Τηλεόραση

Πώς μία σειρά 20 χρόνων αποτελεί τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής τηλεόρασης σήμερα;

Πόσο τυχαία μπορεί να είναι η επιτυχία κωμικών σειρών σε επανάληψη και πώς το «Παρά πέντε» είναι η πρώτη σειρά σε τηλεθέαση κάθε βράδυ

Γιώργος Σταυρακίδης
πώς-μία-σειρά-20-χρόνων-αποτελεί-τη-μεγά-1268328
Γιώργος Σταυρακίδης

Ποιος θα το περίμενε πως μία σειρά που πρωτοπροβλήθηκε πριν 20 χρόνια ακριβώς και από τότε έχει παίξει και αρκετές φορές σε επανάληψη, θα έκανε το 2025 κάθε βράδυ 30άρια στον πίνακα της Nielsen, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον ενός μεγάλου τηλεοπτικού κοινού και κρατώντας την πρώτη θέση στον οποιοδήποτε ανταγωνισμό!

Κι όντως, η δεύτερη τηλεοπτική δουλειά του Γιώργου Καπουτζίδη «Στο παρά πέντε» γνωρίζει και πάλι μεγάλες δόξες, αγγίζοντας σε νούμερα πολλά βράδια εκείνα της πρώτης προβολής της από το 2005 και για δύο χρόνια, όταν κλεινόμασταν σπίτι για να δούμε κάθε καινούριο επεισόδιο με τον Σπύρο, τον Φώτη, την Ντάλια, την Ζουμπουλία και την Αγγέλα.

Κι αν μοιάζει λογικό να είχε τότε τόσο μεγάλη επιτυχία ως μία καινούρια σειρά, σήμερα τι μπορεί να την κάνει τόσο αγαπητή εκ νέου στο κοινό και να μπορεί να κοντράρεται στα ίσα με καινούριες σειρές στα απέναντι κανάλια; Μάλιστα, μέχρι και ο ίδιος ο Γιώργος Καπουτζίδης αναγκάστηκε να τρολάρει το «παιδί» του την περασμένη εβδομάδα όταν ως παρουσιαστής του live «The Voice»  χρειάστηκε να πει «Μου είπαν ότι το MEGA απέναντι έχει βάλει «Παρά πέντε» το οποίο κάνει κάτι 30%. Παιδιά, σήμερα είναι το επεισόδιο που πετυχαίνει η σφαίρα στο τσουλούφι. Δεν είναι.. Να σας πω και τι γίνεται! Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί και η Αμαλία είναι άγγελος. Αφήστε το τώρα, για σήμερα, συγκεντρωθείτε εδώ στο live» προσπαθώντας να υπερασπιστεί το καινούριο πρόγραμμα που συμμετείχε.

Σε μία σεζόν λοιπόν που ελάχιστες κωμικές σειρές προτάθηκαν από τα κανάλια και μάλιστα, από αυτές οι περισσότερες να μην «περπάτησαν» ιδιαίτερα είτε γιατί δεν άρεσαν, είτε γιατί είχαν πιο ιδιαίτερο χιούμορ που δεν βρήκαν το κατάλληλο έδαφος για να αγαπηθούν. Σε μία πενταετία που οι τηλεοπτικές παραγωγές περιορίζονται σε δράματα εποχής και ρομαντικές ή αστυνομικές ιστορίες, η ανάγκη του τηλεθεατή να γελάσει χωρίς σκέψη, ενοχή αλλά με μία αξιόλογη ιστορία, ίσως είναι πιο έκδηλη από ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό πως παλιότερα, τα προγράμματα των καναλιών είχαν το καθένα τους από τρεις με τέσσερις τουλάχιστον κωμωδίες, που μπορεί στο «ταμείο» να μην προχωρούσαν όλες ωστόσο κάθε σεζόν υπήρχαν μία δύο κωμικές σειρές που ξεχώριζαν και πολλές φορές έπαιρναν το εισιτήριο και για δεύτερη σεζόν. Ήταν άλλωστε η εποχή που δοκιμάστηκαν άνθρωποι, πειραματίστηκαν τα κανάλια (σε αντίθεση τώρα που νιώθω να λειτουργούν κυρίως εκ του ασφαλούς), βγήκαν νέοι ηθοποιοί και σεναριογράφοι και κάπως έτσι το Mega ανακάλυψε μεταξύ άλλων και τον «θησαυρό» Γιώργο Καπουτζίδη που του χάρισε τρεις τεράστιες σειρές («Σαββατογεννημένες», «Στο παρά πέντε» και «Εθνική Ελλάδος»).

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Το γέλιο, όπως έχει αποδειχτεί, κάνει καλό στην καρδιά, τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Σύμφωνα με τον γιατρό Michael Miller του πανεπιστημίου Maryland, μόλις 15 λεπτά γέλιου την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής. Το γέλιο, όπως είναι αναμενόμενο, μπορεί να κάνει καλό και στην ψυχική μας υγεία, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας απαλλάξει από το άγχος. Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της επινεφρίνης, των ορμονών που δημιουργούνται όταν αγχωνόμαστε.

Κάθε αφορμή λοιπόν για να γελάσουμε, είναι σημαντική κι ας το ξεχνούν όπως φαίνεται αυτό, τα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας, βάζοντας όλο και περισσότερες νέες κωμικές σειρές στο πρόγραμμα τους. Αν λοιπόν, η τηλεθέαση του καλού «Στο παρα πέντε» δεν είναι απόδειξη γι’ αυτό, τότε τι;

Ως συνέχεια μάλιστα αυτού του σερί κωμικής επιτυχίας, το Mega έβαλε αμέσως μετά στην prime time του το «Μίλα μου βρώμικα» της Μυρτώς Κοντοβά που καταφέρνει να κρατήσει τους τηλεθεατές και να ανταγωνιστεί οτιδήποτε δείχνουν τα υπόλοιπα κανάλια την ίδια ώρα. Την ίδια λογική βέβαια έχει και το «Σόι σου» του Alpha που ακόμα κρατάει ένα μεγάλο μέρος τηλεθεατών και γι’ αυτό δεν έχει σταματήσει να προβάλλεται σε επαναλήψεις όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο και το «Είσαι το ταίρι μου». Λίγο παλιότερα, πρώτη είδηση ήταν πως ξεκινούσε να προβάλλεται σε επανάληψη και πάλι η σειρά «Τρεις Χάριτες» που άφησε εποχή και πάλι είχε πιστό κοινό λες και ήταν καινούρια σειρά. Μέχρι και η «Εργαζόμενη γυναίκα» της Ελένης Ράντου στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV κάνει υψηλότερα νούμερα από το γενικό σύνολο του καναλιού! Ο κόσμος θέλει να γελάσει και αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο, αυτόν τον μήνα που τα κανάλια επέλεξαν να μη δείξουν επεισόδια των νέων σειρών τους, η σύγκριση με αυτές του παρελθόντος όχι μόνο είναι μοιραία αλλά είναι και άνιση με αρνητικό πρόσημο για τις φετινές παραγωγές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα