3+1 φορές που το Black Mirror δεν ήταν τόσο δυστοπικό όσο νομίζαμε

Οι άλλοτε δυστοπικές εικόνες του Black Mirror παίρνουν σάρκα και οστά;

Αλέξανδρος Βασιλείου
31-φορές-που-το-black-mirror-δεν-ήταν-τόσο-δυστοπικ-1099736
Αλέξανδρος Βασιλείου

Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 2011 όταν έκανε πρεμιέρα μια σειρά που έμελλε να συζητηθεί αρκετά στο πέρασμα των χρόνων. Το πρώτο επεισόδιο θα μπορούσε επιεικώς να χαρακτηριστεί σοκαριστικό: Το “The National Anthem”, όπως λέγεται, πραγματεύεται το πώς η απαγωγή μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας οδήγησε έναν βρετανό πρωθυπουργό να συνευρεθεί ερωτικά με ένα γουρούνι σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ώστε να δώσουν οι απαγωγείς πίσω την μαθήτρια βασιλικής καταγωγής.

Το Black Mirror είναι μια βρετανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας. Δημιουργήθηκε από τον Τσάρλι Μπρούκερ, με τους Μπρούκερ και Άναμπελ Τζόουνς να λειτουργούν ως συντονιστές του προγράμματος. Επικεντρώνεται σε σκοτεινά και σατιρικά θέματα που εξετάζουν τη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις απρόβλεπτες συνέπειες των νέων τεχνολογιών. Τα επεισόδια είναι αυτοτελή, συνήθως τοποθετημένα σε εναλλακτικό ή στο εγγύς μέλλον.

Το Black Mirror χαρακτηρίζεται ως δυστοπικό, αφού αυτά που πραγματεύεται φαίνεται να είναι πολύ σκοτεινά, σχεδόν απίθανα. Είναι, όμως, τελικά τόσο απίθανα αυτά που περιγράφει το Black Mirror; Πάμε να δούμε κάποιες περιπτώσεις όπου το δυστοπικό τηλεοπτικό σόου φαίνεται πως… δεν πραγματεύεται και τόσο απίθανα πράγματα όσο νομίζουμε.

1. Καταγραφή και επαναπροβολή αναμνήσεων;

Το επεισόδιο “The Entire History of You” διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι εξοπλισμένοι με τεχνολογία που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο αυτά που βλέπουν και ακούν, επιτρέποντάς τους να αναθεωρούν τις αναμνήσεις τους. Το αποτέλεσμα; Τα λευκά ψέματα είναι παρελθόν, αλλά οι σχέσεις είναι γεμάτες με έναν νέο βαθμό παράνοιας, και ο κύριος χαρακτήρας εμμονιάζεται με λεπτομέρειες από το παρελθόν της συντρόφου του μέχρι το φρικτό αποκορύφωμα.

Κάτι τέτοιο θα φάνταζε σχεδόν απίθανο, μέχρι την κυκλοφορία της συσκευής Rewind Pendant, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν ό,τι βλέπουν και ακούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περιγράφεται ως το “επόμενο βήμα προς την […] παροχή υπερδυνάμεων στους ανθρώπους”, και συνοδεύεται επίσης από έναν βοηθό AI, τον οποίο η εταιρεία λέει ότι μπορούμε να συμβουλευτούμε, μιας και θυμάται όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να έχουμε ξεχάσει.

Φυσικά, τα αρνητικά έχουν ήδη αναφερθεί στο Black Mirror, αλλά άλλοι έχουν εκφράσει τους δικούς τους φόβους, όπως οι συνέπειες της συνεχούς παρακολούθησης για άτομα σε καταχρηστικές σχέσεις ή οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών. Υπάρχε, λοιπόν, αρκετά μεγάλη πιθανότητα αυτό να είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε στο μέλλον.

2. Επαναφορά αγαπημένων στη ζωή μέσω… ΑΙ

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, το “Be Right Back” περιστρέφεται γύρω από μια νεαρή γυναίκα που ανασταίνει τον φίλο της, που πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, χρησιμοποιώντας… την τεχνητή νοημοσύνη. Η διαδικτυακή υπηρεσία χρησιμοποιεί τις διαδικτυακές επικοινωνίες του, όπως τα email και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να αναδημιουργήσει την προσωπικότητά του, και μιμείται τη φωνή του από παλιότερα βίντεο. Αυτό προχωράει μέχρι και την επίτευξη σεξουαλικής πράξης μεταξύ των δυο- ή μάλλον μεταξύ της κοπέλας κι ενός πανομοιότυπου ανδροειδούς, αλλά τελικά την απωθεί η μονοδιάστατη προσωπικότητα του συνθετικού φίλου της, η οποία έχει κατασκευαστεί για να την εξυπηρετεί, χωρίς ελαττώματα ή φιλοδοξίες.

Η επαναφορά αγαπημένων προσώπων από τους νεκρούς χρησιμοποιώντας τεχνολογία deepfake υπάρχει εδώ και καιρό, όλοι έχουμε δει πια ολογράμματα αγαπημένων καλλιτεχνών ενώ φίλτρα στο TikTok μπορούν να δώσουν μια αίσθηση ανάστασης σε αγαπημένα πρόσωπα, μέσω κίνησης βλεφάρων σε φωτογραφίες κ.ά. Πιο πρόσφατα, όμως, οι τεχνολογίες βαθιάς μάθησης έχουν επίσης ξεκλειδώσει την ικανότητα να αναδημιουργήσουν τη φωνή και τις σκέψεις ενός ατόμου.

3. Πρόσεξε την υγεία σου μέσω… κινητού

Στο Arkangel, ένα επεισόδιο της τέταρτης σεζόν, η Marie εμφυτεύει στην τρίχρονη κόρη της ένα σύστημα Arkangel το οποίο παρακολουθεί την υγεία της, την όρασή της και την ακοή της μέσω ενός tablet. Σας θυμίζει κάτι;

Αυτό δεν είναι και τόσο διαφορετικό από την άνοδο των smartwatches και των υπηρεσιών που προσφέρουν ακόμη και τα κινητά πλέον, τα οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να ελέγχουν, σχεδόν εμμονικά, τον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης, τον δείκτη ύπνου και τον αριθμό των βημάτων τους.

+1. Περί προσωπικών δεδομένων και AI

Εδώ δεν πρόκειται για μια πρόβλεψη αλλά για μια συνειδητοποίηση. Στο πρώτο επεισόδιο της 6ης σεζόν “Joan is Awuful”, η πρωταγωνίστρια του επεισοδίου βλέπει τη ζωή της να γίνεται σειρά σε μια πλατφόρμα, δείχνοντας κάθε πλευρά της ζωής της καθημερινά. Κάτι τέτοιο καθίσταται εφικτό αφού έδωσε συγκατάθεση στους περιβόητους “όρους και προϋποθέσεις” που ποτέ κανείς μας δεν διαβάζει.

Ταυτόχρονα και για τον ίδιο λόγο, η πλατφόρμα έχει υποκλέψει στοιχεία της Salma Hayek, η οποία φαίνεται να πρωταγωνιστεί, ενώ πρόκειται για CGI φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη. Η ίδια δεν μπορεί να κινηθεί νομικά, καθώς είναι κάτι που έχει αποδεχτεί στους όρους και τις προϋποθέσεις της πλατφόρμας. Άλλωστε, περίπτωση με υποκλοπή φωνής είδαμε πρόσφατα και με την Scarlett Johansson, της οποίας φάνηκε να χρησιμοποίησε τη φωνή η OpenAI για τη φωνή Sky.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα