Θεσσαλονίκη: Η μουσική του Ένιο Μορικόνε «ζωντανεύει» μέσα από διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του

Ένα υπέροχο αφιέρωμα με ντοκιμαντέρ και παρουσίαση βιβλίου για τον μεγάλο συνθέτη, ο γιος του οποίου θα βρεθεί στην πόλη

Parallaxi
θεσσαλονίκη-η-μουσική-του-ένιο-μορικό-1311647
Parallaxi

 Οι μελωδίες του άγγιξαν την κινηματογραφική ψυχή. Ο Ένιο Μορικόνε δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ο ίδιος ήταν μουσική, σε σώμα ενός σημαντικού μαέστρου που αφιέρωσε τη ζωή του στην αγαπημένου του τέχνη.

Το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποδώσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Ιταλό δημιουργό, μέσα από την προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του Giuseppe Tornatore, «Ennio: The Maestro», την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ, δημιουργία του βραβευμένου με Όσκαρ Τορνατόρε (γνωστού μεταξύ άλλων για το «Σινεμά ο Παράδεισος»), ξετυλίγει την πορεία μιας μουσικής ιδιοφυΐας που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής. Σε αυτό το βαθιά ανθρώπινο και αισθητικά εντυπωσιακό δίωρο, ο ίδιος ο Μορικόνε είναι αφηγητής της ζωής του, μιας ζωής γεμάτης  προκλήσεις,  αμφισβητήσεις, αλλά και θριαμβευτικές στιγμές μιας καριέρας επτά δεκαετιών.

Γεννημένος στη Ρώμη το 1928, ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης έντυσε με τη μουσική του περίπου 500 ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές. Ξεκίνησε την καριέρα του από τα λεγόμενα «σπαγκέτι γουέστερνς» στα 60’s και έκτοτε οι συνεργασίες του ήταν η μια λαμπρότερη από την άλλη.

Αρχικά αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από την ακαδημαϊκή μουσική κοινότητα της εποχής, καθώς η προσήλωσή του στη μουσική  κινηματογράφου θεωρήθηκε από κάποιους υποδεέστερη. Ωστόσο, ο ίδιος παρέμεινε αφοσιωμένος στο όραμά του: να «ζωντανεύει» τις εικόνες με ήχους. Οι καινοτομίες του, οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, η έντονη συναισθηματική φόρτιση των θεμάτων του – όλα αυτά του έδωσαν χαρακτήρα και υπογραφή που αναγνωρίζεται από την πρώτη νότα.

Ο Μάρκο Μορικόνε

Το ντοκιμαντέρ του Τορνατόρε αποτελεί έναν αρχειακό πλούτο, γεμάτο με προσωπικά ντοκουμέντα, τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αποσπάσματα από ταινίες-ορόσημα, αλλά και εξομολογήσεις του ίδιου του Μορικόνε.

Με συγκίνηση μιλά για τις δυσκολίες του ξεκινήματος, για τη βαθιά αγάπη του στη σύζυγό του Μαρία, στήριγμά του μέχρι τον θάνατό του το 2020 – και για τον δικό του ορισμό της επιτυχίας: «τη δύναμη της μουσικής να αγγίζει το κοινό, να το ενώνει και να του μεταδίδει αλήθειες πέρα από τα λόγια». 

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις καταθέσεις συνεργατών του και ανθρώπων που επηρεάστηκαν από το έργο του. Ανάμεσά τους,  οι Κουίνσι Τζόουνς, Χανς Ζίμμερ, Πατ Μέθενι, Μπρους Σπρίνγκστιν, Κλιντ Ίστγουντ, Λίνα Βερτμίλερ, Μάρκο Μπελόκιο και Μπερνάρντο Μπερτολούτσι μιλούν για τον άνθρωπο πίσω από τις συνθέσεις που καθόρισαν το παγκόσμιο κινηματογραφικό τοπίο.

Από το «The Good, the Bad and the Ugly» μέχρι το «Once Upon a Time in America» και το «Cinema Paradiso», ο Morricone υπηρέτησε πιστά το όραμά του: κάθε μελωδία να λέει μια ιστορία.

Το αφιέρωμα αυτό, μέσα από την κοινή πρωτοβουλία ενός ακαδημαϊκού και ενός πολιτιστικού φορέα, δεν αποτελεί απλώς μια εκδήλωση μνήμης, αλλά μια ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να επανεκτιμήσει τη σημασία της μουσικής στη ζωή μας – ως συγκίνηση, μνήμη ή και ως σύνδεση με κάτι μεγαλύτερο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ένιο Μορικόνε και με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ιταλία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone και οι Εκδόσεις Μετρονόμος, υπό την αιγίδα του Ιταλικού Ινστιτούτου Αθηνών, συνδιοργανώνουν μια ξεχωριστή εκδήλωση: την παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Ennio Morricone: Ο πατέρας, η ιδιοφυία, ο άνθρωπος», μία μέρα πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ, την Πέμπτη 8 Μαΐου 19:00- 20:00 μ.μ. στην αίθουσα cosmos, περίπτερο 14 ΔΕΘ. 

Το βιβλίο προλογίζει ο Aldo Cazzullo μεταφράζουν οι Στέλλα Αναστασοπούλου και Ιωάννα Καραμαλή.

Ομιλητές: Θοδωρής Βουτσικάκης, ερμηνευτής, Θανάσης Γωγάδης, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, Θανάσης Μπιλιλής

πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ , Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, δημοσιογράφος και ο Marco Morricone

Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Eλλάδος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο, aπό το οπισθόφυλλο της έκδοσης:

Μέσα από μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα παιδί κοιτάζει κρυφά έναν άνδρα σκυμμένο πάνω σε ένα γραφείο. Φοράει μεγάλα τετράγωνα γυαλιά και ένα πουλόβερ με λαιμόκοψη, είναι βαθιά απορροφημένος, σχεδιάζοντας πάνω σε ένα πεντάγραμμο· το σώμα του είναι εκεί, στο κέντρο του δωματίου, αλλά το μυαλό και το πνεύμα του μοιάζουν να βρίσκονται αλλού, μακριά. «Ήταν ο πατέρας μου, αλλά ανάμεσα σε εκείνον και σ’ εμένα υπήρχε μια τεράστια απόσταση». Ακριβώς από αυτόν τον πυρήνα μυστηρίου δεκαετίες αργότερα αυτό το παιδί, ο Μάρκο Μορικόνε, ο μεγαλύτερος γιος του Ένιο, προσπαθεί να δέσει τα νήματα των αναμνήσεών του με εκείνα του Βαλέριο Καπέλι, ιστορικού συντάκτη της Corriere della Sera και εγκάρδιου φίλου του συνθέτη, για να μας δώσει ένα εντυπωσιακό και αυθεντικό πορτρέτο μιας από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυΐες που υπήρξαν ποτέ στην Ιταλία.

Οι σπουδές που διακόπηκαν μετά την τρίτη γυμνασίου, τα βράδια που έπαιζαν για τους Αμερικανούς στρατιώτες, η εμμονή για τη μουσική, η έντονη σχέση με τον μαέστρο Πετράσι, η πνευματικότητα, οι συναντήσεις με τον Σέρτζιο Λεόνε, την Τζόαν Μπαέζ, τον Κλιντ Ίστγουντ, η επιτυχία, τα Όσκαρ, η γλυκύτητα και η σκληρότητα ενός πατέρα (η απαγόρευση στα παιδιά του να ακούν μουσική στο σπίτι), το πάθος για τη Ρώμη, η λαιμαργία για σοκολάτες που του έκρυβε η σύζυγός του Μαρία, ο εξοστρακισμός που υπέστη από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Ένα ταξίδι ζωής, ανάμεσα σε πρωτογενείς μαρτυρίες και αποκαλυπτικές ιστορίες. Ένας Ένιο Μορικόνε όπως δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ πριν.

Πρόκειται για ένα προσωπικό και βαθιά συγκινητικό πορτρέτο του μεγάλου συνθέτη, γραμμένο από τον γιο του, Marco Morricone. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, αναδεικνύεται όχι μόνο η μουσική ιδιοφυία του Ένιο Μορικόνε, αλλά και ο άνθρωπος πίσω από τη φήμη: ο πατέρας, ο σύζυγος, ο ευαίσθητος δημιουργός που αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη και στην οικογένειά του. 

Η παρουσίαση αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει τον Μορικόνε και μέσα από μια γέφυρα ανάμεσα στη δημόσια καλλιτεχνική του εικόνα και την ιδιωτική του καθημερινότητα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα