Shogun: Η νέα σειρά δράσης που θα εντυπωσιάσει
Η Parallaxi είδε σε αποκλειστικότητα τα πρώτα επεισόδια της νέας σειράς του FX, που θα μεταδίδεται σε λίγες μέρες και από το Disney+ και γράφει για αυτήν.
Ομολογώ πως θυμάμαι το Shogun με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλειν και τον Τοσίρο Μιφούνε από τα παιδικά μου χρόνια. Ήταν ένα σημείο αναφοράς στα τηλεοπτικά χρονικά πριν από 40-45 χρόνια, όταν πρωτοπροβλήθηκε. Όπως φαίνεται ο Shogun – όπως ορθά λέγεται καθώς ήταν τίτλος τιμής για τους ανώτερους στρατιωτικούς στην φεουδοκρατική Ιαπωνία του 17ου αιώνα – επιστρέφει σε ένα τηλεοπτικό remake που σίγουρα θα συζητηθεί αρκετά. Η νέα μινι σειρά 8 επεισοδίων θα κάνει πρεμιέρα τις επόμενες μέρες στο FX (στη χώρα μας μέσω της πλατφόρμας της Disney+ ) και αποτελεί μια εκπληκτική αναβίωση του θρυλικού έργου, εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του James Clavell.
Τη νέα σεναριακή προσαρμογή κάνουν οι Τζάστιν Μάρκς (γνωστός από το σενάριο που έγραψε για το Top Gun Maverick) και (η πρωτοεμφανιζόμενη) Ρεϊτσελ Κόντο και είναι μια προσεκτικά μελετημένη ανασκαφή όχι μόνο του κειμένου του βιβλίου του Κλάβελ αλλά και της ιστορικής εποχής και του τόπου που διαδραματίζεται η ιστορία (17ος αιώνας στην φεουδαλική και άκρως συντηρητική Ιαπωνία της εποχής όπως ήδη σημειώσαμε). Αν και σεναριακά η νέα ματιά παίζει αρκετά με την εστίαση της κλασικής ιστορίας, αντικατοπτρίζει με ευλαβική προσοχή τις λεπτομέρειες που αναπαριστούν κοινωνικά την Ιαπωνία του 1600. Και αν η κλασική διασκευή του 1980 παίζει αρκετά με το ρομαντικό στοιχείο και με τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Τσάμπερλεϊν, στη νέα διασκευή θα μπορούσαμε να πούμε ότι αναδεικνύονται οι λεπτές πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες μιας φεουδαλικής και κλειστής κοινωνίας όπως ήταν η Ιαπωνία πριν 400 χρόνια ενώ ο κεντρικός πρωταγωνιστής εμφανίζεται πιο εύθραυστος.
Μακιαβελικές φιλοδοξίες και ίντριγκες αλλά και εξαιρετική δράση με διαρκείς ανατροπές κόβουν την ανάσα των θεατών μέχρι το τέλος ενώ η ρομαντική ιστορία θα λέγαμε ότι περιορίζεται αισθητά για να δώσει χώρο στα υπόλοιπα στοιχεία. Ενδεχομένως όσοι θεατές (οι νεαρότεροι ηλικιακά) δεν έχουν υπόψη τους την εκδοχή του 1980 να ανατρέξουν σε ένα διαφορετικό πεδίο αναφορών σε σχέση με τη σειρά που έχουν να κάνουν με παρόμοιες πρόσφατες τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το Game of Thrones (χαριτολογώντας βέβαια εδώ έχουμε σαμουράι και νίντζα) και ίσως ακόμη περισσότερο με τον κυνικό και ιντριγκαδόρικο τρόπο που διαχειρίζεται τις πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις το House of Cards. Πέρα από το mentality της διαφορετικότητας που επίσης εστιάζει η νέα σειρά – μιας και το σύνολο του καστ είναι ασιατικής καταγωγής – έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον η προσέγγιση του φύλου στο νέο Shogun.
Αν και μιλάμε για την αναπαράσταση μιας παραδοσιακής φεουδαλικής πατριαρχικής κοινωνίας στην οποία η γυναίκα οφείλει να υποτάσσεται και να περιορίζεται στα του σπιτιού ωστόσο έχει μεγάλη σημασία πως οι γυναίκες στη νέα σειρά πολλές φορές ξεφεύγουν από τα αυστηρά κοινωνικά πλαίσια και ξέρουν να προκαλούν διαρκείς ανατροπές ενώ προσφέρουν αφηγηματικά μια σύνθετη παλέτα χαρακτήρων από τον πιο απλοϊκό μέχρι τον πιο σύνθετο.
Σε ότι αφορά την υπόθεση αυτή ξεκινάει με την προσάραξη ενός ολλανδικού πλοίου – φαντάσματος, μέρος ενός στόλου που αποδεκατίστηκε από τις διαρκείς συγκρούσεις με τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους αλλά και τις κακουχίες, στις ακτές της Ιαπωνίας. Οι εναπομείναντες ναυτικοί αυτού του πλοίου αιχμαλωτίζονται και ένας ανώτερος αξιωματικός του, ο Άγγλος Τζον Μπλακθορν, θα αποτελέσει την πέτρα του σκανδάλου σε μια διαρκή σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτικές φατριές του ανώτερων φεουδαρχών της χώρας της Άπω Ανατολής αλλά και των Πορτογάλων αποικιοκρατών, που έχουν το προνόμιο να εμπορεύονται στην περιοχή. Από εκεί και πέρα ξετυλίγεται μια περιπέτεια με διαρκείς ανατροπές που θα φέρουν τον Άγγλο ναυτικό, όπως και τον Ιάπωνα φεουδάρχη που τον διασώζει, στο επίκεντρο της ιστορίας. Μια από τις εντυπωσιακότερες πτυχές αυτής της σειράς είναι η πλούσια παραγωγή. Από τα εντυπωσιακά σκηνικά μέχρι τα λεπτομερή κοστούμια και τα αυθεντικά σκηνικά σετ, η ομάδα παραγωγής δημιουργεί έναν πλήρη και απολύτως αυθεντικό κόσμο της Ιαπωνίας του 17ου αιώνα. Τα πλάνα των αρχαίων κάστρων, των πανέμορφων τοπίων και των εντυπωσιακών πολεμικών σκηνών είναι επιβλητικά και δίνουν πολύτιμες ανάσες ζωής στην ιστορία. Η λεπτομερής απεικόνιση του ιστορικού περιβάλλοντος δίνει την διάσταση μιας κινηματογραφικής τελετουργίας που κρατάει το κοινό εγκλωβισμένο στον μαγικό κόσμο του φεουδαλικού Ιαπωνικού πολιτισμού. Παράλληλα (με αφορμή αυτήν την εύλογη σύγκριση που σίγουρα θα υπάρχει για όσους θυμούνται το Shogun του 1980) θα λέγαμε πως επίσης οι νέες τεχνολογίες που αξιοποιούνται σε ότι αφορά την κινηματογράφιση του remake δίνουν μια επιπλέον αξία στην αφήγηση της ιστορίας.
Δεν αξίζει να σταθούμε τόσο στις ερμηνείες των ηθοποιών μολονότι το καστ στο σύνολο του είναι εξαιρετικό. Μικρή αναφορά σίγουρα αξίζει να γίνει στον κεντρικό χαρακτήρα του Μπλακθόρν. Όπως και στην σειρά του 1980 – που ο Τσαμπερλεϊν αποδεικνύεται συναρπαστικός σε αυτή την σταδιακή μεταμόρφωση του από έναν Άγγλο ναυτικό σε έναν σαμουραϊ που βαπτίζεται αργά και σταδιακά στην γιαπωνέζικη κουλτούρα της εποχής – έτσι και ο Κόσμο Τζάρβις (ο Μπλάκθορν στη νέα διασκευή) αξιοποιεί με πολύ προσοχή τις μικρές λεπτομέρειες της διαφορετικότητας ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς αλλά κάποια ενδόμυχα και υποδόρια στοιχεία μιας κωμικής και ευαίσθητης πλευράς του χαρακτήρα του για να δώσει μια εναλλακτική όψη στον κεντρικό ήρωα.
Επιγραμματικά η νέα μινι σειρά Shogun αποτελεί μια επιτυχημένη αναβίωση ενός κλασικού έργου, προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία στους θεατές. Με την εντυπωσιακή παραγωγή, τις υπέροχες ερμηνείες και την εξαιρετική πλοκή, αυτή η σειρά απευθύνεται τόσο στους λάτρεις του αρχικού μυθιστορήματος όσο και στο ευρύτερο κοινό που αναζητά μια συναρπαστική και επική τηλεοπτική εμπειρία. Με έντονη δράση, πλούσια ιστορία και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, αυτή η σειρά αναμένεται να κερδίσει τις καρδιές των θεατών.