Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου φέρνει δρώμενα
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου πλησιάζει και η πόλη έχει ετοιμάσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, προτείνοντας παράλληλα και θεατρικές παραστάσεις να παρακολουθήσετε με την αφορμή της.
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου πλησιάζει και η πόλη σας έχει ετοιμάσει κάποιες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, προτείνοντας παράλληλα και αρκετές θεατρικές παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε με την αφορμή της.
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την διεθνή θεατρική κοινότητα. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.), του οποίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο κ.ά.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είθισται να διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου, έτσι επισκεφτείτε κι εσείς μία από τις παραστάσεις που θα δούμε εκείνη την ημέρα στην πόλη και γιορτάστε το θέατρο!
Δείτε τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την ημέρα:
Το ΚΘΒΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την Κυριακή 26/3/17, στις 13.30, μια σύνθεση από δύο έργα του Ντάριο Φο και του Νίκου Κούνδουρου, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των δύο σπουδαίων δημιουργών. «Η Απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» του Νίκου Κούνδουρου και «Η Γέννηση του γελωτοποιού» του Ντάριο Φο θα παρουσιαστούν στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πιο αναλυτικά:
1ο μέρος: «Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» του Νίκου Κούνδουρου
Ο Νίκος Κούνδουρος ενώνει το ντοκουμέντο με το θεατρικό λόγο μετατρέποντας την απολογία ενός δολοφόνου σε ταξίδι μέσα στα μονοπάτια της προσωπικής του κόλασης. Οι ρόλοι του θύματος και του θύτη εναλλάσσονται με χειρουργική ακρίβεια. Χρίστος Νταρακτσής
Διασκευή: Χάρης Παπαδόπουλος Δραματουργική επεξεργασία: Χάρης Παπαδόπουλος, Χρίστος Νταρακτσής Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρίστος Νταρακτσής Επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Ευαγόρου Ερμηνεύει ο Χάρης Παπαδόπουλος Διάρκεια 40 λεπτά
2ομέρος: «Η γέννηση του γελωτοποιού» του Ντάριο Φο από τον Μίστερο Μπούφο
Οι γελωτοποιοί στο Μεσαίωνα πήγαιναν από χωριό σε χωριό λέγοντας ιστορίες αντλούμενες από θρησκευτικά θέματα. Οι ιστορίες αυτές πολλές φορές, ενοχλούσαν και μπορεί να στοίχιζαν στους γελωτοποιούς την ίδια τους τη ζωή. Ο Ντάριο Φο παίρνει τις ιστορίες των γελωτοποιών του μεσαίωνα και με όπλο το χιούμορ του συνθέτει το Μίστερο Μπούφο. Μια από αυτές τις ιστορίες είναι η «Γέννηση του Γελωτοποιού».Θανάσης Ραφτόπουλος
Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος Ερμηνεύει και σκηνοθετεί ο Θανάσης Ραφτόπουλος Διάρκεια 40 λεπτά
*Κυριακή 26/3/17, στις 13.30, Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, Ελεύθερη είσοδος
Τη Δευτέρα 27/3/17, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το KΘΒΕ υποδέχεται στο Θέατρο της Εταιρείας ΜακεδονικώνΣπουδών, στις 18.00, τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο, για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Ο ηθοποιός θα πραγματοποιήσει μια ανοιχτή συζήτηση με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές αλλά και με όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της υποκριτικής, μιλώντας για τα εξήντα χρόνια παρουσίας του στο θέατρο.
O Γιώργος Μιχαλακόπουλος είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης “Κάρολος Κουν” (1961). Iδρυτής του Θεάτρου Σάτιρας. Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στο Θεατρικό Εργαστήρι Ποινικών των Φυλακών Κορυδαλλού. Έχει κερδίσει το Α’ Βραβείο ανδρικού ρόλου (Καρόλου Κουν), Βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης (1992). Υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, Αντιπρόεδρος ΚΕ.Θ.Ε. (Ιθάκη-Έξοδος-Στροφή-Παρέμβαση). Έχει πρωταγωνιστήσει και έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις. Έπαιξε σε αρκετές ταινίες στον κινηματογράφο και συμμετείχε σε αγαπημένες σειρές και θεατρικά στην τηλεόραση.
*Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 18.00, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Είσοδος ελεύθερη
Η Ανοιχτή Σκηνή για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η θεατρική γραφή στην Ελλάδα του σήμερα» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή 2017» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου,την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στις 19.30. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης, θα πάρουν μέρος οι θεατρικοί συγγραφείς Δημήτρης Δημητριάδης, Άκης Δήμου, Θανάσης Τριαρίδης και η σκηνοθέτρια, Γεωργία Μαυραγάνη, με συντονίστρια τη θεατρολόγο, Έλση Σακελλαρίδου.
Η συζήτηση θα διερευνήσει τα είδη της σύγχρονης θεατρικής γραφής, τις μορφικές και τις θεματολογικές της αναζητήσεις, τις σχέσεις της με τη σημερινή κατάσταση οικονομικής, κοινωνικής και ιδεολογικής κρίσης και τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινού και των μηχανισμών παραγωγής του θεάματος. Παράλληλα θα τεθεί το ζήτημα αμφισβήτησης της αποκλειστικότητας των θεατρικών συγγραφέων, που εκφράζεται στις μέρες μας μέσα από νέες σκηνικές πρακτικές, όπως είναι η διασκευή από άλλα λογοτεχνικά είδη και η – συλλογική – επινόηση του θεατρικού κειμένου κατά τη διαδικασία των δοκιμών. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες με το τηλέφωνο 231 331 8208, καθώς και με την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
*Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στις 19.30, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης
Δείτε επίσης κάποιες προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις που θα παίζονται την Δευτέρα 27 Μαρτίου στην πόλη:
«Μακμπέττ» στο Θέατρο Αυλαία
Το πολιτιστικό σωματείο θεάτρου και τέχνης «ΔΥΙΟΣΚΟΥΡΟΣ ΦΟΙΝΙΞ», παρουσιάζει την παράσταση «Μακμπέττ» του συγγραφέα Ευγένειου Ιονέσκο, η οποία φιλοξενείται από την Δευτέρα 27 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου 2017 στο θέατρο Αυλαία.
