Όλα τα θέατρα του Οκτώβρη
Ο πιο γεμάτος θεατρικός μήνας της πόλης είναι εδώ.
Ο πιο γεμάτος θεατρικός μήνας της πόλης είναι εδώ. Ενισχυμένος από τις πολλές καλές παραστάσεις που εντάσσονται στα 52α Δημήτρια. Ένας μήνας που σηματοδοτεί το ξεκίνημα της χειμερινής θεατρικής σεζόν γεμάτος πρεμιέρες στις σκηνές της Θεσσαλονίκης αλλά και μετακλήσεις από Αθήνα.
Εικόνα: Τάσος Θώμογλου
Θέατρο στα Δημήτρια
Θεία κωμωδία του Δάντη
Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος. Οι τρεις σταθμοί της δαντικής τριλογίας δοσμένοι με πυκνότητα και νεύρο από την ομάδα Vasistas και την Αργυρώ Χιώτη. Για πρώτη φορά Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Στους ρόλους ο Ευθύμης Θέου,η Ελένη Βεργέτη, η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, ο Αντώνης Αντωνόπουλος κ.ά.
*1/10, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
The Dream of Gogol (Βουλγαρία)
Το έργο προσεγγίζει τα θέματα του γάμου και της αποτυχίας των ανθρώπων. Μια βύθιση στον μυθιστορηματικό κόσμο του Γκόγκολ και ένα ζωντάνεμα μύχιων σκέψεων και φανταστικών προσώπων. Παράσταση πολύ υψηλής αισθητικής, ένας ιδιαίτερος σκηνικός κόσμος ονειρικός, γεμάτος απρόβλεπτα, γκροτέσκες εικόνες, ελπίδα αλλά και αδιέξοδα. Κατά γενική ομολογία, η σημαντικότερη δημιουργία του πιο γνωστού βουλγαρικού πειραματικού σχήματος Sfumato.
*2/10, Δημοτικό Θέατρο Άνετον
Our Secrets από Bella Pinter & Company (Ουγγαρία)
Το έργο του Bella Pinter κάνει μία καταβύθιση στο παρελθόν της Ουγγαρίας, σκαλίζοντας τις μνήμες από τα χρόνια της κομμουνιστικής κυριαρχίας στη χώρα. Το έργο Μια ιλαροτραγωδία τοποθετημένη στη δεκαετία του ’80, στη Βουδαπέστη. Δεν ενδείκνυται για άτομα κάτω των 18 ετών.
*4/10, Σφαγεία
Στέλλα κοιμήσου του Γιάννη Οικονομίδη, από το Εθνικό Θέατρο.
Ο Οικονομίδης, συγγραφέας του έργου και σκηνοθέτης της παράστασης, εισάγει τους θεατές μέσα στην πολυτελή βίλα του νεόπλουτου Έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οι σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος. Μια παράσταση που εκκινεί από την Ξενοπουλική «Στελλα Βιολάντη» για να «χειραφετηθεί» στην πορεία και να καταγράψει τη σημερινή πραγματικότητα. Ερμηνεύουν οι Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος κ.ά.
*5-6, Θέατρο Ε.Μ.Σ
Ο γλάρος… αυτό ήθελα να πω
Μια παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας βασισμένη στον “Γλάρο” του Α.Π.Τσέχοφ και κείμενα των: Άκη Δήμου, Γιώργου Χειμωνά, Laurent Gaude, Γιάννη Ευσταθιάδη, Sarah Kane, Γιάννη Πάνου, Σπύρου Σταυρόπουλου, Χαβιέρ Μαράας, Henriette Vogel, Μ. Αντωνοπούλου, κ.ά. Μια νεανική, ζωηρή και εύστοχη σκηνική σύνθεση που σκαλίζει τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας από την Ομάδα Hash Art Theatre Group σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα με τους Κατερίνα Δημάτη, Ελένη Κουταλώνη, Σταύρο Λιλικάκη και Τρύφωνα Μπάρκα.
*7-8/10, Δημοτικό Θέατρο Άνετον
Inspector General (Ρουμανία)
Το Teatrul de Comedie καταπιάνεται με τον “Επιθεωρητή” του Γκόγκολ, ένα εξαιρετικό δείγμα απεικόνισης της τσαρικής γραφειοκρατίας και της κοινωνικής διαφθοράς. Το κορυφαίο έργο του Γκόγκολ καυτηριάζει την εξουσία και τους μηχανισμούς της με καυστικό χιούμορ και μέσα από ακραίες κωμικές καταστάσεις.
*10/10, Σφαγεία
Lippy (Ιρλανδία)
Πριν από 17 χρόνια σε ένα μικρό χωριό στην Ιρλανδία η θεία και οι τρεις ανιψιές της κλείστηκαν στο σπίτι τους με τη συμφωνία να αυτοκτονήσουν. Η πλέον ενδιαφέρουσα και ραγδαία ανερχόμενη ιρλανδική ομάδα Dead Center μάς δίνει τη δική της εκδοχή αυτής της τραγωδίας, παντρεύοντας στοιχεία από το μεταδραματικό, το αφηγηματικό και το διαδραστικό θέατρο.
*11/10, Θέατρο Αυλαία
Μαύρο χιόνι-το ημερολόγιο ενός μακαρίτη
Το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ μεταφέρεται σε μια παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου με πηγαίο χιούμορ, κινηματογραφικές εναλλαγές εικόνων και καταιγιστικό ρυθμό που αξιοποιεί τις δυνατότητες του σωματικού θεάτρου και αποτυπώνει με χιούμορ και σαρκασμό την θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην περιπέτεια ενός συγγραφέα μπλεγμένου στα γρανάζια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας επί Στάλιν.
*12-13/10, Δημοτικό Θέατρο Άνετον
Αλέξανδρος Ιόλας
Το 2017 συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου μαικήνα της τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα. Η παράσταση βασίζεται στη ζωή του. Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Αλέξανδρος Ιόλας, η ζωή μου» που έγραψε ο επίσημος και μοναδικός βιογράφος του Ιόλα, ο δημοσιογράφος Νικος Σταθούλης. Η παράσταση διαπερνάει όλη τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια μέχρι τις τελευταίες του δραματικές στιγμές.
*13- 14/10, Μ.Μ.Σ.Τ.
Το γελοίο σκότος
Βασισμένο στην Καρδιά του Σκότους του Τζόζεφ Κόνραντ και στο Αποκάλυψη Τώρα του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το Γελοίο Σκότος του Βόλφραμ Λοτς που σκηνοθετεί η Κατερίνα Γιαννοπούλου με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, εξερευνά την αντίληψη των Ευρωπαίων σχετικά με το «ξένο», ασκεί κριτική στον οικονομικό και στρατιωτικό επεκτατισμό, και συνδυάζει την παρωδία με την υπαρξιακή αγωνία του μυθιστορήματος του Κόνραντ. Το έργο βραβεύτηκε ως το καλύτερο γερμανόφωνο έργο του 2015 από το περιοδικό TheaterHeute και από την επιτροπή των Βραβείων Nestroy.
*16-17/10, Θέατρο Αυλαία
Moeder (Βέλγιο)
Μία παρασταση που συνδυάζει το χορό, τη μουσική και το θέατρο από την Ομάδα Peeping Tom, που εξερευνά το θέμα και την κεντρική φιγούρα, τη μνήμη της μητέρας, με το ίδιο τρυφερό και σαρδόνιο μάτι που διατρέχει όλες τις παραγωγές τους. Το έργο είναι μέρος τριλογίας κάτω από το γενικό τίτλο «Μητέρα».
*17/10, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
“The Trumpet of Israfil” (Ιράν) Για πρώτη φορά πλήρης παράσταση από το Ιράν με ένα θέμα που αφορά τον πόλεμο, την εκδίκηση και τη συγχώρεση. Μια παράσταση που αφορά τον πόλεμο, την εκδίκηση και τη συγχώρεση.
*19/10, Σφαγεία
Opera Crossroads (Κίνα)
Μια απλή ερωτική ιστορία δοσμένη με τρόπο που μόνο ηθοποιοί που γνωρίζουν τους κώδικες της Όπερας του Πεκίνου (Xequ) μπορούν να αποδώσουν, από τους Star Company. Μια αποθέωση των δυνατοτήτων του σώματος. Πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται το συγκεκριμένο είδος παραδοσιακού κινεζικού θεάτρου.
*22/10, Σφαγεία
Performance Festival
Φεστιβάλ performance σε συνεργασία με την 6η Biennale Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε διάφορους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους της πόλης
*15-21/10, σε όλη την πόλη
ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Mon petit prince
Μία παράσταση για ενήλικες με ανήλικη ματιά βασισμένη στον Μικρό Πρίγκιπα του Antoine de Saint-Exupéry. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος σε δραματουργική συνεργασία με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου αφηγούνται την πασίγνωστη ιστορία του παιδιού που δεν μεγαλώνει, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο του άφυλου Μικρού Πρίγκιπα.
*21-22/10, Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Φίλων Μουσικης Μ1
Στις κεντρικές σκηνές του ΚΘΒΕ
Η Αυλή των Θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος και η σκηνογράφος Ιουλία Σταυρίδου επιστρέφουν μετά από 14 χρόνια στο ΚΘΒΕ για να επαναπροσδιορίσουν ένα έργο σταθμό στην ελληνική δραματουργία που, 60 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση από το Θέατρο Τέχνης, παραμένει διαχρονικό. Την μουσική της παράστασης υπογράφει ο Διονύσης Τσακνής, ενώ τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει η Λίνα Νικολακοπούλου. Το έργο μας μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, σε μια αυλή, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, όπου διασταυρώνονται διάφοροι χαρακτήρες. Με τους Σοφία Καλεμκερίδου, Δημήτρη Κολοβό, Θεόδωρο Ιγνατιάδη, Δημήτρη Καλαντζή, Μαρία Καραμήτρη, Λευτέρη Λιθαρή, Ειρήνη Μουρελάτου.
Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε μια αυλή, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, διασταυρώνονται ένας γέρος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία που φορτωμένος τα στρώματά του σκαρφαλώνει στο ταρατσάκι του, η γυναίκα του που με μια φέτα ψωμί στο χέρι καλεί τον χαμένο εγγονό της, μια χήρα, ένας ονειροπόλος, ένα αντρόγυνο που άλλοτε χαϊδολογιέται και άλλοτε μαλλιοτραβιέται ενώ σχεδιάζει να φύγει στην Αυστραλία, μια συνοικιακή καλλονή που ελπίζει να γίνει σταρ του σινεμά, ένας «μοιραίος» υδραυλικός. Σε αυτόν τον μικρό χώρο κατοικεί ολόκληρη η Ελλάδα. Λίγο πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα, μια ερώτηση αναδύεται: τι βιώνουμε, τελικά, ένα μίζερο αδιέξοδο ή ένα θαύμα.
*Έναρξη: 7 Οκτωβρίου 2017, στη Μονή Λαζαριστών – Κεντρική Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»
Ρωσική Επανάσταση
Η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Ρώσικη Επανάσταση» σε σκηνοθεσία και δραματουργία Τσέζαρις Γκραουζίνις προσπαθεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της Ρώσικης Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε μέσα στη δίνη της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου. Με τους Ιορδάνη Αϊβάζογλου, Έφη Δρόσου, Γιάννη Καραμφίλη, Ζωή Λύρα, Ιφιγένεια Μακρή, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Άγγελο Νεράντζη, Γιάννη Τσάτσαρη, Μαρίνα Τσελεπή κ.ά. *Έναρξη: 25 Οκτωβρίου 2017 στο πλαίσιο των Παράλληλων Εκδηλώσεων των 52ων Δημητρίων, η πρεμιέρα με ελεύθερη είσοδο. Βασιλικό θέατρο. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00
Ερωτόκριτος – «Σγουραφιστή ς’ όλο τον νουν έχω τη στόρησή σου»
Πώς να αφηγηθείς τον Ερωτόκριτο. Ένα ποίημα 10.000 στίχων. Τι να αφαιρέσεις και πώς. Η Άσπα Κυρίμη που γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει σκέφτηκε ν’ αφήσει στην άκρη το επικό μέρος, τις μάχες και τις μονομαχίες και να αφηγηθεί την ερωτική ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, να φανταστεί το ταξίδι του Ερωτόκριτου. Τους πρόσφυγες που, όταν έπεσε ο Χάνδακας, ταξίδεψαν προς την άλλη Ελλάδα και κάποιοι έφτασαν στα Επτάνησα. Εκεί ο 15σύλλαβος του Κορνάρου περίμενε να συναντήσει τον Σολωμό. Μια ερωτική ιστορία με όλα τα χαρακτηριστικά του παραμυθιού: Η όμορφη πριγκίπισσα ο γενναίος νέος που την αγαπά, ο κακός βασιλιάς, η πιστή νένα, που απελπισμένα προσπαθεί – ματαίως – να συγκρατήσει τα πάθη. Όλα αυτά τα πρόσωπα ζωντανεύουν στη σκηνή για να αφηγηθούν την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρεστούσας .
* 5,6,7 και 8/10/17, ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ. Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, Σάββατο 7 Οκτωβρίου: 21.00 Κυριακή 8 Οκτωβρίου: 20.00
Ο Συμβολαιογράφος
Η τραγική κωμωδία του Νίκου Βασιλειάδη «Συμβολαιογράφος», που διανύει με επιτυχία τον 7ο χρόνο, με την Υρώ Μανέ στην πιο συγκλονιστική ερμηνεία της καριέρας της, παρουσιάζεται για δύο μόνο παραστάσεις Μια παράσταση απολογία και εξομολόγηση μαζί. Μια γυναίκα η Ερασμία χήρα μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της εγκλωβισμένη σε ένα περίπτερο και στα χρηστά ήθη της επαρχιακής κοινωνίας που ζει. Δεν επιτρέπεται να επιθυμήσει να ερωτευτεί εν τέλει να ζήσει. Το τριχωτό της παρειάς της υποδηλώνει τη θέρμη της αλλά για την πολίχνη όπου ζει μια χήρα είναι απλώς μια μεταχειρισμένη χωρίς δικαιώματα. Το κακό όμως δεν αργεί να γίνει. Ο πειρασμός είναι ο γαμπρός της. Ακούει στο όνομα Αργύρης ,είναι κοντός αλλά προσοντούχος. Και η Ερασμία πως να πάει κόντρα στη λίμπιντο. Επιθυμεί το απαγορευμένο. Και όταν τολμά να το προκαλέσει η τιμωρία είναι άμεση και καταστροφική. Στο ρόλο της Ερασμίας η Υρώ Μανέ.
* 7- 8/10, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στις 21.00. Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 19.00
Ανεμοδαρμένα ύψη
Καθώς είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχει μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έχει γίνει όπερα, μιούζικαλ και μπαλέτο. Ήρωές του είναι τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ και σημαδεύονται από τον έρωτα του Χίθκλιφ και της Κάθριν. Στους κεντρικούς ρόλους οι Αρετή Σεϊνταρίδου (Κάθυ), Έφη Σταμούλη (Νέλυ) και Γιώργος Γλάστρας (Χήθκλιφ). Το βικτωριανό μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, που συνεργάζεται για πρώτη φορά με το ΚΘΒΕ. *Από 26/10, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, Τηλέφωνο: 2315 200 200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00
Oικογενειακή γιορτή /Festen
Γνωρίσαμε το «Festen» μέσα από την πολύκροτη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, του 1998, την πρώτη ταινία του Δόγματος 95. Το 2004, ο βρετανός Ντέιβιντ Έλντριτζ διασκεύασε το σενάριο της ταινίας για το θέατρο, καταθέτοντας στο σύγχρονο δραματολόγιο ένα αριστουργηματικό έργο, που έχει ως κέντρο την οικογένεια και θα μπορούσε να θεωρηθεί μια σύγχρονη τραγωδία. Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν.
Το έργο των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ, Μπο Χρ. Χάνσεν παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου τον περασμένο χειμώνα στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σημειώνοντας συνεχή sold out και συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία, το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών *Από 8/10, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – Φουαγιέ, Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315 200 200.Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00
Γκιακ
Το “Γκιακ” είναι το τελευταίο έργο του Δημοσθένη Παπαμάρκου και το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Αναγνώστης». Η σκηνοθέτιδα του έργου, Γεωργία Μαυραγάνη περιγράφει το έργο ως εξής: «Σε ένα τραπέζι γάμου κάπου στα χωριά της Λοκρίδας, σε μια γιορτή «ένωσης» θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή..»
*Από 12/10, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, Τηλέφωνο: 2315 200 200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00
Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο
Σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ θα παρουσιαστούν σε επανάληψη, από Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο, η «Θεσσαλονίκη Πολυπόθητη Πόλη» όπου παρουσιάζεται η Θεσσαλονίκη μέσα από το βλέμμα του Γ.Θ.Βαφόπουλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιλινίκου και ο Νόστος σε σκηνοθεσία Koldo Vío που εστιάζει στους μετανάστες ή πρόσφυγες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για χρόνια και, έχοντας περάσει μια δύσκολη ζωή στην ξενιτιά, κάποια στιγμή, έρχεται η ώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσα από τις ιστορίες 5 διαφορετικών ανθρώπων και εθνικοτήτων..
Στο θέατρο Αυλαία
Τον Οκτώβριο θα επαναληφθούν δύο παραστάσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη σαιζόν. Πρόκειται για τις παραστάσεις «Πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου και τους «Εκκλησιάζοντες» των Μαρία Λαφτσίδου και Μιχάλη Δαρνάκη. Τον ίδιο μήνα φιλοξενούνται και δύο πολύ σημαντικές παραστάσεις από την Αθήνα. Το θέατρο Αυλαία υποδέχεται δύο μεγάλες ηθοποιούς της Ελλάδας, τη Νεφέλη Ορφανού και την Ελένη Καστάνη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αντώνη Λουδάρου και της Πέμυ Ζούνη αντίστοιχα στα έργα«Ρόζα Εσκενάζι» και «Σίρλεϋ Βάλεντάιν».
Στο θέατρο Αθήναιον
Ξεκίνημα του χειμώνα στις δυο σκηνές του θεάτρου με την Ιστορία του ελληνικού έθνους –αλλιώς επειδή η ιστορία είναι χρήσιμη, αφού βλέποντας κανείς το παρελθόν, μπορεί να διαβάσει το μέλλον. Μόνη προϋπόθεση, η αλήθεια των γεγονότων. Γνωρίζετε, -Ότι η ιστορία του ελληνικού έθνους, ξεκινάει με τη δημιουργία του κόσμου; -Ότι στην Αρχαία Ελλάδα, κάπνιζαν μπάφους; -Πως ο Μεγαλέξανδρος, δεν ήταν Μακεδόνας; Οι απαντήσεις από τον Σύλλα Σεαραφείμ (6 – 7 και 13 – 14/10 και 20 – 21 και 27 – 28/10). Γι λίγες παραστάσεις στην κεντρική σκηνή του θεάτρου ανεβαίνει Το δέντρο του Γιώργου Μανιώτη με τον Νίκο Μαγδαληνό. Μια σύγχρονη ανάγνωση για όλα όσα ζούμε και νιώθουμε σήμερα όπου ένας άνθρωπος με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να στολίσει πάση θυσία το “Δέντρο της ζωής του” (20-22/10).
Στο Θέατρο Σοφούλη
Στις 13 Οκτωβρίου το Σοφούλη υποδέχεται τη μαύρη κωμωδία «Ο Άνδρας με την Πουά Γραβάτα». Τον ίδιο μήνα ο Δημήτρης Αντωνίου και ο Μιχάλης Saro Σαρόπουλος παρουσιάζουν την παράσταση «Στα καλά του καθισμένου», μια παράσταση σάτιρας που σπάει όλα τα ταμπού και τα κλισέ σχετικά με τα άτομα με αναπηρία. Για τις ανάγκες της παράστασης το θέατρο διαμορφώνει ειδική πρόσβαση για αμαξίδια. Τον Νοέμβριο ο Μάριος Κωνσταντίνου με την θεατρική ομάδα Ντόμινο παρουσιάζει μια «πειραγμένη» εκδοχή του κλασικού έργου του Δημητρίου Κορομηλά «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας». Τον Δεκέμβριο έρχονται οι «Εσωτερικές Ειδήσεις». που για Πέμπτη συνεχή χρονιά ενθουσιάζει με την πληθώρα των ερεθισμάτων που προσφέρει στα παιδιά.
*θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, τηλ. 2310423925
Στο θέατρο Τ
Μετά τον «Βυσιννόκηπο» και τη «Βασίλισσα της Ομορφιάς», η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», συνεχίζοντας τον νομαδικό της βίο, επανέρχεται με ένα ακόμα σπουδαίο έργο. Πρόκειται για το«Τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ, που ανεβαίνει σε συνεργασία με το Θέατρο Τ. Σκηνοθετεί η Γλυκερία Γλυκερία Καλαϊτζή, ενώ τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Ναζίρης και η Έφη Σταμούλη. Στο εμβληματικό έργο του κορυφαίου δραματουργού, ο Χαμ, ένας ανάπηρος αφέντης και εξουσιαστής, ζει το δικό του τέλος του κόσμου με μόνη συντροφιά τον υπηρέτη του Κλοβ και τους δύο γέρους γονείς του, που ζουν μέσα σε σκουπιδοτενεκέδες, ο ήρωας του Μπέκετ προσπαθεί να διαχειριστεί την κωμωδία και την τραγωδία της ίδιας της ζωής (από 30/9). Το “Frozen” είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ για τον πόνο, τον πόθο για ζωή, την εκδίκηση, την ελπίδα και την καταλυτική δύναμη της συγχώρεσης, γραμμένο με εξαιρετική ευαισθησία, πάθος και άφθονο χιούμορ. Το έργο αναφέρεται στο φόνο μιας δεκάχρονης από έναν παιδεραστή και κατ’ εξακολούθηση δολοφόνο και στις συνέπειες του εγκλήματός του και στην παρούσα εκδοχή του μεταφράζει και σκηνοθετεί η Γλυκερία Καλαϊτζή ενώ ερμηνεύουν η Ελένη Δημοπούλου, ο Δημήτρης Ναζίρης και η Σοφία Βούλγαρη (από 27 Οκτωβρίου). Ακόμη “Το παγκάκι” του Κωνσταντίνου Καυκάσιου (από 23/10, Δευτερότριτα).
* ΘΕΑΤΡΟ Τ, Αλεξάνδου Φλέμινγκ 16, τηλ. 2310 854333