Τον Ιούλη πάμε θέατρο
Πάνω από 20 παραστάσεις έρχονται στην πόλη και αξίζει να δείτε. Στα ανοιχτά ή κλιματιζόμενα θέατρα της Θεσσαλονίκης. Τσεκάρετε και κλείστε εγκαίρως θέσεις. Οι παραστάσεις είναι περιορισμένες.
‘Ολες οι παραστάσεις που έρχονται στην πόλη και αξίζει να δείτε. Στα ανοιχτά ή κλιματιζόμενα θέατρα της πόλης. Τσεκάρετε και κλείστε εγκαίρως θέσεις. 20 θέατρα και βάλε στα οποία δύκολο να αντισταθείς και οι παραστάσεις τους είναι περιορισμένες.
Ρόουζ Μπερντ
Το Σλοβενικό Λαϊκό Θέατρο Τσέλιε ανοίγει το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους και παρουσιάζει το έργο “Ρόουζ Μπερντ” του Γκερχάρτ Χάουτμαν. Ο Χάουτμαν εμπνεύστηκε το έργο από μία αληθινή ιστορία σχετικά με την 25 χρονη δολοφόνο μωρών Hedwig Otto. Μια δραματική ιστορία για μία νεαρή κοπέλα εγκλωβισμένη στα πλαίσια του παραδοσιακού και περιορισμένου περιβάλλοντος της.
*1-2/7/2017, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Ώρα: 21.15, Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Piaf! The Show
Η παράφορη και γοητευτική ζωή της κορυφαίας Γαλλίδας ερμηνεύτριας ξετυλίγεται σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα, που έχει αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες των τελευταίων ετών: το Piaf! The Show, αφηγείται τον πολυκύμαντο βίο του θρυλικού “Σπουργιτιού”, της μοναδικής Edith Piaf, μέσα από τα τραγούδια της που έγραψαν ιστορία.
*3/7/2017, Θέατρο Γης
Συναυλιακός Ερωτόκριτος
Μια διαχρονική ιστορία αγάπης θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν αυτή την Δευτέρα (3 Ιουλίου) στον ανοιχτό χώρο της Μονής Λαζαριστών. Είναι η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, την οποία ο Δημήτρης Μαραμής την έκανε μιούζικαλ, το οποίο παρουσιάστηκε με ξεχωριστή επιτυχία – αφού τα εισιτήρια μια εβδομάδα πριν την πρεμιέρα είχαν εξαντληθεί ενώ η υποδοχή κοινού και κριτικών ήταν αποθεωτική – τον περασμένο Μάϊο από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η αρχή έγινε πριν από μερικές μέρες από την Βεργίνα και το Μουσείο Αιγών. Και εδώ η υποδοχή του κοινού ήταν αποθεωτική.
Διαβάστε τα πάντα εδώ: Μια ιστορία αγάπης στη σκηνή του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
*Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, Μονή Λαζαριστών, Ώρα έναρξης: 21:30.
Αllegro ma non tropo
Mια Ισπανική παραγωγή δίνει δυναμικά το παρόν στο Φεστιβάλ. Αυτή η οπτική παρουσίαση χρησιμοποιεί μαριονέττες, αντικείμενα και σωματικό θέατρο για να μας μιλήσει για αυτή τη τρελή ύπαρξη η οποία πηγαίνει τυφλή μέσα στη ζωή δίνοντας κλωτσιές δεξιά και αριστερά, χωρίς να ξέρει σε ποιον, που όμως αξίζει να της αποδοθεί φόρος τιμής: την Αγάπη.
*4-5/7/2017, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Ώρα: 21.15
Τρικυμία
Το Εθνικό Θέατρο «Ίων Λούκα Καρατζιάλε» απο την Ρουμανία παρουσιάζει ένα παραμύθι για έναν μη αποδεκτό, από την κοινωνία, δούκα, ο οποίος αργότερα γίνεται ο μάγος Πρόσπερο, και την κόρη του Μιράντα. Μια κωμωδία ψευδαίσθησης και υπερβολής, ένα κείμενο για την εξουσία και την εκδίκηση, η Τρικυμία είναι, πάνω από οποιαδήποτε παράσταση, ένα θεατρικό έργο για την δημιουργική, πρωτοποριακή δύναμη της τέχνης και της φαντασίας.
*5-6/7/2017, Θέατρο Δάσους, Ώρα: 21.00, Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Plastic Heroes
Η παράσταση «Plastic Heroes» απο το Ισραήλ είναι ένα απροσδόκητο, αστείο και γρήγορο κολλάζ πολεμικών εικόνων, φτιαγμένο αποκλειστικά από “προκατασκευασμένα” παιδικά παιχνίδια. Βία, επιθυμία, μίσος και φόβος μπαίνουν στο τραπέζι, ενώ τα αποκαλούμενα «αφελή» παιδικά παιχνίδια έρχονται στη ζωή, και η αθωότητα του παιδικού παιχνιδιού συναντά την αιματηρή πραγματικότητα του ενήλικου πολέμου.
*6-7/7/2017, Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Ώρα: 21.15
Μedeas: On Getting Across
Αυτή η Μήδεια μας έρχεται απο την Πολωνία και εξερευνά ένα πρόβλημα το οποίο είναι ταυτόχρονα οικουμενικό και άμεσα σύγχρονο – τη μετανάστευση. Πρόκειται για μια performance βασισμένη στη μουσική, κτισμένη γύρω από Αραβικά, Περσικά και Κουρδικά τραγούδια τραγουδημένα από προσκεκλημένους τραγουδιστές.
*10,11,13/7/2017, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Ώρα: 21:15 (10-11/7) & 19:15 (13/7)
Αrmine, Sister
Το «Armine, Sister» αναφέρεται στην ιστορία του Αρμενικού λαού στην Ανατολία και στην παραλίγο γενοκτονία του στις αρχές του 20ου αιώνα. Η παράσταση ασχολείται με το θέμα των ιστορικών ταμπού και έρχεται σε αντίθεση με το καθήκον του να είσαι μάρτυρας. Το «Armine, Sister» περιλαμβάνει μουσικούς από διάφορες μουσικές παραδόσεις από τη Μικρά Ασία, την Ανατολία και το Ιράν.
*12-13/7/2017, Βασιλικό Θέατρο, Ώρα: 21.15
Κύκλωπας
Ένας κόσμος αντρικός, ωμός και βίαιος, κόσμος αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό. Στη χώρα των Κυκλώπων ο ξένος δεν περιθάλπεται, δεν φιλοξενείται, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή κατασπαράσσεται. Η παράσταση, με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση, κλείνοντας το Φεστιβάλ.
*13/7/2017, Θέατρο Δάσους
Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή
O Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί τη σπανιότερα παρουσιαζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, την τελευταία που συνέθεσε και αναγνωρίζεται ως το αριστούργημά του. Με τον Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο κι έναν σημαντικό θίασο πρωταγωνιστών: Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Τζένη Κόλλια, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Λάλος. Σε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη και πρωτότυπη μουσική του Μίνου Μάτσα, η οποία εκτελείται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, ως ένα παράλληλο κείμενο εν είδει χορού. Ο “Ξένος” Οιδίπους, μετά από τη δεκαετή περιπλάνησή του φτάνει τυφλός και ρακένδυτος στο άλσος του Κολωνού, ζητώντας “φιλοξενία”. Μέσα από τις συναντήσεις του με την Αντιγόνη, τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρή του κόρη- αδελφή Ισμήνη, αλλά και τον γιο – αδελφό του Πολυνείκη, κάνει την τελευταία ανασκόπηση της ζωής και στοχάζεται για το παράλογο του ανθρώπινου Βίου.
*Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους, Ώρα έναρξης: 21:15
Φιλιώ Χαϊδεμένου
Η σημαντική πορεία αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης. Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στον ομώνυμο ρόλο.
*19 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους
Το Ψέμα του Θοδωρή Αθερίδη
Ο Θοδωρής Αθερίδης, και η Σμαράγδα Καρύδη μετά από 6 χρόνια ενώνονται και πάλι σαν θεατρικό ζευγάρι σε σκηνοθεσία του πρώτου και μαζί με την Μυρτώ Αλικάκη και τoν Κωνσταντίνο Κάππα θα μάθουν πώς ένα μικρό ψέμα μπορεί να διαταράξει τη ζωή δύο ζευγαριών που πορεύονται χρόνια μαζί. Μια κωμωδία για όλους όσους ζητάνε να μάθουν την αλήθεια, ενώ θα προτιμούσαν ένα ψέμα. Είναι πολύ δύσκολο να λες την αλήθεια, όταν αλήθεια και ψέμα γίνονται ένα!
*19-20/7, Δημοτικό Θέατρο Κήπου, Τηλ. 2313318213, Έναντι ΧΑΝΘ, τηλ. 2310 256 775
Αλέξης Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη
Η εμβληματική μορφή του Αλέξη Ζορμπά από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ξαναζωντανεύει με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και σε διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Η παράσταση ανεβαίνει φέτος τιμώντας το Έτος Καζαντζάκη 2017, που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα των νεότερων χρόνων. Τον Αλέξη Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, πλαισιωμένος από τους Νίκο Βερλέκη, Στέλλα Γκίκα, Ναταλία Δραγούμη, Ταμίλα Κουλίεβα, Άννα Μονογιού, Μέμο Μπεγνή, Τάκη Παπαματθαίου κ.ά. Τις χορογραφίες επιμελείται ο Δημήτρης Παπάζογλου. Τα σκηνικά που μας μεταφέρουν στην Κρήτη του μεσοπολέμου είναι του σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια της ενδυματολόγου Ντένης Βαχλιώτη.
*Θέατρο Δάσους, Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιουλίου, Ώρα έναρξης: 21.30
Μήδεια του Ευριπίδη
«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς. Μέσα από το μύθο της Μήδειας όπως αυτός παρουσιάζεται στο έργο του Ευριπίδη αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα αρχαιοελληνικής γραμματείας (Πλάτων, Θεόκριτος, Παρθένιος, Πλούταρχος, Σαπφώ, Αρχίλοχος, Μελέαγρος κ.ά), η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης επιθυμεί να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα. Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή. Σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με τους Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρη Φραγκούλη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρο Μυλωνά, Γεράσιμο Γεννατά, Κωνσταντίνα Τάκαλου.
*Πέμπτη 27 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους, ώρα έναρξης: 21.00
Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή…
Δύο αδελφές (κανονικές) και τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες ταξιδεύουν στο χωριό της καταγωγής τους για να κηδέψουν τον πατέρα τους! Οι συγγενείς που τις συντρέχουν παρουσιάζουν όμως περίεργες και λανθάνουσες συμπεριφορές. Οι πρώην «φίλοι» του μπαμπά, μία μοιρολογίστρα θέλει σώνει και καλά να κλάψει τον νεκρό αλλά κρύβει επιμελώς και ένα περίστροφο στην μαντίλα, το χωριό έχει φιλόδοξες δημοσιογράφους, η Γωγούλα είναι προτεινόμενη για αποχώρηση στο Survivor. …Και το σπίτι αρχίζει να γεμίζει με πτώματα. Από έρωτα, από συμφέρον, από κυνισμό και από αφέλεια. Την παράσταση έχουν παρακολουθήσει και αγαπήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο θεατές. Ένα νούμερο ρεκόρ που προβλέπεται να συνεχίζει να αυξάνεται. Τη μαύρη κωμωδία σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας.
*26-27/6/2017, Θέατρο Δάσους
Η Ωραία Κοιμωμένη από το Russian Ballet Theatre
Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε το βραβευμένο και διάσημο «Russian Ballet Theater», μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας, σε μια παράσταση που προσφέρει δύο γεμάτες ώρες αληθινής μαγείας με την ωραιότερη μουσική για μπαλέτο που έχει γράψει ποτέ ο Tchaikovsky! Η «Ωραία Κοιμωμένη», το «μπαλέτο των μπαλέτων», έκανε πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη στις 14 Ιανουαρίου 1890. Ήταν το πρώτο μπαλέτο που χόρεψε ο Rudolf Nureyev στη Δύση (1961), το έργο με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το Royal Ballet στις Ηνωμένες Πολιτείες και το έργο με το οποίο ξανάρχισε τις παραστάσεις του το Royal Opera House στο Covent Garden (με την Margot Fonteyn στο ρόλο της Αυγής) το 1946, μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πλοκή του βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του μεγάλου Γάλλου παραμυθά Σαρλ Περώ.
*Παρασκευή 28 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους, στις 21.15
ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι: …και με τη Νίκη!
Μετά από την πολυαναμενόμενή τους επιστροφή με την επιθεώρηση «P.I.G.S. Resurrection», οι «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι», η γνώριμη πια στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης ομάδα ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ, φέτος έδρασαν με νέες σκηνικές περιπέτειες και ακροβασίες. Η παράσταση ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι: …και με τη Νίκη! με εύστοχα νούμερα, κεφάτες χορογραφίες, πειραγμένες ενορχηστρώσεις και, πάνω από όλα, το κέφι, το μπρίο και την αγάπη στο συνάδελφο που τους χαρακτηρίζει, συνεχίζεται για όλο το καλοκαίρι. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, συγγραφέας και σκηνοθέτης αναλαμβάνει και πάλι το νέο εγχείρημα της ομάδας.
*20/7-31/8, Βασιλικό Θέατρο
Ακόμη: Πάμε θέατρο στο δάσος με ελεύθερη είσοδο
Θέατρο κάτω απ΄τα άστρα στο κέντρο της πόλης (1-26/7)