Τηλεόραση

Η νέα τηλεοπτική σειρά που φιλοδοξεί να βάλει τη Θεσσαλονίκη στο Netflix

Η Μιμή Ντενίση αποκάλυψε σήμερα σε συνέντευξη τύπου μία νέα ιστορική σειρά γεμάτη με Θεσσαλονίκη - Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα

Γιώργος Σταυρακίδης
η-νέα-τηλεοπτική-σειρά-που-φιλοδοξεί-ν-1228747
Γιώργος Σταυρακίδης

Για τη δημιουργία της νέας της τηλεοπτικής σειράς με θέμα τη Θεσσαλονίκη, μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας σε ξενοδοχείο της πόλης η Μιμή Ντενίση στους δημοσιογράφους, παρουσία της Βούλας Πατουλίδου ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδη και του Δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη.

Μιλώντας για τα τηλεοπτικά της σχέδια η γνωστή ηθοποιός, αποκάλυψε πως ετοιμάζει μία σειρά 24 επεισοδίων και θα αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του «Σμύρνη μου αγαπημένη» ενώ στην ερώτηση σε ποιον τηλεοπτικό σταθμό θα προβληθεί, η Μιμή Ντενίση δεν απάντησε ακριβώς λέγοντας πως «Θα είναι σε ένα από τα τρία μεγάλα κανάλια, που όμως καλύτερα να ανακοινωθεί από το κανάλι όταν είναι η ώρα». Αινιγματική όμως ήταν και σχετικά με τον σκηνοθέτη της σειράς, όπου το μόνο που είπε είναι πως βρίσκεται ανάμεσα σε δύο, ενώ αποκάλυψε πως μουσική γράφει ο συνθέτης Μίνως Μάτσας.

Στην ομιλία της στους δημοσιογράφους, η κ. Ντενίση θέλησε να μιλήσει για τον σκοπό της δημιουργίας αυτής της σειράς που, όπως είπε, είναι να προβληθούν σημεία της Θεσσαλονίκης που αξίζει να μάθουν όλοι, ακόμα και στο εξωτερικό, καθώς σκοπός της παραγωγής είναι να παίξει κι αυτό στην πλατφόρμα του Netflix, όπως συνέβη πριν λίγο καιρό και με την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Θεσσαλονίκης σαν τον τόπο που διαδραματίζεται η σειρά, αλλά ούτε και ο τίτλος «MADRE» που σημαίνει μάνα, που όπως εξήγησε η Μιμή Ντενίση στη συνέντευξη τύπου, εκτός από την βασική ηρωίδα της σειράς, την Φιλιώ που θα ερμηνεύσει η ίδια, ο τίτλος παραπέμπει και στην πόλη που υπήρξε προσφυγομάνα. «Μάνα Σαλονίκη, μάνα για τους πρόσφυγες, Μικρασιάτες, Πόντιους, Θρακιώτες, Αρμένιδες, μάνα και για τους διωγμένους απ’ την Ισπανία Εβραίους».

Τα χρόνια 1923 – 1943 είναι κομβικά για την ελληνική κοινωνία. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, η Θεσσαλονίκη – Η Salonique των Ευρωπαίων, η Salonco των Εβραίων, η Selanik των Τούρκων, είναι καζάνι που βράζει. Είναι, όπως λέει η ηθοποιός και δημιουργός της σειράς, ο ιδεώδης καμβάς για την ιστορία της. «Το 1912 υπήρχαν 92000 Εβραίοι, 60000 Τούρκοι και 40000 Έλληνες. Μετά ήρθαν οι 150000 πρόσφυγες και αυτό ανετράπη χάρη σε αυτούς. H πόλη έγινε ελληνική και αυτό δυσαρέστησε του Εβραίους που δεν ήταν πια οι πρώτοι σε πληθυσμό. Τότε λόγω της φωτιάς υπήρχε φτώχια. Έχει πολύ ενδιαφέρον η Θεσσαλονίκη αυτής της εποχής» είπε.

Στόχος της σειράς και αυτό που τόνισε η κ. Ντενίση στην ομιλία της, είναι να προβληθεί περισσότερο η πόλη, αλλά μαζί της και τοποθεσίες της Βέροιας και της Δράμας που θα πραγματοποιηθούν επίσης γυρίσματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, γυρίσματα θα γίνουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στον Λευκό Πύργο, στα Τείχη, στο Επταπύργιο, στο Τσινάρι, στον Άγιο Δημήτριο, στον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, στην Παλιά Πόλη, στο Καπάν, στη Στοά Μοδιάνο, στην  Συναγωγή και όχι μόνο κι αυτή θα είναι βασική διαφορά με το «Σμύρνη μου αγαπημένη» που χρειάστηκε να χτιστεί ένα τεράστιο σκηνικό που προσομοίαζε το λιμάνι της Σμύρνης, κάτι που στη Θεσσαλονίκη δε χρειάζεται όπως ανέφερε καθώς υπάρχουν ζωντανά μέχρι και σήμερα όλα τα παραπάνω. Επίσης, εκφράζοντας ένα παράπονο της η κ. Ντενίση, αναφέρθηκε στο σκηνικό της «Σμύρνης» που μετά τα γυρίσματα δεν ενδιαφέρθηκε η Πολιτεία να το διατηρήσει ως τουριστικό αξιοθέατο, ενώ είπε πως αν το είχε στήσει κάπου στη Θεσσαλονίκη θα υπήρχε μέχρι και σήμερα.

Παίρνοντας τη σκυτάλη των δηλώσεων η Βούλα Πατουλίδου, κι ενώ έκανε δώρο στους ομιλητές το λεύκωμα «Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Μωσαϊκό Πολιτισμών» που δημιούργησαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, είπε χαρακτηριστικά «Θέλαμε να ανοίξουμε τη δύναμη που έχει ο τόπος» μιλώντας γα τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, ενώ αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης και ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης δήλωσαν τη στήριξη τους στο νέο εγχείρημα της Μιμής Ντενίση με απώτερο σκοπό την προβολή και την προώθηση επιχειρήσεων και ιστορικών μνημείων. Την βοήθεια όλων των φορέων ζήτησε η Μιμή Ντενίση, λέγοντας πως τον κύριο όγκο της χρηματοδότησης θα αναλάβει το τηλεοπτικό κανάλι και ο ΕΚΟΜΕ, αλλά θα βοηθήσει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με καταλύματα και φαγητό, το ΣΕΒΕ και άλλοι. Τόνισε πως έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις Όλγα Κεφαλογιάννη (υπουργό Τουρισμού) και Έλενα Ράπτη (υφυπουργό Τουρισμού) για να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην παραγωγή. «Θα βγω να ζητιανέψω σε όποιον μπορεί να βοηθήσει» είπε η ηθοποιός και σεναριογράφος χαριτολογώντας.

Η σειρά «MADRE» θα ξεκινήσει γυρίσματα στα αρχές της άνοιξης του 2025 (Μάρτιο ή Απρίλιο), με περισσότερους από 100 ηθοποιούς σε ρόλους, ενώ όπως είπε η Μιμή Ντενίση, θα απασχοληθούν και ηθοποιοί από τη Θεσσαλονίκη, τεχνικοί αλλά και πολλοί εθελοντές για τις ανάγκες της σειράς. Πρόκειται για μία μεγάλη παραγωγή που για κάθε επεισόδιο θα χρειαστεί ένα δεκαήμερο γυρισμάτων, ενώ για το πρώτο του μέρος θα πάρει 4 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα