Πώς αποχαιρέτησε ο καλλιτεχνικός κόσμος τον Γεράσιμο Μιχελή

Ο ηθοποιός έφυγε από την ζωή σήμερα ( Τρίτη 15/7 )

Parallaxi
πώς-αποχαιρέτησε-ο-καλλιτεχνικός-κόσ-1349494
Parallaxi

Βαθιά θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό κόσμο ο θάνατος του ηθοποιού Γεράσιμου Μιχέλη, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα από τη σειρά «Πάρα Πέντε».

Πως τον αποχαιρέτησε ο καλλιτεχνικός κόσμος και όχι μόνο…

Σπύρος Μπιμπίλας

Μέσα στην σημερινή μέρα των εντάσεων και της δικαίωσης έρχεται μετά και την ανακοίνωση του θανάτου της παλαίμαχης Μαρικας Βαξεβανιδου ένα θλιβερό νέο που μας γεμίζει οδύνη. Ο αγαπημένος φίλος και συνάδελφος Γεράσιμος Μιχελής μετά από μια τεράστια ταλαιπωρία υγείας έφυγε από την ζωή και αφήνει πιο φτωχό τον χώρο μας… Ένας τόσο σπουδαίος ηθοποιός και εργατικός άνθρωπος, τόσο χρήσιμος για το θέατρο μας να φεύγει τόσο νωρίς.. Καλό σου ταξίδι γλυκέ μας φίλε και συνάδελφε. Συλλυπητήρια στην μητέρα σου κι όλη σου την οικογένεια.

Μάνος Λαμπράκης  

Τον πρωτοείδα ως Κρέοντα στην «Αντιγόνη» του Λευτέρη Βογιατζή, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το 1992, εκείνο το σπάνιο θέατρο της εσωτερικής φωνής. Εκεί ήταν αυστηρός, βαθύς, κλειστός. Όχι από απόσταση αλλά από την άβυσσο της ευθύνης. Ο λόγος του είχε εκείνο το βάρος της καθαρής συνείδησης που φέρει όποιος ξέρει πως το λάθος, όταν προφέρεται με δικαιοσύνη, είναι αλήθεια. Τον συνάντησα αργότερα στην παράσταση της Νικαίτης Κοντούρη – ξανά με τον Βογιατζή – στο θεάτρο ΡΟΕΣ και από τότε αρκετές φορές, πρόσωπο με πρόσωπο, σ’ εκείνα τα φευγαλέα φουαγιέ που μοιάζουν με διαδρόμους μνήμης, όταν οι άνθρωποι ανταλλάσσουν χειραψίες όπως οι ψυχές στις εικόνες του Θεοφάνη: ακίνητες, αλλά παντοτινές.

Ο Γεράσιμος Μιχελής δεν ήταν απλώς ηθοποιός. Ήταν ένας άνθρωπος που μιλούσε αργά. Όχι από δισταγμό, αλλά από ακρίβεια. Ήξερε τη βαρύτητα των λέξεων, αλλά και των σιωπών. Ήταν άνθρωπος ήθους, ενός ήθους άσκησης και διακριτικής πίστης – όχι σε κάτι αφηρημένο, αλλά στον Άλλον, τον κάθε άλλον που τον άκουγε ή τον κοίταζε. Δεν έπαιζε ρόλους. Διακονούσε μορφές. Και τα τελευταία χρόνια, ως ποιητής και συγγραφέας, άφησε και στη γραφή του αυτό το βλέμμα που γνώριζε ήδη από τη σκηνή: το βλέμμα του προσώπου που έχει ακούσει τον χρόνο να τον διαπερνά.

Τώρα που κοιμήθηκε, θυμάμαι εκείνες τις συναντήσεις – ασήμαντες τότε, πολύτιμες τώρα. Μπορεί να μην τον αποχαιρέτησα σε μια συνάντηση που πάντα έμενε μετέωρη κάθε φορά… αλλά η απουσία του γράφεται ήδη στο εσωτερικό μου, όπως πολλών φίλων που τον γνώρισαν, σαν αντίλαλος. Όπως λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, «πένθος γλυκὺ τῶν φίλων ἡ μνήμη· καὶ θάνατος οὐχ ὅλως θάνατος, τοῖς ἐν Χριστῷ κοιμηθεῖσι». Καλή Ανάσταση, αγαπημένε μας Γεράσιμε. Σε ευχαριστούμε. Για το ήθος σου. Για το φως σου. Για τη σιγή σου που έλεγε πάντα περισσότερα.

Μαριανίνα Βεντούρη 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΙΧΕΛΗΣ (1955 – 15 Ιουλίου 2025) Δρόμοι που μαρτυρούν την απουσία τους, χωρίς βλέμμα ή νεύμα ανθρώπου. Άγριος ο χειμώνας μας, σκληρός. Οι άνθρωποι στο επέκεινα της μνήμης μικραίνουν, γίνονται ισχνοί. Χιόνι απαλό τους σκεπάζει. Δείτε, νυχτώνει. Κρύος άνεμος παγώνει τ’ αστέρια. Όλοι τους ζητούν ν’ αναπαυθούν. Να ζεσταθούν βαθιά στη γη. Το λευκό δεν αλλάζει. Αστράφτουν τη μέρα τα χαλίκια, καθώς τα γλείφουν οι ανταύγειες του ήλιου. Λευκοί κι οι σταυροί που στέκουν βουβοί στα μνήματα. Κι εμείς μένουμε μ’ ένα χλωμό μειδίαμα. Τι λόγο έχουν πια οι ποιητές; (Γεράσιμος Μιχελής: ΥΠΟΣΧΕΣΗ, ΜΙΚΡΑ ΠΕΖΑ, εκδόσεις Συρτάρι)

Αργύρης Αγγέλου

Οι δύο ηθοποιοί συνεργάστηκαν με επιτυχία στη δημοφιλή σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη και παρόλο που βρίσκονταν σε διαφορετικά «στρατόπεδα» στην πλοκή, διατηρούσαν άριστες σχέσεις. Έτσι, ο Αργύρης Αγγέλου όταν έμαθε τα τραγικά νέα για τον Γεράσιμο Μιχελή έσπευσε να τον αποχαιρετίσει δημοσίως, τιμώντας τη μνήμη του.

«Αντίο Γεράσιμε…», ήταν οι δύο σπαρακτικές λέξεις με τις οποίες θέλησε να πει δημοσίως το «στερνό αντίο» στον φίλο του ο γνωστός ηθοποιός, δημοσιεύοντας παράλληλα μία φωτογραφία του αγαπημένου του συναδέλφου από το «Πάρα πέντε».

Το αντίο του Αγγέλου

Η ανάρτηση του Αργύρη Αγγέλου

Μάγδα Πένσου

Με συγκίνηση αποχαιρέτησε η Μάγδα Πένσου τον Γεράσιμο Μιχελή, που έφυγε σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου από τη ζωή, αποκαλώντας τον «αδερφούλη» και ευχόμενη καλό ταξίδι στον αγαπημένο της φίλο και συνάδελφο.

Οι δύο ηθοποιοί είχαν συνεργαστεί το 2022 στη μαύρη κωμωδία του Λάκη Λαζόπουλου, «Το Κτήμα», με τη Μάγδα Πένσου να δημοσιεύει δύο φωτογραφίες τους από την περίοδο εκείνη.

Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook σημείωσε για την απώλεια του Γεράσιμου Μιχελή: «Καλό ταξίδι “αδερφούλη” μου. Τρέξε ελεύθερα και με το χαμόγελο σου. Θα λείψεις» και συμπλήρωσε για τη γνωριμία και τη σχέση τους: «Ευτυχής που σε γνώρισα στο δικό μου πέρασμα».

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Γεράσιμο Μιχελή

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Γεράσιμου Μιχελή, ενός άξιου ηθοποιού που υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και σεμνότητα το θέατρο και άφησε το προσωπικό του στίγμα, την ερμηνευτική του ευαισθησία και ποιότητα στην Τέχνη του. Ένας πολύπλευρος δημιουργικός άνθρωπος που υπηρέτησε το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή Βεάκη (αποφοίτησε το 1990) και μονωδία και θεωρία στο Ωδείο του Πειραιά. Σημαντικό σταθμό στην καλλιτεχνική του πορεία αποτέλεσε και η συμμετοχή του στο τριετές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος του Λευτέρη Βογιατζή, με αφορμή την παράσταση της«Αντιγόνης» του Σοφοκλή.

Η καλλιτεχνική του πορεία συνδέθηκε κυρίως με το θέατρο. Συνεργάστηκε με πολλούς αξιόλογους σκηνοθέτες, στο κλασικό και στο σύγχρονο ρεπερτόριο, αναλαμβάνοντας σημαντικούς ρόλους. Συμμετείχε επίσης, σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την σειρά «Στο Παρά 5», στον ρόλο του «Τύπου με τα Μαύρα». Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία Hommage (2020).

Επίσης, σκηνοθέτησε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο του Άρνολτ Μπέρνφελντ «Ο μικρός Χίτλερ» (2016)

Ακόμα, ασχολήθηκε με τη συγγραφή και έχουν εκδοθεί δύο βιβλία του: Υπόσχεση (2021, εκδόσεις Συρτάρι) και Δρόμος Ευθύς (2024, εκδόσεις Πρώτη Ύλη)

Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε σε τρεις παραγωγές:«Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν» του Χάινριχ Φον Κλάιστ. Σκηνοθεσία: Ατίλα Ρέτλυ (2003) «Πλατόνοφ» του Αντόν Τσέχωφ (2003) «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου. Σκηνοθεσία Γιάννης Ιορδανίδης (2004)

Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα