωτας, τα ξέφρενα γλέντια, η εξορία, ο αποχωρισμός, ζωντανεύουν μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις απλών ανθρώπων, που αν και δε γράφτηκαν στην Ιστορία, έγραψαν οι ίδιοι την Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας. Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 15’ και επί σκηνής βρίσκονται ο πιανίστας Γιώργος Κομπογιάννης και η ερμηνεύτρια Κερασία Σαμαρά.

*28 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αθήναιον, Ώρες: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00, Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο: (για άνω των 65, ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ) 10 ευρώ

«Πελότα» στο Θέατρο Σοφούλη

Μια σουρεαλιστική κωμωδία ρεαλιστικών καταστάσεων με τη μορφή ενός ενδιαφέροντος μονολόγου φέρνει στο Θέατρο Σοφούλη ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης, με το νέο πρωτότυπο έργο του «Πελότα». Ερμηνεύει ο βραβευμένος ηθοποιός Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου (Μπραντ). Ο Στέφανος, 42 ετών, αποφασίζει να αφήσει την πόλη του, την πατρίδα του και να κάνει το μεγάλο βήμα. Να πάει στη Γαλλία και να κυνηγήσει τα όνειρα του. Εκεί όμως, τα 8 συν 10 άτομα που γνωρίζει του αλλάζουν τρόπο σκέψης και ζωή ώστε στο τέλος να τον κυνηγούν αυτά. Πότε πετυχαίνει κανείς τελικά. Όταν πει ότι το προσπάθησε; Όταν επιτύχει το στόχο του; Ή όταν ερωτεύεται και τα εισιτήρια βρίσκονται ακόμα κάτω από την Πελότα; Μια πρωτότυπη κωμωδία όπου ένας ηθοποιός, ο Γιάννης Βαγιωνάς, υποδύεται συνολικά 10 συν 8 χαρακτήρες, σε κείμενο και σκηνοθεσία Κρίτωνα Ζαχαριάδη.

*Από 10 Οκτώβριου 2018, Θέατρο Σοφούλη, Ώρα: Κάθε Τετάρτη στις 20.00, Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό 8€ μειωμένο, Τηλ. 2310423925

«Ο Άνθρωπος Σκύλος» στο Θέατρο Σοφούλη

Μία από τις πιο πετυχημένες off Broadway κωμωδίες της Αμερικής, «Ο άνθρωπος σκύλος», ανεβαίνει στο Θέατρο Σοφούλη για λίγες παραστάσεις, τις Κυριακές του Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα one man show από τον Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο, βασισμένο στο έργο «Chesapeake» του Lee Blessing, σε ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία που υπογράφει ο Μάνος Τσότρας. Ο Κερ, ένας εκκεντρικός καλλιτέχνης, κινδυνεύει να χάσει την επιχορήγηση του, από ένα πολύ καλά σχεδιασμένο πολιτικό τέχνασμα του συντηρητικού Γερουσιαστή Θερμ Πούλεϊ. Ο Κερ για να εκδικηθεί τον Γερουσιαστή, αποφασίζει να απαγάγει τον σκύλο του, Λάκι. Όμως το σύμπαν έχει άλλα σχέδια για τον Κερ, ο οποίος παίρνει τη μορφή του απολαυστικού Λάκι. Μια αναπάντεχα κωμική σχέση γεννιέται ανάμεσα στον Κερ-σκύλο και τον Γερουσιαστή, μια σχέση που θα αλλάξει για πάντα το σκεπτικό και των δύο. «Ο άνθρωπος σκύλος» είναι μια έντονη και περίεργα γλυκιά σάτιρα για την τέχνη, την πολιτική, τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, τον συνάνθρωπο και… τους σκύλους μας.

*Κυριακή 7/10, 14/10, 21/10, 28/10, Θέατρο Σοφούλη, Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό 8€ μειωμένο, Τηλέφωνο 2310423925

«Γλασκώβη» στο Θέατρο Σοφούλη

Τι προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα βράδυ; Μέσα σε ένα δωμάτιο. Θα τη ζητήσεις για χορό; Θα φας στη τραπεζαρία; Θα χωρέσεις μέσα στη βαλίτσα σου; Θα προλάβεις να αφανίσεις όλα τα κουνούπια του κόσμου; Θα μιλήσεις επιτέλους; Όταν δεν υπάρχει άλλος χρόνος κάθε ανάσα είναι πολύτιμη. Αλήθεια, τι χρώμα έχει η ανάσα; Η ομάδα «aloof» μετά τον περσινό «Σωσίβιο», παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Θέατρο Σοφούλη το νέο έργο του Στέλιου Ναλμπάντη, «γλασκώβη», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τσαγκαράκη. Από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και για κάθε Παρασκευή και Σάββατο του Οκτώβρη.

*Παραστάσεις: Παρασκευές και Σάββατα του Οκτώβρη στις 21.15, Θέατρο Σοφούλη, Τηλ. 2310 423925, Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό 8€ μειωμένο

“Η αγάπη άργησε μια μέρα” στο Ράδιο Σίτυ

Το συγκλονιστικό έργο της Λιλής Ζωγράφου “Η αγάπη άργησε μια μέρα”, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, έπειτα από τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Αθήνα και στο θέατρο ΑΡΓΩ, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη για δυο μόνο παραστάσεις. Το έργο είναι ένας ύμνος στον έρωτα και την ελευθερία και ταυτόχρονα ένα δριμύ κατηγορώ στην καταπίεση. Καταγγέλλει την γυναικεία υποδούλωση στην πατρική και τη συζυγική εξουσία με γυναίκες θύματα και θύτες μιας κλειστής κοινωνίας οι οποίες σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση. Η ΑΓΑΠΗ παρουσιάζει την εικόνα της ελληνικής επαρχίας από τα μέσα της δεκαετίας του 30 έως τις αρχές τις δεκαετίας του 80, εικόνας που άφησε τα σημάδια της στις επόμενες γενιές και εποχές.

Σε μια αγροτική περιοχή της Κρήτης τέσσερις γενιές γυναικών της οικογένειας Φτενούδου ζουν κάτω από τη σκιά της πατριαρχικής καταπίεσης. Ξεχνούν τα όνειρα τους, καταπνίγουν τα συναισθήματα τους, υποτάσσονται στην επιταγή του πατέρα. Αλλά και υποτάσσουν… Η μεγαλύτερη κόρη, έπειτα από το θάνατο του πατέρα και της μητέρας της αναλαμβάνει τον ρόλο του εξουσιαστή, προσπαθώντας να ελέγξει της ζωές και την τύχη όλων των αδερφών της. Κάποιες θα υποχωρήσουν, άλλες θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Ανάμεσα τους η Ερατώ θα είναι αυτή που θα τολμήσει με μια τεράστια δύναμη ψυχής να επιλέξει τον δρόμο της ελευθερίας, να αναζητήσει τον έρωτα, την ανεξαρτησία, την λύτρωση.

*6-7 Οκτωβρίου 2018, Ράδιο Σίτυ, Τηλ. 2310 819153, Ώρα: 20:00, Τιμές εισιτηρίων: 15€ γενική είσοδος, 13€ μειωμένο

«Ήρωες» του Gerald Sibleyras στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συναντώνται ξανά για να επαναλάβουν για 2η χρονιά το έργο ΗΡΩΕΣ. Τρεις σημαντικές ερμηνείες, τρεις σημαντικοί πρωταγωνιστές. Τρεις γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.

*17 – 28 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αριστοτέλειον, Ώρες: Τετάρτη 20:00 Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 21:00 Κυριακή 20.00, Τιμές Εισιτηρίων: 18€, 14€ φοιτητικό, 12€ ανεργίας- ΑΜΕΑ – γκρουπ( 15 άτομα και πάνω), Τηλέφωνο ταμείου: 2310 262051 (ώρες λειτουργίας 10:30-14:00 & 17:30-21:00)

«Francis Bacon – Παραμορφώσεις» στο Vis Motrix Performance Studio

Με μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη καλλιτεχνική πρόταση, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Παυλίδη, ανοίγει η αυλαία στο Vis MotrixPerformance Studio. «Francis Bacon – Παραμορφώσεις» ο τίτλος της performance που βασίζεται στο βιβλίο του κριτικού τέχνης David Sylvester «Η ωμότητα των πραγμάτων – Συζητήσεις με τον Francis Bacon» (Εκδόσεις Άγρα, 2009) και που αποτελεί τη σύμπραξη καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού αποτελέσματος. Η performance, που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ UKYA CITY TAKEOVER που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στο Nottingham, είναι μια προσπάθεια της δημιουργικής ομάδας να δοθεί παραστάσιμη μορφή στο καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό έργο του ζωγράφου FrancisBacon, συνθέτοντας μια ατμόσφαιρα στην οποία ο θεατής, ως μέρος μιας συνθήκης εργαστηρίου, γίνεται μάρτυρας της δόμησης και της αποδόμησής της.

*12-29 Οκτωβρίου 2018, Vis Motrix Performance Studio, Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης), Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα στις 21:30, Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 8€ μειωμένο, Περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/VisMotrixTheaterwww.facebook.com/francisbaconproject

 Salonica Comedy Festival

Το stand up comedy, το κωμικό φαινόμενο που έχει απλωθεί από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και ο κωμικός αυτοσχεδιασμός ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη με το μεγαλύτερο φεστιβάλ κωμωδίας. Το Salonica Comedy Festival είναι μια τριήμερη κωμική γιορτή, ένα φεστιβάλ γέλιου, με 15 συνολικά παραστάσεις σε 2 σκηνές. Από τις 19 έως και τις 21 Οκτωβρίου η αφρόκρεμα της ελληνικής κωμικής σκηνής θα βρίσκονται στο Θέατρο Αθήναιον, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μην κρατιέστε λοιπόν… Γελάστε άφοβα. Το μεγάλο φεστιβάλ κωμωδίας έρχεται.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και line-up εδώ: www.salonicacomedyfestival.gr

*19 – 21 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αθήναιον

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα