Όταν ο Πουαρό συνάντησε την Άγκαθα
Όλα όσα θα τα δείτε στην παράσταση «Όταν ο Πουαρό συνάντησε την Άγκαθα».
Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος έφερε κοντά πολλούς καλλιτέχνες μέσα από τις παραστάσεις του. Ενέπνευσε νέους ανθρώπους, έδωσε ώθηση σε σκηνοθέτες και συγγραφείς και υπήρξε άνθρωπος που πίστευε πολύ στην «παρέα» και την συλλογική εργασία. Δεν είναι τυχαίο που τον ακολουθούσαν πολλοί ηθοποιοί για πολλά χρόνια. Ένα χρόνο μετά, οι συνεργάτες του τον τιμούν με τον καλύτερο τρόπο, ανεβάζοντας την παράσταση στην οποία δεν πρόλαβε να παίξει.
Ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης Αχιλλέας Ψαλτόπουλος ήταν ένας άνθρωπος που άφησε το δικό του στίγμα στην θεατρική ιστορία της Θεσσαλονίκης για πάνω από 30 χρόνια. Απόφοιτος της σχολής της Ρούλας Πατεράκη έζησε και δημιούργησε όλα τα χρόνια της ζωής του στην Θεσσαλονίκη. Το 1985 ίδρυσε το «Θέατρο Αναζήτηση» και ανέβασε μέσα από αυτό δεκάδες παραστάσεις μέχρι το τέλος της ζωής του. «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός», «Oι Ψευδο-εξομολογήσεις», «Άγρια δύση», «Το γαλάζιο πουλί», «Αμφιτρύων», «Έκβους», «Κενό, κοινό, καινό», «Εύθραυστη ισορροπία», «Προδοσία +10 ποιήματα του Γέϊτς», «Herr(Ο Κος) Κόλπερτ», «Ο Μάγειρας, ο Άμλετ, η Οφηλία και…τα φαντάσματα», «Το κλουβί με τις τρελές». Οι στενοί του συνεργάτες ανεβάζουν φέτος την παράσταση «Όταν ο Πουαρό συνάντησε την Άγκαθα», στην οποία μετά από συζητήσεις με την στενή του φίλη και συνεργάτη, την συγγραφέα του έργου Νατάσα Κοντελετζίδου επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό. Συμβολική και συγκινητική η κίνηση να ανέβει το έργο ένα χρόνο μετά το θάνατό του Αχιλλέα Ψαλτόπουλου με συντελεστές που έχουν όλοι συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν. Άλλωστε μπαίνοντας στο θέατρο «Ταξίδι ονείρου» που φιλοξενεί την παράσταση φωτογραφίες και ένα βιογραφικό του δεσπόζουν στον τοίχο. Βαριά η κληρονομιά να πρέπει να διαχειριστεί η ομάδα που απέμεινε την ιστορία και την συνέχεια του έργου του μεγάλου δασκάλου, αλλά και ευχάριστη η έκπληξη για τον θεατή που βλέπει το αποτέλεσμα. Από το προωθητικό υλικό και την διαφήμιση, η παράσταση υπόσχονταν ένα αποτέλεσμα που ήθελες οπωσδήποτε να δεις. Αισθητικά πολύ προσεγμένο και με μια προώθηση πολύ έξυπνη. Ευτυχώς στην συνέχεια και το ίδιο το έργο ήταν επάξιο της προώθησης. Ένα από τα θετικά είναι πως το κοινό έχει την δυνατότητα να βλέπει πρωτότυπα έργα Ελλήνων συγγραφέων στην ελληνική θεατρική σκηνή και ειδικά της Θεσσαλονίκης. Δείχνει πως υπάρχουν συγγραφείς που εκφράζονται μέσα από την γραφή, το κάνουν καλά και τα έργα τους βρίσκουν το δρόμο προς το σανίδι.
Η Νατάσα Κοντελετζίδου στήνει μια πολύ έξυπνη πλοκή με συνεχείς ανατροπές τολμώντας ένα έργο εποχής με κύρια πρόσωπα δύο πολύ αναγνωρίσιμες φιγούρες. Μια φανταστική, τον Ηρακλή Πουαρό και μια πραγματική την συγγραφέα που τον γέννησε την Άγκαθα Κρίστι. Ο Βαγγέλης Ηλιάδης χρησιμοποιεί πολύ έξυπνα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το χώρο που έχει για να αναπτύξει το έργο του. Ατμοσφαιρικό, με υπέροχη δουλειά στα σκηνικά, τα κουστούμια, την μουσική, σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα. Οι ηθοποιοί φέρνουν σε πέρας επάξια το έργο τους, κυρίως οι βασικοί ρόλοι που είναι σχεδόν καθόλη την διάρκεια της παράστασης επί σκηνής.
Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία από την ζωή της Άγκαθα Κρίστι. Το 1926 η συγγραφέας έφυγε με το αυτοκίνητο της από το σπίτι αφήνοντας τον άντρα και την κόρη της και εξαφανίστηκε για 11 ημέρες. Η ίδια δεν αποκάλυψε ποτέ ποιοι ήταν οι λόγοι που την έκαναν να εξαφανιστεί, δεν μπορούσε όμως μάλλον να φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρνε η εξαφάνιση της. 15.000 εθελοντές έψαχναν για να την εντοπίσουν, τα ΜΜΕ κατηγορούσαν τον άντρα της ότι την δολοφόνησε, ενώ κάποιοι ανέφεραν πως επρόκειτο για διαφημιστικό κόλπο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου. 11 μέρες μετά εντοπίστηκε σε ένα ξενοδοχείο στο Harrogate. Τι σχέση μπορεί να έχει όμως αυτό το γεγονός με τον φανταστικό ήρωα που η ίδια δημιούργησε και έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο τον συμπαθητικό ντεντέκτιβ Ηρακλή Πουαρό; Πως μπλέκουν μεταξύ τους; Που ξεκινάνε τα πραγματικά γεγονότα από την ζωή της Άγκαθα και που ο μύθος του διάσημου ήρωά της; Πως η διασημότερη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων έγινε η ίδια θύμα και θύτης μιας ιστορίας αστυνομικού μυστηρίου; Όλα αυτά θα τα δείτε στην παράσταση «Όταν ο Πουαρό συνάντησε την Άγκαθα».
Κείμενο: Νατάσα Κοντελετζίδου Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ηλιάδης Σκηνικά – Γραφιστικά: Αλέξανδρος Καλαϊτζίδης Κουστούμια: Μαριλένα Μπιντεβίνου Βοηθός σκηνοθ. – Μουσική επιμέλεια: Νατάσα Κοντελετζίδου Μακιγιάζ: Χαρούλα Τσεκερίδου – itStyle make up Φωτογραφία – Βίντεο: Αλέξανδρος Καλαϊτζίδης
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Βαγγέλης Ηλιάδης: Ρεσεψιονίστ Εύα Στέφα: Άγκαθα Κρίστι Μαρία Μπουνάτσου: Καμαριέρα Σάκης Κολότσιος: Ηρακλής Πουαρό Γιάννης Άθυρος: Σερβιτόρος Χρήστος Τσαλκιτζής: Σερβιτόρος, (διπλή διανομή) Μαρία Πρέκα: Κυρία Κριστίν Τζέροντ Στέργιος Κωνσταντζίκης: Επιθεωρητής Πήτερ Κόντε Γιάννης Ξενιτόπουλος: Άρτσιμπαλντ Κρίστι