Θέατρο

Το «Γκρικ Σάμερ» της σεζόν και της φουσκωτής πισίνας στις ταράτσες της Θεσσαλονίκης

Από τις ξέγνοιαστες διακοπές της παιδικής ηλικίας στις σκληροπυρηνικές σεζόν της ενήλικης ζωής μας, μια ενδιαφέρουσα παράσταση για το περίφημο "live your myth in Greece"

Γιώργος Σταυρακίδης
το-γκρικ-σάμερ-της-σεζόν-και-της-φουσ-1146104
Γιώργος Σταυρακίδης

Τέσσερις νέοι άνθρωποι επανεπισκέπτονται τα καλοκαίρια της ζωής τους, αναβιώνουν την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού καλοκαιριού από το ένδοξο 2004 μέχρι σήμερα και μιλούν για μία εποχή που έφυγε και αναπολούμε σήμερα. Κάνοντας κάτι να αλλάξουμε το σήμερα ή όχι;

Από τις ξέγνοιαστες διακοπές της παιδικής ηλικίας στις σκληροπυρηνικές σεζόν της ενήλικης ζωής σήμερα, η ομάδα θεάτρου Motivo παρουσιάζει την παράσταση “Γκρικ Σάμερ: είναι μία κατάσταση του νου”, στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον την Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Απριλίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022″ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η παράσταση δημιουργήθηκε ως διπλωματική σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ομάδα συστήνεται με αυτή για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να περιγράψει πώς είναι να είσαι κάτοικος, τουρίστας, φοιτητής και εργαζόμενος στην χώρα των ρουμς του λετ, των γκρικ τάβερνς και των γκρικ σούβενιρς.

Η Λυδία Ανεστοπούλου, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης “Γκρικ Σάμερ: είναι μία κατάσταση του νου”, εξηγεί στην Parallaxi τι είναι ακριβώς αυτό που θα δουν οι θεατές τις δύο βραδιές που θα είναι στο Θέατρο Άνετον:

«Η ιδέα ήταν δική μου. Με ενδιέφερε πολύ το brand του «Γκρικ Σαμερ» και κυρίως από την  οπτική της δικής μου γενιάς που συνέχεια ακούμε ότι δε θέλουν να δουλέψουν αλλά τελικά οι συνθήκες «σεζόν» είναι άθλιες. Με αφορμή λοιπόν κάτι τέτοιες σκέψεις αποφάσισα να φτιάξω ένα σύμπαν αφιερωμένο στο ελληνικό καλοκαίρι αλλά από εκεί και πέρα, το κομμάτι της διαμόρφωσης του κειμένου έγινε συλλογικά» αναφέρει, συνεχίζοντας μιλώντας για το θέμα της παράστασης.

«Αυτό που με έκανε να κάνω παράσταση το ελληνικό καλοκαίρι, ήταν η έντονη αντίθεση αυτού που πουλάμε ως ελληνικό καλοκαίρι και σε αυτό που βιώνουμε όσοι είμαστε κομμάτι του. Κι έτσι, επιστρέφω και πάλι στο θέμα σεζόν γιατί για εμένα εκεί είναι όλη η επιτομή αυτής της αντίθεση. Όσοι είμαστε κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού, γιατί είναι κομμάτι του dna του Έλληνα να ζούμε σε αυτή τη συνθήκη, χάνουμε το καλοκαίρι μας ωστόσο, δεν το ζούμε αλλά κατά τ’ άλλα διαφημίζουμε ένα ιδανικό, ειδυλλιακό τοπίο που αν σκεφτούμε, ποιοι στην πραγματικότητα το απολαμβάνουν, αφού δεν μπορούμε εμείς; Η σκέψη μου λοιπόν ήταν αυτή η απομυθοποίηση και η απομυθοποίηση του σλόγκαν «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα». Ουσιαστικά, η δομή της παράστασης είναι μία αναδρομή και ξεκινάμε με την οπτική της δικής μου γενιάς, της γενιάς του ’90, από το 2004 που έχουμε τις πρώτες μας πολύ έντονες αναμνήσεις με εκείνο το θριαμβευτικό καλοκαίρι με τη μία επιτυχία μετά την άλλη για την Ελλάδα. Τότε που νιώθαμε πως ζούμε σε έναν επίγειο παράδεισο σε μία χώρα που κατάφερε να πάρει Euro, να φέρει Ολυμπιακούς… Ήταν μία «χρυσή εποχή». Σε μια πολύ τρυφερή ηλικία για εμάς, κάτι που επηρέασε πολύ και τη σχέση μας με την ελληνικότητα. Είχαμε μια περηφάνια που ήταν τότε πολύ αθώα. Μετά, πάμε στο 2008 που ακούμε πρώτη φορά για την οικονομική κρίση ως πιτσιρίκια και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει για εμάς αυτό. Μέχρι που φτάσαμε σε μια ηλικία που είμαστε αυτοί που θα εργαστούμε στο ελληνικό καλοκαίρι, αυτοί που θα δουλέψουμε σεζόν δωδεκάωρα για να βγάλουμε τον χειμώνα. Όλη η πορεία λοιπόν της παράστασης που κάνει αυτή την αναδρομή, δείχνει πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Μάλιστα, καταλήγει πως οι μισοί μας φίλοι έχουν φύγει…»

Η παράσταση, πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 17 Απριλίου και την Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 21:00, στο Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42) στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022″ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Άμα θέλουμε να μιλήσουμε με όρους τελείως θεατρικούς, πρόκειται για μία παράσταση στο είδος του θεάτρου της επινόησης με πολύ έντονα τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ» εξήγεί η Λυδία Ανεστοπούλου, «Δε φτιάχτηκε η παράσταση για να δώσει κάποια απάντηση, αλλά σίγουρα θέλω να επανεξετάσουμε το πώς φτάσαμε εδώ, τι γινόταν πριν και πώς βλέπουμε σήμερα το παρελθόν μας με νέα φίλτρα πια, πώς αποδεχόμαστε τη σημερινή πραγματικότητα και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα γιατί μένουμε όλο και λιγότεροι πια στη χώρα, στη δική μου γενιά τουλάχιστον»

Τέλος, μιλώντας μαζί της για το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, η απάντηση της, προβληματίζει και κάνει την… αρχή στα μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα που θα πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας πριν αλλά και μετά την παράσταση.

«Το Γκρικ Σαμερ στη Θεσσαλονίκη, δεν το ξέρω εγώ προσωπικά από δικές μου εμπειρίες, καθώς είμαι τυχερή που κατάγομαι από τη Χαλκιδική όπου κάθε καλοκαίρι πηγαίνω στο πατρικό και κάνω εκεί διακοπές. Από εκεί και πέρα όμως, από συμφοιτητές που ξέρω πως μένουν εδώ, κάνουν αυτό το υπέροχο αστικό καλοκαίρι με μία φουσκωτή πισίνα στην ταράτσα και έναν καφέ στο χέρι. Είναι λοιπόν μια κατάσταση που μάλλον μπορούμε να τη φτιάξουμε στο νου. Το θέμα είναι θα επαναπαυτούμε σε αυτό ή θα κάνουμε κάτι για αυτό;»

Συντελεστές: Σύλληψη / Σκηνοθεσία / Μουσική επιμέλεια: Λυδία Ανεστοπούλου | Κείμενα / Έρευνα: Η ομάδα | Σκηνογραφική / Ενδυματολογική επιμέλεια: Ελπίδα Ζάντνικαρ | Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Ρουμελιώτης | Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Καζόλη | Φωτογραφίες / Trailer: Bobina Films | Παραγωγή: 11 Grey Studio

Επί σκηνής: Ιφιγένεια Δατσιάδου, Εμμανουήλ Δραμηλαράκης, Μαρίνα Καζόλη, Μαριάνθη Ξυνταριανού – Τσιροπινά

Εισιτήρια: 10€ κανονικό | 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, ατέλειες) | Κρατήσεις στο τηλ. 6989182455 και με μήνυμα στο Instagram στο προφίλ @motivotheatregroup | Προπώληση: more.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα