Ο Σήφης Πολυζωίδης μας κάνει πάσα το FOOTBALL σε 150 λέξεις
Το FOOTBALL του Θανάση Τριαρίδη, ένας καυστικός μονόλογος στο Θέατρο Αυλαία.
Για δύο παραστάσεις, τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Μαρτίου, η παράσταση FOOTBALL – Το παιχνίδι της αθωότητας του Θανάση Τριαρίδη έρχεται στο Θέατρο Αυλαία σε σκηνοθεσία Τριαντάφυλλου Δελή. Ο πρωταγωνιστής του έργου, Σήφης Πολυζωίδης, μιλά στην Parallaxi εξηγώντας πολύ σύντομα τους λόγους για τους οποίους οι θεατές πρέπει να δουν το έργο, αυτή τη σκληρή ματωμένη κωμωδία.
Το FOOTBALL (2017) μαζί με το LEOPOLD (2017) και το HIV (2018) συγκροτούν μια άτυπη πολιτική τριλογία. Η βασική θέση αυτής της τριλογίας είναι πως οι παντοτινοί ένοχοι είμαστε οι θεατές – και πως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Η ανάγκη του συγγραφέα να γράψει αυτά τα έργα , γεννήθηκε μετά από τα ταξίδια του στην Αφρική θέλοντας να μιλήσει για τα ταξίδια των “χορτάτων” στην “πεινασμένη” Αφρική.
Το FOOTBALL είναι ένας καυστικός μονόλογος με πολύ χιούμορ, που αναλύει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από το 1500 μ.Χ. Βασικός άξονας του έργου είναι ότι ο τέταρτος τοίχος δεν υπάρχει και έτσι ο ηθοποιός επικοινωνεί ευθέως με τους θεατές.
Πρόκειται για ένα έργο που ήρθε να μας αφυπνίσει , να μας “μετακινήσει” από την ασφάλεια της “καρέκλας”(ως κοινό) και να μας φέρει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας σε σχέση με την πορεία της ανθρωπότητας.
Παρακολουθούμε λοιπόν τον “Φ.” που υποδύεται ο Σήφης Πολυζωίδης, ένα σύγχρονο άνθρωπο-φίλαθλο-οπαδό, να παραθέτει ερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως για το μέλλον αυτού του κόσμου , όπου το κοινό θα κληθεί να απαντήσει… Μας μιλάει για ένα αρχαίο ένστικτο του ανθρώπου να “κλωτσάει” και για μια άγρια ψυχή που βρίσκεται θαμμένη μέσα μας και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Εξευγενισμένοι παίκτες και εξευγενισμένοι θεατές… Και κάπου στο βάθος της συνείδησης να φωλιάζουν τα κατάλοιπα της παλιάς ψυχής… Όταν κατά καιρούς εξωτερικεύονται, τότε μιλούμε για τον χουλιγκανισμό, για την άσκοπη κοινωνική βία των μητροπόλεων, για την τρομοκρατία των γηπέδων…».
***
– Γιατί το FOOTBALL του Θανάση Τριαρίδη χαρακτηρίζεται μια “σκληρή ματωμένη κωμωδία”;
Γιατί, δυστυχώς, σκληρή και ματωμένη είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Θανάσης Τριαρίδης παρακολουθεί αυτή την ιστορία από τα πρώτα της βήματα με πολύ χιούμορ μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου.
– Περιγράψτε μας τον Φ. που υποδύεστε ως προσωπικότητα.
-Δεν μπορώ να πω πολλά για αυτόν . Ο Φ. θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ας πούμε ότι είναι ένας ηθοποιός που έχει προσληφθεί από την παραγωγή για να παρουσιάσει το κείμενο. Διαφωνεί αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνει…
-Οι σκηνοθετικές οδηγίες του Τριαντάφυλλου Δελή, πού έχουν εστιάσει ακριβώς, ώστε να επιτύχει μια αμφίδρομη σχέση ηθοποιού-θεατή;
– Στην άμεση απεύθυνση προς τους θεατές και στη σκηνοθετική απλότητα. Έχει εστιάσει στο κείμενο και προσπαθεί να το αναδείξει όσο καλύτερα γίνεται. Άλλωστε ένα σημαντικό κείμενο δεν χρειάζεται πολλά, είναι από μόνο του ισχυρό.
-Τι περιμένετε από το μέλλον της ανθρωπότητας;
-Θα απαντήσω με τα ίδια τα λόγια του Τριαρίδη μέσα από το Football: “στη ζωή πρέπει να υπάρχει Δικαιοσύνη. Λίγη διάθεση για δικαιοσύνη ρε γαμώτο”.
*Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 23 00 13, Παραστάσεις : 25.03 και 26.03, Ώρα : 21.00, Τιμή εισιτηρίου : 13 € – 10 € | σκηνοθεσία : Τριαντάφυλλος Δελής | παίζει : Σήφης Πολυζωίδης | κίνηση : Πασχαλιά Ακριτίδου | μουσική : Γιώργος Οικονόμου σχεδιασμός φωτισμού : Δημήτρης Κοκολινάκης | Στην παράσταση “συμμετέχει” με ένα τραγούδι έκπληξη το συγκρότημα The Skelters | Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo