Η Πειραματική Σκηνή Τέχνης επιστρέφει με την Φόνισσα του Παπαδιαμάντη

Το νέο χτύπημα της Πειραματικής Σκηνής θα φτάσει τον Μάιο στην σκηνή του Θεάτρου Τ.

Parallaxi
η-πειραματική-σκηνή-τέχνης-επιστρέφε-416686
Parallaxi

Ήταν πριν λίγα χρόνια που το κλείσιμο του Θεάτρου Αμαλία, του θεατρικού σπιτιού της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», είχε προκαλέσει μεγάλη θλίψη σε όλους. Από τότε η Πειραματική ακολούθησε ένα δρόμο νομαδικό, ανεβάζοντας μια σειρά παραστάσεις κατά καιρούς σε διάφορα θέατρα και με διάφορες αφορμές δημιουργώντας ευφρόσυνα συναισθήματα.

Το νέο της χτύπημα θα φτάσει τον Μάιο στην σκηνή του Θεάτρου Τ, με την μορφή της «Φόνισσας» του Παπαδιαμάντη!

Μια θεατρική εκδοχή της «Φόνισσας» του Παπαδιαμάντη, του σημαντικότερου, ίσως, έργου της πεζογραφικής μας παράδοσης, είναι η νέα, επιχορηγούμενη από το ΥΠ.ΠΟ., παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», που ανεβαίνει στις 3 Μαΐου στο Θέατρο Τ, σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου, με την Έφη Σταμούλη στον αινιγματικό ρόλο της Φραγκογιαννούς.

Το κείμενο του Παπαδιαμάντη έχει μεταφερθεί πολλές φορές στο θέατρο τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται πως γοητεύει ιδιαίτερα ανθρώπους του θεάτρου και θεατές αυτή η μελέτη του απόλυτου κακού, με μια «σίριαλ παιδοκτόνο» που σκοτώνει μικρά κορίτσια από ευσπλαχνία, για να γλιτώσει τους γονείς τους από τα βάσανα. Πολλοί βλέπουν εδώ κάποιες αναλογίες με το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, που ο Παπαδιαμάντης είχε μεταφράσει στα ελληνικά, λίγα χρόνια πριν γράψει τη «Φόνισσα», με ανεπανάληπτο προσωπικό στοιχείο του Σκιαθίτη συγγραφέα το ειδυλλιακό περιβάλλον όπου συμβαίνουν όλα αυτά, τον συνδυασμό του ψυχικού ερέβους με το φως της ανοιξιάτικης φύσης στο νησί.

Η δραματουργική επεξεργασία είναι του Νικηφόρου Παπανδρέου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαρίας Καραδελόγλου, ενώ την αποκλειστικά γυναικεία διανομή συμπληρώνουν οι ηθοποιοί: Σοφία ΒούλγαρηΈλσα ΚαρακασίδουΖωή ΛαζαριώτουΑρετή Πολυμενίδη.

Θυμόμαστε ότι η Πειραματική Σκηνή ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979, στο πλαίσιο της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας “Τέχνη”, με πρωτοβουλία του θεατρολόγου Νικηφόρου Παπανδρέου. Ανέβασε από τότε πάνω από εκατό έργα, κλασικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα, γνωστά και άγνωστα: του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ και του Μπεν Τζόνσον, του Γκολντόνι και του Μαριβώ, του Ίψεν και του Τσέχοφ, του Λόρκα και του Μπρεχτ, του Μπέκετ και του Ιονέσκο, του Πίντερ και του Φρίελ, του Καπετανάκη και του Ξενόπουλου, του Ποντίκα και της Αναγνωστάκη. Περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα και εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού ενώ στεγαζόταν στο θέατρο «Αμαλία» μέχρι που αυτό έκλεισε.

Διαβάστε περισσότερα: Πειραματική Σκηνή της Τέχνης: Πριν το τέλος 

Βέβαια, τώρα αναμένεται και η επαναλειτουργία του ίδιου του Θεάτρου Αμαλία. Διαβάστε περισσότερα:

Αυτή είναι η πρώτη παράσταση που ανακοινώθηκε στο θέατρο Αμαλία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα