Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Γιάννη Μόρτζο

Ένας σπουδαίος ηθοποιός, ένας ανήσυχος καλλιτεχνικά άνθρωπος, δοτικός, ευγενής, με διαδρομή πολλών δεκαετιών στο θέατρο.

Parallaxi
το-κθβε-αποχαιρετά-τον-γιάννη-μόρτζ-1219611
Parallaxi

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Γιάννη Μόρτζο, έναν σπουδαίο ηθοποιό, έναν ανήσυχο καλλιτεχνικά άνθρωπο, δοτικό, ευγενή, με διαδρομή πολλών δεκαετιών στο θέατρο. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος υποκριτικής, ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε μία φωτεινή και πολύπλευρη προσωπικότητα που υπηρέτησε με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια την Τέχνη του και αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη.

O Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο. Σπούδασε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν και παρέμεινε κοντά του επί 20 και πλέον χρόνια μέχρι το 1981. Ως ένα από τα βασικά και -στη συνέχεια ιστορικά- στελέχη του Θεάτρου Τέχνης πρωταγωνίστησε σε σπουδαίους ρόλους από όλο το φάσμα της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο έτρεφε μια ιδιαίτερη αδυναμία, αφού το ενέτασσε πάντα -μέχρι τελευταία- στο ρεπερτόριο του. Με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 όπου «συναντήθηκε» με διεθνείς καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις.

Μετά την αποχώρησή του από το Θέατρο Τέχνης συνέχισε την καλλιτεχνική του διαδρομή στο ελεύθερο θέατρο ενώ στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του θεατρική στέγη, το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος». Εκεί, μεταξύ άλλων ανέβασε βιογραφίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων, όπως του Γιαννούλη Χαλεπά, του Σωκράτη, της Μάρθας Φρόιντ αλλά και του Ελευθερίου Βενιζέλου -μια παράσταση και μια ερμηνεία από τον ίδιο που έκανε αίσθηση και συζητήθηκε πολύ. Τα τελευταία χρόνια είχε παρουσιάσει σημαντικές παραστάσεις με το θέατρό του σε όλη την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης θεατρικής του πορείας συνεργάστηκε με τους περισσότερους και σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές.

Ακόμα, συμμετείχε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως: «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» (1985), «Το χρώμα του Φεγγαριού (1996), «Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή» (2000), «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο (2020) κ.α.

Επίσης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πασοκ (1974) και είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994).

Αλλά, αυτό που αγαπούσε ιδιαίτερα ο Γιάννης Μόρτζος ήταν να διδάσκει τους νέους ηθοποιούς. Δίδαξε πρώτα στο Θέατρο Τέχνης, αργότερα στο ΚΘΒΕ, και μετά σε ιδιωτική σχολή.

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάστηκε μία φορά όταν σκηνοθέτησε το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ο Παρασκευάς» (2000).

Το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του, επίσης ηθοποιό, Γιούλη Ζήκου και στους οικείους του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα