Η πόλη πάει θέατρο τον Νοέμβρη
Η θεατρική σεζόν φέρνει και τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη πολλές ενδιαφέρουσες παραστάσεις στις σκηνές της.
Η θεατρική σεζόν φέρνει και τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη πολλές ενδιαφέρουσες παραστάσεις στις σκηνές της. Αυτές είναι όλες οι θεατρικές παραστάσεις που τρέχουν ή θα τρέξουν αυτόν τον μήνα στην Θεσσαλονίκη που δεν πρέπει να χάσετε.
“Ματωμένος Γάμος” από το Θέατρο του Άλλοτε
Μετά από 10 sold out παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία ο Ματωμένος Γάμος από το Θέατρο του Άλλοτε παίρνει παράταση για 3 ακόμη παραστάσεις Τετάρτη 2, Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21:00.
Σε ένα από τα πιο πολυανεβασμένα έργα του παγκόσμιου θεάτρου, τον “Ματωμένο Γάμο” του F. G. Lorca, το Θέατρο του Άλλοτε τολμά να κάνει μια διαφορετική προσέγγιση, τοποθετώντας την τραγική ερωτική ιστορία του Ματωμένου γάμου στο μαγικό σκηνικό ενός δάσους με τους ήρωες του έργου ζωόμορφα όντα. ‘Ετσι ο Γαμπρός με τον Λεονάρντο παρουσιάζονται ως άγριοι λύκοι, η Νύφη με παθιασμένη αγριόγατα, η Μάνα με δυνατή λέαινα, ενώ όλοι οι πρωταγωνιστές του δράματος κατέχουν διαφορετικά ζωώδη χαρακτηριστικά. Με άκρως ρεαλιστικές ερμηνείες και χωρίς να αλλάξει τίποτα από το πρωτότυπο κείμενο του Λόρκα, η δράση ακροβατεί ανάμεσα στα αρχέγονα ένστικτα των ανθρώπων και των ζώων, δημιουργώντας έτσι μια λεπτή κλωστή που ενώνει τη μοίρα των ηρώων με την αρχική μας υπόσταση. Τη μοίρα που καθορίζεται μόνο από την παρόρμηση και την πραγματική μας φύση. Γιατί στον έρωτα και στον θάνατο είμαστε όλοι έρμαια, σαν ζώα.
*2-4/11, Θέατρο Αυλαία, T: 2310 237700, Ώρα: 21:00, Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό: 10 ευρώ Φοιτητικό: 8 ευρώ
«Χέντα Γκάμπλερ» στο Θέατρο Αμαλία
Το Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ – Εταιρότητα εγκανιάζει την επαναλειτουργία του Θεάτρου με την πρώτη δική του παραγωγή για την φετινή θεατρική περίοδο. Πρόκειται για το δημοφιλέστατο έργο του Χένρικ Ίψεν: Χέντα Γκάμπλερ, σε μετάφραση του Βασίλη Παπαγεωργίου και σκηνοθεσία του Νίκου Σακαλίδη.
Μία Γυναίκα, μία καλλιτέχνις, πιθανόν, παρακολουθεί την Χέντα Γκάμπλερ του Χ. Ίψεν. Βρίσκεται στο σπίτι της, με τους θεατές να την παρακολουθούν. Το έργο του Ίψεν, τοποθετημένο στη δεκαετία του ’40, συμβαίνει μπροστά της – μέσα στο μυαλό της ίσως; – και μπροστά στα μάτια του κοινού. Η Χέντα Γκάμπλερ ένα πνεύμα εκτός της εποχής της, αλλά και της δικής μας, εμπνέει αυτήν την Γυναίκα για την δική της διαδρομή ζωής που είναι συνυφασμένη με την δημιουργία. Βασικοί προβληματισμοί του έργου είναι, ο εγκλωβισμός στις κοινωνικές συμβάσεις και η αναζήτηση του ωραίου και του υψηλού χωρίς περιορισμούς. Το αίτημα δηλαδή της ηρωίδας για ομορφιά στις ανθρώπινες πράξεις. Και όπως όλοι οι άνθρωποι που αποζητούν την ομορφιά πέραν των όποιων κοινωνικών συμβάσεων, έτσι και η Χέντα Γκάμπλερ ακολουθεί τον δικό της μοναχικό – και αδιέξοδο – δρόμο.
*2-13/11, Θέατρο Αμαλία, Ώρες: Τετάρτη-Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00, Είσοδος: 12,8 ευρώ
“FRIENDS MANIFEST” του Ζήση Ρούμπου
Το Θέατρο Σοφούλη παρουσιάζει την παράσταση του Ζήση Ρούμπου FRIENDS MANIFEST από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 21.00. Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα το Friends Manifest έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Το υπέρτατο bromance εξερευνά τα συναισθήματα που απαρτίζουν μία δυνατή φιλία και κάνει το κοινό να παραπαίει ανάμεσα σε δυνατά γέλια και δυνατή συγκίνηση.
Δύο κολλητοί, ο Μάρκος και ο Άγγελος, μας διηγούνται το χρονικό της φιλίας τους και μας ταξιδεύουν στις εμπειρίες που μοιράστηκαν από την μέρα που πρωτογνωρίστηκαν σε έναν παιδότοπο. Το FRIENDS MANIFEST είναι η δεύτερη σε σειρά παράσταση από την τριλογία MANIFEST του Ζήση Ρούμπου. Εξερευνά τα συναισθήματα που απαρτίζουν μία δυνατή φιλία, με την τεχνική της αφηγηματικής παντομίμας: οι ηθοποιοί, χωρίς την βοήθεια σκηνικών, πλάθουν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και αφήνουν στον θεατή να συμπληρώσει τα οπτικά κενά με την φαντασία του. Άλλοτε δραματικό, αλλά κυρίως κωμικό, απευθύνεται σε όσους υπήρξαν φίλοι με κάποιον και απαντά στο αιώνιο ερώτημα: ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΒΑ;
*Από 2/11, Θέατρο Σοφούλη, Ώρα: 21.00, Γενική είσοδος 10€
2η συνάντηση εραστιεχνικών θεατρικών ομάδων «ΘΥΜΕΛΗ»
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού παρουσιάζουν την 2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ «ΘΥΜΕΛΗ» στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), τις μέρες 03.11 – 07.11.2016, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη «Θυμέλη» φιλοξενούνται και φέτος οι καλύτερες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη «Θυμέλη» θα φιλοξενηθούν τα έργα:
- «Τσαναβάρ σα Λάχανα» Ποντιακή Ηθογραφία (3/11)
- «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη & «Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη (4/11)
- «Τα Μωρά τα φέρνει ο Πελαργός» των Μ. Ρέππα- Θ. Παπαθανασίου (5/11)
- «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου (6/11)
- «Περί Τυφλότητας» Διασκευή του έργου του Ζωζέ Σαραμάγκου (7/11)
*3-7/11, Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», Εθνικής Αμύνης 1, Ώρα: 21.00, Είσοδος ελεύθερη
«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου
Η παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει το Νοέμβριο στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου, παρουζιάζεται σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου με την καθηλωτική ερμηνεία της Έφης Σταμούλη στο ρόλο της Μπέλλου.
Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη… Η σκληρότητα μπερδεύεται με την ευαισθησία, το παρόν με το παρελθόν, η αγάπη με το μίσος, αποκαλύπτοντας μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν χάνει, ούτε μια στιγμή, το χιούμορ και το πάθος της για τη ζωή. Το θεατρικό έργο της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου, την οποία η ίδια η Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, ανέβηκε για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Το ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου ερμηνεύει η Έφη Σταμούλη.
*4/11-, Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00, T. 2315 200 200
«Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά
Οι απόλυτα επιτυχημένες παραστάσεις του Δεκεμβρίου 2015 και του Ιανουαρίου 2016 για το μοναδικό θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή από τη Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, οδήγησε το Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού στην απόφαση να ξεκινήσει τη φετινή θεατρική περίοδο με έξι ακόμη εμφανίσεις στις 4-5-6 και 11-12-13 Νοεμβρίου στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης». Μάλιστα, όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και στις φετινές παραστάσεις, αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά με τρόφιμα συσκευασμένα μακράς διαρκείας.
Η ευφάνταστη μαύρη κωμωδία του Αρκά έγινε ευρέως γνωστή κυρίως κατά τη θεατρική περίοδο 2008 – 2009, όπου είχε παιχθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θέατρο του Νέου κόσμου. Μετά από ένα ατύχημα ο Εγκέφαλος πέφτει σε κώμα και ξεσπά διαμάχη μεταξύ των χτυπημένων και χωρίς ηγεσία οργάνων. Τα πάθη των εσωτερικών οργάνων, μας βγαίνουν στη … φόρα. Δεν τα παρατηρούμε όμως από έξω, αλλά από μέσα. Οι ήρωες του έργου δεν είναι οι ασθενείς και οι γιατροί, αλλά το Παχύ, το Λεπτό Έντερο και το Δεξί Νεφρό! Το λεπτό και το Παχύ Έντερο διαφωνούν για το εάν τα ευγενή όργανα, η Καρδιά, οι Νεφροί και οι Πνεύμονες, έχουν συνωμοτήσει ώστε να καταλήξει ο ημιθανής οργανισμός, με σκοπό να μεταμοσχευθούν σε νέο υγιές σώμα. Το «μέσα» είναι πάντα η μικρογραφία του «έξω»: αυτό μας διδάσκουν οι «Εχθροί εξ αίματος».
*4-5-6 & 11-12-13 Νοεμβρίου 2016, Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη, Ώρες: Παρασκευή & Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00, Τηλ. 2313 302833, 835
«Αναφορά στον Γκρέκο» στο Θεάτρο Αυλαία
Το Θέατρο Αυλαία φιλοξενεί τη θεατρική μεταφορά του έργου του Νίκου Καζαντζάκη “Αναφορά στον Γκρέκο” σε σκηνοθεσία του Τάκη Χρυσικάκου μόνο για δύο παραστάσεις, Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 21.00 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 20.00.
Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με την λύρα και το τραγούδι συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου! Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου παίζοντας κλασική κιθάρα.
*Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 21.00 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 20.00, Θέατρο Αυλαία, Τηλέφωνο κρατήσεων 2310237700, Είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ
“Μαύρη Κωμωδία” του Πήτερ Σάφερ
Ποιος είπε πως κάποιος που δεν βλέπει δεν μπορεί να ανέβει στη σκηνή; Η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις! Αυτό το Σάββατο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ) μας δίνει τη δυνατότητα, σε βλέποντες και μη, να εκφράσουμε την αγάπη μας για το θέατρο και τη ζωή, συμπορευόμενοι σε ένα ταξίδι καρδιάς.
Μας προσκαλούν όλους να συμμετέχουμε κι εμείς στο ταξίδι αυτό που ξεκινάει στις 5 Νοεμβρίου 2016 με την παράσταση «ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ» του Πήτερ Σάφερ, στο Βασιλικό Θέατρο ώρα 21:00 και είσοδο ελεύθερη. Το θέατρο άλλωστε είναι από εκείνες τις διεξόδους που μας προσφέρει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως όλοι είμαστε ικανοί να συμμετέχουμε στα κοινωνικά δρώμενα, αρκεί να μας δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.
Μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, όσοι ενδιαφέρονται θα φορέσουν μάσκα και θα περιηγηθούν σε συγκεκριμένο χώρο συνοδευόμενοι από άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, ώστε να βιώσουν τί σημαίνει να ζεις και να κινείσαι βασισμένος στις υπόλοιπες αισθήσεις σου και όχι στην όραση.
*Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 21:00, Βασιλικό Θέατρο, Είσοδος ελεύθερη
Το «Χειρόγραφο» της Χάρις Αλεξίου
Μετά την θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς στην Αθήνα, η Χάρις Αλεξίου έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από 4 Νοεμβρίου για 8 παραστάσεις, για να διηγηθεί και να τραγουδήσει στιγμές από την ζωή της που η ίδια έγραψε, στη μουσικοθεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης. Μόνη στην σκηνή, άλλοτε μιλώντας κι άλλοτε τραγουδώντας, με συντροφιά ένα βιολοντσέλο, ένα πιάνο, ένα ακορντεόν και μια κιθάρα, η μεγάλη ερμηνεύτρια πιάνει το νήμα απ’τα παιδικά της χρόνια ως σήμερα. Το «Χειρόγραφο» ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων του στην Θεσσαλονίκη, θα ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
*4-13/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Τ. 2310 895800
Το ΑΥΛΑΙΑ πάει ΑΥΛΑΙΑ
Το πολιτιστικό περιοδικό ΑΥΛΑΙΑ της πόλης αποφάσισε να δημιουργήσει ένα θεατρικό φεστιβάλ και που αλλού θα μπορούσε να το φιλοξενήσει, παρά στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ! Το διάστημα 7-22 Νοεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έχει διαχρονικά αποδείξει την αγάπη της για το καλό θέατρο, θα παρουσιαστούν λοιπόν μια σειρά παραστάσεις με ξεχωριστό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, παραστάσεις που επιλέχθηκαν με κριτήριο να προσθέσουν ένα επιπλέον πολιτιστικό γεγονός στο ήδη πλούσιο καλλιτεχνικά χαρτογραφημένο status quo της πόλης μας, ιδιαίτερα την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Θα δούμε συνολικά εννιά διαφορετικά θεατρικά έργα.
Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν είναι:
7 & 8/11: «Λωξάνδρα» της Μαρίας Ιορδανίδου σε σκηνοθεσία της Άννα Βαγενά με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγένα.
9 & 10/11: «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη και πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου και τον Πάνο Μπόρα
11/11: “Οι σιδεράδες” του Μίλος Νίκολιτς. Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος Παίζουν: Ερμόλαος Ματθαίου Ερνέστος Βουτσίνος Έφη Καραγιάννη Αβραάμ Παπαδόπουλος
12/11: «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου. Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου Παίζει ο Φώτης Μακρής.
13 & 14/11: «Την λένε Εύα». Ο βίος της Εύας Κουμαριανού με την ίδια επί σκηνής μαζί της επί σκηνής ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Μποσκοίτης. Το τραγούδι της παράστασης το έχει γράψει η Λένα Πλάτωνος και το ερμηνεύει η Τάνια Τσανακλίδου. Ηθοποιοί: Εύα Κουμαριανού, Αντώνης Μποσκοΐτης
15/11: «ΝΙΝΑ2» Η ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, ανακαλεί σχέσεις και πρόσωπα που ορίζουν τη σημερινή ταυτότητα της και δίνει όλες τις πληροφορίες μια σύγχρονης ψυχανάλυσης του εγώ, μέσα από την αγάπη της για το θέατρο και την υποκριτική. Πρωταγωνιστεί η Κάτια Σπερελάκη.
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Το θέατρο στα χρόνια της κρίσης» με τον σκηνοθέτη της παράστασης Θέμη Μουμουλίδη, τον ηθοποιό Στέλιο Μάινα και τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη
16 & 17/11: “La Cocinera (Η μαγείρισσα)” του Eduardo Machado
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στον ομώνυμο ρόλο. Συμμετέχουν Μπάμπης Χατζηδάκης, Δώρα Θωμοπούλου, Μίλτος Σαμαράς, Μαρία Δερεμπέ.
18 & 19/11: “Ο ήχος του όπλου” της Λούλας Αναγνωστάκη, με τη Μίνα Χειμώνα. Σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος. Συμμετέχουν οι Λιάνα Παρούση, Πάνος Νάτσης, Τάσος Περάκης, Έφη Κιούκη.
21& 22/11: «Faith» της Κείτ Ρόμπιν σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη με τους Παναγιώτη Μπουγιούρη και την Ζέτα Δούκα
Διαβάστε αναλυτικά τα πάντα για τις παραστάσεις εδώ.
*7-22/11, Αυλαία, Ώρα: 21.00, Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων (Ειδικές τιμές για συλλόγους), Προπώληση: Θέατρο Αυλαία (2310 237700), viva.gr, Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310 257 218, Όψεις Πολιτισμού
Tribute to the divas: Whitney Houston – Barbra Streisand
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού Π.Κ.Μ. παρουσιάζουν την εκδήλωση Tribute to the divas: Whitney Houston – Barbra Streisand με τις Σία Κοσκινά και Εύη Σιαμαντά τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, στις 21:00 στο Βασιλικό Θέατρο, υπό την Αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ένας μοναδικός φόρος τιμής σε δύο πολυβραβευμένες καλλιτέχνιδες, που το έργο τους υπήρξε τόσο δημοφιλές και διαχρονικό, ώστε να επηρεάσει μέσω των παγκόσμιων μουσικών charts, την μουσική βιομηχανία επί σειρά ετών και να αφήσει ένα ηχηρό, αλησμόνητο στίγμα στο πέρασμά του. Μια χολιγουντιανή βραδιά υπό το πρίσμα και την σκηνοθετική επιμέλεια της Άντας Τσεσμελή Edwards, την μπαγκέτα του Κωνσταντίνου Παγιάτη με την 15μελή ορχήστρα του και την σκηνογραφική πινελιά του Θανάση Κολαλά. Οι εξαίρετες performers Σία Κοσκινά και Εύη Σιαμαντά θα μας ταξιδέψουν στο κινηματογραφικό παρελθόν της Barbra Streisand και της Whitney Houston, παρουσιάζοντας τους θυελλώδεις έρωτες τους, μέσα από ένα old time classic ρεπερτόριο που σημάδεψε δεκαετίες ολόκληρες.
*7/11, Βασιλικό Θέατρο, Ώρα: 21.00, Τιμή εισόδου: 15 ευρώ, Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήρια Βασιλικού Θεάτρου: Τ: 2315200200
“Άνθρωποι και Μυρμήγκια – Βίοι Παράλληλοι” της Αφρούλης Μπέρσου
Μία γεωπόνος, μία δασολόγος, δύο ηθοποιοί, ένας μουσικός, μία χορεύτρια και δύο παλαιστές: η ομάδα «Τροφάλλαξη» αναλαμβάνει να παρουσιάσει πτυχές από τον θαυμαστό κόσμο των μυρμηγκιών παραθέτοντας αντιστοιχίες από τον πολύπλευρο ανθρώπινο πολιτισμό. Η διαφήμιση και η λογοτεχνία, η ιατρική και η φιλοσοφία, η θρησκεία και η ιστορία, ο χορός και η μουσική εναρμονίζονται με τα βήματα των μικρών εντόμων για να μας μεταφέρουν στον… «κόσμο τον μικρό, στον κόσμο τον μεγάλο». Μια διεισδυτική προσέγγιση των παράλληλων βίων με τρυφερότητα και χιούμορ.
*7-8, 14-15, 21-22, 28-29 Νοεμβρίου 2016, BlackBox, Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Tηλέφωνο: 2310829254, Ώρες: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό/ανέργων 8 ευρώ
«Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» και «Το Πράσινο Μου Το Φουστανάκι» της Λένας Κιτσοπούλου
Ο Θεατρικός Οργανισμός Νέες Μορφές, μετά την επιτυχημένη πορεία των παραστάσεων του έργου Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου την περασμένη θεατρική σεζόν, προγραμματίζει έναν νέο κύκλο παραστάσεων από τις 11 Νοεμβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Τ. Στη νέα, ανανεωμένη εκδοχή της παράστασης των Νέων Μορφών, η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. θα συνομιλήσει σκηνικά με ένα επίσης μονολογικό θεατρικό κείμενο της Λ. Κιτσοπούλου «Το πράσινο μου το φουστανάκι». Δυο γυναίκες που παραμένουν ανώνυμες. Κύριος θεματικός άξονας των δύο έργων είναι η μοναξιά. Αυτό είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που στην αρχή υποκινεί και στη συνέχεια καθοδηγεί…τα λόγια και τις πράξεις τους.
*Πρεμιέρα: Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, τηλ. 2310854333, Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 9:30μμ., Κυριακή 7:00 μμ, Τιμές εισιτηρίων: 10 € κανονικό & 8 € μειωμένο (Ατέλειες ισχύουν κατά προτεραιότητα)
«Ο Καραγκιόζης» της Λένας Κιτσοπούλου
Η παράσταση που διακρίθηκε για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Διεθνή Διαγωνισμό «Μονόδραμα» της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Pafos 2017, «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ» της Λένας Κιτσοπούλου έρχεται για τέσσερεις παραστάσεις στην Θεσσαλoνίκη.
Η ιστορία αποτελεί μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά στην παιδική ηλικία – αυτή που όλοι ανεξαιρέτως κουβαλάμε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Σκιαγραφείται η πορεία του ήρωα, από την παιδική ηλικία μέχρι την πατρότητα, αποκαλύπτοντας τραύματα του ψυχισμού του, τα οποία προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος αυτά τα τραύματα να εξωτερικευτούν με καταστροφικές συνέπειες…
Με αυτή τη θεατρική παράσταση μεταφέρεται η σπαραχτική συγγραφή της Λένας Κιτσοπούλου σε δραματικό λόγο και ζωντανεύει η ψυχοσύνθεση ενός λογοτεχνικού ήρωα μέσα από την ενσάρκωση του ηθοποιού. Το έργο και η παράσταση αγγίζουν και φωτίζουν κάποιες σκοτεινές ρίζες της προσωπικότητάς μας. Το διήγημα «Ο Καραγκιόζης» θα δούμε δραματοποιημένο επί σκηνής από τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου. Η παράσταση διαρκεί 45 λεπτά και είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών.
*14, 15, 16 & 17 Νοεμβρίου, Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, Ώρα: 21.00, Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310888894, Προπώληση: viva.gr
“Οικογενειακή γιορτή” των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ, Μπο Χρ. Χάνσεν
Γνωρίσαμε το «Festen» μέσα από την πολύκροτη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, του 1998, την πρώτη ταινία του Δόγματος 95. Το 2004, ο βρετανός Ντέιβιντ Έλντριτζ διασκεύασε το σενάριο της ταινίας για το θέατρο, καταθέτοντας στο σύγχρονο δραματολόγιο ένα αριστουργηματικό έργο, που έχει ως κέντρο την οικογένεια και θα μπορούσε να θεωρηθεί μια σύγχρονη τραγωδία. Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Με φόντο τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας που αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά -το γλέντι δε σταματάει. O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται. Με το Γιάννη Παρασκευόπουλο στο τιμόνι της παράστασης, που έχει ήδη σκηνοθετήσει 13 παραστάσεις του ΚΘΒΕ και εξομολογείται πως η τωρινή πρόκληση τού δημιουργεί την ανάγκη να δημιουργήσει με τους συνεργάτες του το δικό τους ΔΟΓΜΑ και να κοιτάξει, ξανά, αυτό που είναι πυρήνας του θεάτρου: ο άνθρωπος.
*18/11/2016-29/01/2017, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – Φουαγιέ, Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315 200 200
«Άι στο διάολο–Σε λατρεύω» της Αναστασίας Κοζίμπα
Το Θέατρο Σοφούλη φιλοξενεί την πρωτότυπη παράσταση της Αναστασίας Κοζίμπα «Άι στο διάολο-Σε λατρεύω» για λίγες μόνο παραστάσεις. Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 στις 21.00 ενώ το έργο θα παίζεται μέχρι τις 18/12 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Πρόκειται για τη νέα κωμικο-τραγική παράσταση για γερά νεύρα της Αναστασίας Κοζίμπα, η οποία αφού προκάλεσε με την παράσταση «Ζήνωνας», επανέρχεται στο θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων. Πώς από τον έρωτα φτάνει ένα ζευγάρι στην εκδίκηση; Ενθουσιασμός, έρωτας ή απλά η συνήθεια και ο φόβος μας κρατάπροσκολλημένους σε μια λάθοςσχέση;
*Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου 2016, Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Ώρες: Παρασκευή και Σάββατο τις 21.00, Κυριακή στις 20.00, Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, 8 ευρώ για μαθητές και φοιτητές, Επικοινωνία κρατήσεις: 6988232434
“Η Λίμνη των Κύκνων” από το Μπαλέτο Γκουανγκζού
Από την ίδρυσή του, το Μπαλέτο Γκουανγκζού εστιάζει στην ανάπτυξη ποικίλων στυλ, βασισμένων στο κλασικό μπαλέτο. Από πλευράς καλλιτεχνικής δημιουργίας, όχι μόνο εισήγαγε τα παγκόσμια κλασικά αριστουργήματα του μπαλέτου στο ρεπερτόριό του, αλλά “ανέβασε” αξιοπρόσεκτα έργα σύγχρονων χορογράφων, τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, εξερευνά τον χώρο και συμβάλλει συμβολικά στην εθνικοποίηση του μπαλέτου. Το Σχήμα Γκουανγκζού έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 20 χώρες και περιοχές με σκοπό τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Τον Νοέμβριο, έρχεται στην Θεσσαλονίκη με το κλασικό μπαλέτο “Η Λίμνη των Κύκνων” του Τσαϊκόφσκι για πέντε παραστάσεις.
*24-28/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Τ. 2310 895800
“Ψύλλοι στα αφτιά” του Ζωρζ Φεντώ
Γραμμένο το 1907 το ορόσημο της μπελ επόκ, αποτελεί συνώνυμο της γνήσιας φάρσας στα καλύτερά της για τους φρενήρεις ρυθμούς της και την επινοητικότητά της. Ανέβηκε άλλη μια φορά στη σκηνή του ΚΘΒΕ από τον Εύη Γαβριηλίδη, το 1992.
Το θέμα του αιώνιο…. Τι συμβαίνει όταν μπαίνουν «Ψύλλοι στα αφτιά» των παντρεμένων ζευγαριών για το «αμάρτημα της απιστίας»; Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης, όταν οι ερωτικές ορμές των δύο φύλων αυξάνονται επικίνδυνα κι η συζυγική πίστη απειλείται; Η απιστία είναι τόσο παλιά όσο κι ο θεσμός του γάμου, ωστόσο, η κοινωνική του απαξία ποικίλλει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία, από πολιτισμό σε πολιτισμό. Ένα έργο κέντημα από τον μάστορα της φάρσας και των συζυγικών συνθέσεων, γεμάτο σουρεαλισμό, ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων κι ανατροπών, μέσα από το οποίο η αστική τάξη των αρχών του 20ου αιώνα αναγνωρίζει τον εαυτό της, τις φαντασιώσεις και τους ανεκπλήρωτους πόθους της. Η παράσταση σκηνοθετείται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ που έχει ανεβάσει εδώ τα ‘’Η γυναίκα του Λωτ’’ (2001) και ‘’Η Τρελοβγενιώ’’ (2014). Ο Γιάννης Αναστασάκης επισημαίνει το ανελέητο χιούμορ με το οποίο σαρκάζει αυτός ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας την αστική κοινωνία και τα ήθη της, βάζοντας ωρολογιακούς μηχανισμούς που αν τυχόν εκραγούν δε θα μείνει τίποτα στη θέση του. Η εξαιρετική μετάφραση του Μίνου Βολανάκη αποδίδει με μεγαλοφυή τρόπο το σπινθηροβόλο πνεύμα του έργου και τη γλυκιά αθωότητα των ηρώων του. Στον διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο (Βίκτορ Εμμανουήλ/Πος) ο Ταξιάρχης Χάνος.
*25/11/2016-22/01/2017, Βασιλικό Θέατρο, τηλ. 2315200200
“Το τρίτο στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή
Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή που αποτέλεσε τομή στη σύγχρονη λογοτεχνία, αυτοβιογραφικό, χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως αριστουργηματικό, κομβικό, επικό, μυθικό, ένα επίτευγμα της μεταπολεμικής λογοτεχνίας, το σημαντικότερο μυθιστόρημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες δυο γυναικών που η μοίρα ένωσε τους δρόμους τους, της Εκάβης και της Νίνας, χρωματίζεται ο καθρέφτης της νεοελληνικής κοινωνίας με όλες τις αντιφάσεις της. Αγωνίες, βάσανα, αγώνας για επιβίωση, πάθη, ψέματα και απογοητεύσεις, μικροί και μεγάλοι καημοί, όνειρα για μια καλύτερη ζωή, γάμοι και θάνατοι, μνήμες και περασμένα μεγαλεία, αλλά και αγάπη κι όλη η ομορφιά της ζωής παρά τις δυσκολίες της, όπως τη βίωσαν οι δυο αυτές γυναίκες, χρωματίζουν με χιούμορ και τρυφερότητα την Ελλάδα του μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Με το ΚΘΒΕ συνεργάζεται για την παράσταση ο Θανάσης Παπαγεωργίου και σημειώνει πως “Το τρίτο στεφάνι” δεν καταδεικνύει την Ελλάδα που πέρασε μέσα από ιστορικά γεγονότα ή ντοκουμέντα. Είναι οι άνθρωποι που έχτισαν αυτή τη χώρα, εκείνοι που με τον τρόπο της σκέψης και της ζωής διαμορφώνουν τις συνθήκες της πνευματικής της ανάπτυξης. Γιατί μία χώρα οργανώνει τη ζωή της και πορεύεται έτσι όπως θέλει ο λαός της, επειδή εκείνος είναι η χώρα. Κι αν αυτός ο λαός άγεται και φέρεται από τις πολιτικές συνθήκες, αυτό δεν τον απαλλάσσει από αυτή τη διαμόρφωση. Η θεατρική διασκευή είναι του Σταμάτη Φασουλή και στο ρόλο της Εκάβης η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στην πρώτη της συνεργασία με το ΚΘΒΕ.
*7/10/2016 – 09/4/2017, Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντίνος, τηλ. 2315 200 200, Ώρες: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή- Σάββατο 20:00, Κυριακή 19:00, Είσοδος: 5-13 ευρώ
«Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Για όσους είχαν την τύχη να δουν το 1982 τη ‘’Μάνα Κουράγιο’’ στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου με τη Λίνα Λαμπράκη στον ομώνυμο ρόλο, η αναμονή έχει έναν ακόμα συμβολικό λόγο. Χρειάστηκαν 35 χρόνια για να ξανανέβει το έργο. Το κλασικό αντιπολεμικό αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει και η Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει στη κοιτίδα της για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο.
Η Άννα Φίρλινγκ, γνωστή ως Μάνα Κουράγιο, είναι η αντι-ηρωίδα του Μπρεχτ. Μάνα τριών παιδιών από διαφορετικούς πατέρες, είναι μια δαιμόνια εμπόρισσα που κατά τη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου (1618-1648) αγωνίζεται να επιβιώσει η ίδια και τα παιδιά της επιστρατεύοντας κάθε μέσο. Με έντονο αίσθημα αυτοσυντήρησης και εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα, παμπόνηρη, σκληρή, αθυρόστομη, η Μάνα Κουράγιο παθαίνει όσα αντέχει και δεν αντέχει άνθρωπος. Δρώντας με γνώμονα το κέρδος, καταλήγει, στο τέλος, να χάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.
Ο Μιλιβόγεβιτς επικεντρώνει στο σημερινό παραλογισμό της απληστίας. Που είναι μια από τις σημαντικότερες πληγές της κοινωνίας μας. Η ΄Μάνα Κουράγιο’’ έχει απήχηση στη νέα γενιά και για αυτό στην παράστασή μας ο κεντρικός χαρακτήρας θα πλαισιώνεται από νέους ηθοποιούς, οι οποίοι θα υποδυθούν όλους τους χαρακτήρες που την περιβάλλουν. Στον κεντρικό ρόλο η Λυδία Φωτοπούλου. Συμμετέχει 10μελής Ορχήστρα Φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.
*20/10/2016 – 29/01/2017, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315200200, Είσοδος: Aπό 5€ έως 13€