Η αρτιότερη επανεγγραφή του Σαιξπηρικού Μάκβεθ σε σκηνοθεσία Δημητρίου Χατζηθεοδοσίου ως μία επίκαιρη πολιτική αλληγορία σε μεταποκαλυπτικό φόντο, που φωτίζει τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό με την μόνη λογική που τους αρμόζει, την λογική του παραλόγου. Σοκ, βία, αλληγορία, αυτοαναφορικότητα και χιούμορ στα χέρια ταλαντούχων συντελεστών που οπτικοποιούν την αόρατη ιστορία του μεγάλου παιχνιδιού πολιτικής σε μια σύγχρονη παράσταση μαγικού ρεαλισμού.
*Δευτέρα 27 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου 2017, Θέατρο Αυλαία, Τ. 2310 237700, Ώρα: 21:00, Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ, Μειωμένο 8 ευρώ
«Καθρέφτες ΙΙ» στο Κινηματοθέατρο Αλέξανδρος
H θεατρική παράσταση «Καθρέφτες ΙΙ» της Άντας Τσεσμελή Edwards θα παιχτεί στις 27 και 28 Μαρτίου 2017 στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» με ελεύθερη είσοδο. Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διάρκειας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής.
Ύστερα από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η θεατρική παράσταση «Καθρέφτες ΙΙ» σε ένα κατάμεστο Βασιλικό Θέατρο και κατόπιν μεγάλης ζήτησης του κοινού για επανάληψη της παράστασης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τoν μη κερδοσκοπικό θεατρικό σύλλογο ΟmΑ αποφάσισαν να διοργανώσουν επιπλέον παραστάσεις στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος».
Τρεις άντρες – ο δημόσιος υπάλληλος Θεμιστοκλής, ο ιδιωτικός υπάλληλος Σωκράτης και ο Στρατηγός εν αποστρατεία Τάσος – βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο μιας ανικανοποίητης και άδειας ζωής. Ο χρόνος, η μνήμη, τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία της προσωπικότητάς τους ζυγίζονται για να αποκαλύψουν πως όσοι υπήρξαν στη ζωή τους δεν είναι πια παρά σκιές στον καθρέφτη της ψυχής τους. Μέσα από μια οδυνηρή διαδικασία οι τρεις ήρωες φτάνουν στη λύτρωση. Είναι πια αρκετά δυνατοί για να πετάξουν από πάνω τους όσα «παραμορφώνουν» το είδωλό τους. Οι Καθρέφτες ΙΙ φωτίζουν με τρόπο γοητευτικό και μαγικό συνάμα όσα ηθελημένα ή αθέλητα η μνήμη σπρώχνει προς τη λήθη. Όσο πιο κοντά πλησιάζει κανείς τον καθρέφτη του τόσο πιο επικίνδυνο και τολμηρό είναι.
*Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 & Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, στις 21:00, Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», Εθνικής Αμύνης 1, Είσοδος ελεύθερη με συνεισφορά ειδών ανάγκης
«Το Όνειρο Ενός Γελοίου» στο Θέατρο Σοφούλη
Λόγω εκτάκτων τεχνικών προβλημάτων στο Θέατρο Σοφούλη η παράσταση “Το όνειρο ενός γελοίου” με τον Δημήτρη Βερύκιο σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου δεν θα παιχτεί όπως ήταν προγραμματισμένο τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαρτίου. Το έργο θα παρουσιαστεί κανονικά την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 21.00 στο Θέατρο Αυλαία.
Το Θέατρο Σοφούλη, θέλοντας να δώσει μια ακτίνα αισιοδοξίας αυτή την Άνοιξη, φιλοξενεί το πιο αισιόδοξο έργο του κατά τα άλλα μελαγχολικού και απαισιόδοξου Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: «Το όνειρο ενός γελοίου». Πρόκειται για έναν ονειρικό μονόλογο με τον Δημήτριο Βερύκιο επί σκηνής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάκη Χρυσικάκου. Οι τελευταίες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν 27-28 Μαρτίου στο Θέατρο Σοφούλη και 29 Μαρτίου στο Θέατρο Αυλαία.
Ένας άνθρωπος βαθειά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ όμως που είναι έτοιμος να το κάνει και βρίσκεται με το περίστροφο στο χέρι, αποκοιμιέται. Το όνειρο που βλέπει, τον κάνει όταν ξυπνάει όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει αλλά να λαχταράει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο, αφού στον ύπνο του, τού φανερώθηκε η «Αλήθεια της Ζωής» με όλες τις λεπτομέρειες. Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού… Ένα έργο-διαμάντι που, ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού, ενώ δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως αποτελεί ανατομία της ανθρώπινης ψυχής και συνοπτική ιστορία της κοινωνίας μας.
*27-28 Μαρτίου στο Θέατρο Σοφούλη & 29 Μαρτίου στο Θέατρο Αυλαία, Ώρα 21.00, Εισιτήρια: 10 και 8 (άνεργοι, φοιτητές , πολύτεκνοι, προπώληση)
Τέλος, δείτε τα Θέατρα του Μαρτίου και 10+ παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε!